big-five-van-lapland

Wie dacht dat alleen Afrika beschikt over een big five heeft het mis. Want ook in het hoge noorden van Europa vind je grote dieren. Het leuke van de big five in Lapland is dat de kans enorm groot is dat je ze ziet. Waarschijnlijk niet in één keer, daarvoor is Lapland gewoonweg te groot, maar ik mag zelf toch al vier van de vijf dieren afstrepen. De big five van Lapland spotte ik deels in Noorwegen, Zweden en Finland.

Dieren in Lapland

Ongerepte bossen, bergen, toendra’s, fjorden en meren, Lapland loopt over van de wondermooie landschappen. Dit mede door het goede natuurbehoud. De vele natuur er voor de wilde dieren zich thuis voelen in het hoger noorden. Lapland (Sápmi) is een geografisch gebied (dus geen land) in het uiterste noorden van Europa, en spreidt zich over Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland. Over het algemeen wordt het gebied boven de poolcirkel aangeduid als Lapland. Zelf bezocht ik Zweeds en Fins Lapland in de zomer, maar ook dan kun je de big five zien. Reizen naar Lapland is geweldige ervaring, maar het letterlijke hoogtepunt van je reis door het hoge noorden is absoluut de natuur met haar wildlife.

De Muskusos

De muskusos is een groot harig beest en is het noordelijkste voorkomende hoefdier.  Het zijn – ondanks dat ze niet per se heel hoog zijn – machtige beesten om te zien. Door zijn dikke wollige ondervacht en een bovenvacht met vooral in de winter erg lange, afhangende haren, lijken de dieren groter dan ze zijn. Deze vacht hebben ze nodig warm te blijven, ze leven namelijk alleen in koude gebieden, het liefst onder de 10 graden. Oppdal is de enige plek in Noorwegen waar je de muskusos kunt zien. Vijf dieren van de Noordse populatie hebben zich bij de buren in Zweden gevestigd (inmiddels zijn ze met 30). Maar verder leven deze dieren nergens (meer) in Europa.

big-5-lapland

Elanden

De eland is met ruim 2 meter en soms wel 800 kilo het grootste hertensoort ter wereld. Alleen al in Finland leven zo’n 120.000 elanden en ook in Zweden en Noorwegen zijn de dieren te zien. Overigens zijn ze, ondanks hun grootte, niet altijd makkelijk te spotten. Dit omdat het schuwe beesten zijn. Daarbij leven elanden voornamelijk in naaldbossen en hebben een voorkeur voor drassige gebieden. De beste tijd om de dieren te zien is in het voor -en najaar, omdat ze dan trekken van warmere en koudere gebieden. Ze laten zich dan vooral zien rond zonsopkomst en ondergang. De enorm lange poten, het gewei en vooral de gekke grote snuit zijn kenmerkend voor een eland. Het type gewei wordt ook wel een schoffelgewei genoemd. Wist je dat elanden hele goede zwemmers zijn? Ze eten zelfs planten van de bodem in meren.

eland-lapland

Bruine beren

Beren spotten in Finland is toch wel één van de mooiste dingen die ik gedaan hebt. Zweden en Finland hebben samen een van de grootste populaties beren in Europa, dat wilde ik wel met eigen ogen zien! De kans om in Finland te spotten is enorm groot, als je tenminste weet waar je moet zijn. Er leven in Finland ongeveer 1500 beren op de grens met Rusland, in de winter doen ze hier dan ook hun winterslaap. Beren spotten doe je nooit alleen. Omdat het gevaarlijk kan zijn maar vooral omdat de kans kleiner is dat je ze ziet. Een gids is dan ook altijd aan te raden. Leuk weetje: In Finland vind je de berenroute, een mooi wandelpad van 70 kilometer.

Zelf zag ik de beren vanuit een schuilhut verscholen in de wildernis. In dit soort hutten liggen verrekijkers en heb je een wijds uitzicht. Na een uur wachten kwam de eerste beer tevoorschijn en uiteindelijk zag ik er zelfs zeven! De beste periode om beren te spotten is tijdens de zomermaanden, aangezien beren een winterslaap houden. Ik boekte een excursie bij Bear-Kuusamo Ltd via Ruka Safari’s. Rond vier uur ga je met een gids naar de hut toe. Neem warme kleding en wat te eten en drinken mee in de hut, want je zit er een paar uur muisstil. Wil je de beren fotograferen? Zorg er dan voor dat je een goede zoomlens hebt.

beren-finland

dieren-spotten-finland

Husky’s

Het eerste waar je aan denkt wanneer iemand het over Lapland heeft, zijn waarschijnlijk de husky honden in de sneeuw. Al sinds jaar en dag zijn husky’s een van de meest bekende en tegelijk geliefde dieren van het noorden. Oorspronkelijk komen ze uit Alaska, maar ook voelen ze zich thuis in Lapland en sindsdien zijn ze een symbool geworden. Hun felblauwe ogen, karakter vol energie en dikke vacht vergeet je dan ook niet snel. De honden zijn erg trouw en zul je dan ook niet tegenkomen als wilde honden. Wil je deze dieren ontmoeten? Bezoek dan geen grootschalige ‘hondenboerderij’. Zelf bezocht ik  Lappland Emotions. Een Frans stel met drie kinderen die nu een prachtig stuk land hebben en zo’n 30 honden, welke echt behoren tot de familie. Ze organiseren het hele jaar door activiteiten zoals wandelen met husky’s.

husky-lapland

Rendieren

Zeg je Lapland dan zeg je rendieren. Boven de poolcirkel leven meer rendieren dan dat er mensen zijn, dus heel gek is dat natuurlijk niet. In totaal zijn er zo’n 20.000 rendieren, welke bijna allemaal in het wild leven. Zeker wanneer je in Finland (Hallo Rudolf!) bent zul je om de haverklap een rendier tegenkomen. Dat kan bijna niet anders. Rendieren zijn het enige hertensoort waarbij zowel het mannetje als het vrouwtje een gewei heeft. Zo’n gewei kan maar liefst 100 tot 250 kilo wegen. De regel bij rendieren is dat het dier met het grootste gewei het hoogst in de hiërarchie staat. Na de bronstijd werpen de mannetjes hun gewei af. Dan is het vrouwtje even de baas, tot ook zij het gewei verliest. Het gewei groeit daarna wel weer aan. De vacht van het rendier is het dikst van alle hertachtigen.

rendieren-in-finland

2 thoughts on “De big five van het noorden: dieren in Lapland”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.