Wil je een road trip Costa Rica maken? Ondanks een bescheiden oppervlakte is Costa Rica een enorm diverse bestemming waar je je met gemak minstens drie weken kunt vermaken. Costa Rica is ongeveer anderhalf keer zo groot als Nederland en bestaat grotendeels uit natuur. In Costa Rica kun je de jungle in, surfen, dieren spotten, relaxen, actief zijn, backpacken of een rondreis met de auto maken. Het land is veelzijdig en je zult je er niet snel vervelen, maar een reisroute Costa Rica uitstippelen kan een uitdaging zijn, gewoonweg omdat er veel hoogtepunten zijn. In dit artikel delen we onze reisroute voor een road trip Costa Rica in 3/4 weken. We hadden een huurauto en plande ook een aantal relax momenten in.

Road trip Costa Rica – route


Omdat we op een relaxt tempo wilde reizen en bestemmingen echt wilde leren kennen hebben we in 24 dagen alleen het midden n westen van Costa Rica. Nicoya en Corcovado ligt waren twee plekken we in elk geval wilde zien. Beide liggen aan de westkust van het land, alleen wel noordelijk en in het uiterste zuiden. Wil je vanuit bijvoorbeeld Drake Bay/Corcovado naar de oostkust, dan moet je eerst naar San Jose rijden. Daar hadden we te weinig tijd en dus besloot ik de Caribische kant over te slaan. Ook omdat we al veel stand en surf hadden in Santa Theresa en Samara. Met onderstaande road trip Costa Rica zie je de meeste bekende bezienswaardigheden van het land, afgewisseld met minder toeristische bestemmingen. Deze reisroute Costa Rica is geschikt voor 3 weken, maar beter voor 4 weken, met een huurauto. Onderaan zie je de reisplanning per dag.

kaart Costa RicaVervoer

Zelfstandig reizen is in Costa Rica prima te doen. Hoewel we zelf met een huurauto op pad waren kun je er ook met het openbaar vervoer reizen. Enige nadeel is dat je sommige plekken moeilijker kunt bereiken, en dat het meer tijd kost. De hoofdwegen in Costa Rica zijn goed, maar een 4×4 is wel aan te raden, zeker in het regenseizoen. De afstanden in Costa Rica zijn niet enorm groot. Per dag kun je een paar uur onderweg zijn, het verkeer kan alleen niet altijd goed doorrijden vanwege vrachtverkeer. Naar Monteverde rijd je lang omhoog en naar sommige bestemmingen rijd je over zandwegen waardoor het langer duurt.

➞ Auto huren en rijden in Costa Rica
➞ Waar verblijven in Costa Rica

hoogtepunten-costa-rica

costa-rica

rondreis-costa-rica-monteverde

locals-costa-rica

La Fortuna en El Arenal

Voor de meeste reizigers is het dorp La Fortuna de eerste echte bestemming tijdens een rondreis Costa Rica. Mocht je San Jose bezoeken dan blijf je er meestal niet lang. La Fortuna is het stadje dat aan de voet van vulkaan El Arenal ligt. Door de vruchtbare vulkanische grond staat het hier vol met bomen, planten en bloemen. Vulkaan El Arenal kun je niet beklimmen, maar je kunt er wel prachtig in de omgeving wandelen. Voor mistige handbruggen tussen de boomtoppen breng je een bezoek aan het Mistico park. Ook kun je mooie andere wandelingen maken en hotsprings bezoeken.

Accommodatie: Hotel Arenal Lodge

Monteverde 

De Big 5 van Costa Rica ga je niet zien in Monteverde, maar voor avonturiers en adrenaline junkies valt er hier genoeg te doen. Zo kun je hier als de beste ziplinen door de Costa Ricaanse jungle. Monteverde is letterlijk vertaald ‘groene berg’ en een betere naam had het niet kunnen hebben. De reis ernaar toe duurt aardig lang en het klimaat is hier anders dan in de lagere delen. Monteverde bestaat grotendeels uit nevelwoud wat betekent dat het hier vochtig is (en en ook koeler). Dat maakt de natuur hier extra bijzonder. In Monteverde heb je langste zipline van Latijns Amerika en is een must om te doen. Je verblijft in het dorpje Santa Elena waarvandaan je uitstapjes kunt maken.

