Heb jij een zwak voor bergtoppen met een laagje sneeuw, ongerepte natuur, immens grote rotsen, verre uitzichten, urenlang wandelen en beboste gebieden? Dan zit je hier helemaal goed. In dit artikel delen we namelijk de mooiste hikes van Europa. Europa heeft veel te bieden voor de hikers onder ons. In dit artikel lees je een aantal van de mooiste hiken in Europa. Er zijn er nog veel meer maar dit biedt in elk geval al de nodige inspiratie.

De mooiste hikes van Europa


Wat de mooiste hikes van Europa zijn is wellicht voor iedereen anders. Toch hebben deze wandelroutes en hiking trails allemaal iets gemeen. Je wordt omringt door indrukwekkende natuur. Moet je geoefende wandelaar zijn om deze hikes te kunnen maken? Niet per se, maar een goede basis conditie is geen overbodige luxe en voor Tour du Mont Blanc moet je zeker een ervaren wandelaar zijn. Wat is jouw mooiste wandelgebied in Europa?

Op Bookatrekking.com vind je de (meerdaagse) trekkings die je reis onvergetelijk zullen maken. Van IJsland, tot aan de Dolomieten, Zwitserland en Albanië. Ook Travelbase heeft waanzinnige wandelvakanties!

hiking-trails-europa

1. Tour du Mont Blanc in Frankrijk

De hikes der hiken is Tour de Mont Blanc. Dit is een extreme wandeling op de hoogste berg van Europa en absoluut niet voor beginners. Tijdens de wandeling stijg je  maar liefst 10.000 meter in 11 dagen en is alleen voor geoefende hikers geschikt. Magisch is de eeuwige witte top van de berg wel. In totaal loop je 170 kilometer welke doorgaans in 11 dagen wordt gedaan. Barre omstandigheden, steile hellingen, grote hoogteverschillen, sneeuw en smalle paden maken dit een van de meest bizarre maar mooiste hikes ter wereld. De hike gaat door Frankrijk, Italië en Zwitserland.

balkan-trail-travelbase

 2. De Balkan Trail - Montenegro, Albanië, Kosovo

In het oosten van Europa vind je een van de mooiste berggebieden. Verspreid over een aantal landen: Montenegro, Albanië en Kosovo. Ongerepte berglandschappen, groene meren, authentieke bergdorpen en nog veel meer natuurschoon. De trekking door dit gebied wordt ook wel de Peaks of the Balkans genoemd. Ontdek het zelfs tijdens de Balkan Trail met Travelbase. Een 7-daagse vakantie waarbij je mooiste routes aflegt van ongeveer 15 kilometer per dag en slaapt in een tent bij lokale boeren.

➞ De Balkan Trail met Travelbase

mooiste hikes Italie

 3. Iconische bergtoppen en meren de Dolomieten

Het noorden van Italië is met De Dolomieten de uitgewezen plek om mooie hikes te maken. De immense bergen als de Marmolada, 3 Zinnen, Sella en Seceda hebben iconische vormen, niet voor niks zijn onderdeel van Unesco's Werelderfgoed lijst. Zeker in de combinatie met de prachtige bergmeren, de sfeervolle dorpjes, de vele zonuren en het lekkere Italiaanse leven is dit een geweldige wandelregio. Er zijn meerde dagtochten maar ook meerdaagse huttentochten in het gebied. Sommige stukken zijn erg stijl en ijzig, andere geschikt voor de normale wandelaar.

➞ Bekijk de Dolomieten Trail

mooiste-hikes

 4. Kungsleden in Zweden

De Kungsleden - bekend als een van de mooiste hikes van Europa - is het belangrijkste wandelpad in Zweden en gelegen in het noorden van het land. De route heeft een lengte van 425 kilometer dat loopt van Hemavan in het zuiden naar Abisko in het noorden. De wandelroute bestaat al sinds begin 19e eeuw en gaat dwars door de wildernis van Zweden. Elk jaar vindt hier ook de Fjällraven Classic plaats. Dit is een populaire wandeltocht van 110 kilometer die begint Nikkaluokta. Jaarlijks mogen er slechts 2000 mee-doen. Sowieso is heel Zweden een walhalla voor wandelaars.

➞ Naar Zweden met Voigt Travel

wandelen-ijsland

 5. Brennisteinsalda - IJsland

IJsland is het land van vuur en ijs, van het barre weer en de grillige natuur. IJsland is 103.500 km² groot (Nederland past er 3x in) en met slechts 3 inwoners per km² is het een dun bevolkt eiland. Het bestaat uit een aaneenschakeling van wandelroutes, zowel voor korte wandelingen, dagwandelingen en meerdaagse wandelingen. De wandelingen kunnen zwaar zijn, het weer in onvoorstelbaar en vaak guur. De IJslandse hooglanden zijn een uitdaging voor veel wandelaars. Wanneer je het hoogste punt Brennisteinsalda beklimt heb je een van de mooiste hiking trails in Europa te pakken. Bereid je wel goed voor wanneer je gaat hiken in IJsland, de weestomstandigheden zijn onvoorspelbaar en ruig. Goede wandeluitrustig is daarom een must.

