Heb jij net als ik een zwak voor bergtoppen met een laagje sneeuw, ongerepte natuur, immens grote rotsen, verre uitzichten, urenlang wandelen en beboste gebieden? Dan zit je hier helemaal goed. In dit artikel deel ik namelijk 10 van de mooiste hikes van Europa. Europa heeft veel te bieden voor de hikers onder ons, zelf ben ik dan ook dolenthousiast en ik hoop jij straks ook. Klik op de kop voor meer informatie over de bestemming

De mooiste hikes van Europa


Mallorca – Spanje

Dat Mallorca een mooi Spaans eiland is wist je hopelijk al, maar dat je er uitzonderlijk goed kunt kijken is nog lang niet bij iedereen bekend! Vooral het voor en-najaar zijn de uitgelegen periodes om mooie hikes te maken. Vooral het noorden, bij Valldemossa en met name bij Formentor is het prachtig om te wandelen en om van adembenemende uitzichten te genieten. Bovendien heb je er het hele jaar door mooi weer en gaan er veel (en goedkope) vluchten naar Mallorca. De meeste wandelingen zijn geschikt voor zowel de gevorderde als minder ervaren wandelaar!

Skelleftea – Zweden

Zweeds Lapland is misschien niet de eerste bestemming waar je aan denkt voor een vakantie in de zomer, toch is deze regio juist voor wandelaars een paradijs. en je op zoek naar rust, outdoor activiteiten en prachtige natuur? Dan is Zweeds Lapland zeker iets voor jou! Zweeds Lapland is het meest noordelijke deel van Zweden en begint bij het stadje Skellefteå in de gelijknamige regio Het oosten van Zweden is in tegelstelling tot het westen vrij vlak. Heuvels en meren kenmerken het landschap. Voor beginnende moutainbikers en wandelaars is dit gebied daarom ideaal. Aan de dennebossen ontkom je niet en waarom zou je ook, het is prachtig om door te wandelen of met de fiets te crossen. Overal zijn – al dan niet zelfgemaakte – paden te vinden en mits je goed met de natuur omgaat mag je vrijwel overal lopen.

Boheems Paradijs – Tsjechië

Tsjechië is echt een van de meest ondergeschoven kindjes in Europa. Het land heeft zoveel te bieden, en toch gaan de meeste mensen naar Praag of rijden er in de zomer heen om te kamperen. Wat overigens beide fantastisch schijnt te zijn, maar er is zó veel meer. Ik werd verliefd op het Boheems paradijs in Tsjechië, dat haar naam 200 procent waar maakt. De Tsjechische naam voor het Boheems Paradijs is Cesky Raj en is een natuurgebied in het noorden van het land. Het paradijs bestrijkt circa 700 km2 en bestaat grotendeels uit sprookjesbossen, steile zandrotsen, rivieren, vulkanen, karstfenomenen, kastelen en meertjes. De rotsen zijn 100 miljoen jaar oud en opgestuwd uit de oeroude zeebodem. Hiken kun je hier als de beste. Het ene moment loop je boven de rotsen langs, zie je prachtige uitzichten, en het andere moment loop je tussen de gigantische rotsen en meterslange bomen door waardoor je je een kabouter voelt. In oktober 2005 is dit gebied opgenomen in het Europese netwerk van geologische parken van Unesco.


 Lees ook: Handige travel items voor als je gaat hiken!

mooiste-hike-europa

SalzburgerLand – Oostenrijk

Oostenrijk beschikt over alle ingrediënten voor een onvergetelijke outdoor vakantie. Van alle landen waar de Alpen in liggen, ligt het grootste deel (29%) in Oostenrijk. De regio SalzburgerLand ligt in het midden en westen van het land en bestaat voornamelijk uit steile rotsen, ruige kliffen, kristalheldere meren en met sneeuw bekleedde bergen. De hoogste berg is Grossvenediger, met een hoogte van 3.666 meter. In SalzburgerLand vind je nog eindeloos veel wandelroutes en verlaten bergpaden.

Serra da Estrela – Portugal

Portugal is de ultieme bestemming om je onder te dompelen in de natuur. Het overgrote deel van het land is vrij van bebouwing en drukte. Serra da Estrela is met ruim 100.000 hectare het grootste natuurgebied van Portugal. Ook is het het hoogste natuurgebied en wordt ook door velen ook de wel mooiste genoemd. Het ontstaan van de Serra da Estrela (Ster-gebergte) begon zo’n 300 miljoen jaar geleden en wandelend door dit gebied waan je je terug in de tijd óf juist alsof je op een bizar, grillig landschap van een andere planeet bent. De Serra da Estrela is eigenlijk een granieten bult midden in veel oudere en lager gelegen leisteenformaties. Je wandelt er langs gletsjermeren, grillige rotspartijen, watervallen en diepe valleien. Af en toe kom je een schaapskudde tegen. Er zijn ongeveer 375 km wandelpaden uitgezet, met verschillende moeilijkheidsgraad.

