Eten en drinken in Gambia is meer dan ik van te voren had verwacht. Het blijft een Afrikaans land maar door de ligging aan zee en de natte warme zomers is het land redelijk vruchtbaar. Blijft dat de bevolking het bepaald niet makkelijk heeft. In het binnenland leeft het overgrote deel van de mensen zelfvoorzienend, van een beetje groenten en eigen dieren. In Gambia gaan de mensen elke dag naar de lokale markt. Langzaam dringen ook de sluimerende invloeden vanuit het westen door, met name omdat veel mensen uit bijvoorbeeld Nederland een restaurant of hotel in Gambia beginnen.

Eten en drinken in Gambia

Wie mij een beetje kent, weet dat ik enthousiast word van het lokale eten in een land. Zo kom je op een hele leuke manier meer over een plek te weten. Wist je bijvoorbeeld dat Gambia het land van de pinda is? En dat er overal op het menu spring rolls staat? Over het algemeen vond ik het eten in Gambia echt een feestje. Ik eet zelf overigens geen vleesgerechten dus daar kan ik vrij weinig over zeggen. Opvallend is wel dat alle dieren – veel runderen, geiten – overal los lopen, zelfs op het strand.

➞ Boek een vakantie Gambia via TUI


Gambiaanse gerechten en producten

De belangrijkste producten in Gambia zijn vis, rijst, vlees, pinda’s, fruit en proberen ze er groenten te verbouwen. De drie traditionele Gambiaanse gerechten bevatten allemaal hetgeen waarvan het land veel heeft. Yassa komt oorspronkelijk uit Senegal maar wordt in Gambia net zoveel gegeten. Het is een stoofgerecht met kip of vis, en rijst. De meest basic variant van dit gerecht. Zie je Domoda op de kaart staan dan heb je het meest populaire gerecht uit Gambia te pakken. Domoda is een gerecht waarin pinda de hoofdrol speelt. Daarnaast wordt er vlees bij geserveerd, zoete aardappel en rijst. Benachin is een flinke maaltijd met vis, rijst en tomaat. Het eet-moment is in Gambia een moment om samen te zijn en met elkaar te delen. Sommige gerechten worden uren met zorg klaargemaakt, en dat op een houtvuurtje.

In Gambia groeit ook de bijzondere Baobabboom. Behalve dat deze indrukwekkend is om te zien, groeien er ook gigantische vruchten aan. Uit de nootvormige vruchten kan sap gehaald worden. Deze kun je zo drinken, en vaak wordt er een romige Baobab-smoothie van gemaakt. Zo lekker! Ook van de hibiscusbloesem wordt sap gemaakt. Het fel rode drankje krijg je vaak als je ergens binnen komt. JulBrew in het lokale biertje dat gemaakt wordt in Banjul. En wist je dat ze in Gambia Palmwijn maken? Verder zie je overal op de menukaart springrolls staan welke gefrituurd zijn. Houdt er wel rekening mee dat ze vaak niet alles hebben dat op de kaart staat en dat soms de stroom uit valt en er dan ook minder is.


Lees ook: Bezienswaardigheden in Gambia: the Smiling Coast of Africa

eten-in-gambia

Restaurants in Gambia

Calypso Beach bar – Cape Point/Bakau

Deze beach bar aan het strand van Cape Point bezochten we in eerste instantie vanwege de krokodillenpoel. Bij Bakau – waarvan de markt leuk is om te bezoeken – heb je een poel waar je krokodillen kunt aanraken, maar dat leek mij toch een beetje onnatuurlijk. Via via kregen we de tip om naar Calypso te gaan en vrijwel direct zag ik de krokodillen al liggen. Tussen het strand en het restaurant ligt een klein meer met daaromheen riet. De krokodillen kunnen overal heen (maar dat doen ze niet!) en terwijl je geniet van een drankje of hapje kun je de beesten aanschouwen. De Beach Bar is zelf ook erg leuk; sfeervol ingericht en ze hebben een heus terras tussen twee Baobab-bomen! Als je daar geen reiskriebels van krijgt!

