Gambia is een bestemming die vooral bekent staat om zijn eeuwige winterzon en stranden, maar het kleine Afrikaanse land heeft veel meer te bieden dan alleen een strandvakantie. Het land is bijna volledig omringt door buurland Senegal en bestaat eigenlijk uit een strook langs de Gambia-rivier. Gambia is slechts 40 kilometer breed en zo’n 250 lang, en daarom dus ideaal om in een weekje te verkennen! In dit artikel zie je de mooiste bezienswaardigheden in Gambia voorbij komen.

Bezienswaardigheden in Gambia


De meest paradijselijke stranden van Afrika vind je aan de oostkant van het continent. Gambia – dat aan de westkant ligt – is daar een uitzondering op. Geen wonder dat de stranden het bekendste hoogtepunt is. Wanneer je je vakantie naar Gambia boekt kom je waarschijnlijk ook hier terecht, omdat bijna alle accommodaties hier gevestigd zijn. En juist omdat het land zo klein is kun je ook vanuit de kust alle kanten op. Met een taxi en als je wil een gids, kun je al het moois van Gambia in een week zeker zien. En al het moois is divers; zanderige dorpjes, een mooie rivier met groene omgeving en vrolijke locals. In Gambia vind je niet de big 5 – daarvoor kun je naar buurland Senegal – maar wel krokodillen, nijlpaarden, vogels, eekhoorntjes, vlinders en aapjes. Er zijn een aantal natuurparken zoals Abuko National park en Bijilo Forest Park maar de meeste dieren zijn ook gewoon in het wild te zien.

Waar ik geen foto’s van heb – want veel te chaotisch – zijn de markten van Gambia. Ik bezocht de markt in Bakau, Kotu, Brikama en kwam langs een veemarkt maar ook die van hoofdstad Banjul en Serrekunda Markt zijn zeker een bezoek waard. Hier beleef je het dagelijks drukke Gambia, want locals komen hier elke dag om eten en spullen te kopen en verkopen. Met de foto’s hieronder neem ik je mee naar mijn favoriete bezienswaardigheden van Gambia, een land waar je direct van gaat houden.

➞ Boek een vakantie Gambia via TUI


Lees ook: Voor welke landen heb je een visum nodig en hoe regel je dat?

bezienswaardigheden-gambia

vogels-gambia

Gambia is een ultiem vogelland! Er werden tot nu toe ongeveer 450 verschillende soorten vogels geteld, en nog steeds worden nieuwe soorten ontdekt. Sommige daarvan zijn alleen in Gambia te vinden. 

bezienswaardigheden-gambia

bezienswaardigheden-gambia

Geen druiven en dus geen wijn in Gambia? Of toch wel? In Gambia drinken ze pure palmwijn, die op deze manier gewonnen wordt uit de palmboom. 

bezienswaardigheden-gambia

bezienswaardigheden-gambia

Vaak moet je even afremmen voor een kleine weg blokkering… 

bezienswaardigheden-gambia

Jul Brew, het lokale biertje van Gambia

bezienswaardigheden-gambia

Krokodillen spotten vanuit Calypso Beach bar

bezienswaardigheden-gambia

En zo zit je er dan bij… De foto is gemaakt van het terras tussen de bomen (een soort boomhut)! Je hebt een krokodillen poel en daarachter het strand en de zee. Dit is in Cape point trouwens!

bezienswaardigheden-gambia

En dit eet je er (onder andere). Overal op de kaart staat ‘Spring rolls’ maar die zijn wel altijd gefrituurd. Loempia dus! Lees ook: Eten en drinken in Gambia

bezienswaardigheden-gambia

Street art zie je veel in Gambia. Kunstenaars vanuit het buitenland vertrokken naar Gambia om de saaie muren in sommige plattelandsgebieden op te fleuren. Dit kunstproject heet Wide Open Walls en je kunt een tour doen om een aantal tekeningen te bezoeken. Dit behoort er (volgens mij) overigens niet toe, deze mooie muur vind je in Kotu. 

