Een auto huren in Costa Rica? Hoe werkt dat? Heb je een 4x4 nodig en is rijden wel veilig? Wil je net als ik een road trip maken door Costa Rica en wil je eerst meer weten over het huren van een auto en het rijden in Costa Rica? Dan heb je op de juist link geklikt. Voordat ik mijn huurauto boekte heb ik veel rondgekeken naar wat de beste opties zijn voor een huurauto in Costa Rica. Het viel me op dat de prijzen voor een auto enorm uiteenlopen. Zelf reis ik in het hoofdseizoen en betaal ik de hoofdprijs. In dit artikel deel ik tips voor hoe je goedkoper uit kunt zijn, maar lees je ook alles over de wegen in de Costa Rica, over betrouwbare verhuurders en meer. Kortom de beste tips om een auto te huren in Costa Rica.

Tips auto huren Costa Rica


Costa Rica is wat mij betreft een van de mooiste landen ter wereld. Het groene land in Centraal Amerika staat bekend om zijn nevelwouden, biodiversiteit, surfdorpen en wilde dieren. Costa Rica is niet het goedkoopste land om door te reizen, en dat merk je zeker tijdens een vakantie en bij het huren van een auto. Toch is Costa Rica is een perfect land voor een rondreis met een auto. De meeste wegen zijn er verrassend goed, het land is niet al te groot en er is geen chaos op de weg. Reizen met het openbaar vervoer in Costa Rica is goedkoper dan een huurauto, maar een auto geeft je meer vrijheid en je komt sneller op plekken waar je anders niet makkelijk komt. Alle praktische informatie, mijn ervaring met tips voor een auto huren in Costa Rica lees je hier. Zelf maakte ik een rondreis Costa Rica februari 2020 met een 4x4 via Sunny Cars. Prijzen en informatie zijn van deze periode.

*In 2023 zijn de prijzen voor huurauto's in Costa Rica helaas enorm gestegen!

- Auto huren Costa Rica -


 Ervaring met een huurauto en rijden in Costa Rica

Ik maakte samen met mijn vriend een roadtrip door Costa Rica van 24 dagen. Daarbij reisden we door vrijwel het hele westen van het land en hebben we aardig wat kilometers op de teller behaald. Van bergwegen, tot aan snelwegen, droge rivierovergangen, zo'n beetje alles hebben we gehad. Over het algemeen is mijn ervaring met auto rijden op Costa Rica goed. De snelwegen zijn prima en autoverhuurders zijn betrouwbaar. Mensen rijden niet roekeloos en de verkeersborden geven duidelijk de regels aan. Ben je een ervaren bestuurder dan is rijden naar de bekende plekken op Costa Rica geen probleem. Ga je naar hoge bergen of afgelegen plekken? Dan zijn de wegen niet verhard en kunnen een uitdaging zijn. Zeker in het regenseizoen kun je dan niet overal makkelijk rijden.

Betrouwbare auto verhuurders in Costa Rica

In een vreemd land ver weg met andere gewoontes en een andere taal is het soms zoeken naar een goede autoverhuurder. Costa Rica is een enorm veilig land, toch is het altijd aan te raden om niet zomaar bij de eerste de beste een auto te huren. Zelf vind ik het daarom fijn om van te voren in Nederland een auto te reserveren. Zo kan ik alles van te voren goed doornemen en de voorwaarden te lezen. Zelf huur ik meestal via Sunny Cars, ik ken inmiddels de voorwaarden en heb goede ervaringen. Grootste voordeel van een huurauto via Sunny Cars is dat deze altijd helemaal verzekerd is en je altijd contact met ze kun opnemen. Andere verhuurders is Costa Rica zijn bijvoorbeeld EasyTerra en Alamo.

