Heb jij een zwak voor bergtoppen met een laagje sneeuw, ongerepte natuur, immens grote rotsen, verre uitzichten, urenlang wandelen en beboste gebieden? Dan zit je hier helemaal goed. In dit artikel delen we namelijk de mooiste hikes van Europa. Europa heeft veel te bieden voor de hikers onder ons. In dit artikel lees je een aantal van de mooiste hiken in Europa. Er zijn er nog veel meer maar dit biedt in elk geval al de nodige inspiratie.

De mooiste hikes van Europa


Wat de mooiste hikes van Europa zijn is wellicht voor iedereen anders. Toch hebben deze wandelroutes en hiking trails allemaal iets gemeen. Je wordt omringt door indrukwekkende natuur. Moet je geoefende wandelaar zijn om deze hikes te kunnen maken? Niet per se, maar een goede basis conditie is geen overbodige luxe en voor Tour du Mont Blanc moet je zeker een ervaren wandelaar zijn. Wat is jouw mooiste wandelgebied in Europa?

Op Bookatrekking.com vind je de (meerdaagse) trekkings die je reis onvergetelijk zullen maken. Van IJsland, tot aan de Dolomieten, Zwitserland en Albanië


- Mooiste hikes van Europa -

Welke wandelschoenen heb je nodig?

Tijdens een hike zijn goede schoenen onmisbaar. Het soort wandelschoen hangt af van de hike die gaat maken. Goede grip is ten alle tijden belangrijk, of het nou vlakke droge grond is of rotsachtig en nat. De meeste gympen zijn hierdoor niet geschikt om te dragen. Ook wil je het liefst waterdichte schoenen, maar die toch luchtig zijn. Er zijn veel verschillende typen wandelschoen. Type A schoenen zijn geschikt voor lichte wandelingen en zo loopt het op naar type D wat echt Stijgijzervaste alpine schoenen zijn.

hiking-trails-europa

 1. Tour du Mont Blanc - Frankrijk

De hikes der hiken is Tour de Mont Blanc. Dit is een extreme wandeling op de hoogste berg van Europa en absoluut niet voor beginners. Tijdens de wandeling stijg je  maar liefst 10.000 meter in 11 dagen en is alleen voor geoefende hikers geschikt. Magisch is de eeuwige witte top van de berg wel. In totaal loop je 170 kilometer welke doorgaans in 11 dagen wordt gedaan. Barre omstandigheden, steile hellingen, grote hoogteverschillen, sneeuw en smalle paden maken dit een van de meest bizarre maar mooiste hikes ter wereld. De hike gaat door Frankrijk, Italië en Zwitserland.

 2. Kloofwandelingen op Kreta

De natuur op Kreta is vrij ruig en je hebt er verschillende berglandschappen. Soms wat dor, maar vaak zijn de valleien begroeid met bomen en olijfgaarden. In de bergen zijn in de loop der jaren kloven ontstaan door water dat er door heen stroomde. Vooral in de zomer en in het najaar liggen de kloven (Gorges) nu volledig droog waardoor je er kunt wandelen. De bekendste kloof-wandelingen op Kreta zijn de Samariakloof en de Imbroskloof. Maar omdat het eiland zo groot is, is het niet altijd mogelijk om deze te bewandelen. Gelukkig vind je er verspreidt over het eiland nog veel meer. Tijdens de hike wordt je omringt door hoge rotsen en vaak ook door mooie uitzichten. Het grootste deel kun je in de schaduw lopen!

➞ Bekijk vakanties Kreta

 3. Berenroute in Nationaal Park Oulanka - Finland

In Finland wordt je pas echt erkent als 'hiker' wanneer je de beroemde berenroute heb bewandeld. Deze route ligt in Fins Lapland tegen de grens met Rusland. De gehele berentrail is 80 kilometer lang en populair onder de Finnen. Je ziet dan ook vooral mensen met grote backpacks lopen. De route is voorzien van gratis trekkerhutten, schuilplaatsen en kampvuurtjes. de 80 kilometer hoef je niet helemaal te doen gelukkig (maar mocht je 5 of 6 dagen de tijd hebben). Wanneer je parkeert bij bezoekerscentrum Oulangan luontokeskus kun je een mooi rondje van kilometer doen (de kleine Berenroute). Deze route gaat langs mooie watervallen en hangbruggen. Oulanka National Park wordt gezien als het mooiste park van Finland en bestaat uit een heuvelachtig gebied van naaldbossen, watervallen en kloven.

