Een reis is niet compleet zonder een bezoek aan de kust. Want ik ben verliefd op de kleuren van zonsondergangen en de zee heeft een magische werking. Slovenië heeft de pech dat Italië en Kroatië vele stukken kust hebben 'ingepikt' maar ook het geluk tussen deze twee landen in te liggen en daardoor een fijne mengelmoes te zijn. Een mengelmoes van oude Venetiaanse stadjes en warme invloeden van Kroatië. Slovenië heeft slechts 46 kilometer kust en elke centimeter daarvan is prachtig mooi. Aan de kust vind je drie plaatsen: Piran, Koper & Izola, welke behoren tot Sloveens Istrië. In dit artikel lees je meer over de bezienswaardigheden in Piran en omgeving.

Bezienswaardigheden in Piran

Tijdens onze roadtrip van ruim een week kozen voor een verblijf in Piran (of Pirano, dat klinkt zo heerlijk Italiaans); de meest romantische plek aan de kust. Het stadje wordt gezien als het best bewaarde culturele monument van Sloveens Istrië en wordt vaak beschreven als ‘de parel aan de Adriatische Zee’. Klinkt niet verkeerd toch? Piran ligt het meest zuidelijk van de drie dorpen en behoorde lang tot Venetië. Dit is nog duidelijk terug te zien aan Venetiaans-gotische gebouwen en het fijne sfeertje. Nauwe middeleeuwse straatjes, een gezellig hoofdplein en de oude kerk op het punt van het schiereiland. Piran steekt wat uit, dat betekend overal prachtig uitzicht op zee en in de verte de Alpen. Van Piran kun je vier landen tegelijk zien: Kroatië, Oostenrijk, Italië & Slovenië zelf. Hoe uniek is dat! Enkele van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn de Kathedraal van Sint Joris, de Tarinijev trg, het prachtige Tarinjev plein en de oude stadsmuren. Piran ligt ongeveer een uur rijden vanaf Ljubljana.

Piran ligt in een baai en heeft een sfeervol plein met daarom heen een boulevard met een tal restaurants. Het eten aan de kust staat in contrast met het eten in het binnenland van Slovenië. Net als de in andere kustplaatjes heeft ook het eten veel Italiaanse invloeden en uiteraard is te merken dat we hier aan zee zitten. We eten aan de boulevard bij restaurant Pavel 2 (Pavel 1 bestaat ook). De sfeer is een beetje ouderwets maar het eten daarentegen.. De fruits de mer is écht een aanrader! Met zonsondergang eten we de meest verse zeevruchten (m'n favoriet) en ook zijn er veel truffels (minder favoriet) hier in Istrië. De hele avond blijft de boulevard levendig en sfeervol.


Klik hier voor accommodaties in Piran of kies net als wij voor een Airbnb.

kust-van-slovenie-bezienswaardigheden-in-piran

Paradijselijk Izola

Ook Izola is een mooi havenstadje om te bezoeken. Het ligt uiterst west in Slovenië, aan de Golf van Triëst. Het plaatjes is ooit echt een eiland geweest en heeft niet alleen haar naam daar nog aan te danken, het eilandsfeertje is zeker ook aanwezig. De haven ligt vol met bootjes, klaar om het blauwe water op te gaan. Er wordt veel Italiaans gesproken en de huizen hebben tientallen kleuren pastel. De haven van Izola is groter dan je op het eerste zicht zou denken en biedt ruimte aan zowel de kleine, als ook luxueuze boten en jachten. En ook aan de haven zitten vele restaurants waar het zomers enorm gezellig is. De oude binnenstad staat haast lijnrecht in contrast met de vrij moderne haven. Izola met gaar vele kleine wegen langs sprookjesachtige huizen doen je enkele jaren terug in de tijd reizen.

De groene Vipava vallei

We kunnen het niet laten toch weer even de auto te pakken en de Vipava vallei te gaan verkennen. Vipavska dolina is één van de belangrijkste wijnbouwgebieden van Slovenië. Tijdens onze rondreis bezochten we ook het oosten van Slovenië, waar steile wijnheuvels en voornamelijke witte wijnen te vinden zijn. In Vipava maken ze hele andere wijnen. De vallei bevindt zich op de kruising van het Middelandse zeeklimaat, het landklimaat & Alpenklimaat waardoor er bijzondere weers- omstandigheden kunnen ontstaan. De meest opvallende is de Bora wind (Burja), die snelheden tot boven de 200 km/u kan bereiken. Meestal niet ideaal voor druiven. Maar door de warmte doen de veelal rode druiven het toch goed en krijgen ze een unieke smaak. De natuur is hier anders dan dat je in de rest van Slovenië tegenkomt. Het is hier vlakker want komt door de imposante karstplateaus. Ook voor ander fruit in de Vipava vallei op de juist plek. Het is er warm, zonnig, en de granaatappels springen in de zomer open van rijpheid.


