Niet eerder zag ik hoe koffiebonen geplukt worden, hoe bananen groeien naar het licht van de zon, hoe liters water zich meters naar beneden stort. En niet eerder zag ik 3 x een kolibrie. Toen ik in januari Cuba bezocht wilde ik graag naar hiken door de jungle van Topes de Collantes. Dit natuurgebied, 30 kilometer ten noorden van Trinidad, ligt in het Escambray gebergte en is een groen paradijs voor natuurliefhebbers.

Hiken door de jungle van Topes de Collantes in Cuba

Men neme een rugzak vol energie, een vol-opgelade camera, een tropisch oerwoud en je hebt een blij ei. Dat ei ben ik. Ik kan mijn geluk niet op wanneer ik mag wandelen in het mooiste van de natuur. Zeker niet als dat bestaat uit meer dan 40 soorten inheemse orchideeën, 100 soorten varens, grotten, rivieren, watervallen, natuurlijke zwembaden, eucalyptus en pijnbomen. Maar ook groeit er gember en staat het vol met koffieplantages. Met een gigantische Russische truck word ik 20 minuten door het gebied gehobbelt waarna we op ons startpunt aankomen.

Er lopen twee wandelroutes door Topes de Collantes, beide goed begaanbaar voor de gemiddelde wandelaar. Af en toe komen we steile en gladde paden tegen, maar dat is alleen maar leuk. Topes de Collantes ligt 800 meter boven zeeniveau – het hoogste punt is de Suan Juan met  1140 meter – en heeft een buitengewone schone lucht. Er werd hier eerder een sanatorium voor longpatieënten gebouwd, dat nu in gebruik is als antistresscentrum. De heerlijke natuur maakt het hiken door de jungle van Topes de Collantes een must do tijdens je reis door Cuba.

Lees ook: 10 x waarom Cuba zo’n ontzettend karakteristiek land is

topes-de-collantes-cuba

Over koffieplantages, watervallen & natuurlijke zwembaden

Op onze route vinden we een enorme waterval, een natuurlijk zwembad en een prachtig uitzichtpunt. Maar net zo mooi vind ik alle soorten planten en bomen – sommige wel tientallen jaren oud – die we tegen komen. De wandeling begint ‘s ochtends vroeg en door de optrekkende dauw is het nog fris. Maar zodra de zon er is, is het warm en tijd om een duik te nemen in klein meertje dat meer iets wegheeft van een subtropisch zwembad.

Voordat we bij de waterval aankomen loop ik eerst een grot in, dat er van buiten niet spectaculair uit ziet maar dat van binnen wel is. Bij de waterval wacht ik even tot dat de mensen voor mij weg zijn en dan heb ik het natuurspektakel voor mij alleen. Door de zon en het neervallende water komt er net een regenboog tevoorschijn. Op deze plek voel ik me nog kleiner dan ik al ben. Aan de andere kant voel ik me machtig groot dat ik hier mag zijn.

topes-de-collantes-cuba

Cuba is bekend om zijn sigaren en rum maar het is ook een echt koffieland. Al sinds de achttiende eeuw wordt er op het eiland koffie verbouwd maar nog niet zo heel lang wordt het over de hele wereld verkocht. Veel gingen rechtstreeks naar Nederland en Duitsland, waar mensen meer konden betalen voor een goed kopje koffie. De meeste koffie – zo’n 92% – groeit in het gebied van de Sierra Maestra-bergen. Voornamelijk kleine boeren produceren hier hun  arabica en robusta-bonen. Deze cubaanse koffie heeft een volle zware body, zijdezachte zoete afdronk en een wat rokerige nasmaak. Dit maakt dat het een – naar horen zeggen – een goede combinatie is met een sigaar (zelf rook ik niks!) Doordat die boon op een wat lager gebied groeit, is de Cubaanse boon minder ‘zuur’  dan bij andere koffie’s uit Midden-Amerika.

Lees ook: Eten en drinken in Cuba: 5 Typisch Cubaanse specialiteiten

jungle-cuba

hiken-door-de-jungle-van-topes-de-collantes

topes-de-collantes-cuba

topes-de-collantes-cuba

hiken-door-de-jungle-van-topes-de-collantes

One thought on “Op avontuur in Cuba: Hiken door de jungle van Topes de Collantes”

  1. Gaaf hoor! Ik ga in november naar Cuba en wil ook naar de Topes de Collantes. Ik zie je binnenkort in Winterswijk, dan hoor ik graag alles over deze hike en over de rest van je Cuba-reis 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.