Twee weken voor Cuba is veel en veel te kort. Het eiland is 3 keer groter dan Nederland maar alles gaat er een stuk minder snel als bij ons. Bovendien is het zo'n ontzettend mooi en fijn land, ik had er gerust een maand kunnen blijven. Voor ons was die tijd niet weggelegd en dus hebben we keuzes moeten maken en hebben we gekozen om het midden van Cuba te ontdekken. Het uiterste oosten en westen bewaren we voor later. Maar ook voor 14 dagen is een bezoek aan het Cuba het waard. Deze route voor een rondreis Cuba in twee weken raad ik je dan zeker aan.

Route voor Cuba in twee weken

Vanuit Nederland kun je vliegen naar drie vluchthavens op Cuba. De meeste rondreizigers vliegen naar Havana. De vliegvelden Varadero en Santiago de Cuba zijn veel bezocht onder de strandgangers. Zonder tussenstop is het zo'n negen á tien uur vliegen naar Cuba. Om het land binnen te komen het je een visum nodig, en je moet kunnen aantonen dan je verzekerd bent. Bel daarvoor even je bank of zorgverzekering, dan krijg je hier een bewijs van! Ongeacht hoelang je verblijfsduur is, worden de volgende vaccinaties voor Cuba aangeraden: vaccinatie tegen DTP en vaccinatie tegen hepatitis A. Op Cuba gelden verder andere regels voor toeristen dan voor de lokale bewoners. Zo kun je niet in 'hun' bussen reizen en is er ander geld. Pinnen kan er niet dus neem je creditcard mee en wat cash. Zorg sowieso dat je altijd genoeg cash bij je hebt want het is niet overal makkelijk om aan geld te komen.

Boek een rondreis Cuba in twee weken via TUI

Dag 1 - 4 Havana

Havana behoort tot een van de fijnste steden waar ik ooit ben geweest. Van hele grote & moderne steden ben ik geen groot fan en hoewel Havana aardig groot is - met 2.125.000 inwoners en een oppervlakte van 728,3 km² - is het wel een plek dat een glimlach op mijn gezicht tovert. De stad Havana bestaat uit een oud en nieuw deel: Habana Vieja en Centro Habana. Ik zou aanraden eerste de bezienswaardigheden in het nieuwe deel – zoals Plaza de la Revolución met het José Martí monument en EL Capitolio – kort te bezoeken. Habana Vieja is voor mij het echte Cuba. Oneindige straatjes, kleurrijke pleinen, muziek op elke straathoek, karren vol fruit en de geur van Mojito's. Plaza de la Cathedral en Plaza Vieja zijn de twee belangrijkste pleinen van de stad en op het Plaza de Armas vind je de grootste tweedehands boekenmarkt voor van Cuba. Bovenal heeft de stad opvallend veel groen en voelt het eerder als een groot, feestelijk dorp waar je je wel een aantal dagen kunt vermaken.

Dag 4 & 5 Cienfuegos

Na Havana staat er een rit van zo'n vier uur voor de boeg. Al lijkt de tijd veel sneller te gaan, rijdend door het dansende landschap vol bananenplantages, kleine dorpjes drijfend op de rivier en heuvels begroeit met de groenste planten. Het liefst zou ik in elke dorpje willen stoppen, om te kijken waar de vrouwen het over hebben en om de kinderen te zien voetballen. Maar ook Cienfuegos roept. Een studentenstad met deel een industrieel karakter dat ook wel de parel van het zuiden wordt genoemd. Deze naam heeft ze te danken aan het oude centrum en de rijkdommen in de Punta Gorda wijk. Cienfuegos is een stad dat nog duidelijk de Franse sfeer ademt en waar tegelijk de levendige Cubaanse cultuur te vinden is. Dwaal twee dagen rond in deze stad en bekijk naast de mooie gebouwen - zoals Palacia del Valle & Parque José Martí - ook de vele kraampjes en gekleurde straten.