Bekijk reizen in de zomer naar Finland

mooiste-hike-italie

 4. Naar Lake Antermoia in de Dolomieten

Het noorden van Italië is met zijn bergen de uitgewezen plek om mooie hikes te maken. De bekendste van de Dolomieten is de Drei Zinnen hike, een net zo mooi en rustiger alternatief is naar Lake Antermoia in het Rosengarten Massief. Er zijn meerde dagtochten maar ook meerdaagse huttentochten in het gebied. Sommige stukken zijn erg stijl en ijzig. De hike je in één dag doen als je gevorderd bent, overnachten kan ook aan de top bij Rifugio Antermoia. Vanaf Rifugio Passo Principe is het nog ongeveer een uur lopen naar Antermoia dat op 2496 meter ligt. De volgende dag maak je in zo'n 4 uur een afdaling van 10 kilometer door Val Duron.

➞ Bekijk het (wandel) vakantie Dolomieten

hiken-tsjechie

 5. Boheems Paradijs - Tsjechië

Tsjechië is echt een van de meest ondergeschoven kindjes in Europa. Ik werd verliefd op het Boheems paradijs in Tsjechië, dat haar naam 200 procent waar maakt. De Tsjechische naam voor het Boheems Paradijs is Cesky Raj en is een natuurgebied in het noorden van het land. Het paradijs bestrijkt circa 700 km2 en bestaat grotendeels uit sprookjesbossen, steile zandrotsen, rivieren, vulkanen, karstfenomenen, kastelen en meertjes. De rotsen zijn 100 miljoen jaar oud en opgestuwd uit de oeroude zeebodem. Hiken kun je hier als de beste. Het ene moment loop je boven de rotsen langs, zie je prachtige uitzichten, en het andere moment loop je tussen de gigantische rotsen en meterslange bomen door waardoor je je een kabouter voelt. In oktober 2005 is dit gebied opgenomen in het Europese netwerk van geologische parken van Unesco.

➞ Bekijk vakanties Tsjechië

 6. Cinque Terre - Italië

Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore zijn de vijf dorpen van Cinque Terre. Tussen elk dorp ligt een (soms uitdagend) wandelpad. Deze wordt het blauwe kustpad genoemd, ook wel de SVA 592 of Sentiero Azzurro. Deze route wordt gezien als een van de mooiste hikes van Italië en verbindt alle dorpen van Riomaggiore tot aan Monterosso al Mare. Deze route helemaal wandelen kost je alleen zo'n 9 uur, dus het is een beter idee 0m dit in minstens twee delen te doen. Het meest populaire deel van het pad is tussen Riomaggiore en Manarola.

➞ Bekijk vakanties naar Cinque Terre

wandelen-salzburgerland

 7. SalzburgerLand - Oostenrijk

Oostenrijk beschikt over alle ingrediënten voor een onvergetelijke outdoor vakantie. Van alle landen waar de Alpen in liggen, ligt het grootste deel (29%) in Oostenrijk. De regio SalzburgerLand ligt in het midden en westen van het land en bestaat voornamelijk uit steile rotsen, ruige kliffen, kristalheldere meren en met sneeuw bekleedde bergen. De hoogste berg is Grossvenediger, met een hoogte van 3.666 meter. In SalzburgerLand vind je nog eindeloos veel wandelroutes en verlaten bergpaden. Geen wonder dat Oostenrijk een van de meest geliefde plekken voor een wandelvakantie is. In de winter kun je er prachtig sneeuwschoenwandelen. Een hele andere manier van lopen, maar absoluut een aanrader.

