Porto is een van de mooiste plekken voor een stedentrip in Europa. Je kunt er fantastisch uit eten, Porto proeven langs de Douro rivier, indrukwekkende bezienswaardigheden bekijken en nog veel meer. Porto is geen hele grote stad en daardoor is het leuk om een dagtrip te maken. De omgeving leent zich perfect om een of meerdere leuke uitstapjes vanuit Porto te doen. Zo zijn er mooie, oude steden in de buurt en kun je ook naar het wijngebied van Noord-portugal. Onze tips voor de leukst excursies en dagtrips vanuit Porto lees je hieronder.

Dagtrips vanuit Porto


Na Lissabon is Porto de tweede stad van Portugal. Je vliegt er vanuit Nederland gemakkelijk in zo'n 3 uur naar toe vanaf bijna alle vliegvelden. Ook kun je vaak voordelige pakketreizen boeken via bijvoorbeeld TUI en De Vakantiediscounter.

Porto is de stad van de Port wijn. Je kunt het dan ook overal drinken en een proeverij doen bij een van de wijnhuizen. Door de stad stroomt rivier de Douro waar nog traditionele bootjes liggen. Er gaan meerdere bruggen over de rivier en er zitten terrasjes aan de boulevard. De stad ligt niet ver van zee. Je kunt de tram nemen of een fiets huren. Verder is Porto een prima startpunt voor een roadtrip door Portugal! Lissabon ligt op ongeveer 3 uur van Porto.

Auto huren of excursies?

In de stad zelf is het zeer onpraktische om een auto te hebben. Vanaf de luchthaven kun je beter een metro nemen naar het centrum. Wanneer je de stad uit wilt kun je alsnog een auto huren. We maakten bijvoorbeeld een roadtrip door het noorden van Portugal. Je kunt er voor kiezen om dagtrips vanuit Porto met een huurauto te doen, maar er zijn worden ook veel excursies aangeboden. Dan reis je meestal met een groep. Voordeel is dat je zelf niet hoeft te zoeken naar de plekken en dat je kunt genieten van de omgeving. Een eigen auto geeft natuurlijk ook veel vrijheid en dan kun je meerdere dagen op pad. Auto rijden in Portugal is in elk geval erg goed te doen. Er zijn geen enge wegen en met name in het noorden is het verkeer vrij rustig. Een auto kun je huren via bijvoorbeeld Sunny Cars, Easy Terra en TUI Cars.

Excursies zijn ook altijd erg leuk om te doen en je leert nog meer van het land. Excursies boeken zelf meestal via Getyourguide. Je kunt van te voren zoeken naar wat er allemaal te doen is en je activiteiten reserveren. We selecteerde alvast een aantal leuke dagtrips vanuit Porto! Soms kun je meerdere plekken combineren. Een van de meest populaire activiteiten is een excursie naar de Douro vanuit Porto. Wil je deze doen zorg dan dat je op tijd boekt. Je kunt vaag tot 24 uur van te voren nog annuleren.

➞ Bekijk stedentrips Porto
➞ Bekijk accommodaties in Porto


Een van de oudste en heilige steden van Portugal: Braga

Braga-Portugal

Bracara Augusta ligt op een van de belangrijkste Romeinse verbindingswegen en werd meer dan 2000 geleden door keizer Augustus gesticht. Het was een belangrijke bestuurlijke zetel van het keizerrijk en werd zelfs verheven tot hoofdstad van de Romeinse provincie Galécia. De Sé is de oudste kathedraal van Portugal en werd - in opdracht van de ouders van de eerste koning van Portugal - in de 12e eeuw gebouwd. Staat Aveiro bekend als het Venetië van Portugal, zo wordt Braga het Rome van Portugal genoemd. Een bezoek aan Braga hoort wat mij betreft tot een van de leukste excursies vanuit Porto.

➞ Dagtrip Braga en Guimarães met lunch

Het Venetië van Portugal: Aveiro

dagtip-vanuit-Porto

Aan de kust - een uurtje rijden onder Porto - ligt Aveiro, een stad die ook wel het Venetië van Portugal wordt genoemd. Als je er bent zie je meteen waarom. Aveiro is gelegen aan zee en aan een 'rio'. Door de stad lopen kanalen waar sierlijke gondels liggen en waarmee je een tocht kunt maken. Maar wat ook leuk is, is om de stad fietsend te verkennen. De gemeente stelt deze gratis ter beschikking! Ben je op zoek naar een open lucht museum aan Art Nouveau? Dan is dit de je bestemming. Aveiro is nog niet ontdekt door de massa waardoor haar charmante uitstraling je betoverd. Niet ver weg ligt achter de duinen het weidse Costa Nova Beach.

