uitstapjes-Porto

Ben je op stedentrip in Porto en wil je ook graag meer van Portugal leren kennen? Of ben je juist op rondreis of al vaker in de stad geweest (ik geef je groot gelijk)? Dan raad ik je zeker aan om een of meerdere leuke uitstapjes vanuit Porto te doen. Zelf begon ik eens een roadtrip door het noorden van Portugal hier en later was Porto het startpunt voor een roadtrip door het midden van het land.

Leuke uitstapjes vanuit Porto

Na Lissabon is Porto de tweede stad van Portugal. Je vliegt er vanuit Nederland gemakkelijk in zo'n 3 uur naar toe vanaf bijna alle vliegvelden. Voor de uitstapjes vanuit Porto kun je het best een auto huren. Dit doe je bij het vliegveld van de stad dat op zo'n 20 minuten rijden met de metro ligt. Er gaan ook treinen en bussen vanuit Porto naar plaatsen toe. Het fijne van een auto is dat je makkelijk meerdere dingen kunt combineren.

Porto is een stad waar je dagen kunt ronddwarrelen, waar je in Villa Nova de Gaia Port kunt proeven, en waar het strand dichtbij is. Heb je in een paar dagen tijd de fijne stad ontdekt? Riemen vast, zonnebril op en gáán. Want wat je dan tegenkomt is onbetaalbaar. Van onvergetelijk mooie natuur tot aan historische dorpjes. Heb je genoeg tijd? Dan is het leuk om vanuit Porto met de trein naar Lissabon te gaan.

Wijngaarden en Port: bezoek de De Douro Vallei vanuit Porto

Groene heuvels in het voorjaar, rood en oranje gloeiend in het najaar, en de Douro rivier die vrolijk door het landschap glijdt. Het Werelderfgoed erkende cultuurlandschap strekt zich uit vanaf de Spaanse grens tot aan Porto, waar de rivier uitmond in zee. De rivier was vroeger zo belangrijk omdat al het transport, en met name druiven voor de wijn, via bootjes over de rivier naar de stad gebracht werd.

Langs de steile rivierwanden hebben vele wijnboeren, quinta's, zich gevestigd. Het klimaat is zacht en hoewel de winters hier buitengewoon koud kunnen zijn is er een manier waarop gevonden de druiven toch goed kunnen rijpen. De pikzwarte stenen, chiste genoemd, houden de zonnewarmte voor lange tijd vast waar de druiven van profiteren. Tijdens je roadtrip door de Dourovallei kom je regelmatig landhuizen met quinta er op tegen. Zorg dan dat je direct er op af rijdt. Een quinta is een wijnboer die je voor prikkie kunt bezoeken. Als je wil word je rondgeleid en meegenomen in de wondere wereld van de Portugese wijn.

➞ Bekijk vakanties Porto
➞ Bekijk accommodaties in Porto

Het Venetië van Portugal: Aveiro

Aan de kust - een uurtje rijden onder Porto - ligt Aveiro, een stad die ook wel het Venetië van Portugal wordt genoemd. Als je er bent zie je meteen waarom. Aveiro is gelegen aan zee en aan een 'rio'. Door de stad lopen kanalen waar sierlijke gondels liggen en waarmee je een tocht kunt maken. Maar wat ook leuk is, is om de stad fietsend te verkennen. De gemeente stelt deze gratis ter beschikking! Ben je op zoek naar een open lucht museum aan Art Nouveau? Dan is dit de je bestemming. Aveiro is nog niet ontdekt door de massa waardoor haar charmante uitstraling je betoverd. Niet ver weg ligt achter de duinen het weidse Costa Nova Beach.

Naar het strand bij Porto

Een stedentrip Porto kun je perfect combineren met een korte trip naar het strand. De afstand van het centrum van Porto naar het strand is maar kort, deze vijf kilometer zou je kunnen lopen en gaat ook een trammetje naar zee. Je hoeft simpelweg alleen maar de Douro rivier te volgen, dit kan te voet of met de fiets. Zowel ten noorden als ten zuiden van uitmonding van de Douro vind je mooie uitgestrekte stranden die uitnodiging tot een duik in het water. Enkele fijne stranden zijn Praia da Forno, Praia de Nossa Senhora da Guia het Praia Lavadores en het Vila do Condo. Leuk voor een dagtrip vanuit Porto maar je kunt er ook een paar uurtjes heen.

De mooiste studentenstad Coimbra

In Coimbra staat de oudste stad van Portugal. De universiteit van Coimbra werd in de 13e eeuw gesticht en is door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst gezet. De Sofiastraat en het hoge deel van de stad vallen tevens onder deze classificatie. Volgens de Portugezen is deze stad de mooiste van allemaal en ze delen dan ook graag hun trots. Coimbra is een stad van traditie, met wonderschone architectuur met Romaanse kunst, bouwerken uit 16e tot de 18e eeuw, historische cafés, kloosters en versierde boekenrekken van houtsnijwerk.

Wondermooie natuur in Serra da Estrela

De meest uitgesproken en met ruim 100.000 hectare het grootste natuurgebied van Portugal is Serra da Estrela. Teven staat het ook bekend als het een van de mooiste natuurparken in Portugal. Het ontstaan van de Serra da Estrela (Ster-gebergte) begon zo’n 300 miljoen jaar geleden en wandelend door dit gebied waan je je terug in de tijd óf juist alsof je op een bizar, grillig landschap van een andere planeet bent. De hoogste berg van het Portugese vasteland is zowel in de zomer als in de winter een populaire bestemming onder de Portugezen. Wat niet betekend dat het hier druk is overigens. De zomers brengen verkoeling van het soms bloedhete binnenland en in de winter kan er geskied worden. De Serra da Estrela is eigenlijk een granieten bult midden in veel oudere en lager gelegen leisteenformaties. Je wandelt er langs gletsjermeren, grillige rotspartijen, watervallen en diepe valleien. Af en toe kom je een schaapskudde tegen. Er zijn ongeveer 375 km wandelpaden uitgezet, met verschillende moeilijkheidsgraad.

Een van de oudste en heilige steden van Portugal: Braga

Bracara Augusta ligt op een van de belangrijkste Romeinse verbindingswegen en werd meer dan 2000 geleden door keizer Augustus gesticht. Het was een belangrijke bestuurlijke zetel van het keizerrijk en werd zelfs verheven tot hoofdstad van de Romeinse provincie Galécia. De Sé is de oudste kathedraal van Portugal en werd - in opdracht van de ouders van de eerste koning van Portugal - in de 12e eeuw gebouwd. Staat Aveiro bekend als het Venetië van Portugal, zo wordt Braga het Rome van Portugal genoemd. Een bezoek aan Braga hoort wat mij betreft tot een van de leukste excursies vanuit Porto.
➞ Lees alles over een auto huren en rijden in Portugal

uitstapjes-portouitstapjes-vanuit-porto

uitstapjes-vanuit-porto

uitstapjes-vanuit-porto

2 thoughts on “De leukste uitstapjes vanuit Porto”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.