➞ Lees meer over The Iceland Trail

mooiste-hike-madeira

 6. De Levada's op Madeira

In de boeken staat Madeira beschreven als ultiem wandeleiland. Niet alleen vanwege het aangename klimaat, maar vooral omdat de paden er over het algemeen goed staan aangegeven. En voor elke wandelaar is er wel een pad. Voor de fanatieke klimmer zijn er steile paden waarbij schoenen met goede grip een must zijn. Maar er zijn ook genoeg rechte paden op Madeira, die vrijwel voor iedereen toegankelijk zijn. Op Madeira werden meer dan 2000 km levadas aangelegd. Deze kleine kanalen zijn er om  het water uit het Noorden van het eiland, over en (soms ook letterlijk) door de bergen naar het droge zuiden te laten stromen om daar de akkers te bevloeien.

➞ Madeira Trail met Travelbase

 7. Berenroute in Nationaal Park Oulanka - Finland

In Finland wordt je pas echt erkent als 'hiker' wanneer je de beroemde berenroute heb bewandeld. Deze route ligt in Fins Lapland tegen de grens met Rusland. De gehele berentrail is 80 kilometer lang en populair onder de Finnen. Je ziet dan ook vooral mensen met grote backpacks lopen. De route is voorzien van gratis trekkerhutten, schuilplaatsen en kampvuurtjes. de 80 kilometer hoef je niet helemaal te doen gelukkig (maar mocht je 5 of 6 dagen de tijd hebben). Wanneer je parkeert bij bezoekerscentrum Oulangan luontokeskus kun je een mooi rondje van kilometer doen (de kleine Berenroute). Deze route gaat langs mooie watervallen en hangbruggen. Oulanka National Park wordt gezien als het mooiste park van Finland en bestaat uit een heuvelachtig gebied van naaldbossen, watervallen en kloven.

Bekijk reizen in de zomer naar Finland

Dutch Mountain Trail etappes

 8. Dutch Mountain Trail

Ook in Nederland kun toffe wandelingen maken, zelf meerdere dagen en zelfs over onze 'bergen'. De bekendste lange afstandswandeling in ons land in de Dutch Mountain Trail. Dit is een 4-daagse wandeltocht - 101 km - langs de 7 hoogste toppen van Nederland. De route gaat door zuid-Limburg langs heuvels, groene helderen, rivieren en bossen. Je kunt onderweg kamperen of accommodaties boeken. De wandeling doe je zelfstandig of als je het leuk vind met andere bikers.

➞ Dutch Mountain Trail

mooiste-hikes-europa

9. Caminito del Rey bij Malaga in Spanje

De Caminito del Rey staat bekend als het Koningspad van Spanje en was tot verkort een van de gevaarlijkste wandelroutes ter wereld. Het pad werd gebouwd in 1921 en in gebruik genomen door medewerkers van een elektriciteitscentrale en lokale bevolking. Het was de route tussen El Chorro en Ardales. Het pad loopt prachtig tussen een enorme kloof en was later in trek bij wandelaars en natuurliefhebbers. Maar het pad werd niet onderhouden en raakte enorm in verval. In 1999 viel de eerste dode en na nog eens 5 dodelijke ongelukken besloot de Spaanse overheid om de route in 2000 te sluiten. In 2006 werd dan ook besloten het pad op te knappen en sinds 2015 is natuurpark Caminito del Rey weer toegankelijk. Gelukkig maar, want de route van iets meer dan zeven kilometer is bijzonder fraai.

➞ Bekijk vakanties naar Malaga

 10. Kloofwandelingen op Kreta

De natuur op Kreta is vrij ruig en je hebt er verschillende berglandschappen. Soms wat dor, maar vaak zijn de valleien begroeid met bomen en olijfgaarden. In de bergen zijn in de loop der jaren kloven ontstaan door water dat er door heen stroomde. Vooral in de zomer en in het najaar liggen de kloven (Gorges) nu volledig droog waardoor je er kunt wandelen. De bekendste kloof-wandelingen op Kreta zijn de Samariakloof en de Imbroskloof. Maar omdat het eiland zo groot is, is het niet altijd mogelijk om deze te bewandelen. Gelukkig vind je er verspreidt over het eiland nog veel meer. Tijdens de hike wordt je omringt door hoge rotsen en vaak ook door mooie uitzichten. Het grootste deel kun je in de schaduw lopen!

