De beste manier om het Griekse Zakynthos te ontdekken is met een huurauto. Alleen dan kom je op alle mooie plekjes. Het eiland kent een indrukwekkende kust met verborgen strandjes, hoge rotsen, kliffen en baaien. Maar deze zijn niet makkelijk te bereiken. Openbaar vervoer is er nauwelijks en dus ben je aangewezen op een eigen vervoersmiddel. Geen probleem! Een roadtrip Zakynthos maken is juist erg leuk. Het eiland is niet erg groot en in een week tijd kun je de meeste highlights makkelijk met een huurauto bezoeken. Bovendien is rijden op Zakynthos erg toegankelijk. In dit artikel lees je hoe je makkelijk een betrouwbare auto kunt huren op Zakynthos en over onze ervaring met het rijden.

Auto huren op Zakynthos, tips + ervaring


De kosten, verhuurders, regels, roadtrip route en meer tips


Zakynthos behoort tot de Ionische eilanden, samen met Lefkas en Kefalonia. Het heeft een oppervlakte van 410 km en is daarmee iets kleiner dan Nederland. Perfect om in een week tijd te ontdekken met een huurauto. Het hoogste punt is 758 meter. Zakynthos staat overigens ook wel bekend als Zante en soms Zacinto.

Voor de mooie (witte) dorpjes, gezellige stadjes aan zee, historie en cultuur hoef je overigens niet naar Zakynthos. Het eiland is meerdere keren getroffen door zware aardbevingen is veel van het eiland is daardoor verwoest. Houd je van ruige natuur, zwemmen in helder blauw water, lekker eten en mooie uitzichtpunten? Dan moet je zeker een auto huren op Zakynthos!

Auto huren Zakynthos tips

Hoe kun je voordelig een auto huren? Wat zijn betrouwbare verhuurders? Hoe oud moet je zijn en hoe zijn de wegen op Zakynthos? In dit artikel delen we onze tips en ervaringen. Onlangs waren we een week op Zakynthos en trokken er elke dag met de auto op uit. Je kunt er voor kiezen om op een plek te verblijven, de afstanden zijn niet groot en je bent bijna nooit langer dan een uur onderweg. Soms doe je - vanwege de leuke kronkelwegen - veertig minuten over 20 kilometer. Op Zakynthos is niet alleen de bestemming belangrijk maar geniet je ook van de reis ernaar toe!

Huurauto, 4x4 of quad?

Wanneer je op Zakynthos bent zul je veel mensen op een quad zien rijden. Een quad is leuk als je een dagje op pad bent en off-road wegen op wilt gaan. Je kunt met z'n tweeën op een quad maar weinig spullen mee. Ook is het slim bedekte kleding te dragen (in verband met de wind en de zon) en uiteraard een helm. Zelf vind ik een huurauto veel veiliger en bovendien en stuk comfortabeler. Op een quad ben je kwetsbaar dus rij altijd extra voorzichtig. Zelf konden we met een huurauto bij alle plekken komen die we wilden bezoeken dus hebben geen quad gehuurd. Wanneer je op tijd een auto boekt dan ben je op Zakynthos vrij voordelig uit, geen reden om geen auto te huren dus. Een 4x4 huren op Zakynthos is overigens niet nodig om alle bekende bezienswaardigheden te bezoeken maar het kan soms wel veiliger aanvoelen. Er zijn ook off-road wegen op het eiland, wil je deze doen dan heb je zeker een 4x4 nodig.

