Net terug van mijn stedentrip Boedapest en direct wil ik schrijven. Mijn foto's delen en vooral mijn tips. Want een stedentrip Boedapest is onwijs leuk en ik ben dan ook ontzettend enthousiast! Iedereen is lovend over deze stad aan de Donau en het enige wat ik kan doen is dat nogmaals beamen. De hoofdstad van Hongarije is een samensmelting van de twee steden Buda en Pest. De Douau rivier loopt dwars door de stad en zorgt voor een levendig sfeertje. Benieuwd naar mijn tips? In dit artikel vertel ik meer over wat je kunt doen in Boedapest.

Doen in Boedapest

Begin juni vloog ik met een vriendin vanaf Rotterdam naar Boedapest. Een paar weken eerder zag ik een fijne aanbieding die ik niet kon laten schieten. Vanaf de luchthaven nemen we een taxi naar onze accommodatie en direct krijgen we een goede indruk van de stad. Boedapest is een van de weinige grote steden waar én veel bezienswaardigheden zijn én waar er toch een fijn, relaxt sfeertje hangt. Ik was vijf dagen in de stad en dat was echt perfect om de stad te verkennen maar ook om één of twee dagen te relaxen. Boedapest is ondanks de samenvoeging nog steeds een stad van twee delen. Aan de ene kant van de rivier vind je Boeda - het deel met de bezienswaardigheden en de Gellért berg - de andere kant is Pest, waar de meeste mensen wonen, waar je kunt winkelen en waar vele restaurants zitten. Boedapest bestaat uit oude en historische rijkdommen, maar ook hypermoderne gebouwen en uitspattingen.


➞ Boek je vliegticket naar Boedapest
➞ Boek een stedentrip Boedapest via TUI

doen-in-Boedapest

Beklim de Gellértberg

Stadsdeel Boeda is het rustigste deel van de stad. Hier domineren de Burchtwijk en de Gellértberg het beeld van de stad. De Gellértberg beklimmen we direct de eerste dag - met bijna driehonderd hoogtemeters en dertig graden - best een klim, bekijken hier het vrijheidsbeeld maar genieten vooral van het uitzicht. We blijven een half uur zitten om Boedapest en haar omgeving in ons op te laten nemen. Het reuzenrad draait, de tram rijdt voor bij en de boten varen langs. Door de stad van boven te bekijken kun je ook meteen zien hoe de stad in elkaar steekt. Dit is de enige plek waar je zo’n formidabel uitzicht over beide stadsdelen kunt zien en daardoor is het de klim meer dan waard. Ben je niet helemaal goed ter been? Er gaan ook toeristenbussen naar boven.

Ontdek het prachtige Boeda

De burcht van Boeda ligt aan de heuvel en staat vol pracht en praal. Kasteelcomplex Budavári Palota (het grootste bouwwerk van Hongarije), de Nationale Széchenyi-bibliotheek, het historisch museum van Boedapest, het Sándorpaleis, Paradeplein, een burchttheater, de oranje Matthiaskerk & het Vissersbastion. Allemaal prachtige gebouwen in Boeda. Vanaf Boeda zien we ook het indrukwekkende parlementsgebouw. Boeda kent veel heuvels en straatjes vol kinderkopjes en pastelkleurige huizen.

Bekijk het mooie Vissersbastion

Aan de heuvel in Boeda, direct achter de Matthiaskerk staat het prachtige Vissersbastion. Er zijn maar weinig plekken in Boedapest  die zo’n mooi uitzicht verschaffen over de stad en de Donau (op de Gellértberg na). Het monument bestaat uit trappen die kriskras die alle kanten op gaan en puntige torentjes die een filmische uitstraling hebben. Een beetje zoals in een Harry Potter of een Walt Disney film. Waar de naam precies vandaag komt, is eigenlijk nog steeds een gok. De koepels op het vissersbastion zijn geïnspireerd op de koepeltenten van het nomadenvolk dat Hongarije in 896 in bezit nam. Je kunt Vissersbastion voor het grootste deel gratis bezoeken. Alleen voor het bezoeken van de allerhoogste top betaal je ongeveer een euro.

Eten en winkelen in het bruisende Pest

In Pest is veel te ontdekken. Grote en luxe winkelstraten, restaurants, stadsparken en het grootste badhuis bijvoorbeeld. Dit stadsdeel  is het grotere en vlakke deel van de stad. In Pest bevindt zich onder meer het zakelijke hart van de stad. Klinkt misschien saai maar als je bedenkt dat hier het prachtige Parlementsgebouw bij hoort dan is dat alles behalve stijf en suf. Voor de lekkerste taartjes en ijsjes moet je bij Gebreaud zijn, de beste patissier van de stad!  Je vindt er verder clubs, maar ook kleinere bierhallen en chique bars.

Bezoek een Hongaars badhuis

We hebben gelopen. Heel veel gelopen, heuvels beklommen, lange straten bewandeld en honderden traptreden gezien. Maar we hebben ook in het park gelegen op het Tziget-eiland, baantjes getrokken in het zwembad en ook in een van de bekende Hongaarse badhuizen gedobberd. De badhuizen behoren tot een jarenlange traditie in Boedapest. Veel Hongaren duiken 's avonds na hun werk ter ontspanning nog even het badhuis in. De badhuizen bestaan uit verschilde baden, meestal zijn deze warm, en het water bevat een hoog concentraat aan mineralen wat gezond schijnt te zijn. Zelf bezocht ik het Széchenyi badhuis, een van de grootste van Europa. Vooral in de winter is het fijn op te warmen in het water, maar het is er wel altijd ontzettend druk. Waarschijnlijk ruikt het er naar zwavel, maar dat is gewoon de geur van het helende water.

Relax op Margit-sziget-eiland

Ben je net als ik in de zomer in Boedapest? Dan kun je een warm badhuis beter overslaan en naar het Margit-sziget-eiland gaan. Dit eiland in de Donau is een groots stadspark (waar elk jaar het festival gehouden wordt) en er is ook openlucht zwembad. Je betaald een paar euro en hebt meerdere baden tot je beschikbaar. Bovendien kun je lekker op het gras chillen! Op het eiland vind je verder van restaurantjes, speelvelden en tuinen.

Sta stil bij het Schoenenmonument op de Donaukade

Nabij het Hongaarse parlementsgebouw staan langs de Donaukade een zestig paar schoenen naar het water. De schoenen vormen een monument ter nagedachtenis aan de Joden en de Roma die hier aan het einde van de tweede wereldoorlog zijn omgekomen. Ze werden gedwongen om hun schoenen uit te trekken en vervolgens op de rand te gaan staan. Daarna werden ze letterlijk de rivier in  geschoten. Het monument maakt veel indruk, een plek om even bij stil te staan.

Luister live muziek op een boot langs de Donau

Op de rivier aan de kant van Pest liggen een aantal grote schepen waar restaurants in zijn gevestigd. 's Avonds worden de imposante gebouwen verlicht en is de stad net een sprookje. Hierdoor is het sowieso een aanrader om op de boten te eten. Maar wanneer de gitaren tevoorschijn komen begint het echte feestje. Overal hoor je live-muziek en komen bubbels wijn naar boven. Dansen kan natuurlijk ook, maar alleen als je zeebenen hebt!

doen-in-Boedapestdoen-in-Boedapest

doen-in-Boedapest

doen-in-Boedapest

doen-in-Boedapest

doen-in-Boedapest

doen-in-Boedapest

doen-in-Boedapest