muskusos-safari-in-noorwegen

Zoals de meeste van jullie wel weten is dieren spotten een van mijn lievelingsbezigheden. Ik wil de dieren natuurlijk niet lastig vallen of aaien, maar gewoon van een afstand bekijken. In Noorwegen ging ik op zoek naar de muskusos. Bijzonder is dat dat deze dieren alleen in Europa alleen in Noorwegen echt te zien zijn!

Wildlife in Noorwegen

Noorwegen heeft een eigen ‘big 5’ waarvan de dieren nog al eens wisselen. Dieren die vaak genoemd worden zijn de muskusos, elanden, orca’s, zeearenden, husky’s, beren en rendieren. Mijn liefde voor wilde dieren borrelde weer helemaal op en mijn zintuigen stonden constant op scherp om dieren te spotten. De kans dat je beren in Noorwegen ziet in nihil, maar rendieren en elanden zul je geheid een keer zien. Maar de meest bijzondere dieren om hier te spotten is wat mij betreft zeker de muskusos!


Lees ook: Dit is waarom Oppdal in Noorwegen de ultieme outdoor bestemming is

muskusos-noorwegenDe muskusos

De muskusos is een groot harig beest en is het noordelijkste voorkomende hoefdier.  Het zijn – ondanks dat ze niet per se heel hoog zijn – machtige beesten om te zien. Door zijn dikke wollige ondervacht en een bovenvacht met vooral in de winter erg lange, afhangende haren, lijken de dieren groter dan ze zijn. Deze vacht hebben ze nodig warm te blijven, ze leven namelijk alleen in koude gebieden, het liefst onder de 10 graden. Zowel vrouwen als mannetjes hebben hoorns, al zijn die van de mannetjes groter en breder. Anders dan zijn naam doet vermoeden is de muskusos meer verwant met geiten dan met runderen. De naam dankt de muskusos aan de sterke geur van de mannetjes in de paartijd.

Waar vind je ze?

Oppdal is de enige plek in Noorwegen waar je de muskusos kunt zien. Vijf dieren van de Noordse populatie hebben zich bij de buren in Zweden gevestigd (inmiddels zijn ze met 30). Maar verder leven deze dieren nergens (meer) in Europa. Ze leven met name in Noord-Amerika, Groenland en het noorden van Rusland. De beesten leven dus in gebieden waar het in de zomer niet warmer dan 10 graden wordt, en ze houden van open vlaktes. Het nationale park Dovrefjell is daarom hun ideale leefgebied. Dit is een bergplateau in de Noorse provincie Oppland. De hoogste top is 2286 meter. In dit gebied komen ook bijzondere planten voor, die nog stappen uit de periode voor de laatste ijstijd. Je kunt hier een aantal uren (zelfs dagen) hiken en de dieren spotten. Doe dit met bij voorkeur met een gids.


Lees ook: De big five van het noorden: de dieren van Lapland

Wol van de muskusos, de eerste tekenen dat ze in de buurt zijn. Verder kun je voetsporen zien en ze soms ruiken


Op pad met een gids

Voor de hike hoef je niet getraind te zijn, maar een opgave is vooral het eerste stuk wel. Dan klim je in korte tijd namelijk flink wat meters naar boven. Een gids is aan te raden omdat hij weet waar de dieren zijn en hoe je je moet gedragen bij dieren. De dieren zijn van nature geen roofdieren maar kunnen zich wel door mensen bedreigd voelen. Het is daarom belangrijk dat je bij elkaar blijft en niet gaat spreiden (dan denken ze dan ze omsingeld worden door vossen). Toen wij de dieren gevonden hadden bleven we op afstand en namen koffie en kaneelbrood als lunch, zodat de dieren aan ons konden wennen. In Dovrefjell lopen zo’n 250 á 300 beesten rond in een overweldigend mooi gebied van meer dan 4.000 km². Het is hoe dan ook een aanrader om in Dovrefjell te wandelen met een gids omdat je ontzettend veel van de omgeving leert. Een muskusos safari boek je via deze website.

Praktische informatie Oppdal Noorwegen

Oppdal ligt in de regio Trøndelag, op zo’n twee uur rijden ten zuiden van Trondheim (KLM vliegt hier rechtstreeks heen vanuit Amsterdam) ongeveer in het midden van Noorwegen. Een bestemming voor de echte outdoor-fan. Dovrefjell bereik je met de auto of trein, het spoor en de autoweg gaan door het lage deel van het gebied heen.


Meer leesmateriaal: Dit zijn de leukste outdoor activiteiten in Zweden


3 thoughts on “Voor op je bucketlist: op muskusos safari in Noorwegen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.