mooiste-plekken-italie

Venetië is een van de mooiste steden van Italië en behoort tot de bijzondere plekken in Europa. De stad ligt in het noord-oosten van Italië en staat grotendeels in het water. Je komt er alleen per boot of met een brug en overal om je heen zie je water. Buiten dat kent de stad prachtige gebouwen en straatjes. Kortom een plek die je een keer gezien wilt hebben. Een stedentrip van een paar dagen is het meest ideaal, maar je Venetië ook in 1 dag bezoeken. Hoe die dag er uit kan zien lees je in dit artikel.

Bezoek Venetië in 1 dag

Venetië kun je prima zien in 1 dag, al ben ik de eerste die toegeeft dat je er zeker drie dagen kunt spenderen. De stad in het water is namelijk meer dan alleen de Gondels en het San Marco plein. Venetië is bijvoorbeeld ook Burano en Murano, met buitenwijkjes en bijzondere bouwerken. Mocht je net als ik maar 1 dag de tijd hebben, dan kun je deze dagplanning hieronder aanhouden, met bezienswaardigheden die allemaal op één hand te tellen zijn. Een dag in Venetië is op zich prima maar stiekem kriebelt het om eens langer terug te gaan. Sinds 1987 staat Venetië en de lagune op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

➞ Boek een stedentrip Venetië
➞ Tips voor een vakantie in de Dolomieten


Zo kom je op het Venetiaanse eiland

Venetië is een lagune aan het noord-west kust van Italië, het heeft een eigen vliegveld en is vrij makkelijk te bereiken. Je moet er alleen even het water voor over. Vanaf het vliegveld gaan er elk half uur pendelbussen (á 30 euro retour) die je via een brug naar het centrum van Venetië brengen. Er zijn zelfs lockers zodat je je koffers hier achter kunt laten. De Lagune van Venetië bestaat uit de volgende eilanden: Murano, Torcello, Burano, Lido, Giudecca, San Giorgio, Maggiore en Pellestrina. Vanuit Venetië kun je meerdere boten nemen naar de eilanden. 

Accommodatie: Hotel MarconiSpectacular view on San Marco

mooiste-plekken-italie

venetie-in-1-dag

venetie-in-1-dag

10:00 brunchen en naar het San Marco plein

Met een beetje geluk kom je vroeg aan en ben je bijtijds in Venetië. Haast je dan zo snel mogelijk naar het San Marco plein, de drukste plek van de hele stad. Je vind er de gelijknamige kathedraal van Venetië, het Dogepaleis en de klokkentoren Torre dell'Orologio. Met hoogwater loopt dit plein als eerste over. Let op, restaurants hier zijn ontzettend duur en beter kun je een stuk verder lopen voor een ontbijt of brunch. De duiven op het plein mag je overigens absoluut niet voeren. Iedereen die betrapt wordt kan rekenen op een boete  van 500 euro.

12:00 Dwaal door de wondermooie binnenstad

De binnenstad van Venetië is een paradijs samengesteld met mooie huizen, straten, bruggetjes en fotogenieke plekken. Hoe toeristisch soms ook, ik vind het er prachtig mooi. Heel Venetië is lopend te verkennen, maar je moet wel rekening houden met trappetjes en smalle stukken. De muren zijn kleurrijk en nergens anders ter wereld vind je zoveel kanalen in een stad. Ga je verder het centrum uit, dan is het niet eens meer zo druk, de meeste mensen concentreren zich in het centrum. Ik maak (héél veel) typisch Italiaanse foto's: met kruidenrekjes in het raam de net gewassen kleding buiten aan de lijn (Venetië is écht super fotogeniek). Venetië is een stad waar niet zo veel hoeft, rond struinen en lekker eten is genoeg.

14:00 lunch met pizza op het terras

Venetië is geen goedkope stad, en het eten en drinken is daarop geen uitzondering. Gelukkig word ik altijd al blij van een pizza of simpele pasta. En de ijsjes vond ik weer niet zo heel erg duur. Daar namen we er dan ook maar twee van. Je bent een dag in Venetië of niet ;). Die ene dag in Italië at ik zo'n beetje alles dat je hier wilt eten. Op vrijwel elk plein zijn restaurants te vinden, maar ik zou wel de grootste en drukte pleinen vermijden.

