Wil j een auto huren in Costa Rica? Wat kost een auto huren in Costa Rica? Heb je een 4x4 nodig? Wij maakten in iets meer dan 3 weken een roadtrip door Costa Rica waarvoor we een auto hadden gehuurd. We reden op bergweggetjes, door rivieren en over spannende bruggen. Maar gelukkig is auto rijden in Costa Rica om de meeste plekken heel goed te doen!

Voordat we de huurauto boekte hebben we veel rondgekeken naar wat de beste opties zijn voor een huurauto in Costa Rica. Het viel me op dat de prijzen voor een auto enorm uiteenlopen. In dit artikel delen we tips voor hoe je goedkoper uit kunt zijn, maar lees je ook alles over de wegen in de Costa Rica, over betrouwbare verhuurders en meer. Kortom de beste tips om een auto te huren in Costa Rica (2024).

Tips auto huren Costa Rica


Het groene land in Centraal Amerika staat bekend om zijn nevelwouden, biodiversiteit, surfdorpen en wilde dieren. Costa Rica is niet het goedkoopste land om door te reizen, en dat merk je zeker tijdens een vakantie en bij het huren van een auto. Toch is Costa Rica is een perfect land voor een rondreis met een auto. De meeste wegen zijn er verrassend goed, het land is niet al te groot en er is geen chaos op de weg. Reizen met het openbaar vervoer in Costa Rica is goedkoper dan een huurauto, maar een auto geeft je meer vrijheid en je komt sneller op plekken waar je anders niet makkelijk komt.

Alle praktische informatie, onze ervaring met tips voor een auto huren in Costa Rica lees je hier. De afgelopen jaren zijn de prijzen voor huurauto's in Costa Rica helaas enorm gestegen!

Ervaring met een huurauto in Costa Rica

We maakte in februari een roadtrip door Costa Rica van 24 dagen. Daarbij reisden we door vrijwel het hele westen en midden van het land en hebben we aardig wat kilometers op de teller behaald. Van bergwegen, tot aan snelwegen, droge rivierovergangen, zo'n beetje alles hebben we gehad. Over het algemeen is onze ervaring met auto rijden op Costa Rica goed. De snelwegen zijn prima en autoverhuurders zijn betrouwbaar. Mensen rijden niet roekeloos en de verkeersborden geven duidelijk de regels aan. Ben je een ervaren bestuurder dan is rijden naar de bekende plekken op Costa Rica geen probleem. Ga je naar hoge bergen of afgelegen plekken? Dan zijn de wegen niet verhard en kunnen een uitdaging zijn. Zeker in het regenseizoen kun je dan niet overal makkelijk rijden. Ook moet je letten op dieren op de weg.

Wat kost een auto huren in Costa Rica?

4 x 4 nodig in Costa Rica?

Betrouwbare auto verhuurders in Costa Rica

In een vreemd land ver weg met andere gewoontes en een andere taal is het soms zoeken naar een goede autoverhuurder. Costa Rica is een enorm veilig land, toch is het altijd aan te raden om niet zomaar bij de eerste de beste een auto te huren. Zelf vinden we het fijn om van te voren in Nederland een auto te reserveren. Zo kunnen we alles van te voren goed doornemen en de voorwaarden te lezen. Zo huren wijn altijd via Sunny Cars, we kennen inmiddels de voorwaarden en onze ervaringen zijn altijd goed geweest. Grootste voordeel van een huurauto via Sunny Cars is dat deze altijd helemaal verzekerd is en je altijd contact met ze kun opnemen in het Nederlands.

Huurauto Costa Rica via:

Hoeveel kost een huurauto in Costa Rica + verzekering

Een huurauto in Costa Rica is helaas erg prijzig. Het hoogseizoen loopt van december tot en met april en de prijzen voor een huurauto liggen een stuk hoger dan in de andere maanden (het regenseizoen). Voor 3,5 week huurde we een auto en daar betaalde we ruim 1500 euro* voor inclusief verzekeringen via Sunny Cars. Dit was geen gewone auto. Voor een 4x4 of SUV betaal je meer dan een gewone auto.

Tegenwoordig liggen de kosten nog hoger, dit omdat er meer vraag is dan aanbod. Voor autohuur moet je nu denken aan een bedrag boven de 2000 euro voor 3.5 week. Wanneer je per week rekent is het niet eens heel duur, maar wel veel geld. Per week is een huurauto ongeveer € 570,- Per dag ben je voor een huurauto Costa Rica tussen de € 50,- en 90,- voor een grote auto of 4x4. Het kan goedkoper wanneer je een kleine auto neemt. De prijzen beginnen dan bij € 30,- per dag.