Huurauto Costa Rica via:

Hoeveel kost een huurauto in Costa Rica + verzekering

Zelf schrok ik in eerste instantie enorm van de prijzen voor een huurauto in Costa Rica. Het hoogseizoen loopt van december tot en met april en de prijzen voor een huurauto liggen een stuk hoger dan in de andere maanden (het regenseizoen). Voor 3,5 week huurde ik een auto en daar betaalde ik ruim 1500 euro* voor inclusief verzekeringen via Sunny Cars. Dit was geen gewone auto maar een SUV. Voor een 4x4 f SUV betaal je meer dan een gewone auto. Tegenwoordig liggen de kosten nog hoger, dit omdat er meer vraag is dan aanbod. Voor autohuur moet je nu denken aan een bedrag boven de 2000 euro. Wanneer je per week rekent is het niet eens heel duur, maar wel veel geld. Het is aan te raden om je auto zo vroeg mogelijk te reserveren omdat de prijzen dan minder hoog. Via Sunny Cars kon je tot de het laatste moment ook nog om boeken of zelfs annuleren. In het laagseizoen kunnen de prijzen tot bijna de helft goedkoper zijn. Ik heb bij veel verhuurders gekeken - zoals Green Motion - die goedkoper leken, maar met alle verzekeringen kwam ik alsnog duurder uit. *Ik huurde een auto in februari 2020. De prijzen zijn helaas nu dus nog hoger.

Heb je een 4x4 nodig in Costa Rica?

Ja en nee. In het droge seizoen kun je met een gewone auto op de meeste plekken goed rijden. Toch raad ik ook in deze periode aan om een 4x4 te huren. Vooral voor het comfort. De rit naar Monteverde is hobbelig en steil, met een 4x4 rij je hier een stuk makkelijker naar boven. Ook wanneer je schierland Nicoya gaat bezoeken is een 4x4 aan te bevelen en in het regenseizoen een noodzaak. Bezoek je de bekende plekken van Costa Rica dan is een 4x4 op zich niet nodig, maar is er een weg afgesloten en wil je omrijden, of wil je die ene hike op de berg doen, dan is een 4x4 wel weer handig. Een 4x4 ligt ook hoger op de weg waardoor je beter of kuilen en gaten kunt rijden.

  Waar kun je een auto huren?

In Costa Rica is het slim om een auto te huren bij de luchthaven. Er gaan shuttlebussen naar de verhuurmaatschappijen toe. Het is tevens mogelijk om in de hoofdstad San Jose een huurauto op te halen, maar in de stad is het sowieso erg druk. In andere grote steden zitten ook verhuurmaatschappijen. Via Sunny Cars kun je bijvoorbeeld je auto ophalen in Libera, Jaco, La Fortuna, Puerto Viejo, Samara en meer. In Monteverde is het lastiger om een auto te huren.

  Wanneer mag je een auto huren? Welke leeftijd?

Om een auto te kunnen huren in Costa Rica dien je je paspoort (met stempel van Costa Rica) bij je te hebben, de reisbescheiden van je huurauto, een creditcard op eigen naam en je rijbewijs. Een internationaal rijbewijs heb je niet nodig. Vaak moet je 1 of 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs en minimaal 21 of 25 jaar oud zijn. Check dit van te voren goed bij de verhuurder die je kiest. Dit verschilt per autoverhuurder. In principe heb je een uitreisbewijs nodig (stempel of retourticket) maar hier is bij mij (bij Sunny Cars) niet specifiek om gevraagd.

Waarborg en auto huren zonder creditcard

Een creditcard op eigen naam heb je nodig als waarborg voor de auto. De verhuurder houdt een bepaald bedrag in voor bijvoorbeeld schade (niet bij Sunny Cars, daar zit dat automatisch in je verzekering). De waarborg verschilt per verhuurder, maar is vaak minimaal 1000 euro, afhankelijk van je verzekering. Bij mij via Sunny Cars was dit maar 300 euro. Zonder creditcard kun je geen auto huren.

 Huur een auto via Sunny Cars
 Review EasyTerra

tips-auto-rijden-costa-rica

roadtrip-costa-rica-tips

4x4-nodig-costa-rica

Auto rijden in Costa Rica

Wanneer je aankomt in Costa Rica zul je snel merken dat veel mensen reizen met een auto. Voor alles zijn er ook bussen: kinderen die naar school gaan en speciale toeristenbussen, maar veel mensen reizen met de auto. En op de meeste plekken in Costa Rica kan dat ook makkelijk. Wanneer je de bekende bezienswaardigheden gaat zien kun je ook met het openbaar vervoer reizen, echter ben je dan vaak lang onderweg. Zelf bezocht ik ook wat meer afgelegen plekken en dat is een huurauto absoluut een aanrader.