Accommodatie: Jaguarundi Lodge 

Samara

Na een aantal dagen in de groene bergen van Costa Rica te hebben gespendeerd wordt het tijd voor een weekje strand. Hiervoor rijden via een brug naar schiereiland Nicoya Peninsula. Nicoya behoort tot de droogste plekken van het land en het is er vrijwel altijd zonnig, je bezoekt het dan ook met name voor de stranden. Het zuiden van Nicoya wordt steeds ruiger en groener. Het schiereiland behoort tot een van de vijf Blue Zones ter wereld; een plek waar mensen gemiddeld gelukkiger en ouder worden. Wanneer je vanaf het vaste land de snelweg naar Nicoya Peninsula neemt kom je uiteindelijk terecht in Samara. Samara is een gezellige strandplek met restaurants en shops.

Accommodatie: Hotel Villas Tangerine

Santa Teresa

Nicoya is vrij groot en kent talloze stranden uitgestrekt vanaf het noorden tot en met het zuiden. Deze stranden beschikken ook over een aantal goede surfspots, maar bij Santa Teresa zijn de golven verre weg het beste. Vanuit Samara is het een heel stuk rijden naar Santa Teresa, dat ruim 100 kilometer verderop ligt. Een ontzettend mooie route, inclusief steile zandwegen en (lage) rivierovergangen. Lees hier meer over de reis van Samara naar Santa Teresa. Santa Teresa is een hip surfdorp dat vol koffietentjes en leuke restaurants zit. Na het surfen is het niet meer dan normaal dat je hier een yogalesje volgt en de dag afsluit aan zee.

Accommodatie: Selina Santa Teresa South

vakantie-costa-rica

kaart Costa Rica

Manuel Antonio

Vanuit Santa Teresa rijden we door naar Parquera waar we de ferry naar het vaste land van Costa Rica nemen. We overnachten halverwege op weg naar Manuel Antiono, de reisdag duurt anders ruim zes uur. Manuel Antonio is een toeristische plek aan de westkust. Je vindt hier het drukste natuurpark van Costa Rica. De stranden zijn er prachtig en je kunt veel dieren zien, maar rustig of authentiek is het er niet. Ik zou hier maximaal één dag blijven of eventueel overslaan als je veel andere natuurparken bezoekt.

Accommodatie: Igloo Beach Lodge

Drake Bay

Drake is een dorp is het verre zuiden van Costa Rica. Het ligt aan een baai en wordt daarom vaak Drake Bay genoemd. Het is niet makkelijk te bereiken omdat het in een uithoek ligt, maar ook omdat er naar toe rijden niet eenvoudig is. Wij gingen er met de boot naar toe. Er zijn geen asfaltwegen of vele voorzieningen (er is geen pinautomaat), maar de sfeer is er fantastisch en de omgeving wondermooi. Er is genoeg te doen in Drake Bay en omgeving en we raden aan om hier minstens 3 nachten te boeken. Vanuit Drake Bay kun je Corcovado bezoeken.

Accommodatie: Las Cotingas Ocean View

Corcovado

National Geographic noemde Corcovado eens “De meest intense plek op aarde op gebied van biodiversiteit” en ook volgens vele Tico’s is dit een hele bijzondere plek in Costa Rica. Zo bijzonder dat je het niet zonder gids kunt bezoeken. Corcovado is erg afgelegen, staat vol met bossen en ligt bovendien op een schiereiland en wordt dus omringt door zee. Het is hierdoor een fijne leefomgeving voor vele wilde dieren. Met een gids spot je vele apen en vogels, en met geluk een tapir en miereneter. Ook de puma voelt zich thuis in Corcovado. Op Corcovado optimaal te ervaren kun je er het best een nacht slapen. Lees hier meer tips voor Corcovado.

costa-rica-roadtrip

eten-costa-rica

luiaard-costa-rica

reisschema-costa-rica

Dominical en Uvita

Vanuit Drake Bay nemen we om kwart over zeven ’s ochtends de boot terug naar Sierpe (waar de auto staat) om vanuit daar weer langzaam naar boven te reizen. We wandelden over de walvisstaart van Uvita maar zoeken ook weer snel de schaduw oo. In Dominical is de sfeer ontzettend relaxt. Hier kun je perfect souvenir shoppen, kamperen op het strand en surfen.

