Staat Madeira op de vakantieplanning? Het Portugese eiland is gelegen in de Atlantische Oceaan en staat bekend als een immer mooi vakantieparadijs. Niet enkel doordat het één van de mooiste, meest diverse stukken natuur van Europa kent maar ook vanwege het gegeven dat het een mild klimaat heeft. Het hele jaar door ligt de temperatuur tussen de 16-26 graden. Als je ergens in Europa het hele jaar door kunt wandelen dan is het wel op Madeira. Niet alleen vanwege het aangename weer, maar vooral omdat je er fantastische paden en hikes hebt. En vooropgesteld natuurlijk de adembenemende natuur. Niet voor niets wordt Madeira het Hawaii van Europa genoemd. Overweeg je een wandelvakantie Madeira? De steile kliffen, watervallen en het vele groen maken het een prachtig eiland om te hiken. De mooiste wandelingen op Madeira zijn ook nog eens heel afwisselend.

Mooiste wandelingen Madeira


Madeira is het antwoord voor iedereen die op zoek is naar wandelroutes met de mooiste uitzichten door  groene landschappen. Trek gerust minimaal, meer is in dit geval altijd beter, 8 tot 10 dagen uit voor een rondreis Madeira want de highligts zijn eindeloos. Waar te beginnen bij het plannen van een vakantie naar Madeira? Het op een rij zetten van de mooiste wandelroutes van het Portugese eiland is wat ons betreft een goede eerste stap. We helpen je alvast want met de keuze uit meer dan honderd – ja heus – hikes op Madeira is dit een ware zoektocht.

Voor elke wandelaar is er wel een pad op Madeira. Voor de fanatieke klimmer zijn er steile paden waarbij schoenen met goede grip een must zijn. Maar er zijn ook genoeg rechte paden die vrijwel voor iedereen toegankelijk zijn. Indrukwekkende bergen, kleurrijke bloemen en planten, woeste watervallen en oude bossen. Vast staat dat de natuur hoe dan ook het hoogtepunt is.

Levada's op Madeira

Wandelen is de nummer één activiteit op Madeira. Om de eerste reden natuurlijk vanwege het landschap en dat het nooit echt heel heet wordt en ook nooit echt heel koud. Een tweede belangrijke reden is vanwege de Levada's op Madeira. Levada's zijn kleine kanalen die het water van bergen naar andere plekken op het eilanden brengen om de drogere gebieden van water te voorzien. Je kunt perfect langs deze kanalen lopen. Op Madeira zijn meer dan 2000 km van deze levada's aangelegd. Het resultaat is een perfect wandelnetwerk over het hele eiland.

De officiële wandelpaden zijn aangeduid met de letters ‘PR’, gevolgd door een cijfer. Dat is dus íets gemakkelijker om uit te spreken, als je Portugees wat roestig is. Ten tweede zijn levada hikes typisch voor Madeira en verwijzen ze naar een irrigatiekaneel (= levada), deze routes zijn erg toegankelijk.

Wandelvakantie Madeira

Op zoek naar een vakantie Madeira waarbij het wandelen echt centraal staat? Dan zijn georganiseerde wandelreizen wellicht een optie. Boek bijvoorbeeld een 8-daagse groepswandelvakantie Madeira met ANWB, of doe een 5-daags hike avontuur met Travelbase. Deze uitdagende tocht staat op de bucketlist van elke avontuurlijke wandelaar. Je doorkruist het eiland van west naar oost. Ook via Book a Trekking kun je de Madeira Trail boeken. Zelfstandig hiken op Madeira is ook goed te doen, mits je een auto hebt.

➞ Huur een auto op Madeira
➞ Waar overnachten Madeira?

mooiste plekken Madeira

Levada do Alecrim

Levada do Alecrim:

PR 6.2 - Levada do Alecrim

Levada do Alecrim is een makkelijke vlakke wandeling van ongeveer 5 kilometer in totaal. Heen en terug loop je dezelfde route. Het eindpunt is een grote brede waterval en de weg er naar toe is afwisselend. Je loopt door het bos en door de hoogte heb je er de mooiste uitzichten over de hoogvlakte van Paúl da Serra. Een kilometer voor het einde zie je een bord die naar onder wijst. Een pittige stuk naar beneden en vooral weer terug naar de boven, maar de waterval beneden is buitengewoon mooi.

