Hoofdstad Lissabon, het dorpse Faro en het romantische Porto. Alledrie zijn het heerlijke steden voor een relaxte vakantie of weekendje weg. Van klepperende ooievaars trots op hun nest, een rijke historie en toch geen mens te zien, tot aan Porthuizen langs de rivier en een kleurrijk labyrint. Of drukke pleinen met terrasjes, veel energie, artistieke tegelmuren en natuurlijk tram 28. Op alle drie de steden in Portugal werd ik dolverliefd. Moet jij kiezen tussen Faro, Porto of Lissabon of wil je gewoonweg meer info over deze plekken? Lees dan snel verder!

Stedentrip naar Faro, Porto of Lissabon?


Je hebt besloten dat je het mooie Portugal gaat bezoeken. Maar je hebt niet de tijd het hele land te zien,  daar heb je minimaal twee weken, liefst drie, de tijd voor nodig. Dus kies je er voor om deze keer één stad en zijn omgeving te gaan verkennen. Heb je wel wat meer tijd? Dan zijn Porto en Lissabon goed te combineren. Er gaat een trein tussen beide steden. Deze treinrit duurt ongeveer 3,5 uur. Na drie bezoekjes aan Portugal en de drie bekendste steden: Faro, Porto & Lissabon, verkent te hebben, heb ik een goede indruk de verschillende gebieden. Vanaf Nederland vlieg je makkelijk naar de drie steden, maar wanneer kies je nou welke bestemming? Faro, Porto of Lissabon?


➞  Boek hier je vliegticket naar Portugal
➞ Huur een auto via Sunny Cars


Faro is idyllisch, klein & omgeven door natuur

Faro is de meest zuidelijkste stad van de drie. Een plek die vaak overgeslagen wordt. Liever reizen mensen meteen door naar hun eindbestemming in de Algarve; naar een mooie surfspot, een resort met golfbanen of naar het levendige Albufeira. Maar Faro overslaan is wat mij betreft toch echt een gemis. Het is niet zo druk als Lissabon, geen plek voor een alléén citytrip. Faro is een rustige plek waar historie, cultuur en natuur samenkomen. De ooievaren voelen zich er erg thuis. Overal staan sinaasappelbomen en oude Portugese bouwwerken. Soms wat slecht onderhouden maar dat heeft juist zo z'n charme.

Wandel door de rustige straten, beklim de toren en geniet van het uitzicht. Bezoek het strand en het natuurgebied wat er bij ligt. De grote eb en-vloed verschillen zorgen voor veel vogels in het gebied. Vergelijkbaar met onze Waddenzee. De meest lekkere zeevruchten eet je hier, aan zee, of op het terras.  Faro is een bestemming voor de natuurliefhebber, voor mensen die van het rustige Portugal houden en meer willen weten over de historie van het land. Bovendien is het de uitvalbasis om de indrukwekkende zuidkust van Portugal de ontdekken.

portugal-bezienswaardigheden

doen-in-faro

lagos-algarve

Porto: de knusse stad aan de Douro rivier

Deze ondergewaardeerde stad verdient zóveel meer credits. Hoewel Porto een steeds beter imago krijgt en steeds populairder wordt, lijkt de stad nog in de schaduw van Lissabon te staan. Porto is een mooie, rauwe stad. Toeristisch, maar veel minder dan Lissabon. Prachtige smalle steegjes, stijle trappen, tegels die schots en scheef liggen, rode daken en vooral de kleurrijke muren en tegels geven een sprookjesachtige sfeer. Vanuit de grootste toren in Porto Torre dos Clérigos, heb je het meest weidse uitzicht over de gehele stad. Het oude centrum van Porto; Ribeira, staat op de wereld erfgoedlijst van UNESCO. Een ander hoogtepunt van de stad is de Douro rivier met zijn indrukwekkende bruggen. Porto is aan de rivier gebouwd en aan een heuvel. Dit maakt het de perfecte combinatie voor mooie uitzichten en zonsondergangen vanaf een van deze bruggen. De wijn uit het Douro gebied in het binnenland, werd vroeger per boot naar Porto gebracht. Je kunt dan ook een opslagplaats bezoeken, inclusief een proeverij van Port. Porto is tevens de perfecte uitvalabasis voor een road trip door het noorden van Portugal waar je prachtige natuur vindt.

➞ Boek een stedentrip Porto via TUI
 Huur een auto in Porto

faro-porto-of-lissabon

porto-of-lissabon

Wat-is-port

Bruisend Lissabon: Fado muziek en veel bezienswaardigheden

De perfecte plek voor een levendige stedentrip waarbij een fijne cityvibe je doet sprankelen is Lissabon. Een lichte stad, met indrukwekkende gebouwen, veel bezienswaardigheden en gezelligheid. Lissabon vond ik prachtig maar chaotisch. Een weekend in Lissabon bestaat uit slenteren door de straatjes, plotselinge doorkijkjes spotten, uit heuvel op, heuvel af lopen, op de straathoek pastel de Nata kopen, opeten in het park en mooie tegeltjes bekijken. De binnenstad van Lissabon heeft zo’n beetje alles, rustige straten waar geen auto doorheen past, en enorme pleinen waar het wemelt van de muzikanten en andere mensen. Ondanks de drukte voelt Lissabon wel echt aan, en het is ook 'echt'. Want overal kom je ook locals tegen, die net als jij genieten van een koffie of glaasje wijn. Zomers vertoefd iedereen dichtbij de rivier, het water en de zon op je snoet voelen is heerlijk. De gele trammetjes zijn écht heel leuk en het kasteel met uitzicht meer dan mooi.

porto-of-lissabon

lissabon-of-porto

lissabon-bezienswaardigheden