Op een gelukkige gezonde manier heel oud worden. Voor velen is het de ultieme droom. Je hebt er ook vast wel van gehoord: de Blue Zones. Vijf unieke plekken over de wereld waar mensen ouder worden dan gemiddeld. Hoe dat kan? Het geheim zit ‘m dingen als familie, beweging en eten. Waar liggen de ze precies en wat is het geheim van de vijf blauwe zones?

Waar liggen de vijf blauwe zones?

De zones liggen op de meest uiteenliggende plekken op de wereld. Europa heeft er twee: Het heerlijke Italiaanse eiland Sardinië en het kleine Griekse eiland Ikaria. De andere zones zijn Okinawa, weer een eiland maar dan van Japan, Loma Linda in Californië en Nicoya, op het schiereiland van Costa Rica. Opvallend dat alleen Loma Linda geen eiland is! Op deze plekken leven de mensen veel langer en zonder (of nauwelijks) medicatie of westerse ziektes.

Lees ook: Roadtrip Noord Sardinië: de route en de mooiste plekken

geheim-van-de-vijf-blauwe-zones


Het geheim van de vijf blauwe zones

Het geheim van vijf blauwe zones wordt aangeduid met the Power Nine. Negen dingen die voor alle vijf zones kenmerkend zijn. Het is geen hogere wiskunde, gewoon negen veelal simpele dingen. Van een warme sociale kring hebben, gezond eten, bewegen en de spirit in het leven is. Waarom sta je elk dag op? Wat is het doel? In Japan noemt men het ‘Ikigai’ en in Costa Rica ‘plan de vida’. Kortweg dátgene waar je in de ochtend voor je bed uitklimt. Ook het behoren tot een hechte groep met gelijkgestemden speelt een rol. Jezelf keihard afmatten in de sportschool hoeft niet meer, in plaats daarvan is bewegen om een natuurlijke manier veel beter. Tuinieren en klusjes in huis bijvoorbeeld. Stress is onvoorkoombaar maar de mensen in de blue zones hebben dagelijkse routines om die stress af te schudden.

Stop met eten als je voor 80 procent vol zit. Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. Mensen in de blauwe zones eten hun kleinste maaltijd in de late namiddag of in de vroege avond en eten de rest van de avond niet meer. Bovendien is plantaardig de sleutel tot een gezonder leven. Vooruit, met een glaasje rode wijn tijdens het eten of het gezellig samenzijn met geliefden.


Lees ook: Fijne bestemmingen voor een yoga retreat

Dit zijn ze op een rijtje:

  • Een goede vriendenkring
  • Familie en vrienden op de eerste plaats
  • Tot een groep behoren
  • Weinig stress
  • Natuurlijke beweging
  • Elke dag een doel hebben
  • De 80-20 procent regel
  • Plantaardig voedsel en veel bonen
  • Een glaasje wijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.