De Algarve staat natuurlijk bekend om de mooie kustlijn met geel uitstekende rotsen. Een wandeling langs de kust is dan ook een van de hoogtepunten tijdens een vakantie in het zuiden van Portugal. De kust ligt bezaaid met stranden en rotsen, maar je moet wel weten waar je ze precies kunt zien. De Seven Hanging Valleys is een van de mooiste wandelroutes ter wereld en tijdens deze wandeling zie je de meest indrukwekkende rotsen van de Algarve. Lees in dit artikel over de mooiste plekken langs de kust van de Algarve.

Mooiste rotsen Algarve

De mooiste kliffen, baaien, rotsen in de Algarve, met wandelroute


De onderste provincie van Portugal strekt zich uit vanaf Sagres, het meest zuidwestelijkste puntje van Europa, tot en met rivier Guadiana dat de grens van Portugal en Spanje vormt. In de Algarve vind je eindloze stranden en bovendien is de temperatuur er het hele jaar aangenaam waardoor het een geliefde vakantiebestemming is. Met name voor strandliefhebbers, vanwege de vele baaien, maar ook bij wandelaars. Langs de kust vind je een van de mooiste wandelroutes waarbij je bij de hele tijd zicht hebt op indrukwekkende rotsen en kliffen. Je komt langs de meestfotografeerde plekken van Portugal, ga daarom bij voorkeur in het voor of najaar naar de Algarve. Zo heb je geen last van de drukte en zijn de temperaturen het meest aangenaam. Voor een vakantie in de Algarve is het slim om een auto te huren via TUI Cars, Sunny Cars of Easy Terra. Met een gids van Geographic Algarve ervaar je de Algarve het best.

Wandelroute Algarve: de Seven Hanging Valleys

De bekendste wandelroute van de Algarve heet Seven Hanging Valleys. Dit wandelpad is ooit uitgeroepen tot beste van Europa. Hoogtepunten van de wandeling zijn de rotsen, steile kliffen, de biosiversiteit en uitzicht over de Atlantische oceaan. Reizigers van over de hele wereld komen naar de Algarve speciaal voor dit wandelpad. Dit stuk in de zomer bewandelen raad ik dan ook niet aan. De wandelroute wordt Seven Hanging Valleys genoemd omdat je boven hangende rotsformaties loopt. De zee klots tegen de wanden aan waardoor deze langzaam afbrokkeld en er holtes ontstaan. Je mag en kan dan ook niet te dicht bij de afgrond wandelen (ga je over het hekken dan riskeer je een flinke boete). Toch zie je op somimige plekken dat je soms over het water loopt. Een van de bekendste voorbeelden is de grot van Praia de Benagil (welke je overiges alleen per boot echt kunt zien). De Seven Hanging Valleys route is verder een heel toegankelijk pad. Je kunt het best beginnen bij Praia da Marinha nabij Lagoa (niet te verwarren met Lagos), en na een paar uur kom je uit bij Praia da Vale Centeanes. De lengte van dit wandelpad is 12 kilometer en kun je in vier tot zes uur lopen. Je kunt de route zelf ook inkorten.

➞ Huur een auto in de Algarve in Faro of Albufeira
➞ Boek een vakantie naar de Algarve via De Vakantiediscounter

mooiste-plekken-algarve

rosten-algarve

De mooiste stranden en baaien

Door het rotsachtige karakter van de Algarve vind je er ontelbaar veel strandjes. De meeste zijn met een trap te bereiken maar lang niet allemaal. Let op: leg je handdoek niet onder de rotsen, er is altijd een kans dat er wat naar beneden brokkelt. Het strand van Praia da Marinha is het mooiste strand van Portugal, het is zelfs meer dan eens benoemd tot één van de mooiste stranden in Europa. Vanaf hier begint ook de Seven Hanging Valleys wandeling. Doordat het omringt is door rotsen is de zee er kalm en kun je er vaak snorkelen. Praia dona Ana is een populair stand vlakbij Lagos en bij de rotsen van Ponta da Piedade. Praia de Benagil is wat mij betreft het mooiste plekje van de Algarve. Een geheim plekje is het niet meer, maar dit bereik je wel alleen maar per boot.

Mooiste rotsen in de Algarve

De bijzondere vormen van de rotsen zijn onstaan doordat de zee continue tegen het kalkstandsteen aan botst. Het kalkzandsteen is 150 miljoen jaar geleden ontstaan en zit nog vol met fossiele overblijfselen. Wanneer je hier wandeld zie duidelijk nog resten van de zeebodem. Hoe hoog de rotsen ook zijn, jaren geleden lag dit allemaal onder water. De kalkrotsen hebben verschillende tinten; van wit/beige tot aan felrood en oranje. Let wel altijd op wanneer je bij rotsen loopt, er kan namelijk altijd iets losgaan. De rosten in de Algarve behoren tot een van de top bezienswaardigheden en ik zou een bezoek aan de genoemde plekken dan ook zeker in je reisschema zetten. De grotten kun je vanaf boven af bekijken - tijdens de wandeling langs de Seven Hanging Valleys, en vanaf het strand. Wil je de kustlijn vanaf een ander oogpunt zien? Kies dan voor een boottocht, of ga er zelf op uit in een kajak of op een SUP-board.

Praktische informatie voor een vakantie naar de Algarve

Om de rotsen in andere bezienswaardigheden in de Algarve te zien kun je het best een vliegticket boeken naar Faro en vanuit daar een auto huren. Het klimaat in Portugal en met name in het zuiden is het hele jaar door aangenaam. Zo is het in november bijvoorbeeld vaak nog rond de twintig graden. Behalve de stranden en ruige kustlijn met kliffen vind je in de Algarve ook een bergachtig gebied, namelijk Monchique. Ook hier kun je perfect wandelen. Cultuur vind je onder andere in steden als Silves, Faro en Loulé. Ook in deze steden kun je een auto huren. De rotsen, stranden en wandelroute in dit artikel liggen vrij centraal in de Algarve, aan beide kanten van Portimão. Je kunt dan ook het best in deze omgeving een accommodatie huren. Zelf raad ik Rio Arade Algarve Manor house aan. Op zoek naar een complete vakantie? Dan is hotel Don Manuel zeker een aanrader. De mooiste, authentieke accommodaties met huurauto vind je via Eliza Was Here.

➞ Huur een auto in de Algarve
➞ Road trip Algarve, route voor een trip langs de zuidkust van Portugal

kust-algarve

kust-portugal

kustroute-algarve

bezienswaardigheden-portugal

uitzichtpunten-algarve

rotsen-algarve

tips-algarve

mooiste-strand-algarve

wandelroute-algarve