Havana was mijn eerste kennismaking met het échte Cuba. De Cubaanse hoofdstad is de perfecte mix van oude cultuur en leuke barretjes. Je vind er een oude boekenmarkt onder een jarenoude boom, veel restaurants, mooie pleinen maar ook smalle straatjes. De stad heeft een ‘moderner’ en oud deel, en zit nabij het water. Voor een bezoek aan de stad zou ik zeker drie dagen uitrekken. In dit artikel lees je mijn tips en de leukste dingen om te doen in Havana.

Doen in Havana

Voor een rondreis Cuba vlieg je meestal direct op het vliegveld van Havana, dat op zo’n 20 kilometer buiten het centrum ligt. De prijs van een ticket ligt gemiddeld rond de 700 euro (rechtstreeks met oa KLM). De taxi is de meest gebruikte manier om van het vliegveld naar Havana te gaan. Je kunt kiezen uit twee soorten taxi’s: de normale moderne waarbij de meterstand wordt bijgehouden of de oldtimers die voor een vast bedrag rijdt. Een ‘gewone’ bus kun je niet nemen, deze zijn er alleen voor de Cubanen zelf. Wil je zelf een auto huren? Zorg dan dat je deze ruim van te voren reserveert.

Om het land binnen te komen het je een visum nodig, en je moet kunnen aantonen dan je verzekerd bent. Bel daarvoor even je bank of zorgverzekering, dan krijg je hier een bewijs van! Verder is internet schaars op Cuba en ook pinnen (alleen met creditcard) is niet altijd mogelijk, zorg dus dat je genoeg geld op zak hebt. Havana ligt op zo’n 3 uur rijden van Varadero.


Lees ook: 10 x waarom Cuba zo’n ontzettend karakteristiek land is

mini-reisgids-tips-havana

Bezienswaardigheden Havana


De geschiedenis van Havana

De stad is tegenwoordig een grote metropool, maar het oude centrum kent nog de oude Cubaanse vibe. Havana kent een zeer tumultueus verleden, waarin Fidel Castro een held werd. Havanna is op 25 juni 1514 gesticht in opdracht van de Spanjaard Diego Velazquez de Cuellar. De stad was voor de Spanjaarden een belangrijke havenstad en in het begin van de 19e eeuw nam de handel tussen het Caribisch gebied en de Noord-Amerikaanse landen enorm toe. Havana werd een bloeiende, welvarende stad met klassieke herenhuizen. In deze periode was Havana bekend als ‘Parijs van de Antillen‘. De stad is echter in de loop der eeuwen meerdere keren geplunderd, platgebrand en weer opgebouwd. Hierdoor is er een bijzondere mix van architectuur ontstaan. Eind negentiende eeuw verlieten de Spanjaarden het land en Cuba werd toen pas onafhankelijk. In Havana waan je je 60 jaar terug in de tijd en het gehele oude deel van Havana staat sinds 1980 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Habana Vieja / Old Havana

Havana bestaat uit drie belangrijke delen namelijk Oud Havana, Vedado en de buitenwijken. Vedado is uitgegroeid tot het centrum van het nachtleven, Centro Habana is een winkelgebied tussen Vedado en Oud Havana. Ik raad aan eerst de bezienswaardigheden in het nieuwe deel te bezoeken. Het echte feestje vinden we in het koloniale oude deel van Havana. Ik was blij verrast toen ik de straten van Habana Vieja in liep. Een stad waarin de vergane glorie prachtig staat. Hier hoor je de muziek op straat, vind je de befaamde kleurrijke gebouwen van Cuba en sfeervolle pleinen. Plaza de la Cathedral en Plaza Vieja zijn daar twee van.

De stad is aangenaam groen en heel gemoedelijk. Onder de grootste oude boomop het Plaza de Armas vind je sinds dag en douw een boekenmarkt. Eén van de oudste restaurants van Havana is La Zaragozana, de bar El Floridita werd wereldberoemd omdat Ernest Hemmingway er zijn Daiquiri cocktails dronk. Hier is de oorsprong van deze cocktail ontstaan! Ook leuk om te doen in Havana is om San Cristóbal kathedraal te bezoeken.

Centro Habana

Via de boulevard – Malecón – kom je van oud naar nieuw Havana en andersom. In het moderne deel van de stad vind je een aantal bekende bezienswaardigheden. Zo zul je het enorme Capitolio Nacional direct herkennen. Het gebouw is net een kopie van het Capitool in Washington en is deels toegankelijk om te bezoeken. Ook vind je het Plaza de la Revolución in Centro Habana, dat eigenlijk alleen interessant is om langs te rijden. Vanuit dit plein hield Fidel Castro zijn beroemde lange speeches. Op het plein bevindt zich het standbeeld van Cuba’s nationale held Jose Martí en op twee gebouwen zie je het gezicht van Ché Guevara en Fidel. Ook in Centra Habana vind je gekleurde huizen en gezellige restaurants, maar het is hier allemaal wat groter opgezet.

Overnachten in Havana

In Cuba is het gebruikelijk dat je overnacht in Casa Particulares waarbij je bij de mensen thuis slaapt. Hotels zijn er ook wel te vinden maar Casas Particulares zijn goedkoper, geven een inkijk in het Cubaanse leven en zijn overal te vinden. Voor de locals is het een manier om inkomen te genereren. Wanneer je in een resort of een hotel verblijft, is dit meestal in handen van de staat. Voor een hotel liggen de prijzen tussen 40 & maximaal 100 euro.

Het loont om je kamer van te voren te reserveren, het is goedkoper en bovendien is Cuba erg populair en is het aanbod schaars. Hetzelfde geldt Casas Particulares. En hoe meer je weg gaat van het centrum, hoe mooier de kamers worden. In Centro Habana en Habana Vieja zijn met name kleine appartementjes te vinden. In Vedado zit je al wat ruimer, maar in de wijk Miramar liggen de mooiste Casas van Havana. Het zou zo maar kunnen dat je hier een eigen woonkamer of zelf een klein zwembad treft. Je kunt een Casa herkennen door een bordje dat buiten hangt. Het is een wit bord met een blauw teken erop. Wil je van de voren reserveren? Dan kun je kijken op websites als: Casaparticular.com, Mycasaparticular.com & Casa-particular.nl. Gemiddeld ben je zo’n 30/50 euro voor een overnachting (vaak met ontbijt en diner als je dat zou willen) kwijt. De eigenaren van het huis moeten zelf nog een deel van het bedrag afdragen.


Rondreis Cuba

Cuba is het  grootste eiland van de Cariben en is met een oppervlakte van 110.860 km2 drie keer zo groot als Nederland. Om het hele land te ontdekken heb je minimaal drie weken nodig. De meeste hoogtepunten liggen in het midden en westen van het land. Is het oosten vind je wel Santigo de Cuba, wat waarschijnlijk de meest authentieke stad is. Zelf bezocht met name Centro de Cuba,  behalve een bezoek aan Havana bezocht ik ook Trinidad, Topes de Collantes, Cienfuegos, Santa Clara en Varadero. De vallei van Vinales kun je hier nog aan toevoegen. Rondreizen in Cuba kan met de speciale toeristenbussen, of met de taxi’s. Cuba is een enorm divers land met een mix van tropische jungles, vrolijke mensen, een rijke mix van de Afro-Cubaanse cultuur, witte zandstranden, verse kokosnoten op elke straathoek (met of zonder rum) en de meest kleurrijke steden ooit!


Lees hier meer over mijn route en rondreis door Cuba

bezienswaardigheden-havana

doen-in-havana

wat-te-doen-in-havana

tips-havana

doen-in-havana