Wanneer je aankomt in Costa Rica zul je snel merken dat veel mensen reizen met een auto. Voor alles zijn er ook bussen: kinderen die naar school gaan en speciale toeristenbussen, maar veel mensen reizen met de auto. En op de meeste plekken in Costa Rica kan dat ook makkelijk. Wanneer je de bekende bezienswaardigheden gaat zien kun je ook met het openbaar vervoer reizen, echter ben je dan vaak lang onderweg. Zelf bezochten we ook wat meer afgelegen plekken (zoals Drake Bay) en dat is een huurauto absoluut een aanrader.

Tips auto rijden Costa Rica


Het verkeer en de wegen in Costa Rica

De hoofdwegen in Costa Rica zijn geasfalteerd. Je kunt zonder problemen van San Jose naar La Fortuna bijvoorbeeld. Naar Monteverde rijd je via een steile asfalt weg omhoog. Rijd je net als wij een andere route naar beneden (wij gingen richting Nicoya) dan kun je een grindwegen tegen komen. Asfalt ligt er vaak wel op steile stukken in de bocht, maar daar kunnen veel gaten in zitten. Op Nicoya is er een goede hoofdweg, de rest zijn grindwegen. Dit is zo'n beetje in heel Costa Rica zo. De wegen zijn breed maar let op de zijkanten, daar vind je een steile goot. De wegen in Costa Rica zijn eenbaanswegen, inhalen kan, mits je goed uitkijkt. Er rijden veel grote Amerikaanse trucks en andere bussen op de weg, hierdoor ontstaan er vaak files.

Verkeersregels Costa Rica

De verkeersregels op Costa Rica zijn vrij eenvoudig, behalve dat het soms niet duidelijkheid is wanneer rechts voorrang heeft. Wanneer er geen stopbord voor rechts staat kun je maar beter rustig rijden en kijken wat de bestuurder van rechts doet. Inhalen doet men zowel links en rechts, maar beter is om gewoon rechts te rijden en links in te halen. Bij scholen moet je extra rustig rijden en zijn er veel (gemene) drempels waar je maar rustig over heen kunt. Op de snelweg rijd je het vaakst 80 kilometer per uur.

Waar huur je een auto?

Het is verstandig om voor aankomst een auto gereserveerd te hebben. Wij huren onze auto's altijd via Sunny Cars, zo ook in Costa Rica. Al je verzekeringen zijn inbegrepen en er staat altijd een Nederlandse klantenservice voor je klaar. Een auto huren is helaas niet goedkoop. Boek zo vroeg van te voren de huurauto.

🚗 Tips voor een auto huren in Costa Rica

auto rijden Costa Rica

Hoe is het rijden in Costa Rica?

Tol en benzine

Op de hoofdwegen moet je tol betalen. Tijdens onze reis hebben we dit een paar keer hoeven doen en dit kost ongeveer vier euro per keer, de schade valt dus mee. De benzineprijs is ongeveer €1,05 per liter. Hoewel er regelmatig benzine stations langs de weg staat is het aan te raden om met een volle tank te rijden

Rijden in het donker

Rijden in het donker in Costa Rica is veilig. Wij reden vanuit de luchthaven zonder problemen naar onze accommodatie buiten de stad, rond negen uur 's avonds.. Rondom de steden kun je vrij goed rijden in het donker. Op andere plekken moet je goed opletten wat er op de weg loopt. Er zijn geen voetpaden dus soms lopen er mensen op de weg of kom je fietsers tegen. Daarbij is Costa Rica rijk aan fauna waarvan een groot deel 's avonds actief is. Rijd je alleen (of voorrop) doe dan je groot licht aan en rijdt niet te hard. Wij kwamen 's avonds bijvoorbeeld een wasbeertje en een slang op de weg tegen.

Navigatie

Een navigatie systeem is zeker handig in Costa Rica, maar niet per se nodig. Op de borden zijn de bekende plekken goed aangegeven. Voor alternatieve routes is navigatie wel praktisch. Je kunt deze vanuit huis meenemen (de Costa Rica kaart downloaden thuis), of bij je huurauto aanvragen (betaal je toeslag voor). Een andere optie is om een app te gebruiken. Waze werkt het best in Costa Rica (deze geeft als enige route naar Drake Bay bijvoorbeeld). Anders kun je ook de gratis mobiele app MAPS.ME te gebruiken (kaart downloaden met Wi-Fi). Zelf gebruikte we ook Google Maps wanneer er Wi-Fi was. Ook met GPS is Google Maps handig omdat je kunt zijn waar je rijdt.

