Een road trip Slovenië is wat mij betreft absoluut een enorme aanrader. Slovenië is niet al te groot en een week is perfect om alles te zien, maar een autovakantie van twee weken door Slovenië is misschien nog wel beter. Tijdens mij roadtrip Slovenië ontdek ik wat een klein en toch zo enorm divers land het is. Met een ligging dat niet alleen voor afwisseling van het landschap zorgt, maar ook qua cultuur, eten, het weer en de geschiedenis veel verschillende kanten kent. Bovendien kun je een rondreis door Slovenië prima in een week doen omdat alles binnen 3 uur rijden van elkaar afligt. Wil je zoveel mogelijk van het land zien? In dit artikel deel ik mijn route door Slovenië.

Road trip Slovenië


We beginnen onze roadtrip niet in Slovenië maar in Venetië. Voor ons was daarop vliegen toen de snelste en goedkoopste optie, maar sinds april 2017 vliegt Transavia rechtstreeks op hoofdstad Ljubljana. Wij haalden bij het vliegveld een huurauto op en waren binnen een uur rijden in Slovenië. Op de terugweg bezochten we ook Venetië, wat goed te combineren is. Slovenië grenst aan vier landen:  Italië, Hongarije, Oostenrijk en Kroatië, vandaar dat het land ook zo divers is. Het heeft daarnaast een (klein) stuk kustlijn. Het land is pas sinds 1991 compleet onafhankelijk, maar de wegen zijn er goed en de prijzen liggen er gemiddeld iets hoger dan is andere landen in de Balkan. Desalniettemin is Slovenië een heerlijk land om te bezoeken. Onderstaand is de route voor de ultieme road trip Slovenië zien, deze rondreis in goed voor zeker 8 dagen. Eventueel te combineren met Oostenrijk of Kroatië.

De route en bezienswaardigheden van Slovenië in het kort:

  • Het meer van Bled
  • Ljubljana
  • Piran
  • Vintgarkloof
  • Het meer van Bohinj 
  • De Julische Alpen
  • Tolmin kloof en Soca rivier
  • Maribor en Jeruzalem
  • De grotten van Postonja en Predjama kasteel
  • Brda

Auto rijden en een auto huren in Slovenië

De wegen in Slovenië zijn overal goed begaanbaar. Wel moet je daarom voor een aantal wegen tol betalen en is een vignet daar ook verplicht wanneer je met eigen auto bent. Een auto huren is is Slovenië aan te raden. Maar waar let je op bij een betrouwbare autoverhuur in Slovenië? Net als bij reisorganisaties kunnen autoverhuur bedrijven zich aansluiten bij ANVR. De afgelopen jaren heb ik regelmatig via Sunny Cars en EasyTerra een auto gehuurd. Voor het huren van een auto heb je vrijwel altijd een creditcard nodig. In principe is elke auto voor een roadtrip Slovenië  geschikt, de wegen zijn er niet bijzonder steil. De route van deze roadtrip door Slovenië is voor ruim 1 week, maar je kunt op de plekken natuurlijk ook langer blijven.

➞ Combineer Slovenië met een roadtrip Kroatië
➞ Huur een auto via EasyTerra


Dag 1: Julische Alpen en Kamnik

In het noordoosten van Slovenië liggen de Julische Alpen, een bergmassief met de Triglav als hoogste bergtop van 2.864 meter. Het is een van de mooiste natuurgebieden in Slovenië en loopt voor een deel door in Italië. Het is een fantastische gebied om te hiken, paragilden, mountainbiken en gewoonweg het bewonderen van de natuur. Naast bergen vind je er meren, kloven, rivieren en watervallen als de Govic, de Savica en de Pericnik.

Kamnik in de Alpen is onze eerste stop van deze roadtrip Slovenië. Veel kerken, kleurrijke huizen en rode dakpannen kenmerken het plaatsje. Wat vooral bijzonder is, is de omgeving; met een gondel gaan we naar Velika Planina, een dorpje met 50 herdershutten die samen één van de best bewaarde herdersnederzettingen van Europa vormen. Reikend tot een hoogte van 1660 meter ligt Velika Planina als een zonneterras aan de voet van de Kamnische Alpen bergtoppen. Het karstplateau is rijk aan dolines, zinkgaten en grotten en wordt voor het grootste deel bedekt met dennen, gras, dwergsparren en rododendrons.