Accommodatie: Rio Lindo Hotel

Chirripo

Op Monteverde en La Fortuna na, kun je op alle plekken van deze road trip naar het strand. Deze zijn dan ook paradijselijk, maar na de warmte waren de regenwouden en bergen enorm welkom. De laatste dagen van de reis spendeerden we bij Chirripo, de hoogste berg van Costa Rica. Om de top te beklimmen heb je een licentie en een enorm goede conditie nodig, maar de omgeving is net zo mooi. Een mooie uitdagende hike is de Cloud Brige hike. Verwacht geen bruggen of een wandelpad, je klimt hier over rotsen, rivieren en steile paden met rollende stenen. De omgeving van Chirripo is in elk geval een aanrader en wordt gezien als het hart van het authentieke Costa Rica. Het toerisme is hier nog niet zo aanwezig.

Accommodatie: Talamanca Nature Reserve


Reisschema per dag – road trip Costa Rica

Onderstaande reisroute door Costa Rica was de route die ik zelf gedaan heb in 4 weken. Je kunt dit schema inkorten door een nacht korter te verblijven in La Fortuna, en twee nachten korter te verblijven op Nicoya. Vanuit Santa Teresa maakten we een tussenstop onderweg naar Manuel Antonio, maar je zou dit eventueel ook in één dag kunnen doen. Ook kun je Corcovado als dagtrip doen waardoor je een nacht minder in Drake Bay/Corcovado hebt. Een optie is om na La Fortuna naar het noord-oosten van Costa Rica te reizen, hier heb je onder andere Het natuurreservaat Tortuguero en Rio Celeste. Persoonlijk vond ik bijna geen bestemming tegenvallen, alleen Uvita vond ik niks aan en zou ik overslaan. Wil je vanuit Drake naar de oostkust (Puerto Viejo bijvoorbeeld), dan moet je omrijden via San Jose. Onze laatste stop was Cartago, vanaf hier kun je naar de Volcán Irazú en in een uur naar de luchthaven van San Jose.

 1. Aankomst (’s avonds), huurauto ophalen en overnachting bij luchthaven
 2. Naar La Fortuna
 3. La Fortuna wandeling El Arenal
 4. La Fortuna Mistico
 5. Dierenopvang en Homestay La Fortuna
 6. Monteverde
 7. Monteverde
 8. Reisdag naar Samara (brug naar Nicoya Pensulina)
 9. Samara
 10. Playa Carillo
 11. Playa Carillo
 12. Vanaf Carillo rijden naar Santa Theresa
 13. Santa Theresa
 14. Surfen Santa Theresa
 15. Surfen Santa Theresa
 16. Reisdag met de boot (tussen overnachting)
 17. Manuel Antonio
 18. Naar Sierpe en boot naar Drake
 19. Drake Bay
 20. Corcovado
 21. Corcovado
 22. Drake Bay
 23. Met de boot naar Sierpe, rijden naar Uvita en Dominical
 24. Reisdag naar Chirippo
 25. Chirippo/Rivas
 26. Chirippo/Rivas
 27. Rivas naar Cartago (tussenovernachting)
 28. Naar luchthaven San Jose

rondreis-costa-rica

roadtrip-costa-rica

3-weken-costa-rica

bezienswaardigheden-costa-rica

bezienswaardigheden-costa-rica

reisschema-costa-rica

overnachten-costa-rica

vakantie-costa-rica

costa-rica