Dag 5 - 8 Zuidkust

Na vijf dagen indrukwekkende dagen is tijd voor ontspanning. Even met de voetjes in het zand. Cuba is een Caribisch eiland waardoor de stranden hier allemaal even heerlijk zijn. Je moet daarom zeker even zien hoe de zon de witte zandkorrels oplichten, hoe de wind door de palmen wuift en hoe warm het blauwe water hier is. De Cubaanse winters omvatten rustig en zonnig weer met temperaturen rond de 25 graden, de zomers zijn heet, tropisch en regelmatig razen er stormen langs. Cuba beschikt over 330 zondagen per jaar en zo'n 300 stranden. Het mooiste strand van de zuidkust is Playa Ancon, nabij Trinidad.

cuba-in-twee-weken


Dag 8 - 10 Trinidad

Trinidad is onrealistisch & onvoorstelbaar mooi. Tijdens mijn bezoek aan de stad werden de foto's die ik eerder zag werkelijkheid. De gehele stad staat sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Mede dankzij deze status is het een van de best bewaarde koloniale steden ter wereld! De oldtimers, de gele kerken, de roze, blauw, groene, paarse muren, de smalle straten, de opa's met een dikke sigaar, de jongeren met een cocktail en muziek. De muziek is de leidraad in Trinidad. In Cuba lijkt iedereen muzikaal talent te hebben.

Dag 10 - 13 Topes de Collantes

Cuba staat gelijk aan Koloniale sprookjes 1000 tintel pastel, maar ik druk je op het hart om ook echt de natuur van Cuba in te gaan. Want dankzij af en toe een tropische regenbui in de zomer is Cuba een van de groenste - misschien wel dé groenste - eilanden van de Cariben. 's Ochtends werd ik dan ook wakker midden in de jungle met een frisse wind en dichte mist, en zwom ik later in een kraakhelder meer om af te koelen. Topes de Collantes is een natuurgebied net boven Trinidad. In het gebied vind je meer dan 40 soorten inheemse orchideeën, 100 soorten varens, grotten, rivieren, watervallen, natuurlijke zwembaden, eucalyptus en pijnbomen. Maar ook groeit er gember en staat het vol met koffieplantages.

Dag 13 - 14 Terug naar Havana via Santa Clara of Matanzas

Van Trinidad naar Havana is het nog drie uur reizen. Op de route vind je het plaatstje Santa Clara, dat zelf niet heel interessant is om te bezoeken, maar je vind het wel het mausoleum van Che Guevara, nog steeds de volksheld van vele Cubanen. In het mauseleum zijn Che en zestien collega-strijders bewaard. Een eerbetoon aan Che Guevara en als bezoeker leer je er veel over de Cubaanse geschiedenis.

Matanzas is een grote stad in het noorden van Cuba. De haven van Matanzas is de op drie na belangrijkste exporthaven voor suiker ter wereld. Vanwege de vele bruggen over de Yumurí – en San Juan-rivier, staat de stad ook wel bekend als ‘Creools Venetië’. Ook ‘Athene van Cuba’ is een van zijn bijnamen.


Heb je de tijd of reis je wat sneller? Reis dan naar het westen om Pinar Del Rio en de Vallei van Vinales. Ik houd van slow-travel waardoor ik deze heb overgeslagen zodat ik wel kon genieten op de plekken waar ik geweest ben. Viñales is wereldberoemd omdat met name hier de tabak-plantages zijn en de sigaren er worden gerold. Tussen de bolvormige heuvels vind je overal tabaksvelden en hardwerkende boeren.

cuba-in-twee-weken-rondreis

route-cuba-in-twee-weken

route-rondreis-cuba-in-twee-weken

cuba-in-twee-weken-route

cuba-in-twee-weken

cuba-in-twee-weken

cuba-in-twee-weken

cuba-in-twee-weken-route

route-cuba-in-twee-weken

route-cuba-in-twee-weken

cuba-in-twee-weken-route-rondreis

cuba-in-twee-weken

cuba-in-twee-weken

cuba-in-twee-weken