Door de geschiedenis van Kroatië kent het land bijzondere steden. Invloeden van onder andere de Grieken, de Romeinen en Joegoslavië zijn op veel plekken nog goed zichtbaar. Zo ook in Trogir. Trogir is een kleine stad in het midden van Kroatië, gelegen op een schiereiland aan de Adriatische kust. Achter de Middeleeuwse muren vind je een wirwar van smalle straatjes, gebouwen in Renaissance stijl, restaurants, kathedralen en een gezellige boulevard. Hoewel het oude Trogir erg klein is mag je het zeker niet missen als je Kroatië bezoekt. Lees meer over de bezienswaardigheden in Trogir en welke excursies je kunt doen.

Trogir bezienswaardigheden en tips


De stad Trogir bestaat uit 3 verschillende delen. Het centrum ligt op een klein eiland dat door een brug verbonden is met het vaste land. Ook loopt er een brug naar het eiland Čiovo. Vanwege de geschiedenis is Trogir een erg interessante stadje, ook de bouwwerken zijn indrukwekkend om te zien! Daarnaast kun je boten kijken vanaf een terras een de boulevard of zelf de boot nemen. Split, de tweede stad van Kroatië, ligt op ongeveer een half uur tot uur met de huurauto of bus vanaf Trogir. Ook kun je de ferry nemen. Beide kun je dus goed combineren tijdens een vakantie Kroatië.

Geschiedenis Trogir

Het oude stadsdeel van Trogir is in handen geweest van talloze volkeren die hun stempel hebben gedrukt. Zo was het ooit van de Romeinen, de Grieken, van Hongarije, van Italië en van Frankrijk. Vanwege de geschiedenis en prachtige gebouwen in Romaanse, Renaissance en Barok stijl staat Trogir op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is bovendien een van de weinige plekken op de wereld waar zoveel kerken bij elkaar staan.

Kathedraal van Sv. Lovre (Laurentius)

De Kathedraal van Trogir kun je al van verre zien en zal ook vaak je herkenningspunt zijn. de Kathedraal van Sv. Lovre staat midden in het centrum en is de meest belangrijke bezienswaardigheid in Trogir. De bouw begon in het jaar 1213 maar was pas klaar in de 17e eeuw. De Laurentius is een rooms-katholieke basiliek met drie delen en een toren van 47 meter hoog.

Klokkentoren

De Kathedraal van Trogir ligt aan het John Paul II Plein (Trg Ivana Pavla II), aan de andere kant van dit plein staat de grote klokkentoren. Dit is nog een overblijfsel van de kerk die er ooit stond. De grote en brede klok uit de 15e eeuw is indrukwekkend om te zien! Daarnaast grenst een mooie zuilengalerij. Op het centrale plein kun je zitten op een van de terrasjes.

Het fort van Trogir

Net buiten de stadsmuren van Trogir staat aan het water het fort Kamerlengo. Het fort is gebouwd door de Venetianen rond het jaar 1430. Je kunt het fort tegen betaling bezoeken en vanaf de hoge muren heb je een mooi uitzicht over Trogir en de omgeving. Tegenwoordig dient het gebouw als zaal voor optredens.

Riva - Boulevard

Net als het nabijgelegen Split heeft ook Trogir een 'Riva', oftewel boulevard. Hier meren boten aan en kun je ook opstappen voor excursies. Aan de boulevard zitten restaurants waar je op het terras kunt eten en drinken.

Stranden Trogir

Het oude Trogir ligt op een wat hoger gelegen schiereiland en is redelijk volgebouwd. Hier vind je dan ook geen echte stranden, daarvoor kun je beter naar een van de eiland voor de kust gaan. Het grote eiland dat verbonden is met het oude Trogir is Čiovo. Dit eiland heeft een oppervlakte van bijna 29 km², een lengte van 15,3 km en een breedte van 3,5 km. Er zijn een aantal dorpjes op dit eiland - zoals Okrug Gornji, Ciovo en krug Donji - maar je komt hier met name voor de stranden. Het Okrug strand is bijvoorbeeld een van de meest populaire stranden van Trogir. Dit kiezelstrand loopt rustig af en heeft helder blauw water. Ook het Medena strand wordt veel bezocht vanwege het rustige water en de strandtentjes.