➞ Bekijk vakanties Salzburgerland

hiken-moezel

 8. De Calmont Klettersteig - Duitsland

Klimmen en klauteren tussen wijngaarden, op steile hellingen en met uitzicht over een kronkelende rivier. Dat is de Calmont Klettersteig in de Moezelregio in Duitsland. De Calmont heeft de steilste (helling van circa 65 procent) wijngaarden van Europa en volgens wijnboeren hier is er nergens ter wereld een stijlere wijnberg. De wandeling wordt aangeraden voor gevorderde lopers en voor mensen die geen last hebben van hoogte vrees. De beklimming kun je vanaf twee kanten doen: van Bremm naar Ediger-Eller  en andersom. Met een gezonde dosis hoogtevrees (check) kun je de Calmont Klettersteig beklimmen zonder problemen.

➞ Bekijk natuurhuisjes in Duitsland

hike-triglav-slovenie

 9. Nationaal park Triglav - Slovenië

Het noord-westen van Slovenië maakt deel uit van het Alpen gebergte en pakt daarom nog net de mooiste bergen mee van Europa mee. De hoogste berg is Triglav (2.864 meter) en in het gelijknamige national park ligt. De traditie wil dat iedere Sloveen minstens één maal in zijn of haar leven de Triglav beklimt, en als bezoeker kun je moeilijk achterblijven. De beklimming is echter enkel weggelegd voor de geoefende wandelaar. Het natuurgebied heeft de meest indrukwekkende besneeuwde bergtoppen, woeste watervallen, kliffen waar je spontaan hoogtevrees van krijgt, kalme waterbronnen en de mooiste meren zoals Bohinj en Bled. En wist je dat Slovenië voor bijna 60% uit bos bestaat? Na Zweden en Finland is dit het groenste land van Europa.

➞ De tofste trekkings in Slovenië 

balkan-trail-travelbase

 10. De Balkan Trail - Montenegro, Albanië, Kosovo

In het oosten van Europa vind je een van de mooiste berggebieden. Verspreid over een aantal landen: Montenegro, Albanië en Kosovo. Ongerepte berglandschappen, groene meren, authentieke bergdorpen en nog veel meer natuurschoon. De trekking door dit gebied wordt ook wel de Peaks of the Balkans genoemd. Ontdek het zelfs tijdens de Balkan Trail met Travelbase. Een 7-daagse vakantie waarbij je mooiste routes aflegt van ongeveer 15 kilometer per dag en slaapt in een tent bij lokale boeren.

➞ De Balkan Trail met Travelbase

mooiste-hikes

 11. Kungsleden - Zweden

De Kungsleden - bekend als een van de mooiste hikes van Europa - is het belangrijkste wandelpad in Zweden en gelegen in het noorden van het land. De route heeft een lengte van 425 kilometer dat loopt van Hemavan in het zuiden naar Abisko in het noorden. De wandelroute bestaat al sinds begin 19e eeuw en gaat dwars door de wildernis van Zweden. Elk jaar vindt hier ook de Fjällraven Classic plaats. Dit is een populaire wandeltocht van 110 kilometer die begint Nikkaluokta. Jaarlijks mogen er slechts 2000 mee-doen. Sowieso is heel Zweden een walhalla voor wandelaars.

➞ Bekijk vakanties via Voigt Travel

 12. Hiken in natuurpark Anaga op Tenerife

Natuurpark Anaga is een van de meest spectaculaire natuurgebieden van de Canarische eilanden. Hier geen droogte en vulkanen, maar juist een groen biosfeerreservaat. Bij uitstek de plek om te hiken op Tenerife. Parque Rural de Anaga staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege de diversiteit aan goed bewaarde flora en fauna. Wanneer je hier gaat wandelen zul je sprookjesachtige bossen tegenkomen, maar ook de mooiste uitzichten over zee en scherpe bergtoppen met dorpjes tussen het groen. Je kunt naar het informatiepunt bij Mirador Cruz del Carmen (op Google Maps) gaan en hier advies vragen voor een mooie route. Ook kun je hiken bij vulkaan El Teide en het Masca gebergte.