Captain’s Table – Kotu

Tijdens mijn verblijf in Gambia sliep ik de meeste nachten in Kotu. En daar hebben we dan ook het meest gegeten. Mijn favoriet hier is Captain’s Table. Het restaurant is rustig maar erg mooi ingericht; je zit half binnen en half buiten tussen het groen. Het wakkert je Afrika-gevoel enorm aan en vaak is er live muziek. Op de kaart staan traditionele gerechten en je krijgt er flinke porties. Probeer hier absoluut de typische ladyfish. De twee keer dat ik er geweest ben waren beide keer super. Naast de vis en vlees gerechten hebben ze er ook een ruim aanbod aan vegetarische gerechten. Je vindt Captain’s Table naast Bakotu Hotel.

Ningki Nangka Restaurant – Kotu

Een andere aanrader in Kotu is Ningki Nangka, in een groot gebouw dat aan het strand zit. De sfeer vond ik er niet per se fantastisch (het decor is iets té kitsch) en ook de prijzen liggen er gemiddeld hoger, maar dat zie je ook wel direct terug aan de service. Zo krijg je een broodje met wat boter vooraf en een servet op je schoot. Veel gerechten Thais georiënteerd, daar moet je van houden. Ik koos trouwens voor een zitplek boven, dat zit je tussen de palmbomen en heb je uitzicht over zee. Eet je hier overdag iets dan kun je gebruik maken van de ligbedjes. Extra tip: ze er een ruime keuze aan cakes!

Barista Beach – Kotu 

Het is altijd leuk om te zien als buitenlanders ergens een succesvolle onderneming opzetten en daarmee de lokale bevolking steunen. Barista Beach is een prachtig restaurant met loungeplekken op het strand, van een Nederlandse eigenaresse. Avocado toast, Dutch Pancakes, krokette, salades en Gambiaanse gerechten, bij  Barista Beach vind je het er allemaal. Elke vrijdagavond is er BBQ bij Barista Beach op het strand! Het restaurant ligt een stuk van de weg, te bereiken via het strand, en is daardoor vaak erg rustig.

Kombo Beach Hotel restaurant – Kotu

Ook in Gambia ontkom je niet aan de toeristische hotels, gelukkig zijn de meeste kleinschalig en hoort er een meer dan prima restaurant bij. Kombo Beach Hotel en restaurant zit heerlijk aan het strand van Kotu en je merkt er niks van het hotel. Je zit er op een veranda van hout en bamboe waardoor het zeebriesje langs je waait terwijl je lekker zit te eten. Ze hebben een kleine met afwisselde kaart: Wrap met garnalen, burgers, pasta en Gambiaanse gerechten.

Sailor’s Boy – Kotu

Ik krijg serieus bijna het idee dat de helft van alle restaurants opgestart is door Nederlanders (kennen jullie het pannenkoeken restaurant uit Ik Vertrek ook nog), want ook Sailor’s Boy is van een Nederlandse eigenaar. Zolang het zorgt voor werkgelegenheid en de lokale bevolking er mee geholpen wordt vind ik het goed. Van binnen doet dit restaurant een beetje oud-Hollands aan, maar op het strand staat een hoge veranda waar je prachtig en letterlijk tussen de palmbomen zit. Je eet hier behalve Gambiaanse gerechten ook Italiaans: huisgemaakte pizza’s uit de steenoven, rijkgevulde pasta’s en veel verse vis.

Meer restaurantstips

Ook bij AbCa’s Greek Lodge in het binnenland kun je lekker eten. Op Paradise Beach heb ik gegeten bij Rainbow Beach Bar maar dat vond ik eerlijk gezegd niet heel boeiend. Restaurants waar ik niet geweest ben maar wel goede verhalen over heb gehoord zijn:

  • The Green Mamba Garden – Kololi
  • Gaya Art Cafe – The Gambia – Kololi
  • The Winery – Kololi
  • Ngala Lodge Restaurant – Fajara
  • Gida’s Garden Restaurant – Fajara
  • The Clay Oven – Fajara
  • Tandoor – Kotu

Verblijf je in Kololi? Dit zijn de 5 beste restaurants in Kololi

eten-gambia

eten-in-gambia

Calypso Beach bar

Kombo Beach Hotel restaurant

Barista Beach

AbCa’s Greek Lodge

Verse juice van de fruitladies op het strand

Sailor’s Boy