Op zoek naar de beste en leukste surfplekken van Europa? Of je nou op zoek bent naar een chill surfkamp voor gevorderde of voor de eerst keer wilt gaan surfen, Europa heeft diverse plekken waar je terecht kun. Van surfen in het bekende Mimizan, tot aan Fuerteventura of ons eigen Scheveningen.

De mooiste en tofste surfspots in Europa


Surfkampen, de hoogste golven en unieke plekken!

Waar moet een goede surf plek aan voldoen? Als eerst zijn de golven natuurlijk belangrijk. Is er regelmatig een goede swirl? Komen de golven regelmatig in ongeveer dezelfde grote? Kun je goed het water in? Hoe is het strand en kun je er surfplanken in de buurt kwijt? Ook speelt mee of je dichtbij de zee kunt slapen, want je weet nooit wanneer de golven het best zijn! Ook een sfeertje is belangrijk. Relaxt bij het kampvuur of wellicht een yoga tijdens zonsondergang. Hieronder vind je aan aantal van de mooiste surfplekken in Europa!


1. Biarritz, Mimizan, Biscarrosse - Frankrijk

Waar kun je goed surfen in Europa?

Biarritz is een van de meeste bekende surfplekken in Europa. Het Franse surfdorp ligt de Golf van Biskaje, vlakbij Spanje, en kent goede golven voor zowel beginende surfers als voor de wat meer ervaren surfers. Bijzonder aan Biarritz is de locatie, zo heb je de Pyreneeën op de achtergrond, terwijl het grote zandstranden kent. Er hangt altijd een relaxt sfeertje, mede door de surfers van over de hele wereld. Er zijn meerdere campings aan zee, je loopt dus vanuit je tent zo het water in.

Een stukje hoger ligt Mimizan, tussen Bordeaux en Biarritz, tevens een bekende badplaats aan de Atlantische kust. Hier komen veel jongeren, omdat er talloze leuke surf kampen gevestigd zitten. Mimizan kenmerkt zich door breden zandstranden en naaldbossen die voor de nodige schaduw zorgen. Aan leuke restaurants, cafe's en uitgaansgelegenheden is in Mimizan geen gebrek.

Nog een klein stukje daarboven ligt Biscarrosse. Hier kun je surfen perfect combineren met het goed Franse leven. Niet alleen maak je een stedentrip Bordeaux, de badplaats zelf bestaat uit drie verschillende kernen. Een sfeervolle centrum, de beste stranden + golven om te surfen, en groene natuur. Zo heb je er meren en een van de grootste bossen in Europa. Ben je met het gezin of zoek je een luxer surfcamp? Kijk dan eens bij Surftribe. Hier overnacht je bijvoorbeeld in luxe Maasai lodge, Emperor lodge of Deluxe Tipi.

➞ Vakantie Mimizan via TUI
➞ Surfcamp Biscarrosse

2. Oyambre en Asturias in Spanje

surfspots-Europa

Bij surfen in Spanje gaat er bij de mensen niet meteen een belletje rinkelen, toch heb je er mooie surfspots! Met name aan de noordkust. Een voorbeeld is de surf baai playa Oyambre, onderdeel van een groot natuurpark, gelegen ten westen van Bilbao. Je surft op de Atlantische oceaan terwijl je uitzicht hebt over de Spaanse heuvels en zelfs de bergketen Picos de Europa! Enter The Wave Oceancamp is hier gevestigd met een aantal toffe tenten, een surfbar, lounges en surfschool. ’s Avonds zijn er geregeld live optredens.

Iets verderop ligt in baai ligt een ander Enter The Wave surfcamp. Het ligt op de Spaanse heuvels van Asturias in het noordwesten van Spanje. Dit is een van de groenste regio's van het land en een unieke locatie in de surfwereld. Het surfcamp ligt op nog geen 100 meter van de kust. Je kunt het surfen perfect combineren met de natuur. Aan de ene kant heb je deze een en aan de andere kant de Cordillera bergen. Op het surfcamp zijn surflessen, tipi tenten en een surfbar. Gezellige feestjes worden gehouden in de dorpjes vlakbij!

➞ Vakantiehuis Posada los Trastolillos
➞ Oceancamp Oyambre

3. Klitmøller Denemarken

surfen-Denemarken

Golfsurfen in Denemarken? Absoluut! De bijnaam van Klitmøller luidt zelfs 'Cold Hawaii'. Klitmøller ligt in het noordwesten van Denemarken, regio Jutland. In totaal 31 geregistreerde surfspots aan de westkust van Denemarken waarvan Klitmøller de bekendste is. Het is wereldberoemd als als een van de beste “cold water” surfplekken ter wereld. In de winter zijn de golven hier het best! Klitmøller is tevens een klein vissersdorpje in Thy National Park. Op een paar minuten vanaf het centrum ligt het Inside Reef. Hier zijn langzame golven die geschikt zijn op het surfen te leren. Voor de ervaren golfsurfers zijn er ook genoeg goede golven. Zoals de Bunkers' Reef break'. In de zomer kun je hier ook surfen en genieten van de stranden, al kan het water wel fris zijn! Er zijn net als bij andere populaire surfspots in Europa surfcampen en verhuur.

