Toe aan een echte uitdaging dichtbij huis? Wil je de hoogste pieken van Nederland trotseren? Wandelen door de bossen, langs dorpjes, glooiende landschappen en langs beekjes? Dan in Dutch Mountain Trail wellicht iets voor jou. Dit is de bekendste lange afstandswandeling in ons land, en bij het drielandenpunt. In totaal meer dan 100 kilometer welke je in een aantal dagen af kunt leggen. We deden de Dutch Mountain Trail in een groep georganiseerd door Travelbase.

Dutch Mountain Trail


Afwisselende zware route

De route loopt door de meest heuvelachtige en meest gevarieerde landschappen van Nederland, waaronder bossen, weilanden en pittoreske dorpjes (waar je kunt pauzeren bij een cafe of restaurant). Het startpunt is Eygelshoven en het eindpunt is het centrum van Maastricht. Ondanks dat ons land bekend staat om zijn vlakke terrein, biedt Limburg glooiende heuvels en zelfs enkele steile beklimmingen. Dat zul je zeker voelen wanneer je de trail doet. Niet voor niks is dit de zwaarste wandeling van Nederland. De moeilijkheidsgraad is matig tot uitdagend, vanwege de hoogteverschillen en lengte; Ongeveer 101 kilometer (63 mijl). Een goede conditie en enige ervaring is dus vereist. Je kunt wel zelf bepalen in hoeveel dagen je de meer dan 100 kilometer loopt. De meeste mensen doen het is 4 dagen. Hoogtepunten van de wandelroute zijn de Seven Summits: de zeven toppen van Nederland, waaronder de Vaalserberg, het hoogste punt op 322,7 meter.

travelbase

7 bergen in Nederland

Dutch Mountain Trail

Welke bergen Dutch Mountain Trail? De 7 bergen in Nederland

In Limburg zijn er een aantal heuvels en "bergen" die significant zijn, zeker wanneer je ze omhoog gaat lopen voel je de kuiten wel! De eerste top die je tegen komt is de Wilhelminaberg, 225 meter hoog. De tweede berg op de route is Schneeberg welke met 257 meter nog iets hoger is. De berg heeft zijn naam de danken aan de kleur van sneeuw, omdat de kalkgrond wit van kleur is. Schneeberg ligt op de grens met Duitsland en met helder wee kun je Aken zien liggen. De benen zijn hopelijk goed opgewarmd want als derde komt het hoogste punt: de Vaalserberg met met 322 hoogtemeters. Hier is tevens het drielandenpunt te vinden.

De Eyserberg is de vierde berg van de Dutch Mountal Trail. Vanaf 197 meter heb je mooi uitzicht over de omgeving en het lijkt alsof je over Vaalserberg heen kunt kijken (terwijl deze hoger is). De Hakkenberg - 252 meter - is een bijzonder punt omdat Nederland, Wallonië en Vlaanderen samen komen. Ook de route is erg mooi! Langs vakhuizen en door het bos. De Katttenroth berg van 209 meter ga je op via de Nederlandse kant, en naar beneden via België. De laatste bergtop is het minst hoogst maar kan daar alle kilometers die al gelopen zijn het zwaarst aanvoelen! De D’n Observant is slechts 157 meter hoog.

Drielandenpunt

Het Drielandenpunt is een bijzondere plek waar de grenzen van drie landen samenkomen: Nederland, België en Duitsland. Zowel letterlijk en figuurlijk een hoogtepunten tijdens de Dutch Mountain Trail. Het Drielandenpunt is voor iedereen te bezoeken en ligt nabij Vaals en de Vaalserberg. Er is een duidelijk gemarkeerd punt waar de drie landen elkaar ontmoeten. Dit is gemarkeerd met grenspalen en vaak een gedenksteen. Daarnaast is er de uitzichttoren die je kunt beklimmen, en uitzicht hebt over de 3 landen. Dit punt is een toffe plek om te pauzeren tijdens de lange afstandwandeling. Je kunt bij een van de restaurants terecht voor lokale specialiteiten uit de drie landen.

Dutch Mountain Trail etappes

Dutch Mountain Trail overnachten

Dutch Mountain Trail via Travelbase

Travelbase is een organisatie die alles voor je uit handen neemt tijdens je wandelavontuur. Zelf hoef je alleen nog de route te volgen! Je kunt met een groep wandelen of alleen, net waar je zelf behoefte aan hebt. Fijne is dat je altijd contact kunt opnemen mocht dat nodig zijn, wanneer je blaren hebt bijvoorbeeld. Ook de verblijfsplekken zijn geregeld, campings in de natuur. Je tent hoef je niet zelf te dragen, je kunt namelijk bagagetransport bij boeken. Ook wordt je wanneer dat nodig is met een busje naar de camping of het startpunt van de trail gebracht. Tijdens de Dutch Mountain Trail kun je foodpacks gebruiken. Travelbase organiseert meer toffe trails, onder andere in Schotland, op Madeira, de Dolomieten, en IJsland. Wij deden eerder de Bakan Trail.

Met Travelbase loop je per dag minimaal 23 en maximaal 28 kilometer. De eerste twee dagen zijn het meest pittig. Op de tweede dag maak je de meeste hoogtemeters. Het overgrote deel wandel je op onverharde paden.

Overnachten

Waar kun je slapen tijdens de Dutch Mountain Trail? Wanneer je deze zelf loopt kun je campings of hotels boeken, deze zijn er genoeg langs de route. Het is wel slim om dat van te voren te doen. Boek je via Travelbase dan vind je de accommodaties op hun website. Het zijn in elk geval mooie, rustige campings bij de natuur.

wandelen in Limburg

Dutch Mountain Trail Travelbase

drielandenpunt

Materiaal en tips

Het meest belangrijke is dat je stevige schoenen hebt welke goed zijn ingelopen. Met blaren en pijnlijke voeten kom je namelijk niet ver. Het kan altijd voorkomen dat je toch blaren krijgt, bijvoorbeeld omdat je niet gewend bent om naar boven en naar beneden te lopen, of omdat het warm is, neem daarom altijd blaren pleisters mee. Tijdens de Dutch Mountain Trail met Travelbase slaap je in een tentje. De tent met slaapspullen - slaapzak, hoes, matras en tent - kun je via hen huren. Je eigen materiaal meenemen kan uitaard ook. Zorg dat je onderweg niet te veel meeneemt. Maar wel zonnebrand, een pet, draag fijne wandelkleding en neem je telefoon met extra batterij mee. Je zet de route namelijk op je telefoon.

Boeken via Travelbase

Op de website van de Dutch Mountain Trail vind je alle informatie die je nodig hebt. Denk aan de route, het aantal kilometer, de beschikbare data, de prijzen voor de diverse pakketten en veel meer. Voor de trail word je uitgenodigd in een Whatsapp groep met gidsen en andere deelnemers. Zo kun je bijvoorbeeld afspreken om naar het verzamelpunt te gaan. De Dutch Mountain Trail kun je direct via Travelbase boeken.

wandelen in Limburg

Dutch Mountain Trail kaart

Dutch Mountain Trail Limburg

mooiste wandeling Nederland

Travelbase Trails