 Waar verblijven op Zakynthos? Tips voor accommodaties
 Beste restaurants op Zakynthos

auto huren zakynthos tui

Zakynthos bezienswaardigheden

Betrouwbare autoverhuurders 

Waar vind je een goede partij waar je veilig en voordelig een auto kunt huren? Wanneer je pakketreis hebt geboekt via bijvoorbeeld Corendon of TUI word je er vaak al op gewezen dat je via hen een auto kunt huren. Ook zijn er lokale partijen in de steden of bij de luchthaven. Zelf vinden we het prettig om van te voren via een Nederlandse organisatie te boeken. Zo kunnen we op ons gemak alle auto's en voorwaarden doornemen, zonder dat er iemand op je vingers meekijkt of dat er kleine lettertjes in een vreemde taal staan. We hebben goede ervaringen met Sunny Cars, een tussenpartij die lokale auto's verhuurt. Hier ben je standaard all-in verzekerd. Je hoeft dus nooit een extra verzekering te nemen, ook al willen ze je deze soms toch aansmeren. Bovendien is Sunny Cars altijd bereikbaar via een Nederlands contactpersoon. EasyTerra is een andere verhuur organisatie. Zij hebben op hun website een duidelijk overzicht van de goedkoopste auto's. Met het Worry-Free pakket ben je hier ook all-in verzekerd maar je kunt ook voor andere opties gaan. Ook Discover Cars heeft een duidelijke website, goede klantenservice en uitstekende prijs/kwaliteit verhouding.

Kosten auto huren Zakynthos

Over het algemeen is een auto huren op Zakynthos niet erg duur. De prijs hangt natuurlijk af van een aantal factoren. In het hoogseizoen juli en augustus zijn de prijzen helaas hoger, net als in de mei of herfstvakantie. De meest voordelige huurauto's kun je krijgen wanneer je zo vroeg mogelijk van te voren reserveert. Je kun meestal tot op het laatste moment nog om boeken mocht dat nodig zijn. Hoe eerder je een auto geserveerd hoe meer keuze er ook nog is. Het type huurauto bepaald ook deels de prijs. Wil je een auto met automaat? Een extra bestuurder, een cabrio of een grote auto? Hier betaal je allemaal iets meer voor.

Op Zakynthos heb je wel van steile wegen maar geen onmogelijke bergwegen. Je hoeft dus geen enorm sterke motor te hebben. Zelf hadden we een Suzuki Baleno, niet een hele grote auto maar wel 4-deurs, met achterbak en automaat. Tijdens het rijden op Zakynthos kom je door bergdorpjes, hier zijn de straten soms best smal. Wij reserveerde de auto pas een week voor onze reis naar Zakynthos en betaalden ongeveer € 25o,-  voor een volle week in de tweede week van oktober (geen vakantie). Dat komt neer op € 35,- per dag. Het kan iets goedkoper maar dit was wel een van de voordeligste opties. In juni 2024 liggen de prijzen voor een week huurauto op Zakynthos via Sunny Cars (dus inclusief alle verzekeringen) op € 300,- +.

Auto huren Zakynthos airport

Het makkelijkst is om direct bij aankomst op de luchthaven je huurauto op te halen. De verhuurders zitten op loopafstand en je hebt je auto snel mee. Wij haalden de auto op bij AutoUnion via Sunny Cars en waren binnen 10 minuten klaar. Je kunt voor de zekerheid ook voor Sunny2go kiezen. Dan vul je de formulieren 3 dagen van te voren online al in en krijg je de auto nog sneller mee. Voordat je vertrekt neem je met de verhuurder de - eerder gemaakte - schade van de auto door. Dit staat aangegeven op de papieren. Ben je akkoord dat zet je een handtekening

Reis je via een reisorganisatie TUI of Corendon en heb je een pakketreis geboekt? Geef dan aan dat je de transfer niet gebruikt maar eigen vervoer hebt. Of je huurt direct met TUI Cars bijvoorbeeld. Wanneer je later tijdens je vakantie een auto huurt moet je eerst naar een locatie van de verhuurder zien te komen. Dit kost meer tijd dan direct de auto bij de luchthaven op te halen.