➞ Bekijk vakanties Tenerife 

bezienswaardigheden-portugal

 13. Seven Hanging Valleys  - Portugal

De bekendste wandelroute van de Algarve heet Seven Hanging Valleys. Dit wandelpad is ooit uitgeroepen tot beste van Europa. Hoogtepunten van de wandeling zijn de rotsen, steile kliffen, de biosiversiteit en uitzicht over de Atlantische oceaan. Reizigers van over de hele wereld komen naar de Algarve speciaal voor dit wandelpad. De wandelroute wordt Seven Hanging Valleys genoemd omdat je boven hangende rotsformaties loopt. De zee klots tegen de wanden aan waardoor deze langzaam afbrokkeld en er holtes ontstaan. De hike is voor iedereen toegankelijk en niet te missen wanneer je de Algarve bezoekt. Je komt langs de meestfotografeerde plekken van Portugal, ga daarom bij voorkeur in het voor of najaar naar de Algarve.

➞ Boek een vakantie naar de Algarve via De Vakantiediscounter

mooiste-hike-madeira

 14. De Levada's op Madeira

In de boeken staat Madeira beschreven als ultiem wandeleiland. Niet alleen vanwege het aangename klimaat, maar vooral omdat de paden er over het algemeen goed staan aangegeven. En voor elke wandelaar is er wel een pad. Voor de fanatieke klimmer zijn er steile paden waarbij schoenen met goede grip een must zijn. Maar er zijn ook genoeg rechte paden op Madeira, die vrijwel voor iedereen toegankelijk zijn. Leuk om te weten: Op Madeira werden meer dan 2000 km levadas aangelegd. Deze kleine kanalen zijn er om  het water uit het Noorden van het eiland, over en (soms ook letterlijk) door de bergen naar het droge zuiden te laten stromen om daar de akkers te bevloeien.

➞ Bekijk vakanties via TUI

mooiste-hikes-europa

 15. Caminito del Rey - Spanje

De Caminito del Rey staat bekend als het Koningspad van Spanje en was tot verkort een van de gevaarlijkste wandelroutes ter wereld. Het pad werd gebouwd in 1921 en in gebruik genomen door medewerkers van een elektriciteitscentrale en lokale bevolking. Het was de route tussen El Chorro en Ardales. Het pad loopt prachtig tussen een enorme kloof en was later in trek bij wandelaars en natuurliefhebbers. Maar het pad werd niet onderhouden en raakte enorm in verval. In 1999 viel de eerste dode en na nog eens 5 dodelijke ongelukken besloot de Spaanse overheid om de route in 2000 te sluiten. Toch wisten sommige avonturiers het pad te vinden, en een Zwitser overleed er zeven jaar geleden nog. In 2006 werd dan ook besloten het pad op te knappen en sinds 2015 is natuurpark Caminito del Rey weer toegankelijk. Gelukkig maar, want de route van iets meer dan zeven kilometer is bijzonder fraai.

➞ Bekijk vakanties naar Malaga

wandelen-ijsland

 16. Brennisteinsalda - IJsland

IJsland is het land van vuur en ijs, van het barre weer en de grillige natuur. IJsland is 103.500 km² groot (Nederland past er 3x in) en met slechts 3 inwoners per km² is het een dun bevolkt eiland. Het bestaat uit een aaneenschakeling van wandelroutes, zowel voor korte wandelingen, dagwandelingen en meerdaagse wandelingen. De wandelingen kunnen zwaar zijn, het weer in onvoorstelbaar en vaak guur. De IJslandse hooglanden zijn een uitdaging voor veel wandelaars. Wanneer je het hoogste punt Brennisteinsalda beklimt heb je een van de mooiste hiking trails in Europa te pakken. Bereid je wel goed voor wanneer je gaat hiken in IJsland, de weestomstandigheden zijn onvoorspelbaar en ruig. Goede wandeluitrustig is daarom een must.

➞ Lees meer over The Iceland Trail

mooiste-hikes-europa

 17. Mallorca - Spanje

Dat Mallorca een mooi Spaans eiland is wist je hopelijk al, maar dat je er uitzonderlijk goed kunt kijken is nog lang niet bij iedereen bekend! Vooral het voor en-najaar zijn de uitgelegen periodes om mooie hikes te maken. Vooral het noorden, bij Valldemossa en met name bij Formentor is het prachtig om te wandelen en om van adembenemende uitzichten te genieten. Bovendien heb je er het hele jaar door mooi weer en gaan er veel (en goedkope) vluchten naar Mallorca. De meeste wandelingen zijn geschikt voor zowel de gevorderde als minder ervaren wandelaar. Je vindt er korte routes maar ook langere tochten. Mallorca is een populaire plek voor wandelvakanties.