dieren-gambia

tips-gambia

In Gambia zijn niet de grote Afrikaanse dieren te vinden, olifanten en giraffen hoef je hier niet te verwachten. Maar behalve de vele vogels zijn er wel een boel leuke apen! Zoals deze wilde groene meerkat die ik spotte in het binnenland van Gambia.

bezienswaardigheden-gambia

Deze kleine vriend zag ik er ook samen met zijn andere vriendjes

bezienswaardigheden-gambia-Tanji

Tanji-gambia

Tanji is de vissersplaats van Gambia. Op alle stranden zie je wel bootjes waar vis mee wordt gevangen, maar in Tanji is het elke dag rond vier uur een waar spektakel. De tientallen gekleurde boten komen dan terug het strand op waarna de vrouwen aan de slag gaan met het schoonmaken van de vis. Het is er ontzettend druk en de geur onaangenaam, maar fantastisch een keer mee te maken. 

binnenland-gambia

locals-gambia

bezienswaardigheden-gambia

De mensen in Gambia zijn ontzettend vriendelijk en vinden het vaak leuk om jou als ‘blanke buitenlander’ te ontmoeten. Vooral op het platte land, in de toeristische gebieden zijn ze er aan gewend en willen ze (logischerwijs) aan je verdienen. Gambia is een arm land en de mensen hebben vaak bijna niks. Met een gids bezocht ik een compound en werd overrompeld – letterlijk – door alle kids. Ik maakte een tocht op de fiets en werd telkens geroepen en toegezwaaid. Kinderen pakken je hand vast en willen niet meer los laten van enthousiasme. Een bijzondere ervaring vond ik het. Tip: neem als je gezinnen gaat bezoeken iets mee dat ze kunnen delen zoals een bal.

bezienswaardigheden-gambia

bezienswaardigheden-gambia

rivier-gambia

Het plattelandsdorp Bintang ligt aan een vertakking van de Gambia rivier. Je vindt er onder andere oesters en mangroves

bezienswaardigheden-gambia

Gigantische bomen van meer dan honderd jaar oud

vogels-gambia

Geen kleine blauwe ijsvogel zoals we die in Nederland kennen, maar de grote zwart witte. Te zien bij de rivier! 

bezienswaardigheden-gambia

Abcascreeklodge-gambia

Gambia is heerlijk om aan het strand te liggen maar nog wel mooier is om naar het oosten te trekken en de Gambia rivier te ontdekken. Ik sliep daarom bij AbCa’s Creek lodge, dat aan een vertakking van de grote rivier ligt. Het is een paradijs om hier te overnachten midden in het groen. Het eb en vloed verschil is er enorm. Wanneer het water verdwijnt dan komen de apen tevoorschijn om de krabbetjes te eten. Met hoogwater kun je het water op… Lees meer: Groen overnachten aan de Gambia rivier bij AbCa’s Creek Lodge

bezienswaardigheden-gambia

mangroves-gambia

gambia-rivier

Om deze prachtige mangroves te zien! Vooral ’s ochtends vroeg hoor je niks anders dan de vogels en met een beetje geluk zie je krokodillen en zeeotters…

dieren-gambia

Kleine snelle hagedissen hebben ze in Gambia ook

eten-gambia

abca-creek-lodge

Abca’s Creek Lodge... overigens is dit opgezet door een Nederlandse en haar Gambiaanse man. Kijk maar de de pepernoten! Pindakaas kennen ze is Gambia wel heel goed, pinda’s zijn namelijk hun belangrijkste exportproduct. Het rode sapje is de typische Hibiscus limo

stranden-gambia

tips-gambia

mooiste-strand-gambia

Boek je vakantie naar Gambia voordelig met TUI

gambia-stranden

doen-in-gambia

gambia-zonvakantie

De paradijselijke stranden waar de meeste mensen voor komen! Logisch ook, want het is er ontzettend relaxt. Hoewel het toeristisch is vond ik het allemaal nog vrij kleinschalig. Zelf verbleef ik een het strand in Kotu wat ik uiteindelijk ook het fijne strand vond. Ik bezocht ook Paradise Beach en Cape Point. Kololi is het meest toeristisch en je vind er een levendige ‘strip’ met restaurants en barretjes. Lees meer: Reizen in Gambia: praktische informatie voor én tijdens je vakantie