Dag 2: Triglav National Park en de Vintgarkloof

Onderdeel van de Julische Alpen is Nationaal Park Triglav. In de winter is dit een sprookjesachtig gebied waar je zelfs kunt skiën. Kranjska Gora is de belangrijkste wintersportstad het land. Naast hoge bergen kent het natuurgebied diepe kloven. De bekendste daarvan is de Tolmin kloof. Langs deze smalle en indrukkende kloof waar rivier de Soča doorheen stroomt lopen wandelpaden. Je kunt een rondwandeling doen waarbij je begint en eindigt in Tolmin. In Triglav National Park ligt ook het meer van Bohinj en deze omgeving is een van de mooiste plekken om te wandelen in Slovenië!

Dag 3: Lake Bohinj en Lake Bled

In het noordwesten van Slovenië zijn twee beeldschone meren te bewonderen. Het meer van Bohinj is het grootste meer van Slovenië, op ongeveer drie kwartier rijden van het bekende meer van Bled iets zuidelijker. Bohinj ligt in een groene omgeving en is de plek voor watersport, wandelingen en paragliden. Het meer van Bled is dé nummer 1 highlight van het land. Ten midden van het meer - omringend door een bergachtig sprookjeslandschap - ligt een klein eilandje met een zo nog kleiner kerkje. Alleen met een bootje kun je deze bezoeken. Bled is tevens een stad in Slovenië (een van de oudste).

Dag 4: Stedentrip Ljubljana

De hoofdstad van Slovenië is compact en niet al te groot en alles is dus op loopafstand. Maar bovenal is het een erg mooie en leuke stad. De kleurrijke, pastelgetinte gebouwen zijn een belevenis om naar te kijken. Langs de rivier zitten vele terrasjes, de stad is erg groen en vanaf het kasteel het je een wijds uitzicht over de omgeving. Het fel roze Franciscanenklooster kun je er niet missen en het is leuk om Ljubljana per sup te verkennen.

➞ Balkan Trail Montenegro, Albanië, Kosovo 
➞ Glampings in Slovenië

bijzonder-overnachten-bled

Garden Village Bled

Of je nou jong of oud bent, slapen in een echte boomhut is voor iedereen een belevenis. Bij Garden Village Bled kan het. Er zijn drie soorten accommodaties waar je uit kiezen: luxe Glamping tent, appartement en de boomhutten. Alle accommodaties zijn tot in de puntjes verzorgd en het mooie is dat dit een eco-resort is waar alles is ingericht om de ecologische voetafdruk minimaal te houden.

➞ Bekijk beschikbaarheid en prijzen

hotel-postonja

Postojna Cave Rooms & Apartments Proteus

Bij deze accommodatie slaap je op net 500 meter van de Postojna grotten en het Predjama Kasteel. Je kunt er dus zo naar toe wandelen. Gasten van dit hotel krijgen 10% korting op kaartjes voor de grot of het kasteel. Het hotel ligt aan het centrale plein van Postojna naast de historische binnenstad, en het is klassiek ingericht. Het eten in het restaurant is hier trouwens ook verrukkelijk.

➞ Bekijk beschikbaarheid en prijzen

vakantiehuis-slovenie

Villa Stare

Villa Stare is een groot vakantiehuis waar je met gemak een week kunt genieten van de omgeving. Het huis met vier-sterren ligt bij het meer van Bohinj in de buurt en is de beste keus voor wie houdt van romantiek, natuur en in de winter sneeuw. De villa beschikt over een ruime woonkamer, een eethoek, 2 slaapkamers, en een badkamer met bad en hot tub.

➞ Bekijk beschikbaarheid en prijzen


Dag 5: Maribor en wijngaarden oost-Slovenië

Wie had gedacht dat Slovenië zo'n goed wijnland is? Wanneer je tijdens een road trip Slovenië ook naar het oosten rijdt zul je het merken. In het oosten worden namelijk de beste witte wijnen gemaakt. De Slovenen zijn mensen die van puurheid houden, van oprechtheid en van de natuur. Dat is aan alles te merken en zo ook in hun wijn. Vooral Jeruzalem is een fantastische plek met steile wijngaarden. Maribor is met ruim 100.000 inwoners de tweede grootste stad van Slovenië en ligt slechts 20 kilometer van Oostenrijk af. Het is een stad aan de rivier de Drava, daar waar de rivier de Alpen verlaat. In Maribor staat de oudste wijnboom ter wereld. Stara Trta (De Oude Wijnstok) is 440 jaar oud en staat sinds 2004 beschreven in het Guinness Book of Records. En nog steeds produceert hij vruchtbare druiven.

