Wie dacht dat alleen Afrika beschikt over een big five heeft het mis. Want ook in het hoge noorden van Europa vind je grote dieren. Het leuke van de big five in Lapland is dat de kans enorm groot is dat je ze ziet. Waarschijnlijk niet in één keer, daarvoor is Lapland gewoonweg te groot, maar ik mag zelf toch al vier van de vijf dieren afstrepen. De big five van Lapland spotte ik deels in Noorwegen, Zweden en Finland.

Dieren in Lapland


Ongerepte bossen, bergen, toendra's, fjorden en meren, Lapland loopt over van de wondermooie landschappen. Dit mede door het goede natuurbehoud. De vele natuur er voor de wilde dieren zich thuis voelen in het hoger noorden. Lapland (Sápmi) is een geografisch gebied (dus geen land) in het uiterste noorden van Europa, en spreidt zich over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Over het algemeen wordt het gebied boven de poolcirkel aangeduid als Lapland. Zelf bezocht ik Zweeds en Fins Lapland in de zomer, maar ook dan kun je de big five zien. Fins Lapland in de winter is zeker een sprookje en ook dat zie je rendieren en husky's. Reizen naar Lapland is geweldige ervaring, maar het letterlijke hoogtepunt van je reis door het hoge noorden is absoluut de natuur met haar wildlife.

➞ Winterreizen met Voigt Travel
➞ Naar Lapland met Nordic


De Eland

eland-lapland

De eland is met ruim 2 meter en soms wel 800 kilo het grootste hertensoort ter wereld. Alleen al in Finland leven zo'n 120.000 elanden en ook in Zweden en Noorwegen zijn de dieren te zien. Overigens zijn ze, ondanks hun grootte, niet altijd makkelijk te spotten. Dit omdat het schuwe beesten zijn. Daarbij leven elanden voornamelijk in naaldbossen en hebben een voorkeur voor drassige gebieden. De beste tijd om de dieren te zien is in het voor -en najaar, omdat ze dan trekken van warmere en koudere gebieden. Ze laten zich dan vooral zien rond zonsopkomst en ondergang. De enorm lange poten, het gewei en vooral de gekke grote snuit zijn kenmerkend voor een eland. Het type gewei wordt ook wel een schoffelgewei genoemd. Wist je dat elanden hele goede zwemmers zijn? Ze eten zelfs planten van de bodem in meren.

Husky's

dieren-Lapland

Het eerste waar je aan denkt wanneer iemand het over Lapland heeft, zijn waarschijnlijk de husky honden in de sneeuw. Al sinds jaar en dag zijn husky’s een van de meest bekende en tegelijk geliefde dieren van het noorden. Oorspronkelijk komen ze uit Alaska, maar ook voelen ze zich thuis in Lapland en sindsdien zijn ze een symbool geworden. Hun felblauwe ogen, karakter vol energie en dikke vacht vergeet je dan ook niet snel. De honden zijn erg trouw en zul je dan ook niet tegenkomen als wilde honden. Wil je deze dieren ontmoeten? Bezoek dan geen grootschalige 'hondenboerderij' maar ga op zoek naar een kleinschalige organisatie.

De Muskusos

big-5-lapland

De muskusos is een groot harig beest en is het noordelijkste voorkomende hoefdier.  Het zijn – ondanks dat ze niet per se heel hoog zijn – machtige beesten om te zien. Door zijn dikke wollige ondervacht en een bovenvacht met vooral in de winter erg lange, afhangende haren, lijken de dieren groter dan ze zijn. Deze vacht hebben ze nodig warm te blijven, ze leven namelijk alleen in koude gebieden, het liefst onder de 10 graden. Oppdal is de enige plek in Noorwegen waar je de muskusos kunt zien. Vijf dieren van de Noordse populatie hebben zich bij de buren in Zweden gevestigd (inmiddels zijn ze met 30). Maar verder leven deze dieren nergens (meer) in Europa.

De bruine beer

beren-finland

Zweden en Finland hebben samen een van de grootste populaties beren in Europa. De kans om in Finland te spotten is enorm groot. Er leven in Finland ongeveer 1500 beren op de grens met Rusland, in de winter doen ze hier dan ook hun winterslaap. Beren spotten doe je nooit alleen. Omdat het gevaarlijk kan zijn maar vooral omdat de kans kleiner is dat je ze ziet. Een gids is dan ook altijd aan te raden. Er zijn schuilhut tenverscholen in de wildernis. In dit soort hutten liggen verrekijkers en heb je een wijds uitzicht. Hier kun je een aantal uur wachten totdat de indrukwekkende bruine beren voorbij komen. De beste periode om beren te spotten is tijdens de zomermaanden, aangezien beren een winterslaap houden. In Finland hb je de berenroute, een mooi wandelpad van 70 kilometer.

Rendieren

rendieren-lapland

Boven de poolcirkel leven meer rendieren dan dat er mensen zijn! In totaal zijn er zo'n 20.000 rendieren, welke bijna allemaal in het wild leven. Zeker wanneer je in Finland (Hallo Rudolf!) bent zul je om de haverklap een rendier tegenkomen. Dat kan bijna niet anders. Rendieren zijn het enige hertensoort waarbij zowel het mannetje als het vrouwtje een gewei heeft. Zo'n gewei kan maar liefst 100 tot 250 kilo wegen. De regel bij rendieren is dat het dier met het grootste gewei het hoogst in de hiërarchie staat. Na de bronstijd werpen de mannetjes hun gewei af. Dan is het vrouwtje even de baas, tot ook zij het gewei verliest. Het gewei groeit daarna wel weer aan. De vacht van het rendier is het dikst van alle hertachtigen.

 

Op vakantie naar Lapland

vakantie-lapland

De ultieme winterervaring beleef je in Lapland, in de wintermaanden bedekt een dik sneeuwtapijt. Je hebt er eindeloze witte vlaktes, bossen waar de bomen door de hoeveelheid sneeuw veranderen in een soort marshmallows. Tijdens een vakantie Lapland kun je allerlei activiteiten ondernemen, maar ook ontspannen. Zo kun je een lange sneeuwindeling maken of skiën, maar ook genieten van de sauna of een knisperend haardvuur. Klap op de vuurpijl is natuurlijk het noorderlicht! Een vakantie Lapland boek je met reis specialisten Voigt-Travel, Lapland Travel en Nordic. Ook TUI biedt pakketreizen aan.