Als je ergens in Europa het hele jaar door kunt wandelen dan is het wel op Madeira. Niet alleen vanwege het aangename klimaat, maar vooral omdat de paden er over het algemeen goed staan aangegeven. En vooropgesteld natuurlijk de adembenemende natuur. Niet voor niets wordt Madeira het Hawaii van Europa genoemd. Overweeg je een wandelvakantie Madeira? De steile kliffen, watervallen en het vele groen maken het een prachtig eiland om te hiken. De mooiste wandelingen op Madeira zijn ook nog eens heel afwisselend.

Mooiste wandelingen op Madeira

Madeira is het antwoord voor iedereen die op zoek is naar wandelroutes met de mooiste uitzichten door  groene landschappen. Voor elke wandelaar is er wel een pad op Madeira. Voor de fanatieke klimmer zijn er steile paden waarbij schoenen met goede grip een must zijn. Maar er zijn ook genoeg rechte paden die vrijwel voor iedereen toegankelijk zijn. Indrukwekkende bergen, kleurrijke bloemen en planten, woeste watervallen en oude bossen. Vast staat dat de natuur hoe dan ook het hoogtepunt is.

Levada's op Madeira

Wandelen is de nummer één activiteit op Madeira. Om de eerste reden natuurlijk vanwege het landschap en dat het nooit echt heel heet wordt en ook nooit echt heel koud. Een tweede belangrijke reden is vanwege de Levada's op Madeira. Levada's zijn kleine kanalen die het water van het hoge bergen naar andere plekken op het eilanden brengen om de drogere gebieden van water te voorzien. Naast deze levada's kun je makkelijk lopen en er zijn op Madeira zijn meer dan 2000 km levadas aangelegd. Het resultaat is een perfect wandelnetwerk over het hele eiland.


➞ Huur een auto op Madeira

➞ Doen op Porto Santo

hiken-madeira

Wandeling Levada do Alecrim: Uitzichten en watervallen

De bekendste wandeling op Madeira is de 25 Fontes and Cascada da Risco welke start bij Rabaçal. Maar bij deze startplaats/parkeerplek beginnen meer mooie wandelingen die absoluut het lopen waard zijn. Zelf wandelde ik de Levada do Alecrim en maakte ik een uitstap naar een metershoge waterval. Levada do Alecrim is een makkelijke vlakke wandeling van ongeveer 5 kilometer in totaal. Heen en terug loop je dezelfde route. Het eindpunt is een grote brede waterval en de weg er naar toe is afwisselend. Je loopt door het bos en door de hoogte heb je er de mooiste uitzichten over de hoogvlakte  van Paúl da Serra. Een kilometer voor het einde zie je een bord die naar onder wijst. Een pittige stuk naar beneden en vooral weer terug naar de boven, maar de waterval beneden buitengewoon mooi.

Niveau: makkelijk (de waterval beneden pittig)

Wandeling Fanal: Het grootste Lauriersbos ter wereld

Wist je dat Madeira ‘hout’ betekent? Ondanks dat het eiland veel natuur kent en groen is, zijn er niet veel grote oude bomen meer. Scheepvaarders kapte bomen voor hun schepen waardoor er weinig van over is. Wat nog wel uniek is op Madiera is hun laurierbos. Op Madeira bevindt zich namelijk het grootste laurierbos ter wereld en deze beslaat zo’n 20% van het eiland. De bomen bevinden zich op de hellingen in het noorden van het eiland, op Paúl da Serra. Omdat het laurierbos uniek is en omdat dit soort bossen langzaam maar zeker verdwijnen heeft Unesco het op de werelderfgoederenlijst geplaatst. Op sommige plekken zien we baardmos aan de bomen, wat betekent dat de lucht hier erg zuiver is. Tijdens deze wandeling loop je over een grote vlakte en heb je op sommige plekken uitzicht over zee.

Niveau: makkelijk

Naar de hoogste punten van Madeira van Pico do Areeiro naar de Pico Ruivo

Op zoek naar een pittge wandeling op Madeira? Kies dan voor de hike tussen de twee hoogste bergtoppen van het eiland: Pico do Areeiro en Pico de Ruivo. Deze route is alleen aan te raden voor mensen die ervaren wandelaars zijn. De moeilijkheid zit 'm vooral in het vele stijgen/dalen, en de nauwe paden langs de berg. De route is 10 kilometer lang en gemiddeld doe je daar 5 uur over. De wandelroute is de mooiste maar ook de lastigste op Madeira. Je begint op de top van Pico do Arieiro, een hoogte 1818 meter. In de rotsen uitgehakte, smalle paden, donkere tunnels en steile trappen, mensen met hoogtevrees kunnen deze wandeling misschien beter overslaan. Een optie is ook om vanuit het startpunt naar het uitkijkpunt Nino da Manta te lopen en dan weer terug te gaan.

Niveau: Uitdagend


PRAKTISCHE TIPS WANDELEN OP MADEIRA

Bij de korte wandelroutes op Madeira kun je heen en dezelfde route terug lopen. De meeste wandelingen komen niet terug bij het startpunt. Maar aan het eind van de route staan bussen en taxi's die je terug het startpunt brengen. Het loont, vanwege drukte, om je wandeling vroeg te beginnen. Houd ten alle tijden rekening met wisselvallig weer. Hoe mooi het weer in de zomer ook lijkt te zijn, in de bergen kan het altijd in no-time omslaan. Een jas meenemen is daarom altijd een must. Zorg verder voor wandelschoenen met goede grip. Door de mist en het water in de levada's loop je vaker op natte plekken.

Vakantie Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de meest unieke bestemmingen van heel Europa. Op dit sub-tropisch vulkanisch eiland is de er natuur zoals je het nergens anders ziet. Madeira won al verschillende keren de prijs van beste eilandbestemming binnen Europa. Een eiland dat een reputatie hoog te houden heeft en torenhoge verwachtingen schept dus. Maar eerlijk is eerlijk, Madeira is een fantastisch eiland en heeft iets te bieden voor iedereen. Van surfen, groene bananenterrassen, het stadse Funchal, watervallen bekijken, zwemmen in de diepzee en vulkanische bergen trotseren.

➞ Lees alles over auto rijden en een auto huren op Madeira
➞ Boek een vakantie Madeira via TUI


Lees meer: Voor je bucketlist: Dit zijn de mooiste hikes van Europa

wandelen-madeira

laurierbos-madeira

lavada-wandeling-madeira

laurierboom

waterval-madeira

madeira-portugal

mooiste-wandeling-madeira

hiking-madeira

doen-op-madeira