Schotland is een van de mooiste bestemmingen voor een autovakantie. Hier een auto huren is wat mij betreft absoluut een aanrader. Schotland is het land waar je alle seizoenen op één dag hebt, het land van de lange, smalle maar diepe meren, de ruige, hooglanden, eindeloos groene landschappen en de vele eilanden. Bij uitstek het land voor natuurliefhebbers, voor lange wandelingen, fietstochten en road trips. Alleen met een huurauto kom je op de meest mooie en afgelegen plekken. Wil je zelf ook een rondreis met de auto maken? In dit artikel deel ik mijn tips en ervaring met het rijden en het huren van een auto in Schotland.

Auto huren in Schotland tips


Tijdens een auto vakantie zie je de meest indrukwekkende natuur. Auto rijden in Schotland is niet moeilijk, maar er is een ding waar je op moet letten. In Schotland rijden ze namelijk niet rechts maar links. Vooral bij kruisingen en rotondes kan dit even wennen zijn. Voor een autovakantie Schotland kun je ook  je eigen auto meenemen wanneer je met de boot gaat, of je kunt er een auto huren. Ook de afstanden zijn in Schotland anders aangegeven dan bij ons. Een mijl is namelijk 1,6 kilometer.

Er zijn meerdere locaties in Schotland waar je een auto kunt huren. Het handigst is vanaf het vliegveld, of wanneer je bijvoorbeeld eerst een stedentrip Edinburgh wil doen, vanaf de stad. Je kunt ook met de boot naar Newscastle reizen en een auto meenemen, of vanaf hier een auto huren. Let wel op dat Newcastle in Engeland ligt en je dus een grens over gaat. Direct vliegen naar Schotland kan naar Edinburgh, Glasgow, Inverness en Aberdeen. Zelf reserveer ik altijd van te voren een auto via Sunny Cars of EasyTerra.

Auto rijden in Schotland

Het grootste verschil tussen auto rijden in Nederland en in Schotland is dat je links moet rijden. Gelukkig is links rijden zeker in Schotland niet moeilijk. Over het algemeen zijn de wegen er enorm rustig en bestaan uit lange rechte stukken. Het grootste voordeel van van een auto huren in Schotland is dat je stuur aan de 'juiste' kant zit: je stuur zit niet links maar rechts. Je bent er zo aan gewend het links rijden is daardoor een stuk makkelijker. Rotondes nemen zijn wel even anders dan dat je gewend bent. Ben je bang voor het schakelen met een andere hand? Dan is een automaat wellicht een oplossing. De kwaliteit van de wegen in Schotland zijn goed. Let wel op je snelheid en op de afstanden die je wilt gaan afgelegen. In Schotland rekenen ze niet in kilometers maar in Miles. Een Mile is 1609 meter en is dus ruim anderhalve keer langer. In de Hooglanden van Schotland vind je wel smalle eenbaanswegen.

Verkeersregels

Doordat de afstanden anders zijn aangegeven is het iets anders rijden in Schotland. De Miles voelen al snel aan als enorme afstanden en op afgelegen wegen kom je soms lange tijd geen ander verkeer tegen. Reis je met een camper door Schotland dan kunnen de toegestane snelheden verschillen met die voor auto's. Op de snelwegen is de maximum snelheid 70 mph, dit is 112 kilometer per uur voor auto's. Een caravan of camper mag 60 mph a 96 kilometer per uur.

Een van de relaxte dingen aan rijden in Schotland is dat er geen tolwegen zijn. Daarbij mag je met een Nederlands rijbewijs er gewoon rijden maar je bent wel verplicht om een WA verzekering te hebben. Op de afgelegen plekken is het aan te raden om altijd een volle tank te hebben.

➞ Huur een auto in Schotland

schotland-ervaring

steden-in-schotland

auto-rondreis-schotland

Auto huren in Schotland tips

Een auto huren voor een rondreis Schotland kan vrijwel altijd ter plaatse, maar zelf vind ik het wel zo handig om van te voren een auto te reserveren. Thuis kun je de tijd nemen om verhuurders te bekijken, de voorwaarden voor het huren van een auto in Schotland eens doornemen en je wensen voor een huurauto door geven. Bijvoorbeeld een extra bestuurder of navigatie. In Schotland geldt dat je vanaf 21 jaar een auto mag huren. Per auto kan de leeftijd ook nog verschillen en je dient minimaal een jaar in het bezit te zijn van een rijbewijs. Bij sommige verhuurders moet je minimaal 25 jaar oud zijn, of je kunt dit met een toeslag 'compenseren'. Er is bij een aantal verhuurders ook een maximumleeftijd, te weten 69 jaar. Met een Europees rijbewijs mag je in Schotland een auto huren en bestuurders  moeten ten minste een WA-verzekering hebben.