Huurauto Zakynthos Sunny Cars

Sunny Cars Zakynthos

Het grootste voordeel van een huurauto via Sunny Cars is de goede verzekeringen die er standaard bij zit. De prijs die je op de website zit, is de prijs die je daadwerkelijk betaald. Geen verborgen kosten dus (ook niet ter plaatse bij de lokale verhuurder). Daarbij is er elke dag, klokje rond, een Nederlandse klantenservice beschikbaar. Bij Sunny Cars kun je tot 1 uur van te voren je huuraanvraag nog wijzigen. Ook kun je zonder creditcard een auto huren. Voor een week auto huur Zakynthos airport 5 tot en met 12 juni 2023 betaal je € 320,- voor een kleine auto (citroen C1 of gelijk). (bekeken februari 2024)

 Bekijk huurauto's Zakynthos via Sunny Cars


Huurauto Zakynthos EasyTerra

zakynthos-easyterra

Via EasyTerra kun je kiezen voor 3 verschillende 'paketten' betreft autoverzekering. Dit is 'Budget', de scherpste prijs, 'Worry-Free', inclusief verzekering eigen dekking en 'Premium' waarbij wat extra luxe is inbegrepen (zoals een ruimere/nieuwere auto). Voor een week autohuur 5 juni tot en met 12 juni 2024 betaal je het volgende voor een Toyota Aygo of Fiat Panda (Premium) (bekeken november 2022):

  • Budget: € 230,-
  • Worry-Free: € 286,-
  • Premium: € 259,-

 Bekijk huurauto's Zakynthos via EasyTerra


Leeftijd, ervaring en andere dingen om rekening mee te houden

Ben je net achttien en wil je een auto huren? Helaas hebben veel landen en autoverhuurders een minimum leeftijd ingesteld. Op Zakynthos kun je meestal van 21 jaar een auto huren, maar soms zitten daar ook extra kosten aan verbonden. Ben je jonger dan 23 dan kan het zijn dat je een jonge-bestuurderstoeslag moet betalen. De leeftijdsgrens hangt niet alleen af van de verhuurder, maar ook van het het type auto. Een verzekering is voor jonge bestuurders vaak ook duurder. Daar komt bij dat je meestal minimaal 2 jaar in het bezit moet zijn van een rijbewijs. Dit kan verschillen per verhuurder dus lees de voorwaarden altijd goed door. Ook een reden om alvast in Nederland online te kijken en een huurauto te reserveren.

Wanneer je een auto gaat huren neem je het volgende mee: je paspoort/Europees ID kaart, je rijbewijs en de reisbescheiden (boekingsbevestiging) geprint.  Met een Nederlandse rijbewijs kun je op Zakynthos een auto huren, hiervoor hoef je geen internationaal rijbewijs aan te vragen.

Huurauto Zakynthos zonder creditcard

Wanneer je een auto wilt huren dien je vrijwel altijd in het bezit te zijn van een creditcard op je eigen naam. Hiermee geef je als bestuurder van de auto waarborg af, de garantie dat je goed met de auto omgaat. De creditcard moet op naam van de hoofdbestuurder staan en er wordt dan een bepaald bedrag 'gereserveerd' tijdens de periode dat je de huurauto gebruikt. Een aantal verhuurmaatschappijen geven een auto mee zonder dat je een creditcard op naam hebt. Bij Sunny Cars en Discover Cars kun je zonder een creditcard op je naam kunt huren. Zij nemen het volledige risico voor de borg over en staan zelf garant voor de verhuurder. Dit is een extra service pakket en hier betaal je wel iets meer voor, maar het is in elk geval mogelijk om op Zakynthos een auto te huren zonder creditcard.

Verzekeringen autohuur

Je kunt diverse verzekeringen afsluiten wanneer je een auto gaat huren op Zakynthos. De opties zijn een WA verzekering, verkering voor diefstal, schadeverzekering en glas, banden, dakschade verzekering. We raden altijd aan om je zo goed mogelijk te verzekering en niet te besparen op kosten. Sommige straatjes op het eiland zijn erg smal en er kan altijd iemand tegen je auto aankomen. Wanneer je via Sunny Cars een auto huurt ben je voor al deze dingen standaard verzekerd. Doe je dit bij een andere verhuurder dan ben je wel altijd WA verzekerd, de overige verzekeringen kun je bij boeken.

