Dat de Dolomieten in het noorden van Italië een bijzondere bergketen is (uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed), is bij de meesten wel bekend. Tegelijk vind je er ook talloze meren. Van groot tot klein, van hoog in de bergen maar ook in het dal en omringt door de Dolomietentoppen. Soms moet je er een aantal uur voor hiken, en andere kun je heel makkelijk bezoeken. Waar vind je de mooiste meren in de Dolomieten? Je leest het hier!

Mooiste meren in de Dolomieten 1. Lago di Sorapis

Een van de meest bijzondere meren in de Dolomieten is Lago di Sorapis. Het is een verscholen meer tussen de bergen en uniek vanwege de kleur van het water. Niet helder maar heel mooi melkachtig lichtblauw. De hike zelf biedt prachtige uitzichten! Veel Italianen lopen er in het weekend met het gezin heen. Je komt er alleen na een hike van ongeveer 2,5 uur (7 kilometer) waarbij je soms een stukje moet klimmen en over steile paadjes loopt. Omdat er maar een smal pad is kan het soms druk zijn. Zorg daarom dat je vroeg aan de hike begint zodat je nog niet zoveel tegenliggers hebt. Parkeer je auto (gratis) bij Parcheggio per Sorapis en volg het pad achter het hotel. Er zijn geen tussenstops, alleen bij het eindpunt is een berghut, dus neem zelf water mee voor onderweg. De ligging van het meer - beschut tussen de ruwe bergen  - maakt deze plek extra bijzonder!

 Accommodatie: Hotel Dolomiten

mooiste-meer-Dolomieten

mooiste-meren-noord-italie

 2. Pragser Wildsee/ Lago di Braies

Het meest gefotografeerde meer in de Dolomieten is Lago di Braies, ook wel de Pragser Wildsee. Niet zo gek dat vele toeristen hier naar toe trekken, want het is inderdaad een beeldschoon meer midden in de Dolomieten. Ook speelt mee dat het meer erg toegankelijk is. Je kunt de auto vlakbij zetten en je bent direct bij het water. In het hoogseizoen zomers raakt de parkeerplaats snel vol en wordt deze afgesloten. Er zijn meerdere parkeerplaatsen en hoe dichterbij je bij het meer staat (en bij het hotel) hoe duurder het wordt. Wij betaald voor 2 uurtjes ongeveer 7 euro. Je kunt dus het best vroeg komen, of de bus nemen. Lago di Braies is het mooist met zonsopkomst, zet je wekker dus vroeg! Het water is dan rustig en spiegelglad, de zon verlicht de bergen langzaam maar zeker en het is 's ochtends vroeg vaak helder weer. Je kunt in een uurtje om het meer heen wandelen, tussen 8 en 9 uur gaat het boothuisje open voor het verhuur van de roeibootjes.

Zeker de afgelopen jaren is dit een ontzettend populaire fotospot geworden. Geen twijfel over mogelijk dat dit een van de mooiste meren in de Dolomieten is.

Lago di Braies

Pragser-Wildsee

 3. Antermoia Lake

Het hoogste meer van het Rosengarten gebergte in de westelijke Dolomieten is Antermoia Lake, op 2496 meter hoogte, en is een beeldschoon meer. De bergtoppen Croda del Lago, de Croda dei Cirmei, de Catinaccio di Antermoia en de Lastees de Antermia omringen het meer volledig waardoor een sprookjesachtig tafereel is ontstaan. Het water is ijskoud want Antermoia Lake bestaat uit smeltwater en je ziet het ijs er zelfs in drijven. De kleur is met goed licht erop prachtig, kristalheldere blauw, dit is ook een factor waarom het een bekend meer is. De geschiedenis van het meer gaat terug tot de ijstijd: er was hier altijd een gletsjer en het meer is dan ook van glaciale oorsprong, maar in tegenstelling tot veel andere meren die tijdens het zomerseizoen opdrogen, wordt het Antermoia-meer gevoed door de dooi van de kleine bronnen van de Ruf de Antermoia waardoor er ook in de zomer water te zien is.