Het verkeer en de wegen in Costa Rica

De hoofdwegen in Costa Rica zijn geasfalteerd. Je kunt zonder problemen van San Jose naar La Fortuna bijvoorbeeld. Naar Monteverde rijd je via een steile asfalt weg omhoog. Rijd je net als wij een andere route naar beneden (wij gingen richting Nicoya) dan kun je een grindwegen tegen komen. Asfalt ligt er vaak wel op steile stukken in de bocht, maar daar kunnen veel gaten in zitten. Op Nicoya is er een goede hoofdweg, de rest zijn grindwegen. Dit is zo'n beetje in heel Costa Rica zo. De wegen zijn breed maar let op de zijkanten, daar vind je een steile goot. De wegen in Costa Rica zijn eenbaanswegen, inhalen kan, mits je goed uitkijkt. Er rijden veel grote Amerikaanse trucks en andere bussen op de weg, hierdoor ontstaan er vaak files.

De grens over met een huurauto

Hoewel een reis door meerdere landen in Centraal Amerika populair is, is het helaas niet toegestaan om met een huurauto vanuit Costa Rica naar een van de buurlanden Panama of Nicaragua te reizen. Het best kun je bij de grens de auto inleveren en op de nieuwe bestemming weer een auto huren. Reis je van bijvoorbeeld San Jose naar Libera en wil je daar de auto inleveren, dan is dit vaak geen probleem. Echter betaal je hiervoor een toeslag. Het schijnt dat Alamo hier een goede regeling voor heeft.

Rijden vanaf Samara naar Santa Teresa (Nicoya)

Tijdens onze rondreis voegde we een aantal dagen zon, zee, strand en surf toe aan onze vakantie. Daarom verbleven we een week op het schiereiland Nicoya, aan de westkant van Costa Rica. Wij reden vanaf Monteverde in een keer door naar Samara, via een goede snelweg en brug. Reis je verder door op Nicoya - en met name langs de kust naar het oosten -, dan liggen er uitdagende kilometers op je te wachten. Je kunt vanaf Samara via de hoofdweg in het binnenland (via de wegen 150, 21 en 162) naar Santa Teresa rijden, maar dit is een enorme omweg. Omdat we in het droge seizoen reizen en een goede auto hebben kunnen we ook de andere route nemen. Voor deze weg heb je wel echt een 4x4 nodig en vraag bij de locals altijd eerst of het droog genoeg is op dat moment. Behalve zanderige wegen kom je namelijk ook 3 rivierovergangen tegen, waar geen brug is. De weg naar Santa Teresa is prachtig, maar vergt wel de nodige inspanning, zelfs voor geoefende rijders. Na Santa Teresa reisden we door naar Paquera, waar we de Ferry naar Puntaneras nemen.

Rijden in San Jose

Hoewel ik de hoofdstad van Costa Rica zelf niet heb bezocht reden we er wel doorheen op de weg terug naar de luchthaven. San Jose is qua oppervlakte een grote stad. De wegen zijn allemaal horizontaal en verticaal, verdwalen zul je er dus niet snel. San Jose is wel een enorm drukke stad betreft verkeer, en de straten zijn smal. Houdt er rekening mee dat je er lang over doet dan dat Maps.me bijvoorbeeld aangeeft. Je staat er minimaal een half uur vast in het verkeer.

Reizen naar schiereiland Osa (Drake + Corcovado)

In het droogseizoen (december-april) kun je met een 4×4 naar Drake rijden. Zelf koos ik er voor om de boot te nemen, een enorme aanrader. Je neemt de bus naar Sierpe of je rijdt er met eigen auto naar toe. De auto kun je op een bewaakte en betaalde  (3000 colonnes a 5 dollar per dag) parkeerplaats neerzetten. Sierpe is een dorp dat weinig voorstelt, maar er is één plek waar je veel mensen ziet, en dat is bij restaurant Jorge Vanuit hier vertrekken de boten naar Drake Bay. De weg wijst zich vanzelf. Betalen doe je op de boot. Bij ons koste de reis 12000 colonnes (enkele reis, per persoon). Het is aan te raden niet je hele koffer mee te nemen maar een backpack met spullen die je echt nodig hebt. Je stapt uit op het strand dus doe ook slippers aan. Iemand van je accommodatie staat je met een auto op te wachten bij het strand. De boot vertrekt twee keer per dan vanuit Sierpe, om half 1 en om 4 uur ‘s middags. Terug kun je om kwart over 7 ‘s ochtends en om half 3. De boottocht duurt ongeveer een uur.

