Voorafgaand aan mijn reis door noord Marokko, speurde ik het internet door en bladderde ik door alle boeken op zoek naar mooie plekken. Snel kwam ik een hele opvallende tegen: Volubilis. Want Romeinse opgravingen in Marokko? Daar had ik zelf niet snel aan gedacht. Toch is het zo. Volubilis in Marokko was een Romeinse nederzetting in het noorden van het land. Vermoedelijk is de stad gebouwd op de resten van een eerdere stad van de Carthagers uit de 3e eeuw voor Christus.

Romeinse nederzetting Volubilis


Ooit een belangrijke Romeinse handelsstad, tegenwoordig de best bewaarde ruïnes van Noord-Afrika. De ruïnes staan op een plateau, tussen bergheuvels omgeven door olijfboomgaarden, cactussen en groene velden. Ook in de oudheid was dit gebied enorm vruchtbaar. De weg naar de ruïnes is ontzettend mooi en tijds de rit steken er ineens steken pilaren omhoog, en nog meer pilaren en andere resten en ik zie de hele plateau duidelijk vanaf de weg liggen.

Volubilis was het bestuurlijke centrum voor dit deel van Romeins Afrika en er werd veel graan en olie naar Rome geëxporteerd. Het bezat een hoofdstraat, winkels, huizen, een tempel, een fontein en zelfs een aquaduct, vanwege het riviertje dat vlak onder het dorpje stroomde. Allemaal is het nog vrij duidelijk te herkennen. En het bijzondere is dat je overal rond kunt lopen om alles van dichtbij te zien.

Aan het einde van de derde eeuw trokken de Romeinen zich terug uit Marokko. Maar anders dan de meeste steden werd Volubilis in Marokko nog steeds, zo’n 1000 jaar lang, bewoond. Pas in de 18e eeuw werd de stad afgebroken om bouwmateriaal te leveren voor de paleizen van Moulay Ismail in het nabijgelegen Meknes. Maar gelukkig zijn de ruïnes nog in goede staat en zijn er 30 prachtige mozaïeken te zien. In 1997 is Volubilis toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Lees ook: Highlights en bezienswaardigheden in Koningsstad Meknes

Pelgrimsstad Moulay Idriss

Niet ver van Volubilis, nog geen 5 minuten rijden, ligt het stadje Moulay Idriss. Voor sommige Marokkanen is Moulay Idriss een bedevaartsplaats omdat een van de nakomelingen van de islamitische profeet hier ligt begraven. Ook is dit een belangrijke plek voor de mensen die behoren tot de Idrissiden stam. Heb je als gelovige niet de mogelijkheid om Mekka te bezoeken, dan kun je ook Moulay Idriss aan doen. Moulay Idriss wordt ook wel het ‘Mekka voor de armen’ genoemd.  Zeven bezoeken aan deze plaats, staan gelijk aan één tocht naar Mekka. In augustus en september komen jaarlijks duizenden pelgrims naar het plaatsje toe. Het is de heiligste plaats van Marokko.

Het stadje dat tussen twee heuvels in ligt, is lange tijden niet toegankelijk geweest voor niet-moslims. Pas vanaf 1916 kan niet wel. Echter zijn de moskeeën en het graf van de profeet als niet-moslim niet bezoeken. Toch is het stadje fijn om door heen te wandelen. Als wij er zijn, zijn er geen andere toeristen te zien. Het voelt rustiger en kleiner dan bijvoorbeeld Meknes. En dat is het ook. We ontbijten met Frans stokbrood, wandelen over de markt en maken een klim naar boven. Het uitzicht over de omgeving is hier fenomenaal.

Volubilis en Moulay Idriss liggen 28 kilometer ten oosten van de stad Meknes en vanaf Fes is het ongeveer anderhalf uur rijden. De toegangsprijs voor Volubilis is een paar euro.

Lees ook: Route rondreis door het noorden van Marokko

de-romeinse-nederzetting-volubilis

romeinse-nederzetting-marokko

romeinse-nederzetting-volubilis

Volubilis-in-Marokko

Volubilis-Marokko

Moulay-Idriss