Autoverzekering

Het is aan te raden om je auto zo vroeg mogelijk te reserveren omdat de prijzen dan minder hoog. Via Sunny Cars kan je tot de het laatste moment ook nog om boeken of zelfs annuleren. In het laagseizoen kunnen de prijzen tot bijna de helft goedkoper zijn. We hebben bij veel verhuurders gekeken - zoals Green Motion - die goedkoper leken, maar met alle verzekeringen kom je alsnog duurder uit.

Heb je een 4x4 nodig in Costa Rica?

Ja en nee. In het droge seizoen kun je met een gewone auto op de meeste plekken goed rijden. Toch raden we ook in deze periode aan om een 4x4 te huren. Vooral voor het comfort. De rit naar Monteverde is hobbelig en steil, met een 4x4 rij je hier een stuk makkelijker naar boven. Ook wanneer je schierland Nicoya gaat bezoeken is een 4x4 aan te bevelen en in het regenseizoen een noodzaak. Bezoek je de bekende plekken van Costa Rica dan is een 4x4 op zich niet nodig, maar is er een weg afgesloten en wil je omrijden, of wil je die ene hike op de berg doen, dan is een 4x4 wel weer handig. Een 4x4 ligt ook hoger op de weg waardoor je beter of kuilen en gaten kunt rijden.

 Huur een auto via Sunny Cars
Waar verblijven in Costa Rica?

huurauto-costa-rica

roadtrip-costa-rica

huurauto-costa-rica

Wanneer mag je een auto huren? Welke leeftijd?

Om een auto te kunnen huren in Costa Rica dien je je paspoort (met stempel van Costa Rica) bij je te hebben, de reisbescheiden van je huurauto (geprint), een creditcard op eigen naam en je rijbewijs. Een internationaal rijbewijs heb je niet nodig. Vaak moet je 1 of 2 jaar in het bezit zijn van een rijbewijs en minimaal 21 of 25 jaar oud zijn. Check dit van te voren goed bij de verhuurder die je kiest. Dit verschilt per autoverhuurder. In principe heb je een uitreisbewijs nodig (stempel of retourticket) maar hier is bij mij (bij Sunny Cars) niet specifiek om gevraagd.

Auto huren zonder creditcard

Een creditcard op eigen naam heb je nodig als waarborg voor de auto. De verhuurder houdt een bepaald bedrag in voor bijvoorbeeld schade (niet bij Sunny Cars, daar zit dat automatisch in je verzekering). De waarborg verschilt per verhuurder, maar is vaak minimaal 1000 euro, afhankelijk van je verzekering. Bij ons via Sunny Cars was dit 500 euro maar meestal is het € 1000,-. Zonder creditcard kun je geen auto huren.

Rijden in Costa Rica

Costa Rica is een land dat er op ingericht is dan vrijwel alles met een auto gedaan wordt. De wegen zijn over het algemeen heel goed. De hoofdwegen zijn bijvoorbeeld niet lang geleden geasfalteerd. Je kunt zonder problemen van San Jose naar La Fortuna. Je komt ook minder goede wegen tegen, en zelfs grindwegen met alleen stukjes asfalt. Wanneer het droogseizoen is kun je overal goed rijden. De wegen in Costa Rica zijn eenbaanswegen, inhalen kan, mits je goed uitkijkt. Er rijden veel grote Amerikaanse trucks en andere bussen op de weg, hierdoor ontstaan er vaak files.

🚗 Lees meer over auto rijden in Costa Rica

tips auto huren Costa Rica

Auto huren in Costa Rica in 2024

Waar kun je een auto huren?

In Costa Rica is het slim om een auto te huren bij de luchthaven. Er gaan shuttlebussen naar de verhuurmaatschappijen toe. Het is tevens mogelijk om in de hoofdstad San Jose een huurauto op te halen, maar in de stad is het sowieso erg druk. In andere grote steden zitten ook verhuurmaatschappijen. Via Sunny Cars kun je bijvoorbeeld je auto ophalen in Libera, Jaco, La Fortuna, Puerto Viejo, Samara en meer. In Monteverde is het lastiger om een auto te huren.

Rondreis Costa Rica tips

Na deze tips om een auto te huren in Costa Rica zin gekregen om op reis te gaan? Wat is een goede route en welke plekken mag je niet missen? In 3.5 week maakte we een roadtrip door het westen van Costa Rica. Hierbij hadden we ook wat tijd om te relaxen en niet gehaast te reizen. Onze route bestond uit: La Fortuna, Monteverde, Nicoya (Samara, Santa Teresa), Manuel Antonio, Drake Bay, Corcovado, Uvita/Dominical en Cerro Chirripo. Bekijk hier de reisroute Costa Rica voor 3 of 4 weken.

kaart Costa Rica