Een road trip Fuerteventura is een uitstekende manier om het zonnige Canarische eiland te ontdekken. Je hebt er de mooiste stranden, een ruig binnenland en leuke vissersdorpjes. Bovendien zijn er rustige wegen en kun je er makkelijk een auto huren. Fuerteventura telt maar liefst 340 zondagen per jaar. In februari is het er zo'n 22 graden, maar wat soms aanvoelt als 27+. De altijd aanwezige wind zorgt ervoor dat het er vrijwel nooit bloedheet is waardoor je er dus prima op uit kan. Want ondanks dat het eiland dor en droog is, zijn er wel genoeg dingen te doen en te zien op Fuerteventura. Met deze road trip route mis je niks van al het moois van het eiland!

Road trip Fuerteventura


Fuerteventura is een Spaans eiland welke behoort tot de Canarische Eilanden. De archipel ligt zo'n honderd kilometer voor de kust van Marokko. Naar Fuerteventura vliegen duurt iets langer dan vier uur en zoals gezegd is het klimaat er het hele jaar redelijk warm. Het eiland is het zonnigst van alle Canarische eilanden. Fuerteventura is een vulkanisch en ontzettend droog eiland. Je autovakantie Fuerteventura begint bij het huren van je auto. Of Fuerteventura saai is? Zeker niet! Je moet alleen wel de mooiste plekken zien te vinden.

Fuerteventura kaart

Auto rijden op Fuerteventura

Er lopen een aantal wegen over het eiland waar je met gebruik een huurauto op veel plaatsen komt, maar ook tof is om off-road te gaan met een jeep excursie. Op het eiland vind je namelijk ruige paden bestaande uit hard zand en vulkanische grond. Je roadtrip Fuerteventura begint in elk geval bij de luchthaven El Matorral, van het eiland. Zelf huren we altijd een auto via Sunny Cars. Bij Sunny Cars huur je sowieso altijd all-in wat inhoudt dat je je niet extra hoeft te verzekeren of voor verrassingen komt te staan.

➞ Huurauto Fuerteventura
➞ Vakantie Fuerteventura via TUI

vakantie-fuerteventura

surfen-fuerteventura

eten-fuerteventura

Welke plaatsen zijn leuk in Fuerteventura?

1. Corralejo Dunes - de zandduinen van Corralejo

Fuerteventura bestaat voor het overgrote deel uit versteend lava. Het is er erg ruig en er is weinig groen. Toch zijn de zandduinen van Corralejo totaal anders en niet te vergelijken met de rest van het eiland. Onder Corralejo vind je 25 kilometer aan metershoge, golvende duinvlaktes. Het zachte zand wordt door de harde wind vanuit de Sahara naar de oostkust van Fuerteventura geblazen. Het gebied is benoemd tot national park en niet te missen wanneer je op Fuerteventura bent. Je rijdt er met de auto doorheen en er zijn genoeg plekken om de auto neer te zetten en een wandeling te maken. De duinen lopen door tot aan de prachtig blauwe zee. Op het aangrenzende Flag Beach zie je veel kitesurfers en heb je zicht op eilanden Isla de Lobos en Lanzarote.

2. Corralejo

Verder naar het noorden kom je uit bij het visserstadje Corralejo. Het is een van de meest drukke en toeristische stadjes van het eiland, maar nog steeds sfeervol en gemoedelijk. Het is vooral fijn dat je overal dichtbij zee bent en ook hier zijn de mooiste stranden op loopafstand. Visrestaurants, barretjes, blauw/witte gebouwen en schilderachtige pleintjes zijn kenmerkend voor Corralejo. Vanaf de boulevard wordt je verwend met een mooi uitzicht over de zee en andere eilanden. Vanuit hier kun je de boot pakken naar Lanzarote en het onbewoonde eiland Lobos.

3. El Cotillo

Mijn favoriete dorp van het eiland is El Cotillo, te vinden aan westkant van Fuerteventura. Niet in de laatste plaatst omdat er een restaurant zit waar je de lekkerste verse vis kunt eten, mét uitzicht over de vaak woeste zee. La Vaca Azul wordt zelfs één van de beste visrestaurants van Fuerteventura genoemd! Zowel de locatie als het eten is er geweldig. Het dorp ligt aan een ruwe kust, waar de golven metershoog kunnen worden. De haven van El Cotillo ligt daarom beschut, zodat de vissersboten zonder schade aan wal kunnen komen. Naast het dorp vind je een grote verscheidenheid aan stranden. Bij de vuurtoren van El Tostón kun je vanwege de rotsen met geen mogelijkheid de zee in. Maar aan de zuidkant van het dorp, bij het verdedigingsfort, vind je een beschutte baai. Overigens een ideale plek voor surfers. In El Cotillo vind je dan ook meerdere surf-shops.

4. Overnachten op Fuerteventura

Op Fuerteventura vind je een tal van accommodaties. Er zijn veel toeristische dorpen met all-in hotels maar ook kleine schattige landhuizen zoals een agriturismo. Een agriturismo is een boerenbedrijf waar men agrarische activiteiten combineert met onder andere het bieden van logies aan toeristen. Oorspronkelijk komt een agriturismo uit Italië, maar ze zijn ook steeds meer te vinden in bijvoorbeeld Spanje.