De wegen op Zakynthos

Er zijn drie typen wegen op Zakynthos, de geasfalteerde hoofdwegen, landweggetjes door de bergen, en grindwegen. De eerste zijn prima wegen. Soms rijd je door olijfgaarden over wat smalle wegen, komt hier een tegenligger dan moet je even stoppen om elkaar te laten passeren. Let op want je zit zo in de zachte berm met je autowiel. Rijden in de hoofdstad is vaak druk en er is sprake van eenrichtingsverkeer. Daarbij is er geen lange, rechte weg over het eiland, maar sla je telkens linksaf, rechtsaf, linksaf, linksaf et cetera. Ga je naar de bergen dan heb je te maken met veel bochten. Ook doe je er altijd wat langer over dan je denkt. Met een normale huurauto zou je over grindpaden kunnen gaan maar rijdt dan extra rustig voor de banden.

Verkeersregels

Hoewel de verkeersregels niet veel verschillen met die in Nederland en België stopten we voor de zekerheid toch wanneer we van rechts kwamen. Je weet nooit zeker hoe de ander reageert, maar als het goed is krijg je van rechts altijd voorrang. Zelf vonden we het onduidelijk wat de snelheid was op een aantal wegen. Op de meeste wegen was dit 50 kilometer per uur, soms 70. Veel harder wordt er niet gereden. Op de bergwegen met veel bochten rijd je zachter.

Wat een groot verschil is met onze verkeersregels is dat degene die een rotonde wilt betreden voorrang heeft. Terwijl bij ons degene die op al de rotonde rijdt voorrang krijgt. Zelf hebben we echter maar twee rotondes op het eiland gezien maar houdt er rekening mee. Zeker in het hoogseizoen zijn de straten en wegen op toeristische plekken erg druk. Hier kunnen mensen zomaar oversteken.

Wat erg naar en zielig is, is dat er vrij veel katten worden aangereden. Zeker in het donker (sommige katten zijn namelijk blind), probeer dus voorzichtig te rijden en er rekening mee te houden dat er honden en katten loslopen.

Tanken is zoveel nu op veel plaatsen niet erg goedkoop. Er zijn veel tankstations op Zakynthos, voornamelijk in het zuiden bij de luchthaven en de toeristische steden. Je wordt tijdens het tanken geholpen door een medewerker.

Bezienswaardigheden Zakynthos met auto

Dan misschien wel het belangrijkste deel van dit artikel, welke plekken kun je bezoeken met je huurauto? Zakynthos is het eiland van de ruige kustlijn, de kleine baaien, stranden, rotsen en uitzichtpunten. Ook een aantal toffe restaurants zitten boven op een klif met prachtig uitzicht, hier kom je vaak alleen met een auto. Je kunt vanaf een plek het eiland goed ontdekken, aan alle kanten zijn bezienswaardigheden op Zakynthos. De mooiste plekken vonden we zelf aan de westkant van het eiland zitten. Wat mag je niet missen op Zakynthos? Noteer in elk geval: Myzithres, Plakaki Beach, Xigia Beach, Cameo Island, Porto Limnionas Beach, Navagio Beach shipwreck, Porta Roxa Beach en Potamitis Windmill.

Naar andere eilanden met de huurauto

Wil je eilandhoppen? Bijvoorbeeld naar Kefalonia en Lefkas? Of naar het vaste land? Olympia op Peloponnesos is vlakbij -. Er gaan diverse ferry's naar deze plekken. Omdat je binnen Griekenland blijft mag je de huurauto meenemen. Wanneer je deze op een andere locatie inlevert betaal je meestal wel iets extra's (one-way autohuur met Sunny Cars bijvoorbeeld).

 De mooiste eilanden van Griekenland
 Een auto huren in Griekenland

roadtrip-Zakynthos