🥾 Niveau: makkelijk (waterval beneden pittig)

PR 9 - Levada do Caldeirão Verde hike

Vraag je de inwoners zelf naar de allermooiste hike op Madeira? Dan is de kans groot dat je vaak het antwoord krijgt: de PR9 Levada hike. De PR9 is 13 KM lang, duurt ongeveer 4-5 uur en het hoogteverschil is 100 meter. In één zin? Jungle-achtig, verbluffende uitzichten in kloven, een waterval op de route en groengroenergroenst. Je vindt deze hike in het noorden van Madeira vlakbij het dorpje Santana en je ziet er een van de hoogste watervallen - Caldeirāo Verde waterval - van het eiland.

🥾 Niveau: makkelijk

PR 14 - Levada dos Cedros

De Cedros-levada is aangelegd in de 17e eeuw en wordt beschouwd als een van de oudste levadas van het eiland. Deze levada-hike begint bij de regionale weg 209 in Fanal en loopt door het Laurissilva bos, het grootste laurierbos ter wereld (zo'n 15.000 hectare). Het bos beslaat 20% van het eiland en staat bekend om de betoverende aanblik van de oeroude laurierbomen. Tijdens de route vind je verschillende inheemse soorten laurierbomen en kom je langs een schilderachtige houten brug en verschillende indrukwekkende watervallen. Het pad volgt de Cedros Levada tot aan de Ribeira da Janela en eindigt in de buurt van Curral Falso.

🥾 Niveau: gemiddeld

wandelvakantie Madeira

Wandelen op Madeira

PR 8 - Ponta da Sao Lourenco hike

De vulkanische oorsprong van het eiland, resulterend in diepe kloven en hoge kliffen all-over, komt in deze wandelroute helemaal tot zijn recht. En dat is wat je wil aanschouwen, als je een vakantie naar Madeira op de planning hebt. De route is gelegen in het oosten van het eiland en eindeloze vergezichten zullen je vergezellen tijdens deze tocht. Het goede nieuws van de PR8? Vrijwel voor iedereen goed te bewandelen waardoor deze route zeker niet bekend staat als een barre tocht. De PR8 - Ponta de São Lourenço, is 7 km lang, je loopt hier gemiddeld 2-3 uur over en het hoogteverschil is 470 meter. Klinkt fors, maar is met name door één steile klim aan het einde naar een viewpoint. Is dus eventueel te skippen, maar resulteert wel in een waanzinnig groots en weids uitzicht op het kristalheldere water van de oceaan. Hadden we al vermeld dat je het hele jaar (!) door dolfijnen en walvissen kunt spotten op Madeira? Neem die verrekijker dus maar mee, op route PR 8.

🥾 Niveau: gemiddeld

PR 1 - Vereda do Arieiro

Ook de echte sportievelingen onder ons komen op Madeira aan hun trekken, want voilà: daar is PR1. De meest beroemde wandeling van Madeira. Hoewel de afstand niet zo lang is (13km: let op het is een one-way route), is de geschatte looptijd toch 6-7 uur wat met name komt door het hoogteverschil (1650 meter). Het mooiste moment om deze hike te starten is tijdens zonsopkomst. Het startpunt van deze route is namelijk Pico do Arieiro. Deze plek staat bekend als de beste plek van heel Madeira om de zonsopkomst te bekijken. De rest van de route word je ondergedompeld in de diverse flora van Madeira met onder andere prachtige bloemen. Na het lopen van de PR1 weet je in ieder geval waar de bijnaam ‘bloemeneiland’ vandaan komt, dat kunnen we je garanderen. Je loopt deze route een kant op, het is slim om een taxi te regelen voor de terugweg. Terug lopen kan ook maar dan wordt de hike uiteraard een stuk pittiger. Je kunt ook een georganiseerde wandeling doen.

🥾 Niveau: gemiddeld tot uitdagend

PR5: Levada das Funduras

Bij het uitzichtpunt Portela belvedère, waar deze hike start, geniet je gelijk van een prachtig uitzicht op de noordkust van Madeira. De route loopt vervolgens langs de Machico-bergketen aan de zuidkant van het eiland, wat overgaat op het voetpad door het sprookjesachtige Fanal Forest. Aan dit pad vind je "Casa das Funduras", waar de bosbouwactiviteiten van dit gebied op Madeira worden ondersteund. Iets verder is opnieuw een prachtig uitzicht te aanschouwen, over de baai van de stad Machico. Aan de andere kant van de vallei zie je de toppen van Santo da Serra, de hoogste bergen van het eiland (Pico Ruivo, Pico das Torres en Pico do Arieiro) en aan de horizon de Desertas-eilanden. In het laatste deel van de route doorkruis je de traditionele terrasvormige velden die kenmerkend zijn voor het landbouwlandschap van Madeira. De route eindigt in het bezoekerscentrum van Maroços.