Alua Suites Fuerteventura

TUI-Fuerteventura

Dat all-inclusie ook stijlvol kan zijn bewijst Altua Suites. Hier kun je genieten van alle rust, de zon, zwembaden en eten, maar wel op een intieme en sfeervolle manier. Er zijn acht zwembaden waardoor je altijd wel een rustige plekje vindt om baantjes te trekken. De kamers zijn vrij luxe en alles is ingericht met natuurlijke kleuren en materialen. Er zijn vijf restaurants en talloze knusse plekjes. Dichtbij zee en met een mooie groene tuin.

➞ Beschikbaarheid en prijzen

Etti Paradise adults only

vakantie-Fuerteventura

Bij deze romantische accommodatie zul je het nooit genoeg krijgen van het uitzicht. Vanaf je kamer en terras kijk je uit over de Atlantische Oceaan! Etti Paradise bestaat uit een 9-tal suites en is dus erg kleinschalig. Het is gebouwd boven op een klif! Daarbij ligt het hotel direct aan het strand maar er is ook een infinity pool. Het is overigens ook een duurzaam verblijf, zo draait alles op zonne-energie.

➞ Beschikbaarheid en prijzen


5. Calderon Hondo

Voor sportieve uitdagingen zit je op Fuerteventura zeker goed. De vele vulkanen zijn indrukwekkend om te zien, maar zijn ook te beklimmen. De top van Calderon Hondo is bijvoorbeeld alleen per voet te bereiken. De vulkanen van Fuerteventura ontstonden ongeveer 50.000 jaar geleden en zijn al lang niet actief meer. De Calderon Hondo is het best bewaarde geheim van noord Fuerteventura en het loont om de top te trotseren. Rij vanaf Majanicho een kilometer door en zet daar de auto neer. Vanaf daar loopt er een pad naar boven. De wandeling duurt vanaf hier ongeveer een uur maar er zijn ook andere (langere paden) naar de vulkaan. Je kunt dit ook van een excursie doen met een gids. Je loopt dan echt langs de krater!

6. Parque Rural de Betancuria

Wanneer je vanaf de oostkust naar de westkust van het eiland rijdt, kom je door het meest spectaculaire natuurgebied van Fuerteventura. Als liefhebber wat echte natuur ben je op Fuerteventura niet op goede adres (al het groen is gekapt en terwijl lavagrond heel vruchtbaar is groeit er vrijwel niets), maar dit gebied is wel heel erg mooi. Via een slingerweg (de FV-30) kom je steeds hoger en zie je steeds mooiere uitzichten (Miradoros). Grotendeels wordt je omringt door rode rotsen, grotten en diepe ravijnen. Wolven en bijzondere vogels schijnen hier graag te komen, zelf zag ik raven en eekhoorntjes. Een mooie stop/Miradoro in Parque Rural de Betancuria is Las Peñitas.

Betancuria is de voormalige hoofdstad van Fuerteventura. Vroeger was het veiliger om in het binnenland de belangrijkste stad te hebben, en met de strategische ligging in de vallei tussen vulkanen is deze in elk geval goed beschermd. Het stadje stelt nu (met 1000 inwoners) niet heel veel meer voor, maar de Santa Maria kerk en bijbehorende binnentuin zijn een aanrader. Het is de groenste plek van het hele eiland. Verder zijn er enkele musea te vinden.

7. Ajuy

Wanneer je in westelijk richting rijdt door Parque Rural de Betancuria kom je uiteindelijk aan bij de kust van Ajuy. Deze plek is totaal anders dan de witte zandstranden op de meeste plekken van het eiland. Bij Ajuy vind je enorme grotten, een indrukwekkende kust en een zwart zand. Het voelt hier een stuk warmer aan dan aan oostkant van Fuerteventura en je ziet er de mooiste zonsondergangen. Het contrast van de beige kalkrotsen, het pikzwarte grond en het felblauwe water moet je gezien hebben. Ajuy was absoluut een van de hoogtepunten van mijn road trip Fuerteventura.

8. Het zuiden van Fuerteventura

Het zuiden van Fuerteventura is als een soort staart naar beneden. Bijna niemand bezoekt het uiterste puntje van het eiland en is daardoor een oase van rust. Tussen Costa Calma en Playa Jandia liggen de breedste, mooiste en meest rustige stranden van heel Fuerteventura. Het lichte zand met allerlei tinten blauw en turquoise maken het dan ook een paradijselijke plek. Een groot deel van dit gebied is ongerept en vaak maakt het asfalt plaatsen voor stoffige, stenen wegen. Een quad of 4x4  jeep is dan ook een must! Pico de Jandía (Pico de Zarza) is de hoogste bergtop van Fuerteventura.

➞ Een auto huren en rijden op Fuerteventura
➞ Wat te doen op Tenerife

Vulkanen op Fuerteventura
mooiste stranden Fuerteventura

bezienswaardigheden Fuerteventura
auto rijden Fuerteventura

surfen op Fuerteventura
doen op Fuerteventura