Met een eigen auto rijden door Schotland

Liever rijden in je eigen auto? Je kunt met de boot naar Engeland en je auto meenemen. De verkeersregels voor het rijden in Schotland zijn uiteraard hetzelfde. Je rijbewijs, voertuigregistratie en/of eigendomsdocumenten dien je wel altijd bij je te hebben. Ook moet je een WA-verzekering hebben. Voordeel van reizen met een eigen auto is dat je thuis spullen kunt inladen en je daar geen omkijken meer naar hebt.

Met een camper rijden

Wildkamperen is in Schotland toegestaan en bovendien zijn er ontzettend veel mooie camperplekken te vinden, met een camper rondreizen door Schotland is daarom absoluut een aanrader. Grootste voordeel is dat je kunt gaan en staan waar en wanneer je wilt. Met een camper kun je je route ter plekke bepalen. Accommodaties zijn het hoogseizoen duur en vaak volgeboekt. Bovendien is het weer in Schotland onvoorspelbaar en is het fijn dat je altijd een droge plek hebt. Je kunt met eigen camper reizen, een camper huren of een camperreis boven via Travelhome.

Nadeel van reizen met een camper door Schotland is dat je vaak op parkeerplekken moet staan, met een tent kom je om rustigere plekken. Neemt niet weg dat de uitzichten dan ook gewoon heel mooi zijn, en campings zijn uiteraard ook. Een camper mag in Schotland 60 mph, ook wel 96 kilometer per uur, op de snelweg.

➞ Bekijk al mijn artikelen over Schotland

roadtrip-edinburgh

Road trip vanuit Edinburgh

Een perfect startpunt voor een autovakantie Schotland is Edinburgh, de hoofdstad van het groene land. Ook wanneer je niet zo lang de tijd hebt kun je een paar dagen een auto huren. Edinburgh is namelijk omgeven door natuur. Vanuit Edinburgh kun je via de oostkust naar het noorden rijden. Neem hiervoor de Queensferry Crossing naar het koninkrijk Fife. Bezoek hier Forth Bridge, een UNESCO-werelderfgoedlocatie en de pittoreske dorpen aan de oostkust. Ook kun je richting de stad Dundee. Of je nu een dag hebt, of misschien maar twee, het loont in elk geval om een auto te huren in Schotland en de natuur buiten de stad te ontdekken.

➞ Huur een auto vanaf Edinburgh

auto-rijden-schotland-ervaring

Road trip zuid west Schotland

Wil je een road trip Schotland maken maar heb je niet langer dan een week? Je kunt dan niet alles van het land zien, maar nog steeds is een autovakantie Schotland een goed idee. Tijdens een rondreis zijn de diverse groene landschappen absoluut het hoogtepunt. In het zuidwesten van Schotland vind je meren zoals Loch Lomond en Loch Ness. De kust is er bovendien enorm divers. De stranden van Oban zijn bijvoorbeeld parelwit en het water kalm door de eilanden voor de kust. Bij Isle of Skye wordt de kustlijn juist gekenmerkt door de steile rotswanden en het ruige karakter.

➞ Huur een auto in Glasgow

tips-auto-huren-schotland

Ultieme Road trip door heel Schotland

Voor een ultieme autovakantie door Schotland heb je minstens drie weken nodig. Het noorden van Schotland bestaat uit de ongerepte Hooglanden en Isle of Skye is een van de mooiste plekken. Op de route liggen bezienswaardigheden als Oban, Fort William, Eilean Donan Castle en natuurlijk het meer van Loch Ness. Inverness wordt gezien als de hoofdstad van het noorden. De NC500 is een onbekendere route langs de noordkust van de Schotse hooglanden. Rijdt je richting Applecross dat zie je de mooiste natuur van Schotland. Durness is de plek voor de adembenemende stranden. Wanneer je vanuit John o'Groats met de auto naar Duncansby Head rijdt zie uitkijkpunten die zelfs voor de Schotten bijzonder zijn.

➞ Huur een auto vanaf Inverness