mooiste-hikes-europa

Corfu – Griekenland

Corfu is het groenste Griekse eiland en heeft een eigen wandelroute: de Corfu Trail. Een route die van het zuiden naar het noorden loopt en 220 kilometer langs is. Zelf liep ik niet alles maar ontdekte ik vooral het ruige noorden van het eiland. De Corfu Trail gaat voornamelijk over kleine onverharde paadjes dwars door olijfboomgaarden en slaperige dorpjes. Het hoogste deel is de Pantokrator en je loopt hier over een karstplateau met wat lage begroeiing en veel grove stenen. Vanaf hier kun je zelfs Albanië zien liggen. De beste tijd om deze hike te doen is mei, de temperatuur is dan nog aangenaam en als bloemeneiland zie je Corfu in deze tijd in volle glorie.

Caminito del Rey – Spanje

Mijn meest recente hike was de Caminito del Rey in Andalusië. Maart was echt de perfecte periode om deze wandeling te doen,  want later in het jaar kan het er bloedheet worden. De Caminito del Rey staat ook wel bekend als het Koningspad en was tot verkort een van de gevaarlijkste wandelroutes ter wereld. Het pad werd gebouwd in 1921 en in gebruik genomen door medewerkers van een elektriciteitscentrale en lokale bevolking. Het was de route tussen El Chorro en Ardales. Het pad loopt prachtig tussen een enorme kloof en was later in trek bij wandelaars en natuurliefhebbers. Maar het pad werd niet onderhouden en raakte enorm in verval. In 1999 viel de eerste dode en na nog eens 5 dodelijke ongelukken besloot de Spaanse overheid om de route in 2000 te sluiten. Toch wisten sommige avonturiers het pad te vinden, en een Zwitser overleed er zeven jaar geleden nog. In 2006 werd dan ook besloten het pad op te knappen en sinds 2015 is natuurpark Caminito del Rey weer toegankelijk. Gelukkig maar, want de route van iets meer dan zeven kilometer is bijzonder fraai. Terwijl je door de kloof wandelt blijf je je verbazen over de bizarre schoonheid ervan.

mooiste-hikes-europa

Meerdaagse routes – IJsland

Deze route is er een die nog (bovenaan) mijn bucketlist staat. IJsland heb ik zelf nog niet bezocht maar ik hoor er ontzettend veel goede verhalen over. Het land van vuur en ijs, het land van het barre weer en de grillige natuur. IJsland is 103.500 km² groot (Nederland past er 3x in) en met slechts 3 inwoners per km² is het een dun bevolkt eiland. Het bestaat uit een aaneenschakeling van wandelroutes, zowel voor korte wandelingen, dagwandelingen en meerdaagse wandelingen. De wandelingen kunnen zwaar zijn, het weer in onvoorstelbaar en vaak guur. Bovendien kom je niet altijd een slaapplek tegen en ben je aangewezen op je kampeertent. Maar wat je er voor terug krijgt moet prachtig zijn.

De Calmont Klettersteig – Duitsland

Klimmen en klauteren tussen wijngaarden, op steile hellingen en met uitzicht over een kronkelende rivier. Dat is de Calmont Klettersteig in de Moezelregio in Duitsland. De Calmont heeft de steilste (helling van circa 65 procent) wijngaarden van Europa en volgens wijnboeren hier is er nergens ter wereld een stijlere wijnberg. De wandeling wordt aangeraden voor gevorderde lopers en voor mensen die geen last hebben van hoogte vrees. De beklimming kun je vanaf twee kanten doen: van Bremm naar Ediger-Eller  en andersom. Met een gezonde dosis hoogtevrees (check) kun je de Calmont Klettersteig beklimmen zonder problemen.

Isle of Skye – Schotland

Een onvergetelijke ervaring is Schotland sowieso, en een hike op Isle of Skye maakt het nog net even specialer. Dit schiereiland in het noord-westen van Schotland bestaat uit een extreme variatie aan natuur. Van steile wanden, puntige bergtoppen, een ruige kustlijn met helder blauw water, meterslange watervallen en dat alles in 50 tinten groen. Over het gehele eiland zijn wandelroutes uitgezet. Schotland is een populaire bestemming onder wandelaars, maar toch zul je ook in het hoogseizoen nauwelijks mensen tegen komen. Isle of Skye is terecht bestempeld als een van de meest sprookjesachtige plekken op aarde.

Dovrefjell – Noorwegen

Oppdal is de enige plek in Noorwegen (in Europa zelfs) waar je de muskusos kunt zien. Vijf dieren van de Noordse populatie hebben zich bij de buren in Zweden gevestigd (inmiddels zijn ze met 30). Maar verder leven deze dieren nergens (meer) in Europa. De muskusos leeft namelijk op arctische toendra, in gebieden waar het in de zomer niet warmer dan 10 graden wordt. Ze leven met name in Noord-Amerika, Groenland en het noorden van Rusland. Om deze os te zien moet je naar het nationale park Dovrefjell. Bij voorkeur met gids, wat hij weet waar de dieren meestal te zien zijn en hoe je je het best kunt gedragen.

