Parijs is een van de meest iconische steden ter wereld. Talloze bezienswaardigheden zoals de Eiffeltoren, de Notre-Dame en het Louvre zullen het hoogtepunt van je stedentrip zijn. Maar als je in Parijs bent, moet je ook zeker wat tijd vrij maken om lekker rond te dwalen in de leuke wijken van de stad. Werkelijk elke straat, huis en buurt is mooi. En elk arrondissement heeft een eigen karakter. De leukste wijken van Parijs en fijne accommodaties lees je hier.

Leuke wijken Parijs


Parijs heeft een aantal hoogtepunten die iedereen tijdens zijn of haar eerste bezoek wil zien. Denk aan de Arc de Triomphe, de Champs-Elysées en het Louvre. Heb je ze gezien? Dan is het tijd om de rest van Parijs en de leukste wijken te ontdekken. De wijken in Parijs worden arrondissementen genoemd en de stad heeft er maar liefst twintig. Allemaal zijn ze net even anders en hebben ze een eigen sfeer. Het 1e arrondissement van Parijs is tevens het hart van de stad, het geografische centrum met vele bekende oude gebouwen. Gare du Nord (hier kom je aan met de Thalys) is het treinstation van de stad en bevindt zich in het tiende arrondissement. Dit artikel helpt je op weg om een accommodatie in een leuke wijk te vinden, en wat er in welke buurt te zien en te doen is.

➞ Reserveer je stoel voor de trein naar Parijs
➞ Boek een stedentrip Parijs

leukste-wijken-Parijs

1. Saint Germain

Saint Germain is het rijkere zusje van Le Marais. Het is er net zo mooi en knus, en er zijn vele restaurants en winkels, maar deze zijn net allemaal wat chiquer. De wijk ligt aan de Seine nabij  Pont des Arts. Langs de oevers van de rivier staan verschillende bouquinistes die je als liefhebber van oude boeken niet mag missen. De kunstenaarswijk behoort tot het 6e arrondissement en is een van de meest geliefde plekken van de stad. Ook vind je in de wijk Saint Germain de oudste kerk van Parijs en het Musée d'Orsay.

 • Kunstenaarswijk, chique winkels, boekenstallen langs de Seine, oudste kerk
 • Bezienswaardigheden: Saint Sulpice, Église de Saint-Germain-des-Prés, Musée d'Orsay

Accommodaties: Hotel Trianon Rive Gauche**** / Villa Des Princes**

montmartre-parijs

2. Montmartre

Montmartre is van oudsher een kunstenaarswijk (van Gogh, Picasso en Monet hebben er bijvoorbeeld ook gewoond) en dat zie je er nog steeds terug. Op het welbekende Place du Tertre staat nog veel schilders en zijn er - naast de vele restaurants - creatieve winkeltjes te vinden. Smalle steegjes, Franse bistro's, uitzichtpunten, bloemen en mooie gebouwen, dit vind je vooral in Montmartre, wat mij betreft de leukste buurt van Parijs. Montmartre ligt net buiten het hart van het centrum (maar op loopafstand van Gare du Nord) en is daardoor gemoedelijker en een rustige buurt om te verblijven.

 • Groenere wijk, smalle straatjes en kunstenaars
 • Bezienswaardigheden: Basiliek Sacré-Coeur, La Maison Rose en uitzicht Rue Saint-Eleuthere

Accommodaties: Hotel Du Beaumont**** / Regyn's Montmartre**

doen-in-parijs

3. Quartier Latin

De wijk Quartier Latin - het 5e arrondissement - is de oudste van alle 20 arrondissementen. Tegenwoordig komen hier vooral veel jonge studenten. Er zijn veel universiteiten en scholen te vinden waardoor het een van de levendigste gedeeltes van Parijs is. Quartier Latin ligt tegenover Le Marais maar dan aan de andere kant van de rivier. Het ligt tussen de Seine en Le Jardin du Luxembourg in. De wereldberoemde universiteit La Sorbonne trekt al dan 700 jaar studenten naar Parijs waardoor de wijk tot de bekendste wijk van de stad behoort. In de wijk wordt nog veelal Latijns gesproken - vandaar de naam - omdat dit het hét academisch centrum van Parijs is. Je vind er veel goedkope tentjes, uitgaansgelegenheden en gezellige jazzcafé’s maar ook Jardin des Plantes en de grote Moskee van Parijs

 • De oudste wijk, veel internationale studenten en leuke café’s
 • Bezienswaardigheden: Panthéon, Saint-Séverin, Jardin des Plantes

Accommodatie: Hotel du Jardin des plantes*** / Hôtel & Spa Saint Jacques****

wijken-Parijs

4. Le Marais

Een van de oudste buurten van Parijs is Le Marais, een wijk die voor een deel aan de linkeroever van de Seine ligt, vlakbij de Notre-Dame. Le Marais is een wijk met weinig bezienswaardigheden maar juist de plek is met trendy bars, kunstzinnige galeries en restaurants. Vooral in straten als Rue des Rosiers, Rue du Rio de Sicile, Rue Vieille du Temple en Rue Charlot vind je fijne boetiekjes. Bovendien behoort dit deel tot een van de mooiste historische plekjes van Parijs. Daarbij staat Place des Vosges ook nog eens bekend als één van de mooiste pleinen ter wereld!

 • Trendy, gezellig en veel locals
 • Bezienswaardigheden: De Seine, Musée National Picasso, Metrohalte Saint-Paul

Hotels: HOTEL SOOKIE**** / D'win**

leuke-plekken-parijs

5. La Bastille

Ook de leuke wijk Bastille vraagt om een nadere inspectie. Deze populaire wijk is een van de meest bezocht wijken en verandert 's avonds in een bruisend uitgaansgebied. Overdag is deze historische wijk - de Franse revolutie begon hier ooit - een romantisch sprookje. Met eeuwenoude gebouwen, kronkelige steegjes, legendarische nachtclubs, vele winkels en groene tuinen. Ook is hier een grote groenten-en fruit markt. Marché des Enfants-Rouges is de oudste overdekte markt van de stad en hier kun je ook terecht om ter plaatste te eten. Het is een half uur lopen naar Gare du Nord waar de Thalys aankomt en vertrekt.

 • Groenere wijk, smalle straatjes en uitgaanswijk
 • Bezienswaardigheden: Place de Bastille en Bastille Opéra, oudste overdekte markt

Accommodaties: Moxy Paris Bastille*** / Mercure Paris Gare De Lyon Opera Bastille****

hotel-Jardin-du-Luxembourg

6. Montparnasse

Montparnasse is een gezellige uitgaanswijk met een tal van cafés en bioscopen, maar overdag kun je er onder andere exposities bezoeken. Vroeger was dit een buurt waar schilders, dichters, muzikanten en beeldhouwers samenkwam voor de artistieke sfeer. Bovendien was dit deel van Parijs betaalbaar en zit je toch dicht bij Jardin du Luxembourg (officieel ligt dit park net buiten het arrondissement maar je bent er binnen een paar minuten). Nog steeds is dit het hét episch centrum voor intellectuelen en kunstenaars. Café-restaurants als Le Dôme, La Coupole, en Le Select waren bekende ontmoetingsplaatsen voor creatieven.

 • Uitgaanswijk, creatieve mensen, populaire wijk
 • Bezienswaardigheden: Tour Montparnasse, Notre Dame du Travail, Musée Bourdelle, catacomben

Accommodaties: Lenox Montparnasse*** / Waldorf Montparnasse***