Dag 6: Postonjna grotten en Kasteel Predjama

De Grotten van Postojna - beter bekend als Postojnska jama - maken deel uit van het langste ondergrondse grottenstelsel (20570 m2) in Slovenië en sommige worden tot de mooiste ter wereld gerekend. Deze schat heeft Slovenië te danken aan het Karstgebied dat rijk is aan poljes, dolines, zinkgaten, ondergrondse rivieren, meren, stalactieten en stalagmieten. Vlakbij de Postonjna grotten ‘hangt’ het Predjama Kasteel. Het kasteel is half in een rots gebouwd; een indrukwekkend stuk vakmanschap. De burcht werd in de 12e eeuw gebouwd op 123 meter hoogte in een bergwand. De grot zelf werd waarschijnlijk al tijdens de oude steentijd bewoond. Wat ook slim is, is dat ze via de bovenkant het kasteel konden verlaten en op zoek konden naar eten. Zonder dat de vijand hier van af wist. Het Predjama kasteel behoort tot de mooiste kastelen ter wereld!

Dag 7: Brda en Soča rivier

In het dorpje Plave slapen we in Herbal Rooms in een rustgevende omgeving tussen de bergen en vlakbij de adembenemende Soča rivier. Dit is absoluut een van de hoogtepunten in Slovenië en je komt de rivier tijdens een roadtrip telkens in westen van Slovenië tegen. De Soča is bijna 140 kilometer lang en begint in de Julische Alpen en eindigt in Triëste, Italië. Doordat de bron in de Alpen ligt is het water erg koud en door de kalkstenen is het water altijd lichtblauw van kleur. Op sommige plekken is de rivier heel smal en loopt deze door mooie kloven. Bijvoorbeeld bij de Tolmin Kloof (in het midden) en de Vintgar kloof (in het noorden bij Bled). Op de rivier kun je raften!

We verkennen ook het wijngebied Brda, dat bekent staat als het Toscane van Slovenië. Het gebied is een lappendeken van kleine wijngaarden van boeren met eigen tradities en unieke recepten. Een aanrader om toe te voegen aan een road trip Slovenië.

Dag 8: Piran: de kust van Slovenië

De laatste stop van deze route roadtrip door Slovenië is de kust! Slovenië heeft slechts 46 kilometer kust maar is helemaal de moeite waard om te bezoeken. Koper is de havenstaat en Piran het Venetië van Slovenië. In Sloveens Istrië eet je de lekkerste zeevis, wandel je door mediterrane straatjes in de schilderijachtige omgeving. De kust is een fantastische afluister van veelzijdig Slovenië. Het is tijd om terug te gaan, of verder naar bijvoorbeeld Kroatië te rijden.

Roadtrip Slovenië Kroatië

Een rondreis Slovenië is uitstekend te combineren met buurland Kroatië. Kroatië is een stuk groter en vooral langer dan Kroatië dus je hebt hier zeker wat tijd voor nodig. Kroatië bezoek je met name voor de mooie kustplaatsen, groene natuur en eilandjes! Rijdt je vanuit het Sloveense Piran door in zuidelijke richting dan kom je aan op het Kroatische schiereiland Istrië. Hier kun je al een toffe roadtrip maken. Istrië wordt omringt door de Adriatische zee en heeft daardoor een 400 kilometer lange kustlijn, ideaal voor zonaanbidders. Op Istrië liggen een aantal van de mooiste dorpjes van Kroatië: Umag, Pula, Rovinj en Poreč. Vanaf Lubljana is het ongeveer drie uur rijden naar de Nationaal park Plitvice meren, het mooiste natuurpark van Kroatië.

Overnachten in Slovenië

Tijdens de road trip door Slovenië slaap ik op vijf verschillende plekken. Een week op dezelfde plek verblijven raad ik niet aan, ik zou minstens op twee locaties een accommodatie reserveren. Bijvoorbeeld in de buurt van Bled en in het zuiden. Je kunt er ook voor kiezen om het oosten van Slovenië eventueel over te slaan.

Zelf sliep ik in Kamnik, Begunje na Gorenjskem (in de buurt van Bled), Ljubljana, Kog (oost Slovenië) en in Piran aan de kust. Ik zou in elk geval de meeste tijd uitrekken om het noorden (Bled, Bohinj) te verkennen en daar vier nachten verblijven. Aan de kust kun je lekker ontspannen en wij sliepen hier twee nachten. Het oosten is wat verder rijden, maar de wijnranken en prachtige omgeving zijn het waard. De accommodaties in Slovenië zijn over het algemeen goed verzorgd en betaalbaar. Je kunt onder andere kiezen uit vakantiehuizen en campings, en Slovenië kent een groot aantal unieke verblijven.

➞ Bijzonder overnachten in Slovenië: accommodaties door het hele land
➞ Tips auto huren in Slovenië

road-trip-slovenie

roadtrip-slovenie

predjama

bled-slovenie

piran-slovenie

route-slovenie

rondreis-slovenië

road-trip-route-Slovenië

roadtrip-Slovenië-Kroatië