De grens over met een huurauto

Hoewel een reis door meerdere landen in Centraal Amerika populair is, is het helaas niet toegestaan om met een huurauto vanuit Costa Rica naar een van de buurlanden Panama of Nicaragua te reizen. Het best kun je bij de grens de auto inleveren en op de nieuwe bestemming weer een auto huren. Reis je van bijvoorbeeld San Jose naar Libera en wil je daar de auto inleveren, dan is dit vaak geen probleem. Echter betaal je hiervoor een toeslag. Het schijnt dat Alamo hier een goede regeling voor heeft.

 Leuke (budget) accommodaties in Costa Rica

Costa Rica ferry

Autorijden in Costa Rica

Rijden vanaf Samara naar Santa Teresa (Nicoya)

Tijdens onze rondreis voegde we een aantal dagen zon, zee, strand en surf toe aan onze vakantie. Daarom verbleven we een week op het schiereiland Nicoya, aan de westkant van Costa Rica. Wij reden vanaf Monteverde in een keer door naar Samara, via een goede snelweg en brug. Reis je verder door op Nicoya - en met name langs de kust van het westen naar het oosten -, dan liggen er uitdagende kilometers op je te wachten. Je kunt vanaf Samara via de hoofdweg in het binnenland (via de wegen 150, 21 en 162) naar Santa Teresa rijden, maar dit is een enorme omweg. Omdat we in het droge seizoen reizen en een goede auto hebben kunnen we ook de andere route nemen. Voor deze weg heb je wel echt een 4x4 nodig en vraag bij de locals altijd eerst of het droog genoeg is op dat moment. Behalve zanderige wegen kom je namelijk ook 3 rivierovergangen tegen, waar geen brug is. De weg naar Santa Teresa is prachtig, maar vergt wel de nodige inspanning, zelfs voor geoefende rijders. Na Santa Teresa reisden we door naar Paquera, waar we de Ferry naar Puntaneras nemen.

Rijden door de hoofdstad San Jose

Hoewel we de hoofdstad van Costa Rica zelf niet hebben bezocht reden we er wel doorheen op de weg terug naar de luchthaven. San Jose is qua oppervlakte een grote stad. De wegen zijn allemaal horizontaal en verticaal, verdwalen zul je er dus niet snel. San Jose is wel een enorm drukke stad betreft verkeer, en de straten zijn smal. Houdt er rekening mee dat je er lang over doet dan dat Maps.me bijvoorbeeld aangeeft. Je staat er minimaal een half uur vast in het verkeer.

Reizen naar Drake Bay (Corcovado)

In het droogseizoen (december-april) kun je met een 4×4 naar Drake rijden. Zelf kozen we er voor om de boot te nemen, een enorme aanrader. Je neemt de bus naar Sierpe of je rijdt er met eigen auto naar toe. De auto kun je op een bewaakte en betaalde (3000 colonnes a 5 dollar per dag) parkeerplaats neerzetten. Sierpe is een dorp dat weinig voorstelt, maar er is één plek waar je veel mensen ziet, en dat is bij restaurant Jorge Vanuit hier vertrekken de boten naar Drake Bay. De weg wijst zich vanzelf. Betalen doe je op de boot. Bij ons koste de reis 12000 colonnes (enkele reis, per persoon). Het is aan te raden niet je hele koffer mee te nemen maar een backpack met spullen die je echt nodig hebt. Je stapt uit op het strand dus doe ook slippers aan. Iemand van je accommodatie staat je met een auto op te wachten bij het strand. De boot vertrekt twee keer per dan vanuit Sierpe, om half 1 en om 4 uur ‘s middags. Terug kun je om kwart over 7 ‘s ochtends en om half 3. De boottocht duurt ongeveer een uur.

Roadtrip route Costa Rica

In 3.5 week maakte we een roadtrip door het westen van Costa Rica. Onze route was: La Fortuna, Monteverde, Nicoya (Samara, Santa Teresa), Manuel Antonio, Drake Bay, Corcovado, Uvita/Dominical en Cerro Chirripo. Bekijk hier de reisroute Costa Rica voor 3 of 4 weken.

kaart Costa Rica