Als je door Israël reist kom je echt ogen en tijd tekort. Reis je net als ik vanuit het noorden richting het zuiden dan zie je snel het landschap veranderen van vrij groen, naar woestijn en tot slot de dode zee. De Negev woestijn in Israël is een van de hoogtepunten van mijn reis. Maar ook is drijven in de dode zee iets wat al tijden op mijn bucketlist stond. Ga je naar Israël? Sla dan De Dode zee, Negev woestijn en Massada níet over. In dit artikel zie je waarom!

De dode zee, Negev woestijn en Massada

De Dode zee & de Negev woestijn zijn twee bijzondere natuurvverschijnselen in Israël. Massada is een dorp bovenop een berg dat is opgezet, en verwoest, door mensen. Hieronder lees je er meer over. Wanneer je naar dit gedeelte van het land reist moet je er rekening mee houden dat er vrijwel niks is. Reserveer van te voren je hotel en de kans is groot dat je daar ook eet. Restaurants zijn er gewoonweg niet. De meeste hotels liggen aan de dode zee waardoor je zo je hotel uit kan dobberen. Zelf sliep ik in Hotel Oasis Dead Sea. Yoga in de ochtend, een heerlijk zwembad, chillkussens, binnen een zoutwaterbad, modderbehandelingen. Het is er allemaal. Vanuit Jeruzalem is ongeveer twee uur, vanaf Tel Aviv bijna drie uur, reizen. Voor een bezoek aan deze drie bezienswaardigheden zou ik twee tot drie dagen uittrekken.

Lees ook: Foto’s & video: De hoogtepunten van Israël

negev-woestijn-israel


Drijven in de dode zee in Israel

De rit vanaf Jeruzalem naar de dode zee is fenomenaal. Aan de ene kant van de weg zie je zandrotsen, aan de andere zie je kant het water en in de verte zelfs Jordanië. Voordat je kunt zwemmen in de dode zee moet je een flink stuk naar het zuiden rijden. Je kunt namelijk niet zomaar het water in duiken. De Dode Zee is aan het opdrogen en op sommige plekken onstaan er gaten in de bodem wat levensgevaarlijk is als je hierin terecht komt! Op veel plekken kun je dan ook niet komen, omdat het gevaar voor sinkholes groot is. De kraters die we zien zeggen genoeg. Je komt vanzelf bij een dorpje met aan aantal hotels.

De dode zee is het laagst gelegen meer ter wereld van zo’n 1000 km² en vanwege het hoge zoutgehalte blijft iedereen hier drijven. Hoewel de binnenzee, ‘zee’ wordt genoemd is er geen uitloop naar ander water en is het eigenlijk een meer. Het is het zoutste en minarelenrijkste water ter wereld.  Planten en dieren zijn er niet (vandaar ook de naam), maar de dode zee schijnt helende krachten te hebben. Zo zit de modder vol goede mineralen dat vaak gebruikt wordt tijdens wellness behandelingen. Pas wel op met wondjes en je gezicht. Door de hoge concentratie zout gaat dit prikken!

Lees ook: De bezienswaardigheden van magisch & historisch Jeruzalem

dode-zee-israel

negev-woestijn-bezienswaardigheden


Het verlaten bergdorp Massada

Op hoogte bezoeken we het excentrieke, kille en tegelijk bloedhete Massasa. De woestijn is heet en hierboven nog een tikeltje heter (terwijl het pas eind april is). Massada is een citadel op een 400 meter  hoge rots wat  40 v.Chr een toevluchtsoord was van onder andere Koning Herodes. De Romeinse bezetters vielen in de tijd Israël aan, inwoners van Massada wilde geen slaag worden en besloten net voordat ze bezet werden koos men liever zelf voor de dood. Hierdoor is veel van het dorp is bewaard gebleven (er vonden immers geen gevechten plaats): badhuizen, sportkamers en andere bouwwerken. Het uitzicht is misschien nog wel indrukwekkender en Jordanië is vanaf deze plek zó dichtbij. Met een kabelbaan kun je binnen een paar minuten op de 450 meter hoge berg staan. Maar ook via een oud slangenpad, dat toentertijd al werd gebruikt, kun je de de berg beklimmen. Dit is zeker een aanrader wanneer je dit ‘s ochtends met zonsondergang doet.

Lees ook: Rondreis Israël: mijn route en de highlights

woenstijn-israel

Negev woestijn Israël


Met een jeep door de Negev woestijn

Nadat de moter van de jeep uitgezet was, was er niets meer dan stilte. Geen vogels die fluiten, geen golven, geen ritselende bladeren. Niets meer dan niets. Een struik hier en daar, waar onze gids ons van alles over vertelt. We leerde niet alleen alles over de woestijn maar ook hoe we er een tijdje zouden kunnen overleven. Planten die je wel en niet kunt eten, waar vocht uit komt, hoe je af kunt koelen en dat je in grotten kunt slapen. Negev betekent in het Hebreeuws droog & zuid en dat is ook precies wat het is. We likten zelfs aan de grot en het was puur zout. En er valt amper 100 mm regen per jaar. De Negev woestijn beslaat een groot deel de zuidelijke helft van Israël: ten zuiden van weg 31 tot het uiterste puntje bij Eilat. Het is een land van nomadische bedoeïenenen je zou er een nachtje kunnen logeren. Maar ook vanuit ons hotel bij de dode zee kun je een dagtrip doen.

Meer leesmateriaal: Markten en restaurants: 5 x eten in Tel Aviv en Old Jaffa

negev-woestijn-bezienswaardigheden

negev-woestijn-bezienswaardigheden

negev-woestijn-israel

woestijnreis-israel

negev-woestijn-bezienswaardigheden


13 thoughts on “Israël: De Dode zee, Negev woestijn en Massada”

 1. Haha wat een lief mannetje en wat een leuke foto’s van jullie twee! De dode zee lijkt me heel lekker. Ik ging vorige week ook de zee in en mn eczeem was gelijk weg! Zo fijn. Israël lijkt heel erg mooi en woestijnerig, zo tof!

  1. Die gids bij de jeeptour was zo leuk! De dode zee is inderdaad goed voor je huid (maar niet te lang en je moet geen wondjes hebben). We kregen in het hotel ook een modderbehandeling!

 2. Wooow, al die offroad dingen! Ik had me echt als een vis in het water gevoeld, onwijs leuk! Leuk om te lezen!

 3. Dag dames,

  Ik vertrek tijdens de kerstvakantie naar Israel met mijn twee pubers dochters. Ik ben op zoek naar een jeeptour in de Negev woestijn. Jullie gids ziet er leuk en lief uit. Weten jullie nog voor welke firma hij werkt? of hoe kan ik hem contacteren?
  Alvast bedankt voor de moeite

  Felicitas

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.