🥾 Niveau: makkelijk tot gemiddeld

doen op Madeira

Levada Madeira

mooiste hikes Madeira

Naar de hoogste punten van Madeira van Pico do Areiro naar de Pico Ruivo

Op zoek naar een pittge wandeling op Madeira? Kies dan voor de hike tussen de twee hoogste bergtoppen van het eiland: Pico do Areiro (PR 1) en Pico de Ruivo. Deze route is alleen aan te raden voor mensen die ervaren wandelaars zijn. De moeilijkheid zit 'm vooral in het vele stijgen/dalen, en de nauwe paden langs de berg. De route is 10 kilometer lang en gemiddeld doe je daar 5 uur over. De wandelroute is de mooiste maar ook de lastigste op Madeira. Je begint op de top van Pico do Arieiro, een hoogte 1818 meter. In de rotsen uitgehakte, smalle paden, donkere tunnels en steile trappen, mensen met hoogtevrees kunnen deze wandeling misschien beter overslaan. Een optie is ook om vanuit het startpunt naar het uitkijkpunt Nino da Manta te lopen en dan weer terug te gaan.

🥾 Niveau: uitdagend

PR 13 - Vereda do Fanal, grootste Lauriersbos ter wereld

Wist je dat Madeira ‘hout’ betekent? Ondanks dat het eiland veel natuur kent en groen is, zijn er niet veel grote oude bomen meer. Scheepvaarders kapte bomen voor hun schepen waardoor er weinig van over is. Wat nog wel uniek is op Madiera is hun laurierbos.. De bomen bevinden zich op de hellingen in het noorden van het eiland, op Paúl da Serra. Omdat het laurierbos uniek is en omdat dit soort bossen langzaam maar zeker verdwijnen heeft Unesco het op de werelderfgoedlijst geplaatst. Op sommige plekken zien we baardmos aan de bomen, wat betekent dat de lucht hier erg zuiver is. Tijdens deze wandeling loop je over een grote vlakte en heb je op sommige plekken uitzicht over zee.

🥾 Niveau: makkelijk

PR 18 - Levada do Rei

Deze levada-hike begint bij de watermolen van Quebradas in São Jorge en eindigt op dezelfde plaats. Je legt een route af van in totaal 10.2 km (5.1 km heen en ook weer terug) op een hoogte tussen de 530 en 710 meter. De lineaire route leidt je langs agrarische en panoramische landschappen van São Jorge en Santana. Het eerste deel eindigt bij de bron van de levada in Ribeiro Bonito, waar je even kunt uitrusten tot je weer teruggaat. Op de terugweg volg je dezelfde route waardoor je nog meer van het prachtige gebied kunt genieten. Bezoek aan het einde van de route de watermolen van São Jorge. De molen die zeker drie eeuwen oud is wordt gevoed door het water uit de levada do Rei en maalt de tarwe, maïs, rogge en gerst, geteeld op de landbouwgrond in São Jorge.

🥾 Niveau: makkelijk

Travelbase Madeira

laurierboom

Praktische tips wandelen Madeira

Bij de korte wandelroutes op Madeira kun je heen en dezelfde route terug lopen. De meeste wandelingen komen niet terug bij het startpunt. Maar aan het eind van de route staan bussen en taxi's die je terug het startpunt brengen. Het loont, vanwege drukte, om je wandeling vroeg te beginnen. Houd ten alle tijden rekening met wisselvallig weer. Hoe mooi het weer in de zomer ook lijkt te zijn, in de bergen kan het altijd in no-time omslaan. Een jas meenemen is daarom altijd een must. Zorg verder voor wandelschoenen met goede grip. Door de mist en het water in de levada's loop je vaker op natte plekken.

Vakantie Madeira

Het Portugese eiland Madeira is een van de meest unieke bestemmingen van heel Europa. Op dit sub-tropisch vulkanisch eiland is de er natuur zoals je het nergens anders ziet. Madeira won al verschillende keren de prijs van beste eilandbestemming binnen Europa. Een eiland dat een reputatie hoog te houden heeft en torenhoge verwachtingen schept dus. Maar eerlijk is eerlijk, Madeira is een fantastisch eiland en heeft iets te bieden voor iedereen. Van surfen, groene bananenterrassen, de stad Funchal, watervallen bekijken, zwemmen in de diepzee en vulkanische bergen trotseren.

lavada-wandeling-madeira

hiken op Madeira