Wat zijn de bezienswaardigheden in Montmartre? Denk je aan Parijs dan denk je aan de Notre-Dame, de Eiffeltoren, het Louvre, maar ook aan smalle straatjes, kunstenaars en de typische Franse terrasjes. Dat vind je vooral in Montmartre, wat mij betreft de leukste buurt van Parijs. Montmartre ligt net buiten het hart van het centrum en is wat gemoedelijker. In dit artikel lees je waarom deze wijk zo leuk is en deel ik tips voor Montmartre.

Tips en bezienswaardigheden in Montmartre


In 1860 werd Montmartre bij Parijs als wijk gevoegd, daarvoor was het een op zichzelf staand dorp en de sfeer is daardoor anders dan in de rest van de stad. Montmartre is van oudsher een kunstenaarswijk (van Gogh, Picasso en Monet hebben er bijvoorbeeld ook gewoond) en dat zie je er nog steeds terug. Hoewel het ook een opkomende plek is, gaan niet alle toeristen er naar toe. Dit komt met name omdat het lopend nogal een afstand is en je beter de metro kunt nemen. Daarbij is Montmartre op een heuvel van 130 meter hoog gebouwd, in tegenstelling tot (vrijwel) de rest van Parijs. Je hebt er daarom op veel plekken goed uitzicht over de stad. Ik vond het in elk geval een van de mooiste plekken in Parijs en een aanrader om te bezoeken. Tijdens een wandeling door Montmartre kom je vanzelf alle leuke bezienswaardigheden tegen. Met deze Montmartre tips haal je het beste uit je bezoek.

➞ Boek een stedentrip Parijs
➞ Lees ook: de leukste wijken van Parijs

montmartre-parijs

restaurant-montmartre

Maison-Rose-parijs

tips-montmartre

1. Bekijk de Sacré-Coeur

Tijdens een bezoek aan Montmartre kan ook het icoon van deze buurt niet ontbreken. Basiliek Sacré-Coeur is de meeste populaire bezienswaardigheid in Montmartre en tevens van heel Parijs. Het prachtige bouwwerk is sowieso niet te missen, het staat bovenop de heuvel en is 83 meter hoog. De Sacré-Coeur is gebouwd in Romaans-Byzantijnse stijl, is smetteloos wit en heeft ronde vormen. Heel anders dan de andere religieuze gebouwen in Parijs. In 1914 werd de bouw voltooid en sindsdien is er niets aan verandert. De kerk bezoeken is gratis, maar het is er wel altijd enorm druk. Op zondag is de mis dus dan kun je er beter niet heen. Voor het beklimmen van de dom betaal je overigens wel.

2. Place du Tertre

Een van de tips voor een eerste keer Montmartre is om Place Du Tertre te bezoeken. Op dit wereldberoemde plein midden in Montmartre staan de meeste kunstenaars van de wijk. Je kunt hier hun schilderijen bekijken of een portret van jezelf laten maken. Het plein is omringt door vele restaurants met terrasjes, Franse bistro's en ook oude bomen. Al talloze jaren is dit het schilders plein van Parijs en om hier als artiest te kunnen staan is er een wachtrij van bijna tien jaar.

3. Bekijk het uitzicht vanaf Rue Saint-Eleuthere

Omdat de wijk Montmartre op een heuvel ligt heb je op veel plekken uitzicht over de omgeving. Een tip is om naar Reu Saint-Eleuthere te lopen, vrijwel naast Place du Tertre. Hier zie je een enorm lange, steile trap. Vanaf bovenaan de trap krijg je een goede indruk van hoe groot de stad is. Als je goed kijkt is ook de Eiffeltoren vanaf deze plek te zien.

4. La Maison Rose

Ga je naar Montmartre dan wil je waarschijnlijk ook La Maison Rose bezoeken, misschien wel de meeste populaire bezienswaardigheid van deze buurt. La Maison Rose is eigenlijk niet veel meer dan een restaurant in Montmartre, maar het is een populaire plek omdat de buitenkant zachtroze is en begroeid is met groen. En dat ziet er natuurlijk erg leuk uit. Het roze huis op de hoek van Rue Girardon is met name bekend geworden door het schilderij van Maurice Utrillo (en door Instagram). Het is in elk geval een prima plek voor een drankje of lunch.

➞ Boek hier een fietstour door Parijs
➞ Doe een gastronomie tour door Montmartre!

reisblog Parijs

montmartre-parijs

Le Consulat Parijs

wijken Parijs

5. Le Consulat

Net als La Maison Rose is ook restaurant La Consulat een van de meest fotogenieke plekken van Montmartre. Je komt het vanzelf tegen wanneer je naar Montmartre loopt. Het ligt in het oudste deel van de wijk niet ver van Place du Tertre. Le Consulat zit er al talloze jaren en bekende meester zoals Picasso en Van Gogh hebben hier koffie gedronken.

6. Montmartre restaurants

Hoewel Montmartre niet groot is kun je je er met gemakt een aantal uur vermaken. Aanrader is om neer te ploffen bij een van de vele leuke restaurants in Montmartre. Le Consulat en La Maison Rose zijn leuk, maar er is meer. Strijk bijvoorbeeld neer bij La Moulin de la Galette of La Mère Catherine. Net buiten Montmartre zit Pink Mamma, een populair Italiaans restaurant. Zorg dat je hier net voor openingstijd in de rij staat (of reserveer van te voren) om een plekje te bemachtigen. Je eet hier authentieke Italiaanse gerechten in een hip interieur. Op de bovenste verdieping een kas met planten, marmeren tafels en kleurrijk servies.

7. Slapen in Montmartre

De bezienswaardigheden in Montmartre kun je het best verkennen wanneer je erg ook slaapt. Als je kiest voor een blijf in Montmartre moet je er rekening mee houden dat je daarnaast veel gebruik zult maken van het openbaar vervoer (om de rest van Parijs te ontdekken). Verder is Montmartre een fijne wijk om te overnachten. Je zit dichtbij restaurants en het is een stuk minder druk dan bijvoorbeeld Montparnasse en Bastille. Enkele aanraders om te overnachten in Montmartre zijn Romantic Artist Room Montmartre en Maison Lepic Montmartre.

Vervoer

Lopen vanaf de Eiffeltoren naar Montmartre is bijna zes kilometer en hier zou je bijna vijf kwartier over doen. De beste optie om naar deze wijk te gaan is met de metro. Je stapt uit bij Metrohalte Anvers Sacré Coeur, met metro 12. Reis je met de trein naar Parijs? Vanaf het treinstation Gare Du Nord kun je wel lopen naar Montmartre, je bent er dan in tien minuten.

➞ Bekijk vakanties Parijs
➞ Lees ook: leuke dingen om te doen in Parijs

Montmartre-wandeling

Montmartre weetjes

Montmartre schilderswijk Parijs