Op zoek naar een leuke en originele stedentrip in België. Denk eens aan Mechelen! Mechelen is een knusse stad exact tussen Brussel en Antwerpen in. Het wordt daardoor (onterecht) vaak overgeslagen.  Terwijl Mechelen een ideale bestemming is voor een dagje uit of weekend weg. Er is van alles te zien en te doen, bovendien kun je er lekker eten (en drinken!). In dit artikel lees je alles over de bezienswaardigheden van Mechelen.

Hotspots en bezienswaardigheden van Mechelen

Op een donderdagmiddag vertrek vanaf Schiphol met de Internationale trein naar Mechelen. Vanaf het station in Den Haag ben je er in nog geen twee uur! Aangekomen in de stad check ik in en ga vrijwel direct op pad om de mooie straatjes, oude gevels en de prachtige gebouwen te bekijken. In twee dagen kun je Mechelen op je gemak zien. Maar langer ronddwarrelen door de stad of combineren met andere plekken in de omgeving is ook aan te raden. Brussel en Leuven liggen bijvoorbeeld dichtbij. Leuk om te doen in Mechelen is een stadswandeling en boottocht door deze Belgische stad. Dit en nog 4 andere bezienswaardigheden van Mechelen:

Inhoud bezienswaardigheden Mechelen


Stad van het vrouwen bier
Accommodatie Mechelen centrum
De hofjes van Mechelen
Boottocht door Mechelen
Brouwerij Het Anker
Sint-Romboutskathedraal
Brasserie Cosma

Mechelen is de stad van het vrouwenbier

Wie mij een béétje kent weet dat ik geen fervente bierdrinker ben. Totdat ik het bier in Mechelen ontdekte. Zeg je België dan zeg je bier. Maar het bier hier in Mechelen is anders. Jaren geleden,  tijdens de middeleeuwen, ontdekte de begijntjes het bier. Water was te vies en er moest een alternatief worden gevonden. Dat werd uiteindelijk water, graan, hop en gist: bier. Bedacht én gemaakt door vrouwen. In Mechelen willen ze laten zien dat bier niet alleen stoer mannedrank is maar vooral heel elegant voor vrouwen kan zijn. Met ‘Bier In Vrouwenhanden’ neem je een duik in de (bier)geschiedenis. Verspreid over de binnenstad ontdek je Belgische streekbieren in elegante glazen, proef je bierkaas, -chocolade en -ijs of ervaar je een gastronomische ervaring door bieren met culinaire gerechten te combineren. Bovendien heeft Mechelen sinds 2009 een echt stadsbier, de Maneblusser.

Overnachten in Mechelen

In Mechelen kun je prima een weekend blijven en overnachten in de stad. Een accommodatie in of rondom het centrum is hierbij het leukst. Voor een bijzondere ervaring kun je slapen bij Hotel Brouwerij het Anker. Maar je kunt ook kiezen voor Bed & Breakfast De Groene Maan of Hotel 3 Paardekens, ooit het eerste en enige hotel in Mechelen.

➞ Ideeën voor een vakantie dichtbij huis 
Tips voor een vakantie in de Ardennen

bezienswaardigheden-van-mechelen

bezienswaardigheden-van-mechelen

Groot en Klein Begijnhof, de mooiste plekjes van Mechelen

Met grote drukke steden maak je me niet blij. Met verstopte straatjes en steegjes daarentegen wel. Hofjes zijn favoriet. Al dwalend door Mechelen kwam ik uit bij het Begijnhof, waar de straten steeds smaller werden, de deurtjes allemaal anders zijn, rozen volop aan het bloeien zijn en waar het ontzettend knus en liefelijk aanvoelt. Een begijnenhof is een gecreëerde woongemeenschap voor en door vrouwen die graag hun geloof wilden belijden met bezit van eigen materiële zaken en de mogelijkheid om zelf in levensonderhoud te kunnen voorzien. Vergelijkbaar met een klooster maar minder somber.

Boottocht op de Binnendijle

Een extra plus voor steden met een rivier, beekje of kanaal dwars door het centrum. Een boottocht over de Binnedijle zorgt voor een ontspan-momentje. De gids vertelt ons van alles over de gebouwen waar we langsvaren. Langs de Grootbrug, Vismarkt en veel bijzonder historische gebouwen die de stad Mechelen rijk is zoals deze vrolijk gekleurde hieronder.

Bierbrouwerij Het Anker

Het Anker wordt vermeld in de top drie meest toegankelijke brouwerijen van heel België en is daarom een verplichte stop tijdens een bezoek aan Mechelen. Er is van alles van dichtbij te zien, je leert over het bierproces, en proeft er een paar na afloop. Brouwerij Het Anker geniet wereldwijd faam met het gerenommeerde Gouden Carolusbier. Ze stamt uit 1369 en is een van de oudste brouwerijen van België. De drie koperen ketels in de brouwzaal dateren van net na de Tweede Wereldoorlog.

Beklim de Sint-Romboutskathedraal 

De enorme kathedraal in het hart van de stad is hét symbool van Mechelen. De toren is nooit afgemaakt (vanwege geld/materiaal werd gestolen) maar de toren beklimmen is met deze hoogte (en 538 treden) zwaar genoeg. Het uitzicht als beloning maakt het de klim meer dan waard. De traditionele klokken worden nog steeds gebruikt en wordt gebruikt voor examens voor studenten die klokkenluider worden. Het begin van de bouw werd gemaakt in de 13e eeuw. De Sint-Romboutskathedraal is in gotische stijl gebouwd en heeft maar liefst zes verdiepingen in zijn toren. Hier bevinden zich de Kraankamer, Smidsekamer, Klokkenkamer, Uurwerkenkamer, Beiaardkamer en Askelder.

Geniet van een culinair bierdiner bij Cosma Foodhouse

Onderleiding van biersommelier Sofie Vanrafelghem  proeven we bij Brasserie Cosma een verfijnd bierdiner. Drie gerechten en Belgische bieren die daar perfect bij aansluiten. Sofie zet het vrouwenbier op de kaart. Ze weet ontzettend veel over bier en niet in de laatste plaats omdat ze deze zelf maakt. Cosma Foodhouse is een hippe brasserie met een fijne inrichting en een winkel voor lekkere, lokale producten.

➞ Wat te doen in Brugge 
Tips voor een stedentrip Luxemburg

bezienswaardigheden-van-mechelen

bezienswaardigheden-van-mechelen

bezienswaardigheden-van-mechelen

bezienswaardigheden-van-mechelen

bezienswaardigheden-van-mechelen

bezienswaardigheden-van-mechelen