Viking Surf Cottage
Noah's Ark

4. Tenerife - Canarische eilanden

Tenerife-surfen

Golfsurfen is de nummer één watersport op Tenerife. Je hebt er dan ook een aantal van de beste surfspots van Europa! Bovendien zijn de golven het hele haar goed, net als het weer. La Izquierda bij Playa de Las Americas is bijvoorbeeld zo'n plek waar de hele dag surfers in het water liggen. Beginners kunnen beter terecht bij El Médano, waar een strand en een baai is. Wanneer hier een windje staat is dit de perfecte plek om te gaan wind en kitesurfen. Zo zijn er enorm veel goede surfplekken op Tenerife, waarover ook Martiánez in Puerto de la Cruz, Igueste de San Andrés en El Socorro.

➞ Vakanties Tenerife
➞ Piece of Ocean by Mea Substantia

5. Peniche, Ericeira en Nazaré in Portugal

Waar hoogste golven Europa?

In Portugal heb je niet alleen de hoogste golven ter wereld, maar ook kleinere, goede surf spots die geschikt zijn voor iedereen. Portugal grenst aan de hele zuid en-westkust aan zee en vrijwel overal kun je er goed surfen. Bijvoorbeeld bij Porto en rondom Lissabon. Ook de Algarve staat bekend om de goede surfplekken. In Portugal vind je mogelijkheden voor beginnende surfers, maar nog meer voor de beste van de wereld. Hier je heb je namelijk de hoogste golven ter wereld! Alleen de meest ervaren surfers wagen zich aan dit indrukwekkende spektakel, welke je vindt bij Nazaré. Het wereldrecord van de hoogste golf die ooit werd bereden is 24,4 meter.

Een sfeervolle plekn om te surfen in Portugal is Peniche, een vissershaven een stuk onder Nazaré maar nog boven Lissabon. Hier hebben de golven een perfecte vorm! Daarbij wordt het strand hier - Praia de Medão Grande - beschouwd als een van de beste stranden voor surfers en bodyboarders.

Er zijn talloze goede plekken om te surfen in Portugal, maar Ericeira wordt gezien als dé surf hoofdstad van het land. Dit komt omdat er veel verschillende breaks bij elkaar liggen. Het is dus heel divers, elke dag kan het anders zijn, en over het algemeen geschikt voor alle niveaus. Ook kun zijn de golven hier het hele jaar door heel consitent. Jaren geleden werd Ericeira als eerste in Europa benoemd tot 'World Surfing Reserve’.

➞ Surfvakantie Ericeira
➞ PKSC Surf House Peniche

6. Bloemendaal, Scheveningen, Wijk aan Zee - Nederland

surfkamp-Nederland

Ook in ons eigen Nederland kun je heel goed (leren) golfsurfen. Er staat namelijk vaak een goede golfslag. Volkswagenbusjes, hippietentjes, yoga op het strand, het fijne sfeertje dat er bij een surfcamp heerst kun je ook in eigen land ervaren. Bijvoorbeeld in Zandvoort en Bloemendaal. Surfen kan bij onder andere bij Surfana Zandvoort, First Wave surfschool en Pepsports Zandvoort. Even verderop in Bloemendaal ligt Campings de Lakens. Er is nu een pop-up surfdorp met de leukste faciliteiten! Zo is er een hottub, kun je er yogalessen volgen, en natuurlijk surflessen nemen of zelf een er op uit met een surfplank.

Een bekende plek waar ervaren surfers graag komen is Scheveningen. Hier combineer je de stad en levendige boulevard met het surfen. Er zijn diverse surfscholen, daarvan zitten de meeste op het Noorderstrand. Wat wellicht minder bekent is maar ook een goede plek is om te surfen in Nederland, is Wijk aan Zee. Vooral bij de Noordpier dat aan het Noordzee kanaal ligt. Het is er minder druk dan in Zandvoort, Bloemendaal en Scheveningen waardoor je om je gemak kunt surfen. Er zitten wel twee relaxte strandtenten.

➞ Beachcamp Bloemendaal
➞ Wijkiki Surf House

7. Fuerteventura - Canarische eilanden

beste-surfspots-Europa

De vele surfdorpen, de eeuwige zon, de laid back sfeer, lange zandstranden en de blauwe zee, het eiland Canarische eiland Fuerteventura heeft alles wat je als surfer zoekt. Dat er surfers van over de hele wereld naar Fuerteventura komt zegt veel over de kwaliteit van de golven. Eén van de bijzonderheden is dat je hier het hele jaar goed kunt surfen en lessen kunt nemen. De beste surfspots liggen aan de noordkust, ook wel de de North Shore. Deze loopt vanaf Corralejo naar El Cotillo. Goede plekken om te surfen zijn met name Corralejo, Sotavento, Majanico en Cofete. Corralejo is de grootste en meest populaire plekken voor surfers. Hier vind je vele shops, en surfhostels. Er staat vaak een stevig briesje op Fuerteventura, het is daarom ook de perfecte bestemming voor windsurfers en kitesurfers.

➞ Corralejo Surfing Colors Hotel&Apartments
➞ Fuerteventura met TUI

8. Madeira - Portugal

surfen-Madeira

Madeira is een hidden gem wat betreft golfsurfen. Buurlanden als Marokko en de Canarische eilanden zijn ongekend populair onder surfers, maar Madeira is nog vrij onontdekt. Terwijl het onwijs goede spots heeft. Ondanks dat Madeira geen echte stranden heeft, kun je er wél goed surfen. Verschillende baaien en de juiste stroming zorgen voor uitstekende golven. De surfdorpjes zijn klein en niet altijd bruisend, maar bij de scholen leer je direct goed surfen. Porto da Cruz, Jardim do Mar, Fajã da Ovelha, Ribeira da Janela zijn enkele goede surfspots op Madeira.

➞ Vakanties Madeira
➞ Madeira Surf Camp