 Leuke (budget) accommodaties in Costa Rica

huurauto-costa-rica

roadtrip-costa-rica

huurauto-costa-rica

tips-auto-rijden-costa-rica

Verkeersregels Costa Rica

De verkeersregels op Costa Rica zijn vrij eenvoudig, behalve dat het soms niet duidelijkheid is wanneer rechts voorrang heeft. Wanneer er geen stopbord voor rechts staat kun je maar beter rustig rijden en kijken wat de bestuurder van rechts doet. Inhalen doet men zowel links en rechts, maar beter is om gewoon rechts te rijden en links in te halen. Bij scholen moet je extra rustig rijden en zijn er veel (gemene) drempels waar je maar rustig over heen kunt. Op de snelweg rijd je het vaakst 80 kilometer per uur.

Tol en benzine

Op de hoofdwegen moet je tol betalen. Tijdens onze reis hebben we dit een paar keer hoeven doen en dit kost ongeveer vier euro per keer, de schade valt dus mee. De benzineprijs is ongeveer €1,05 per liter. Hoewel er regelmatig benzine stations langs de weg staat is het aan te raden om met een volle tank te rijden

Rijden in het donker

Rijden in het donker in Costa Rica is veilig. Wij reden vanuit de luchthaven zonder problemen naar onze accommodatie buiten de stad, rond negen uur 's avonds.. Rondom de steden kun je vrij goed rijden in het donker. Op andere plekken moet je goed opletten wat er op de weg loopt. Er zijn geen voetpaden dus soms lopen er mensen op de weg of kom je fietsers tegen. Daarbij is Costa Rica rijk aan fauna waarvan een groot deel 's avonds actief is. Rijd je alleen (of voorrop) doe dan je groot licht aan en rijdt niet te hard. Wij kwamen 's avonds bijvoorbeeld een wasbeertje en een slang op de weg tegen.

Navigatie

Een navigatie systeem is zeker handig in Costa Rica, maar niet per se nodig. Op de borden zijn de bekende plekken goed aangegeven. Voor alternatieve routes is navigatie wel praktisch. Je kunt deze vanuit huis meenemen (de Costa Rica kaart downloaden thuis), of bij je huurauto aanvragen (betaal je toeslag voor). Een andere optie is om een app te gebruiken. Waze werkt het best in Costa Rica (deze geeft als enige route naar Drake Bay bijvoorbeeld). Anders kun je ook de gratis mobiele app MAPS.ME te gebruiken (kaart downloaden met Wi-Fi). Zelf gebruikte ik ook Google Maps wanneer ik Wi-Fi had en downloadde ik de route. Ook met GPS is Google Maps handig omdat je kunt zijn waar je rijdt.

Rondreis Costa Rica tips

Na deze tips om een auto te huren in Costa Rica zin gekregen om op reis te gaan? Ben je benieuwd hoelang je hebt nodig voor een rondreis Costa Rica? Wat is een goede route en welke plekken mag je niet missen? In 3.5 week maakte ik een roadtrip door het westen van Costa Rica. Hierbij had ik ook wat tijd om te relaxen en niet gehaast te reizen. Plekken die ik aandeed waren: La Fortuna, Monteverde, Nicoya (Samara, Santa Teresa), Manuel Antonio, Drake Bay, Corcovado, Uvita/Dominical en Cerro Chirripo. Bekijk hier mijn reisroute Costa Rica voor 3 of 4 weken.

 Vergelijk huurauto's via EasyTerra
 Lees meer tips voor een auto huren op reis

auto-huren-costa-rica

costa-rica-huurauto

costa-rica-ferry

auto-rijden-nicoya

roadtrip-costa-rica

wegen-costa-rica

tips-costa-rica

huurauto-costa-rica-tips

huurauto-costa-rica