Op een gelukkige gezonde manier heel oud worden. Voor velen is het de ultieme droom. Je hebt er ook vast wel van gehoord: de Blue Zones. Vijf unieke plekken over de wereld waar mensen ouder worden dan gemiddeld. Hoe dat kan? Het geheim zit 'm dingen als familie, beweging en eten. Waar liggen de ze precies en wat is het geheim van de vijf blauwe zones? In dit artikel lees je meer over het geheim van de vijf blauwe zones en tips over hoe je deze zelf thuis kunt toepassen.

Waar liggen de vijf blauwe zones?

Jaren geleden stelde onderzoeker Dan Buettner 5 Blue Zones in de wereld vast. De zones liggen op de meest uiteenliggende plekken op de wereld. Europa heeft er twee: Het heerlijke Italiaanse eiland Sardinië en het kleine Griekse eiland Ikaria. De andere zones zijn Okinawa, weer een eiland maar dan van Japan, Loma Linda in Californië en Nicoya, het schiereiland van Costa Rica. Opvallend is dat de meeste plekken een eiland (of schiereiland) zijn. Maar er zijn meer overeenkomsten. Zo speelt het klimaat een grote rol, evenals eetpatroon: het zogenaamde blue zone-dieet. Op deze plekken in de wereld leven de mensen veel langer en zonder (of nauwelijks) medicatie of ziektes. Wat is nou precies het geheim van de vijf blue zones?

➞ Tips voor een roadtrip Costa Rica
➞ Dit zijn de mooiste plekken van (noord) Sardinië


blue-zone-griekenland

blue-zone-nicoya

blue-zone-japan

blue-zone-sardinie

Het geheim van de vijf blauwe zones

Op het Griekse eiland komen weinig ziektes zoals dementie voor, op Nicoya worden mensen erg oud en in Okaniwa leven de oudste vrouwen ter wereld. Hoe dat kan? Het geheim van vijf blauwe zones wordt aangeduid met the Power Nine. Negen dingen die voor alle vijf zones kenmerkend zijn. Het is geen hogere wiskunde, gewoon negen veelal simpele dingen. Van een warme sociale kring hebben, gezond eten, bewegen en de spirit in het leven is. Waarom sta je elk dag op? Wat is het doel? In Japan noemt men het 'Ikigai' en in Costa Rica 'Pura Vida'. Kortweg dátgene waar je in de ochtend voor je bed uitklimt. Ook het behoren tot een hechte groep met gelijkgestemden speelt een rol. Jezelf keihard afmatten in de sportschool hoeft niet meer, in plaats daarvan is bewegen om een natuurlijke manier veel beter. Tuinieren en klusjes in huis bijvoorbeeld. Stress is onvoorkoombaar maar de mensen in de blue zones hebben dagelijkse routines om die stress af te schudden.

Stop met eten als je voor 80 procent vol zit. Ontbijt als een keizer, lunch als een koning en dineer als een bedelaar. Mensen in de blauwe zones eten hun kleinste maaltijd in de late namiddag of in de vroege avond en eten de rest van de avond niet meer. Bovendien is plantaardig de sleutel tot een gezonder leven. Vooruit, met een glaasje rode wijn tijdens het eten of het gezellig samenzijn met geliefden.

Dit zijn ze op een rijtje:

  • Een goede vriendenkring
  • Familie en vrienden op de eerste plaats
  • Tot een groep behoren
  • Weinig stress
  • Natuurlijke beweging
  • Elke dag een doel hebben
  • De 80-20 procent regel
  • Plantaardig voedsel en veel bonen
  • Een glaasje wijn

De 'regels' van de Blue Zones thuis toepassen

Sommige leefregels kun je vrij gemakkelijk thuis toepassen. Volg bijvoorbeeld zoveel  mogelijk het blue zone-dieet. Dit betekend zoveel mogelijk groenten (op veel van de Blue Zone plekken verbouwen ze hun eigen groenten) en maak je eten zoveel mogelijk zelf. Bijvoorbeeld je eigen pesto of tomaten saus en niet uit pakjes. Vervang vlees door bonen, gebruik veel kruiden (met pit) en ook vezels zijn belangrijk.

Daarnaast is er goed nieuws voor mensen die niet van de sportschool houden. Bewegen is gezond maar allerlei oefeningen doen is niet nodig. Wandelen, tuinieren, koken en boodschappen doen zijn voldoende. Jezelf verdiepen n een gezonde levensstijl in aan te raden. Hoe zorg je voor zo min mogelijk stress, en een doel om op te doen bijvoorbeeld?