Nog een groot deel van de reizigers kiest er voor om het zuiden van Costa Rica over te slaan. Veel bekende bezienswaardigheden liggen immers centraal en noordelijk. Toch vind je een van de mooiste plekken in het zuid-westen van het land: Drake Bay, en is betreft toerisme nog heel relaxt. Drake Bay is een afgelegen baai op het schiereiland Osa waarvandaan je excursies kunt maken. Bovendien kun je vanuit hier een van de tofste natuurparken van Costa Rica bezoeken: Corcovado. Lees in dit artikel waarom je deze plek niet mag overslaan en wat je kunt doen in Drake Bay.

Doen in Drake Bay


Drake is een dorp is het verre zuiden van Costa Rica. Het ligt aan een baai en wordt daarom vaak Drake Bay genoemd. Het is niet makkelijk te bereiken omdat het in een uithoek ligt, maar ook omdat er naar toe rijden niet eenvoudig is. Je kunt ook naar Drake vliegen of de boot pakken, maar er kunnen per dag maar een handvol toeristen naar deze plek toekomen. Er zijn geen asfalt wegen of vele voorzieningen (er is geen pinautomaat), maar de sfeer is er fantastisch en de omgeving wondermooi. Er is genoeg te doen in Drake Bay en omgeving en ik zou er minstens 3 nachten boeken, maar liever meer als de planning dat toelaat.

Vervoer naar Drake

In het droogseizoen (december-april) kun je met een 4x4 naar Drake rijden. Zelf koos ik er voor om de boot te nemen, een enorme aanrader. Je neemt de bus naar Sierpe of je rijdt er met eigen auto naar toe. De auto kun je op een bewaakte en betaalde  (3000 colonnes a 5 dollar per dag) parkeerplaats neerzetten. Sierpe is een dorp dat weinig voorstelt, maar er is één plek waar je veel mensen ziet, en dat is bij restaurant Jorge. Vanuit hier vertrekken de boten naar Drake Bay, de weg wijst zich vanzelf. Betalen doe je op de boot zelf. Bij ons koste de reis 12000 colonnes (enkele reis, per persoon). Het is aan te raden niet je hele koffer mee te nemen maar een backpack met spullen die je echt nodig hebt. Je stapt uit op het strand dus doe ook slippers aan. Iemand van je accommodatie staat je met een auto op te wachten bij het strand. De boot vertrekt twee keer per dan vanuit Sierpe, om half 1 en om 4 uur 's middags. Terug kun je om kwart over 7 's ochtends en om half 3. De boottocht duurt ongeveer een uur.

Overnachten in Drake Bay

Idealiter zou ik er voor kiezen om twee nachten te slapen in Drake Bay, vervolgens één nacht in natuurpark Corcovado en daarna weer een of twee nachten in Drake Bay. Zo kun je het natuurgebied het best ontdekken en relaxen in Drake Bay. Een andere optie is op in elk geval 3 nachten in Drake Bay te verblijven en een dagtour Corcovado te doen. Aanraders zijn Drake Paradise Lodge en Cotings Ocean View. Paradise Lodge ligt helemaal achterin het dorp tussen het groen. Je slaapt hier letterlijk tussen de dieren (toekans, slang, neusbeeraapjes, Quepos). Cotings Ocean View ligt nabij de baai en heeft een grandioos uitzicht over de zee. Ook Finca Maresia (tevens te boeken via Better Places) is een groen paradijsje perfect voor rustzoekers en vogelspotters.

➞ Lees ook: een auto huren en rijden in Costa Rica
➞ Reisroute Costa Rica 3 à 4 weken

wat-te-doen-drake-bay

tips-corcovado

tips-drake-bay

doen-in-drake

Excursies vanuit Drake Bay

In Drake is behalve naar het strand gaan en een hike doen weinig te ondernemen. Gelukkig kun je vanuit alle accommodaties excursies boeken. De voornaamste reden om naar Drake af te reizen is omdat je vanuit hier (per boot) naar Corcovado kunt reizen. Dit natuurpark is een van de meest intense biologische plekken ter wereld en je kunt er veel dieren spotten. Onderin dit artikel lees je meer over Corcovado. Andere excursies gaan bijvoorbeeld naar Caño eiland. Je vaart met een boot rond waarbij je walwissen en dolfijnen kunt spotten. Je gaat snorkelen waarbij je vissen en schildpadden ziet en luncht op het eiland Caño. Verder kun je meerdere wandelingen met gids doen en door de mangroves varen. Genoeg leuke dingen om te doen in Drake Bay, alleen moet je daarvoor wel een excursie boeken. Prijzen hiervan liggen tussen de 50 en 100 dollar dus neem genoeg geld mee.

Drake Trail

In Drake Bay zelf kun je een leuke trail langs de kust volgen. Deze wandelroute is gratis en brengt je langs een aantal verlaten strandjes. De hike is een richting op dus je loopt dezelfde weg weer terug. Je kunt de hike helemaal aflopen (2o kilometer) of keren wanneer je zelf zin hebt. Het was een van de weinige gratis trails die ik ben tegengekomen in Costa Rica en deze stelde absoluut niet teleur!

Bezoek aan Corcovado National Park

National Geographic noemde Corcovado eens  "the most biologically intense place on Earth in terms of biodiversity" en ook volgens vele Tico's is dit een hele bijzondere plek in Costa Rica. Zo bijzonder dat je het niet zonder gids kunt en mag bezoeken. Corcovado is erg afgelegen, staat vol met bossen en ligt bovendien op een schiereiland en wordt dus omringt door zee. Het is hierdoor een fijne leefomgeving voor vele wilde dieren. Het natuurgebied is ruim 424 vierkante kilometer groot, en bestaat uit zowel primair en secundair regenwoud. Je moet het met eigen ogen zien om te ervaren. Met een gids spot je vele apen en vogels, en met geluk een tapir en miereneter. Ook de puma voelt zich thuis in Corcovado. Om er te komen moet je de boot nemen vanaf Drake Bay. Deze vertrekken om zes uur in de ochtend, en je vaart een uur langs de kust. Je kunt er voor kiezen om te overnachten bij La Sirena, wat absoluut een aanrader is. Je kunt ook met de auto naar Puerto Jimenez rijden (dus niet naar Drake Bay gaan) en vanuit hier naar Carate gaan en vervolgens naar La Leona in Corcovado. Een bezoek aan Corcovado is niet goedkoop. Voor een dagtrip (met vervoer, gids + lunch) betaal je 95 dollar per persoon.

➞ Lees meer over Corcovado excursies en overnachtingen
➞ Lees ook: de mooiste natuurparken van Costa Rica

sierpe-drake-bay

overnachten-drake-bay

corcovado-costa-rica

accommodatie-drake

dieren-costa-rica

vervoer-drake-bay

boot-naar-drake

tips-corcovado

doen-in-drake-bay

drake-trail

dieren-corcovado

tips-drake-bay

boot-naar-drake-bay

gids-corcovado

corcovado-costa-rica

drake-bay-costa-rica

overnachten-corcovado

tips-costa-rica