Cuba is een uitermate geschikt eiland voor wat avontuur. Je kunt er verschillende jeep tours doen, wateractiviteiten beoefenen en de jungle ontdekken. Toen ik in januari Cuba bezocht wilde ik graag naar hiken door de jungle van Topes de Collantes. Dit natuurgebied, 30 kilometer ten noorden van de koloniale stad Trinidad, ligt in het Escambray gebergte en is een groen paradijs voor natuurliefhebbers.

Topes de Collantes in Cuba

Cuba is zonder twijfel een van de meest complete droombestemmingen. Ik noem zomaar een aantal highlights: de tropische jungle, warmhartige mensen, een rijke mix van de Afro-Cubaanse cultuur, witte zandstranden, een verse kokosnoot op elke straathoek en de meest kleurrijke steden ooit. Topes de Collantes is wat mij betreft een van de mooiste plekken op Cuba.

Men neme een rugzak vol energie, een vol-opgelade camera, een tropisch oerwoud met watervallen. Ik kan mijn geluk niet op wanneer ik mag wandelen in het mooiste van de natuur. Zeker niet als dat bestaat uit meer dan 40 soorten inheemse orchideeën, 100 soorten varens, grotten, rivieren, watervallen, natuurlijke zwembaden, eucalyptus en pijnbomen. Maar ook groeit er gember en staat het vol met koffieplantages. Ik boekte een excursie door Topes de Collantes en met een gigantische Russische truck word ik 20 minuten door het gebied gehobbelt waarna we op ons startpunt aankomen.

➞ Bekijk reizen naar Cuba via De Vakantiediscounter
➞ Bekijk vakanties Cuba met Tui

topes-de-collantes-cuba

Hiken door de jungle

Er lopen twee wandelroutes door Topes de Collantes, beide goed begaanbaar voor de gemiddelde wandelaar. Af en toe komen we steile en gladde paden tegen, maar dat is alleen maar leuk. Topes de Collantes ligt 800 meter boven zeeniveau - het hoogste punt is de Suan Juan met  1140 meter - en heeft een buitengewone schone lucht. Er werd hier eerder een sanatorium voor longpatieënten gebouwd, dat nu in gebruik is als antistresscentrum. De heerlijke natuur maakt het hiken door de jungle van Topes de Collantes een must do tijdens je reis door Cuba.

Watervallen, grotten en natuurlijke zwembaden

In National Park Topes de Collantes zijn meerdere indrukwekkende watervallen te vinden. Tijdens mijn hike zie ik er twee, waarvan je er bij een kunt zwemmen. De ander is de bekende Vegas Grande Waterfall die metershoog is. Voordat we bij de waterval aankomen loop ik eerst een grot in, dat er van buiten niet spectaculair uit ziet maar dat van binnen wel is. Bij de waterval wacht ik even tot dat de mensen voor mij weg zijn en dan heb ik het natuurspektakel voor mij alleen. Door de zon en het neervallende water komt er net een regenboog tevoorschijn.

Op onze route vinden we nog een enorme waterval, een natuurlijk zwembad en een prachtig uitzichtpunt. Maar net zo mooi vind ik alle soorten planten en bomen - sommige wel tientallen jaren oud - die we tegen komen. Ook zul je er vele vogels, bananenbomen en koffieplantages tegenkomen. De wandeling begint 's ochtends vroeg en door de optrekkende dauw is het nog fris. Maar zodra de zon er is, is het warm en tijd om een duik te nemen in klein meertje dat meer iets wegheeft van een subtropisch zwembad.

topes-de-collantes-cuba

Koffieplantage

Cuba is bekend om zijn sigaren en rum maar het is ook een echt koffieland. Al sinds de achttiende eeuw wordt er op het eiland koffie verbouwd maar nog niet zo heel lang wordt het over de hele wereld verkocht. Veel gingen rechtstreeks naar Nederland en Duitsland, waar mensen meer konden betalen voor een goed kopje koffie. De meeste koffie - zo'n 92% - groeit in het gebied van de Sierra Maestra-bergen. Voornamelijk kleine boeren produceren hier hun  arabica en robusta-bonen. Deze cubaanse koffie heeft een volle zware body, zijdezachte zoete afdronk en een wat rokerige nasmaak. Dit maakt dat het een - naar horen zeggen - een goede combinatie is met een sigaar (zelf rook ik niks) Doordat die boon op een wat lager gebied groeit, is de Cubaanse boon minder 'zuur'  dan bij andere koffie’s uit Midden-Amerika.

Zelf je reis regelen naar Cuba regelen of via een organisatie

In Cuba kun je prima zelfstandig reizen en van te voren je route uitstippelen. Je hoeft niet alles van te voren vast te leggen, maar fijn is het soms wel. Via de reisorganisatie Local Hero Travel kun je ook een rondreis Cuba laten samenstellen. Local Hero Travel is een lokale reisspecialist die reizen op maat ontwikkeld, samen met de lokale bevolking. Zeker in een land als Cuba is dat aan te raden. Toerisme is van waarde voor de bevolking mits je dit bij lokale reisorganisaties doet. Bovendien zijn de mensen erg vriendelijk en maakt een local ervaring je reis nog waardevoller.


Lees ook: Tips voor een rondreis Costa Rica in 3/4 weken

jungle-cuba

topes-de-collantes-cuba

hiken-door-de-jungle-van-topes-de-collantes

hiken-door-de-jungle-van-topes-de-collantes

topes-de-collantes-cuba