16:00 Bezoek Ponte dei Sospiri en de Rialtobrug

Mocht je nog niet alle bezienswaardigheden hebben gezien, dan is de namiddag een goed moment om  de Ponte dei Sospiri te bekijken, de beroemde Brug der Zuchten waar gevangen voor het laatst daglicht zagen. Gek hoe zo'n naar iets er toch zo mooi uit kan zien. En hoe toeristisch de gondels ook zijn, ik vind ze fantastisch om te zien. Ook de  Canal Grande met haarstenen Rialtobrug dat dateert van 1591 zijn een must om te bekijken in Venetië.

18:00 Eet nog een pasta en dan terug naar het vliegveld

Rond de klok van zes gaan we weer op zoek naar eten, over een aantal uur vertrekt het vliegtuig naar Nederland en deze wacht niet. Restauranttips heb ik deze keer niet, we zijn namelijk gewoon ergens op het terras neergeploft. Een optie is ook om wat te halen op de Rialtomarkt. En op het plein Campo San Giacomo di Rialto zitten een aantal leuke café's. Om acht uur is het helaas alweer tijd om terug te gaan naar het vliegveld.

➞ Bekijk reizen naar Venetië
➞ Dit zijn de mooiste steden van Italië

venetie-in-1-dag

venetie-in-1-dag

venetie-in-1-dag

16 thoughts on “Stappenplan: Zó bezoek je Venetië in één dag”

 1. Ik ben er al twee keer geweest en vond het telkens prachtig, maar toch miste ik daar altijd iets. In my opinion voelt het niet zo sfeervol als veel andere italiaanse steden, gewoon omdat het bijna enkel puur toerisme is en er niet meer echt geleefd wordt. Prachtige foto’s wel 🙂

  1. Bedankt voor je reactie! Ik heb verder alleen Rome gezien (wat ook heel toeristisch is) dus vandaar dat ik het niet kan vergelijken. Ik heb echt het idee dat het niet mooier wordt gemaakt dan dat het is en daardoor ‘echt’ aanvoelt. Dan kijk ik wel door de dure prijzen & straatverkopers heen. Ik was voorbereid op een hele toeristische stad zonder locals maar het viel me toch wel mee!

 2. Wat slim om Slovenië vanuit Venetië te bezoeken. Had ik zelf helemaal nog niet aan gedacht. Vluchten naar Ljubljana zijn vanuit Nederland vrij prijzig, maar Venetië is goed te doen vanuit Eindhoven 🙂 Thanks voor de tip!

  1. JA! echt heel makkelijk, nog geen uurtje met de auto en je bent in Slovenië en Slovenië is ook helemaal niet groot. Ljubljana vond ik trouwens ook erg leuk!

 3. Nog nooit in Venetië geweest, maar het lijkt me zo een interessante stad. Die grachten en die huisjes zien er zo schattig uit. Fijn dat je het niet zo druk vond, dat valt dan wel weer mee als je soms de foto’s of video’s van die hordes toeristen ziet!

  1. Ik was echt verbaasd over hoe rustig sommige straatjes waren! De hoofdpleinen waren wel druk dus daar moet je snel doorheen lopen! Maar Venetië blijft hoe dan ook superschattig =D

 4. Ik heb Venetië een héél lange tijd geleden bezocht dus ik zou het eens opnieuw moeten zien voordat ik een oprechte opinie kan geven maar ik vond het wel erg mooi. Een tikkeltje “overrated” maar dat gevoel heb ik wel vaker met grote of althans gekende steden.

  1. Bij de meeste grote steden heb ik dat ook wel (Barcelona bijvoorbeeld). Bij Venetië had ik een vrij negatief beeld (wel mooi, maar te toeristisch, druk & gemaakt) maar vond het wel meevallen. Waarschijnlijk omdat ik niet te veel verwachtte!

 5. Als ik de foto’s zie snap ik het helemaal dat je snakt naar meer. Maar zo te zien was het een hele fijne eerste ontmoeting. Wat ziet het er prachtig uit. Deze stad staat dus niet voor niets op mijn wishlist! <3

 6. Je foto’s zijn echt onwijs mooi! Ik was er een keer midden in de zomer en het was toen absurd druk maar wil graag nog eens terug om het te ervaren zoals jij nu gedaan hebt. Wauw!

 7. Pingback: Oktober Pleasures

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.