Houd je er van om tijdens een zonvakantie op zoek te gaan naar de mooiste baaien en stranden? Dan is Fuerteventura zeker een eiland voor jou.  Want als je er één ding is wat Fuerteventura heeft dan zijn het stranden. De meeste langgerekt, parelwit en rustig. Maar je vindt er ook een zwart strand en een ruige kust met rotsen. Ook is Fuerteventura de ideale plek voor surfers. Kortom, voor ieder wat wils. In dit artikel lees je onze tips voor de mooiste stranden van Fuerteventura.

Mooiste stranden van Fuerteventura


Het Canarische Eiland Fuerteventura staat bekend als strand- en surfparadijs voor zowel zonzoekers als watersporters. Uiteraard gaat dit alleen wanneer de stranden er perfect zijn. Fuerteventura is een vulkanisch eiland en is erg droog, maar de stranden zijn paradijselijk. Alleen met een huurauto kom je op de mooiste en meest afgelegen plekken. Vaak moet je nog even een stukje lopen, maar dat is bepaald geen straf. Het noorden van het eiland is meest vulkanisch, het zuiden over het algemeen woestijn-achtig. Aan mooie stranden op Fuerteventura is in elk geval geen gebrek.

➞ Bekijk vakanties Fuerteventura via TUI
➞ Huur een auto op Fuerteventura

1. Costa Calma

Aan het smalste deel van Fuerteventura liggen de mooiste stranden van het eiland. Geen wonder dat er veel mensen op af komen. Costa Calma is het stuk tussen het noordelijke deel van het eiland, en het schiereiland Jandía. Jandía is tevens een woestijnachtige natuurgebied. Costa Calma kenmerkt zich door hagelwit zand, fel blauw water, en de vele palm- en dennenbomen. Het dorp is van alle gemakken voorzien en daardoor populair bij toeristen. De ideale bestemming voor een heerlijke vakantie. Vlakbij vind je ook het strand van Sotavento. Op het uitgestrekte witte zandstrand met lagune en helderblauw water waan je je haast in de Caribbean. Het is een goede spot voor alle soorten surfers.

mooiste-stranden-fuerteventura

2. Playa de la Barca en Risco del Paso

Op het zuidelijke banaanvormige schiereiland Jandia, dat grotendeels uit beschermd natuurgebied bestaat vind je de mooiste witte stranden. Aan het noordelijke deel van het grote strand Sotavento op Fuerteventura vind je een mogelijk nóg mooier plekje. Een deel van het strand de la Barca, loopt bij vloed onder water. Hierdoor ontstaat er een soort natuurlijk golfvrij zwembad. Dit gebeurt elke twee weken bij Playa de la Barca en Risco del Paso tijdens nieuwe en volle maan. Buiten deze tijden om staat windsurfen en kitesurfen hier voorop. Hier is dan ook een wereldberoemde school voor kitesurfen en windsurfen gevestigd.

3. Ajuy

De grootste verrassing tijdens mijn vakantie op Fuerteventura was het strand van Ajuy. Wanneer je in westelijk richting rijdt door Parque Rural de Betancuria kom je uiteindelijk aan bij de westkust waar Ajuy ligt. Deze plek is totaal anders dan de witte zandstranden op de meeste plekken van het eiland. Bij Ajuy vind je enorme grotten, een indrukwekkende kust en een zwart zand. Het voelt hier een stuk warmer aan dan aan oostkant van Fuerteventura en je ziet er de mooiste zonsondergangen. Het contrast van de beige kalkrotsen, het pikzwarte grond en het felblauwe water moet je gezien hebben.

4. El Cotillo

Het strand van El Cotillo is te vinden aan noord-westkant van Fuerteventura. In dit vissersdorp vind je een van de beste visrestaurants van het eiland (waar je ook nog eens met terras aan zee eet), en tevens een prima surfstrand. Het kan er zeker wat surfers betreft wat druk zijn, maar dat is dan ook niet voor niets. Het is strand is niet zo mooi wit als de meeste andere stranden, maar de zwarte rotsen en het feit dat je eerst naar beneden moet lopen maakt het wel een bijzondere plek.

5. Strand van Esquinzo

Aan de noord-west kust van Fuerteventura ligt het lange strand (3 kilometer) van Esquinzo. Ondanks dat het zo’n groot strand is, is het eén van de meest populaire stranden van het eiland. Het is er zowel rotsachtig als zanderig, en vooral een plek om tot rust te komen. Je vindt er overigens veel resorts. Let op: op de kaart zul je deze plek aangeduid zien worden als Marabú.

➞ Tips auto huren Fuerteventura
➞ Wat te doen op Fuerteventura?

surfen-fuerteventura

6. Cofete

Cofete is gelegen aan de noordkant van het schiereiland Jandia. Met zijn goudgele zand en wilderige zee is het een geschenk voor het oog. Het strand van zo’n twaalf kilomter is amper bebouwd wat een enorm gevoel van vrijheid geeft. Er loopt geen asfaltweg heen en je komt er alleen met een 4×4. De termen ongerept en paradijs zijn uitgevonden voor dit strand. Zorg dat je goed voorbereid op pad gaat hier naar toe. Er zijn weinig tot geen faciliteiten. Neem genoeg eten en drinken mee, een parasol en bescherming tegen de zon.

7. Strand van Corralejo / Flag beach

Aan de noordoostkant van het eiland liggen de Corralejo Dunes; 25 kilometer aan metershoge, golvende duinvlaktes. Het zachte, witte zand wordt door de harde wind vanuit de Sahara naar de oostkust van Fuerteventura geblazen. Het gebied is benoemd tot national park en niet te missen wanneer je op Fuerteventura bent. De duinen lopen door tot aan de prachtig blauwe zee. Op het aangrenzende Flag Beach zie je veel kitesurfers en heb je zicht op eilanden Isla de Lobos en Lanzarote.

Surfen op Fuerteventura

Leren golfsuren is een van de leukste dingen om te doen wanneer je Fuerteventura bezoekt. De vele surfdorpen, de eeuwige zon, de laid back sfeer en de blauwe zee, het eiland heeft alles wat je als surfer zoekt. Het maakt niet uit of je aan de oostkust of westkant van het eiland verblijft, de beste surfspots zijn overal dichtbij. Op dagen dat de golven metershoog zijn, zijn er ook baaien te vinden waarop de golven wat minder heftig zijn. Dat er surfers van over de hele wereld naar Fuerteventura komen zegt veel over de kwaliteit van de golven. Eén van de bijzonderheden is dat je hier het hele jaar goed kunt surfen. Extra fijn is dat de watertemperatuur altijd boven de 16 graden ligt.

➞ Welk Canarisch eiland is het leukst?
➞ Wat te doen op Tenerife?fuerteventura

stranden-fuerteventura

fuerteventura-surf

fuerteventura-beaches