Accommodatie Trogir

Bijzonder overnachten in de historische binnenstad van Trogir? Reserveer dan een nachtje bij Hotel Tragos. Dit hotel is gevestigd in een 18e-eeuws barok paleis en heeft een fijne binnentuin met terras. Een luxe accommodatie in Trogir is XII Century Heritage HotelDe meeste reizigers kiezen voor een accommodatie op het grote eiland van Trogir. Een aanrader hier is Apartment Nanito, dichtbij het strand en met een balkon dat fantastisch uitzicht heeft. Je kunt ook een vakantie Trogir en Kroatië compleet boeken via TUI of De Vakantiediscounter.

Trogir-Kroatie

Vakantie-Trogir

Trogir-tips

bezienswaardigheden-Trogir

Trogir dagtrips en excursies

Een vakantie Trogir is niet compleet zonder een tripje. De meest populaire excursie is naar de Blue Lagoon en de eilanden bij Trogir.

Boottocht naar de eilanden

Bij Trogir hoort dus het eiland Čiovo dat met een brug verbonden is aan het historische deel. Dit is een mooi en groot eiland om een aantal dagen op te verblijven. Vanuit Trogir kun je ook diverse boottrips doen, bijvoorbeeld naar Brač, Hvar en de Blue Lagoon. Brač beschikt over het mooiste strand van Kroatië en het is zelfs meer dan eens uitgeroepen tot een van de mooiste stranden van de wereld. Er gaan ook boten naar Split en de Kornati eilanden. Met een georganiseerde boottrip kom je langs grotten en goede plekken om te snorkelen. Of ga een week lang met met de Sail Trip!

Naar Split

Split is de tweede grootste stad van het Kroatië, maar het deel dat je bezoekt, old Town, is klein en knus. Wel is het groter dan Trogir en vanwege de grote haven is het toegangspoort tot de eilanden. De belangrijkste bezienswaardigheid in Split is het paleis van Diocletianus. Ook kun je er de Marjan heuvel beklimmen en is er ook een gezellige boulevard. Vanwege de oude schoonheid van Split is het in 1979 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. De afstand tussen Trogir en Split is 27 kilometer. Met de auto ben je er in een half uur. Met de lokale bus, bus 37 duurt het een uur.

Krka watervallen

Vanaf Trogir in Kroatië kun je heel goed Nationaal park Krka bezoeken. Dit ligt ongeveer zestig kilometer uit elkaar en is zo'n drie kwartier rijden.  De Krka watervallen behoren tot een van de mooiste bezienswaardigheden in Kroatië. Het natuurpark bestaat uit groene bossen, rivieren en watervallen. In totaal zijn er 7 watervallen waarvan Skradinski Buk waterval en grootste is. Deze is meer dan 100 meter breed en zie ja vaak op foto's staan. Vroeger kon je er zwemmen maar sinds 2021 niet meer. Je kunt een dagtrip Krka ook combineren met Sibenik en met een wijnproeverij.

Rondreis Kroatië

Kroatië is een enorm veelzijdig land en kent vele mooie plekken. Hier een rondreis maken is dan ook absoluut een aanrader. Kroatië is alleen een enorm groot land, dus tijdens een vakantie zul je niet alles kunnen zien. Een rondreis Kroatië kun je indelen in het zuiden en het noorden (Istrië). Combineer bijvoorbeeld Dubrovnik met Split, Hvar, Brač, Trogir, Sibenik, Krka, Zadar en de Plitvice meren. Een auto huren en rijden in Kroatië in elk geval goed te doen!

➞ Huur een auto via Sunny Cars
➞ Route roadtrip Slovenië

vakantie-trogir

zeilen-Kroatie

Trogir-eten

Zeilen-Kroatië-Split

trogir-centrum

doen-in-Trogir

Trogir-Split

trogir-strand

Zeilen Kroatië met schipper