➞ Waar overnachten in de Dolomieten?
➞ Mooiste plekken Dolomieten

meren-in-de-Dolomieten

meren-in-de-Dolomieten

 4. Carezza lake

Een van de mooiste meren in de Dolomieten is Carezza Lake, ook wel de Karensee. Het kleine meer in de westelijke Dolomieten (officieel net buiten Val di Fassa maar het is slechts 5 minuten rijden) staat bekend als het 'Fairytale Lake of the Dolomites'. Bij een eerste blik zie je direct waarom dat is. Het ligt naast een weg en bushalte en je schrikt haast van de felblauwe kleur die het water heeft. Op de achtergrond staan de indrukwekkende bergtoppen van de Dolomieten. Het bergmeer is omgeven door groen en alles bij elkaar opgeteld is het absoluut een sprookje. Een andere bijnaam is Lec de Ergobando (Regenboogmeer) maar zelf zagen we vooral een heleboell tinten groen en blauw. Lago di Carezza wordt gevoed door ondergrondse bronnen en zijn waterpeil verandert daardoor voortdurend. Het hoogste niveau wordt in het voorjaar bereikt met een diepte van 22 meter, terwijl het laagste niveau in oktober slechts 6 meter bereikt. In de zomermaanden wordt het meer gevoed door sneeuwsmelt. In zo'n 20 minuten kun je een rondje om het meer lopen en er is een betaalde parkeerplaats in de buurt.

mooiste-meren-Zuid-Tirol

mooiste-plekken-Zuid-Tirol

 5. Toblacher See / Lago di Dobbiaco

Reis je vanuit Toblach naar de Drei Zinnen dan kom je direct langs Lago di Dobbiaco. Dit is een van de kleinste meren in de Dolomieten maar wel naast een belangrijke route. Lago di Dobbiaco of Toblacher Nee ligt tussen de natuurparken Fanes-Sennes-Prags en Drei Zinnen in. Je hebt dan ook een spectaculair uitzicht op de omliggende bergtoppen. Met name in de lente en in de herfst is de Toblacher See met zijn gevarieerde oevervegetatie een ideale broed- en rustplaats voor watervogels en trekvogels. Het lijkt alsof er een strand bij het meer zit maar dit is witte klei, en bovendien is water erg koud! In de winter kan er vaak geschaatst worden. Je auto neerzetten kan langs de weg waarna je het beeldschone meer van dichtbij kunt bekijken. Er zijn ook wandelroutes die om Lago di Dobbiaco gaan. Aan de andere kant van de weg zit een restaurant.

Op wandelreis naar de Dolomieten? De Dolomiti Trail is een verzorgde reis waarbij je de ruige pieken en meren te voet ontdekt!

mooiste-meer-Italie

mooiste-meer-Zuid-Tirol

 6. Lago di Misurina

Niet ver van de weg naar de Drei Zinnen ligt het meer van Misurina. In tegenstelling tot veel andere meren is dit een meer waar veel faciliteiten zijn. Zo kun je er in de zomer een waterfiets huren, zitten er een handjevol restaurants om het meer en ook winkels en restaurants.  Aan een kant van het meer is een stoeltjes lift die je kunt nemen om een (pittige of minder pittige) hike te doen. Lago di Misurina is een van de grootste natuurlijke meren, het ligt 1754 meter hoog en is 2,5 kilometer qua omtrek. Het meer is slechts 5 meter diep en zomers zou je er in kunnen zwemmen. In de winter vriest het snel dicht en kan men er op schaatsen. In 1956 werd hier tijdens de Olympische spelen ook geschaatst. Misurina staat verder bekend om de gezonde, frisse lucht. Vlakbij is bijvoorbeeld ook een astmacentrum.

 Accommodatie: Lago Misurina Dream

vakantie-Dolomieten

Misurina-Dolomieten

 7. Dürrensee / Lago di Landro

Als laatste van dit rijtje behoort ook de Dürrensee tot de mooiste meren in de Dolomieten. Het ligt niet ver (nog geen 9 kilometer) van Lago di Dobbiaco en persoonlijk vond ik het er ook op lijken. Dat is ook niet gek gezien de locatie. Het ligt in het natuurpark Drei Zinnen het natuurpark Fanes-Sennes-Prags grenst direct aan de westelijke oever. Vanaf het meer het je zicht op de beroemde 'Three Peaks'. Ondanks de ligging op meer dan 1.400 m boven de zeespiegel, is het relatief warm omdat het slechts enkele zijrivieren heeft en geen uitstroom. Het meer is in de zomer erg populair als start- en eindpunt van talrijke wandelingen. Er zijn ook gezellige plekjes aan het meer zelf, zoals het kiezelstrand op de noordelijke oever of het kleine restaurant op de westelijke oever. Terwijl de MTB-route Toblach-Cortina hier in de zomer passeert, passeren langlaufers in de winter het meer.

➞ Roadtrip Noord-Italië 
➞ Mooist meren Noord-Italië