Lees ook: Kroatië: De Plitvice meren versus. Krka watervallen

kust-van-slovenie-bezienswaardigheden-in-piran

Havenstad Koper

Koper is de grootste van de drie havensteden van Slovenië. Het ligt ten oosten van Izola en Piran en ongeveer 11 kilometer ten zuiden van de Italiaanse stad Triëst. Koper valt in het niet bij Piran en omgeving maar is nog steeds geen lelijk eendje. Koper ontstond in de oudheid en werd toen door de Grieken Aegida genoemd en door de de Romeinen Capris. Griekse en oude invloeden zijn nog duidelijk te herkennen. De huisige De haven is aangelegd in 1957 en is sindsdien uitgegroeid tot één van de grotere zeehaven van Midden- en Oost-Europa. Koper is in het bezit van de enigste en dus belangrijkste haven van Slovenië, behalve industrieel wordt de haven tevens gebruikt voor cruiseschepen.

reis-rugzak

Stedentrip-zonnebril

reisgids-slovenie

reiskoffers

Road trip Slovenië

Slovenië is een road trip land bij uitstek en ook wij maakte in september een rondreis met de auto. De reis begon voor ons in Venetië maar je kunt op vrijwel elke plek 'beginnen'. De wegen in Slovenië zijn mooi en goed. Slovenië is een klein en dat toch enorm divers is. Met een ligging dat niet alleen voor afwisseling van het landschap zorgt, maar ook qua cultuur, eten, het weer en de geschiedenis veel verschillende kanten kent. Bovendien kun je een roadtrip door Slovenië prima in een week doen omdat alles binnen 3 uur rijden van elkaar afligt. Sla in elk geval het Nationaal Park Triglav, Lake Bled en het nog mooiere Lake Bohinj & Ljubljana niet over. Ook het Predjama Kasteel, Maribor & de omgeving daarvan raad ik zeker aan.


Lees meer: Bijzonder overnachten in Slovenië: 10 unieke accommodaties

kust-van-slovenie-bezienswaardigheden-in-piran

kust-van-slovenie-bezienswaardigheden-in-piran

kust-van-slovenie

kust-slovenie

hoogtepunten-kust-slovenie

kust-van-slovenie

14 thoughts on “De kust van Slovenië: bezienswaardigheden in Piran en omgeving”

 1. Wauw, echt schitterend! We willen volgend jaar een roadtrip die kant op gaan maken en dit gaat zeker op ons lijstje! Inderdaad, geen trip is compleet zonder een fijn bezoek aan de kust!

   1. We zijn er nog niet over uit of we van hier vetrekken of vliegen en in Ljubljana een auto huren. Daar nog tips voor? We willen in ieder geval naar Ljubljana terug, omdat we daar dit jaar verloofd zijn. Dubrovnic en de watervallen en meren in Kroatië zou ik graag willen zien. Alle tips zijn verder welkom!

    1. ZO romantisch!! Ons werd aangeraden om naar Venetië te vliegen (met Transavia) want dat is goedkoper en daar gaan véél meer vluchten naar toe. Het was echt nog niet eens twee uur rijden vanaf Piran en Slovenië net een uurtje dus heel goed te doen. Dat was heel relaxt dus dat raad ik zeker aan!

     Heel Slovenië was mooi dus die reis van jullie komt helemaal goed. Kroatië lijkt me inderdaad ook heel gaaf =D

 2. Wat mooi Bianca, wat een onbekend pareltje! De plaatjes doen inderdaad heel Italiaans aan. En die vruchten… als ik dat exotische fruit zie hangen realiseer ik me altijd dat ik echt op vakantie ben 🙂

  1. Ik wilde die granaatappels plukken!! Ze barste open van rijpheid maar het was op het terrein van iemand geloof ik dus toch maar niet gedaan xD. Slovenië is sowieso een onbekende Europese parel en omdat ze zo weinig kust hebben, Kroatië zoveel heeft en Venetië dichtbij ligt is de Sloveense kust echt nog onontdekt maar ZO mooi!

 3. Wat ziet het er daar prachtig uit zeg! Slovenië is zo’n land waar ik zelf niet 123 aan zou denken maar wat ik de laatste tijd steeds vaker voorbij zie komen. Ik moet zeggen dat ik steeds meer zin krijg om het zelf te gaan ontdekken :).

  1. Ze doen goed hun best om wat meer aandacht te krijgen en dat verdienen ze ook heel erg! En toch willen ze niet al te veel toeristen maar echt zo de moeite waard naar toe te gaan!

 4. Pingback: Oktober Pleasures
 5. Pingback: Reisfilm Slovenië:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.