➞ Bekijk vakanties naar Mallorca

hiken-noorwegen

 18. Dovrefjell - Noorwegen

Oppdal is de enige plek in Noorwegen (in Europa zelfs) waar je de muskusos kunt zien. Vijf dieren van de Noordse populatie hebben zich bij de buren in Zweden gevestigd (inmiddels zijn ze met 30). Maar verder leven deze dieren nergens (meer) in Europa. De muskusos leeft namelijk op arctische toendra, in gebieden waar het in de zomer niet warmer dan 10 graden wordt. Ze leven met name in Noord-Amerika, Groenland en het noorden van Rusland. Om deze os te zien moet je naar het nationale park Dovrefjell. Bij voorkeur met gids, wat hij weet waar de dieren meestal te zien zijn en hoe je je het best kunt gedragen. Noorwegen is in elk geval absoluut een van de beste wandelbestemmingen binnen Europa.

➞ Lees meer over The Norway Trail

wandelvakantie-europa-inspiratie

 19. Quiraing hike op Isle of Skye - Schotland

Een onvergetelijke ervaring is Schotland sowieso, en een hike op Isle of Skye maakt het nog net even specialer. Dit schiereiland in het noord-westen van Schotland bestaat uit een extreme variatie aan natuur. Van steile wanden, puntige bergtoppen, een ruige kustlijn met helder blauw water, meterslange watervallen en dat alles in 50 tinten groen. Over het gehele eiland zijn wandelroutes uitgezet. Isle of Skye is terecht bestempeld als een van de meest sprookjesachtige plekken op aarde. Een van de mooiste wandeling is de Quiraing hike, een route van een bijna 7 kilometer.

➞ Bekijk reizen naar Schotland van Voigt Travel

doen-in-lapland

 20. Lapland Trail

Houd je van een uitdaging en ben je niet bang voor de kou? Wellicht wil je dan eens een andere uitdaging aangaan, namelijk de Lapland Trail. Anders dan bij de andere hikes leg je deze af met sneeuwschoenen, langlaufski's en back country latten. In een week tijd doorkruis het winter wonderland van Fins Lapland. Lapland in de winter is een van de meest magische omgevingen ter wereld en je zult onderweg zeker rendieren zien. Opwarmen doe je in Kota's met broodjes en warm bessensap.

➞ De Lapland Trail met Travelbase

8 thoughts on “Mooiste hikes van Europa, 20 wandelroutes voor op je bucketlist”

 1. Hey! heel leuke tips 🙂

  hier misschien nog een paar:

  Valencia +naar montanejos !
  Met Valtournative (hotspringtour)
  contactpersoon Daniel Escriba Cuevas

  Malaga naar Caminito del rey + ronda + Granada
  met “sunshine tours”
  contactpersoon: Alexander wijnen & Anne

  Cordoba naar “banos de popea”
  Met “Ontdek cordoba”
  contactpersoon: Francisco Meijer

  Cazorla naar “rio Borosa hike”
  Organisatie: “Guias de Cazorla online”
  met Gids Juanjo van “Turisnat”

  Granada naar “los cahorros”
  Organisatie: “Granadaways online”
  contactpersoon: Gids Inés

  Porto naar http://passadicosdopaiva.pt/
  Met organisatie: http://deltatur.pt/pt/home/
  Gids raquel deltatur

  Slovenie idd triglav ! (wel allemaal ook al zeer toeristisch… cazorla vonden wij uniek ! 😉

  groetjes stefanie

 2. Jammer dat ons eigen landje niet in de lijst van mooiste hikes van Europa voorkomt.
  Het Mergelland gelegen bij het drielanden punt is een van de mooiste gebieden van zuid-Limburg.
  In de buurt van de dorpjes, Mechelen, Vijlen, Epen, Slenaken en Vaals met zijn bossen en drielanden punt!
  Hier kun je uren lang wandelen langs de Geul, aan de uitlopers van de Ardennen, over glooiend prachtig heuvel landschap!

Comments are closed.