➞ Bekijk vakanties Kreta

wandelvakantie-europa-inspiratie

 11. Quiraing hike op Isle of Skye - Schotland

Een onvergetelijke ervaring is Schotland sowieso, en een hike op Isle of Skye maakt het nog net even specialer. Dit schiereiland in het noord-westen van Schotland bestaat uit een extreme variatie aan natuur. Van steile wanden, puntige bergtoppen, een ruige kustlijn met helder blauw water, meterslange watervallen en dat alles in 50 tinten groen. Over het gehele eiland zijn wandelroutes uitgezet. Isle of Skye is terecht bestempeld als een van de meest sprookjesachtige plekken op aarde. Een van de mooiste wandeling is de Quiraing hike, een route van een bijna 7 kilometer.

➞ Bekijk de Schotland Trail

bezienswaardigheden-portugal

 12. Seven Hanging Valleys, Algarve Portugal

De bekendste wandelroute van de Algarve heet Seven Hanging Valleys. Dit wandelpad is ooit uitgeroepen tot beste van Europa. Hoogtepunten van de wandeling zijn de rotsen, steile kliffen, de biosiversiteit en uitzicht over de Atlantische oceaan. Reizigers van over de hele wereld komen naar de Algarve speciaal voor dit wandelpad. De wandelroute wordt Seven Hanging Valleys genoemd omdat je boven hangende rotsformaties loopt. De zee klots tegen de wanden aan waardoor deze langzaam afbrokkeld en er holtes ontstaan. De hike is voor iedereen toegankelijk en niet te missen wanneer je de Algarve bezoekt. Je komt langs de meestfotografeerde plekken van Portugal, ga daarom bij voorkeur in het voor of najaar naar de Algarve.

➞ Boek een vakantie naar de Algarve

doen-in-lapland

 13. Lapland Trail

Houd je van een uitdaging en ben je niet bang voor de kou? Wellicht wil je dan eens een andere uitdaging aangaan, namelijk de Lapland Trail. Anders dan bij de andere hikes leg je deze af met sneeuwschoenen, langlaufski's en back country latten. In een week tijd doorkruis het winter wonderland van Fins Lapland. Lapland in de winter is een van de meest magische omgevingen ter wereld en je zult onderweg zeker rendieren zien. Opwarmen doe je in Kota's met broodjes en warm bessensap.

➞ De Lapland Trail met Travelbase

 14. Cinque Terre - Italië

Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore zijn de vijf dorpen van Cinque Terre. Tussen elk dorp ligt een (soms uitdagend) wandelpad. Deze wordt het blauwe kustpad genoemd, ook wel de SVA 592 of Sentiero Azzurro. Deze route wordt gezien als een van de mooiste hikes van Italië en verbindt alle dorpen van Riomaggiore tot aan Monterosso al Mare. Deze route helemaal wandelen kost je alleen zo'n 9 uur, dus het is een beter idee 0m dit in minstens twee delen te doen. Het meest populaire deel van het pad is tussen Riomaggiore en Manarola.

➞ Bekijk vakanties naar Cinque Terre

 15. Hiken in natuurpark Anaga op Tenerife

Natuurpark Anaga is een van de meest spectaculaire natuurgebieden van de Canarische eilanden. Hier geen droogte en vulkanen, maar juist een groen biosfeerreservaat. Bij uitstek de plek om te hiken op Tenerife. Parque Rural de Anaga staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de diversiteit aan goed bewaarde flora en fauna. Wanneer je hier gaat wandelen zul je sprookjesachtige bossen tegenkomen, maar ook de mooiste uitzichten over zee en scherpe bergtoppen met dorpjes tussen het groen. Je kunt naar het informatiepunt bij Mirador Cruz del Carmen (op Google Maps) gaan en hier advies vragen voor een mooie route. Ook kun je hiken bij vulkaan El Teide en het Masca gebergte.

➞ Bekijk vakanties Tenerife 

hiken-tsjechie

 16. Boheems Paradijs in Tsjechië

Het Boheems paradijs in Tsjechië is een van de mooiste plekken in Europa. Het natuurgebied bestrijkt circa 700 km2 en bestaat grotendeels uit sprookjesbossen, steile zandrotsen, rivieren, vulkanen, karstfenomenen, kastelen en meertjes. De rotsen zijn 100 miljoen jaar oud en opgestuwd uit de oeroude zeebodem. Hiken kun je hier als de beste. Het ene moment loop je boven de rotsen langs, zie je prachtige uitzichten, en het andere moment loop je tussen de gigantische rotsen en meterslange bomen door. In oktober 2005 is dit gebied opgenomen in het Europese netwerk van geologische parken van Unesco.

➞ Bekijk vakanties Tsjechië