Cinque Terre – Italië

Monterosso, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Vijf lieflijke dorpjes langs 15 kilometer lange rauwe Italiaanse kust, uitstrekt tussen Levanto en La Spezia aan de Riviera di Levante. Het Nationaal park Cinque Terre is het park met de vrolijke, kleine stadjes aan de westkust die zich vastklampen aan steile, hoge kliffen. De stadjes kun je per boot of met de trein bezoeken, maar je kunt ze ook wandelend aandoen. Het beroemde pad dat de vijf plekken verbindt bestaat uit steile kustwanden met wijngaarden, rotsige ruigten en bossen bovenop. Bovendien heb je bijna altijd uitzicht op zee. Met name in de zomermaanden kan de route best pittig zijn. De route wordt de sentiero azzurro genoemd en de totale wandeling bedraagt ongeveer vier uur. Pauzes in de stadjes niet meegerekend.

Nationaal park Triglav – Slovenië

Het noord-westen van Slovenië maakt deel uit van het Alpen gebergte en pakt daarom nog net de mooiste bergen mee van Europa mee. De hoogste berg is Triglav (2.864 meter) en in het gelijknamige national park ligt. De traditie wil dat iedere Sloveen minstens één maal in zijn of haar leven de Triglav beklimt, en als bezoeker kun je moeilijk achterblijven. De beklimming is echter enkel weggelegd voor de geoefende wandelaar. Het natuurgebied heeft de meest indrukwekkende besneeuwde bergtoppen, woeste watervallen, kliffen waar je spontaan hoogtevrees van krijgt, kalme waterbronnen en de mooiste meren zoals Bohinj en Bled.  En wist je dat Slovenië voor bijna 60% uit bos bestaat? Na Zweden en Finland is dit het groenste land van Europa.

Timanfaya – Lanzarote

Tussen 1730 en 1736 en in 1824 heeft er een enorme reeks vulkaanuitbarstingen plaatsgevonden op het Spaanse eiland Lanzarote dat er toen elf dorpen verzwolgen zijn. Nog steeds staat de grond op sommige plekken nog letterlijk in vuur en vlam. Het Timanfaya park is een gebied waar de kraters en lavavelden te zien zijn en waar de grond nog gloeiend heet kan zijn. Spectaculaire beelden, zwarte vergezichten, donkere lavagangen en mysterieuze ondergrondse meren zijn de overgebleven sporen. Op Lanzarote vind je vuur in allerlei gedaanten en het Timanfaya park is dé plek voor een unieke hike. Het park geniet de hoogste graad van bescherming waardoor het grootste deel niet toegankelijk is. Er zijn daarom twee routes uitgezet: Ruta del Litoral en Ruta de Termesana. De Ruta del Litoral is 13 kilometer lang en loopt parallel aan de kust. De Ruta de Termesana mag alleen onder begeleiding van parkwachters gedaan worden en brengt je langs fascinerende plekken aan de zuidrand van het park.

mooiste-hike

mooiste-hikes-europa

mooiste-hikes

8 thoughts on “Voor je bucketlist: Dit zijn de mooiste hikes van Europa”

  1. Handig artikel, de hikes klinken geweldig! Ik heb tot nu toe alleen die van Cinque terre gedaan, wij wandelden toen tussen Monterosso en Vernazza, zeker de moeite waard, want het is er prachtig mooi! Die in Slovenië hebben wij gemist, zo jammer. Reden om nog eens terug te gaan denk ik zo?

    1. Cinque Terre was mooi! Sowieso heeft elk land nog wel meer te ontdekken. En ik zeg, zeker eens terug gaan naar Slovenië. Wij hadden een paar dagen regen dus moet ook eens terug xD

  2. Wat een gave wandelingen! Voor die in Slovenië wil ik terug naar dat land, wat baal ik dat wij daar niet geweest zijn. In Tsjechië hebben wij gezocht naar dat park maar wij kwamen heel ergens anders uit, ook mooi, maar echt lang niet zoals op de foto’s, zo jammer! Ik heb van deze wandelingen de je noemt bij Cinque terre een deel gedaan, gaaf was dat! Wij liepen van Monterosso naar Vernazza, pittig, maar zo mooi. Ik zou het zo nog eens doen, maar dan andersom, dan heb je minder trappen en stijg je geleidelijker. Wij deden hem in de zomer en dan is het eigenlijk te warm, maar het was het waard.

    1. Oh wat gek van Tsjechië! Zonde, maar goede reden voor poging twee. En goede tip van Cinque Terre. Ik zou ook nog wel eens de hele hike daar willen doen. En tegelijk staan er nog een heleboel anderen op mijn lijstje!

  3. Superleuk! Toevallig zijn wij ook net bezig geweest met een bucketlist samenstellen van hikes die we echt nog een keer willen doen. Deze kunnen we mooi toevoegen aan dat lijstje 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.