➞ Excursie halve dagtrip Aveiro en rondvaart

Wijngaarden en Port: bezoek de De Douro Vallei vanuit Porto

uitstapjes-vanuit-porto

Een van de mooiste plekken in Portugal is de Douro vallei. Deze ligt vrijwel direct naast Porto. Op ongeveer een uur rijden komende de glooiende heuvels je al tegemoet. De Douro is het wijngebied van Portugal, hier maken ze Port maar ook andere heerlijke wijnen. Het Werelderfgoed erkende cultuurlandschap strekt zich uit vanaf de Spaanse grens tot aan Porto, waar de rivier uitmond in zee. De rivier was vroeger zo belangrijk omdat al het transport, en met name druiven voor de wijn, via bootjes over de rivier naar de stad gebracht werd. Langs de steile rivierwanden hebben vele wijnboeren, quinta's, zich gevestigd. Hier moet je zeker naar toe voor een wijnproeverij. Er gaat ook een trein door deze streek maar een boottocht over de Douro rivier en tussen de vallei is misschien nog wel mooier! Een roadtrip door de Douro is een aanrader, maar je kunt ok een dagtrip vanuit Porto maken.

➞ Dagtocht Douro-vallei: wijntour met lunch, proeverijen & rondvaart

Surfen in de buurt van Porto - Nazaré

surfen-Portugal

Portugal grenst aan de hele zuid en-westkust aan zee en vrijwel overal kun je er goed surfen. Bijvoorbeeld bij Porto en rondom Lissabon. Ook de Algarve staat bekend om de goede surfplekken. In Portugal vind je mogelijkheden voor beginnende surfers, maar nog meer voor de beste van de wereld. Hier je heb je namelijk de hoogste golven ter wereld! Alleen de meest ervaren surfers wagen zich aan dit indrukwekkende spektakel, welke je vindt bij Nazaré. Het wereldrecord van de hoogste golf die ooit werd bereden is 24,4 meter.

➞ Huur auto vanaf Porto

De oude studentenstad Coimbra

Coimbra-Portugal

Een populaire dagtrips vanuit Porto is een bezoek aan Coimbra en Fatima. Coimbra staat de oudste stad van Portugal. De universiteit van Coimbra werd in de 13e eeuw gesticht en is door de UNESCO op de Werelderfgoedlijst gezet. De Sofiastraat en het hoge deel van de stad vallen tevens onder deze classificatie. Volgens de Portugezen is deze stad de mooiste van allemaal en ze delen dan ook graag hun trots. Coimbra is een stad van traditie, met wonderschone architectuur met Romaanse kunst, bouwerken uit 16e tot de 18e eeuw, historische cafés, kloosters en versierde boekenrekken van houtsnijwerk.

➞ Dagtocht naar Fátima en Coimbra

Naar het strand bij Porto

dagtrip-Porto

Een stedentrip Porto kun je perfect combineren met een korte trip naar het strand. De afstand van het centrum van Porto naar het strand is maar kort, deze vijf kilometer zou je kunnen lopen en gaat ook een trammetje naar zee. Je hoeft simpelweg alleen maar de Douro rivier te volgen, dit kan te voet of met de fiets. Zowel ten noorden als ten zuiden van uitmonding van de Douro vind je mooie uitgestrekte stranden die uitnodiging tot een duik in het water. Enkele fijne stranden zijn Praia da Forno, Praia de Nossa Senhora da Guia het Praia Lavadores en het Vila do Condo. Leuk voor een dagtrip vanuit Porto maar je kunt er ook een paar uurtjes heen.

➞ Huur fietsen om naar het strand te gaan

Wondermooie natuur in Serra da Estrela

uitstapjes-vanuit-porto

Met ruim 100.000 hectare is Serra da Estrela. het grootste natuurgebied van Portugal. Tevens staat het ook bekend als het een van de mooiste natuurparken. Het ontstaan van de Serra da Estrela (Ster-gebergte) begon zo’n 300 miljoen jaar geleden en wandelend door dit gebied waan je je terug in de tijd óf juist alsof je op een bizar, grillig landschap van een andere planeet bent. De hoogste berg van het Portugese vasteland is zowel in de zomer als in de winter een populaire bestemming onder de Portugezen. De zomers brengen verkoeling van het soms bloedhete binnenland en in de winter kan er geskied worden. De Serra da Estrela is eigenlijk een granieten bult midden in veel oudere en lager gelegen leisteenformaties. Je wandelt er langs gletsjermeren, grillige rotspartijen, watervallen en diepe valleien. Er zijn ongeveer 375 km wandelpaden uitgezet, met verschillende moeilijkheidsgraad.

➞ Huur een auto om naar Serra da Estrela te gaan

Roadtrip Portugal

Portugal is een geweldig land voor een roadtrip. Hoewel het niet enorm groot is, heb je zeker 3 weken nodig om de hoogtepunten van het land te zien.  Je vindt er een prachtige lange kustlijn, een ruig binnenland, de lekkerste portwijn, gezellige steden én middeleeuwse dorpjes. Begin je roadtrip in het noorden, in het authentieke Porto en bezoek een aantal steden als Braga, Coimbra en Aveiro. In de Douro vallei geniet je van de indrukwekkende landschappen en bij Serra da Estrella kun je fantastische wandelingen maken. In het hippe Lissabon geniet je van lekker eten, terrasjes, toffe winkels en de bruisende sfeer. Je vakantie sluit je af in de Algarve waar je de mooist stranden en kustlijn van Europa hebt!

➞ Bekijk de route voor een roadtrip door Portugal