Cuba is zonder twijfel een van de meest complete droombestemmingen. Ik noem zomaar een aantal highlights: de tropische jungle, warmhartige mensen, een rijke mix van de Afro-Cubaanse cultuur, witte zandstranden, een verse kokosnoot op elke straathoek en de meest kleurrijke steden ooit. República de Cuba bestaat uit het eiland Cuba, Isla de la Juventud en ruim 4000 kleinere eilanden. Cuba ligt net voor de golf van Mexico en slechts 500 kilometer van Miami. Om alle hoogtepunten van Cuba te kunnen afstrepen heb je minimaal twee weken nodig, maar liever nog drie weken. Benieuwd naar wat je allemaal kunt doen in Cuba?

Doen in Cuba

Verder is Cuba het land van sigaren, sterke rum, oldtimers, Fidel Castro en Ernest Hemingway. Met een oppervlakte ruim twee keer groter dan die van Nederland en maar 11 miljoen inwoners is er naast een rijke cultuur ook ontzettend veel ongerepte natuur te vinden op het eiland, en dat maakt een mooie mix. Je kunt tijdens je vakantie naar Cuba zowel genieten van het stadsleven als relaxen aan de kust. Ook een wandel of fietstocht door een natuurpark is zeer aan te raden, maar daarover zo meer. Tijdens je vakantie naar Cuba kom je er al gauw achter dat het eiland oeen donker verleden (communisme & revoluties) kent. Inmiddels is dit -gelukkig- verleden tijd en is Cuba veranderd in een ultieme bestemming voor vakantiegangers die op zoek zijn naar een relaxte vibe gecombineerd met cultuur, zon en natuur. De laatste jaren is een vakantie naar Cuba steeds meer in trek onder reizigers wereldwijd. Waarom dat is lees je hieronder.

➞ Bekijk reizen naar Cuba via De Vakantiediscounter
➞ Vakantie Cuba met Tui

Dwaal door de bruisende hoofdstad Havana

De hoofdstad van Cuba, Havana, De hoofdstad van Cuba, Havana, is de meest levendige plek op het eiland en kent talloze barretjes waar de locals dansen en genieten van heerlijke cocktails. Omdat het zo warm is overdag wordt iedereen pas ’s avonds echt actief, hierdoor is Havana perfect maar voor een avondje uit. Uiteraard kun je hier rum van Havana Club drinken maar ook mojito’s zijn populair en veel Cubanen houden van salsa, dus ga zeker een dansje wagen.

Naast feesten kun je in Havana ook een goed beeld krijgen van de geschiedenis van het land.  Zo zie je veel koloniale gebouwen in de oude wijk Havana Viejo en ook het communisme heeft haar sporen achter gelaten: bezoek hiervoor het Capitool en het Museon de la Revolucion. De stad bestaat uit een oud en nieuw deel - Habana Vieja en Centro Habana. Ik raad aan eerst de bezienswaardigheden in het nieuwe deel te bezoeken. Het echte feestje vinden we in het karakteristieke - en duidelijk mijn favoriete - oude deel van Havana.  Hier hoor je de muziek op straat, vind je de befaamde kleurrijke gebouwen van Cuba en de meest sfeervolle pleinen. Plaza de la Cathedral en Plaza Vieja zijn daar twee van. De stad is aangenaam groen en ondanks drukte heel gemoedelijk.

Een autorit in een klassieke oldtimer

Je vakantie naar Cuba is niet compleet zonder een ritje in een oldtimer. Vrijwel het hele land is gevuld met veel oude, felgekleurde wagens. De oldtimers worden zo lang mogelijk rijdende gehouden en dat zie je terug in het straatbeeld: normale auto’s zijn zwaar in de minderheid. Al die oldtimers zorgen er voor dat je tijdens je vakantie naar Cuba een ware stap terug in de tijd maakt en dat is een authentieke ervaring. Een groot deel van de oldtimertaxi's zijn particulieren en de chauffeurs zijn ook echt de eigenaar. Een rit is niet heel goedkoop maar wanneer je door de stad rijdt en deluide Cubaanse muziek aan staat voel je je wel écht even een Cubaanse. Er rijden ook bussen uit bijvoorbeeld Amerika en Europa rond dus het zou zo meer eens kunnen dat je een bus ziet met daarop Almere-Stad of Barcelona. Zie jij jezelf ook al over het eiland rijden? Dan kun je zelf ook een dagje een oldtimer huren.

doen-in-cuba

Eet en slaap bij de locals thuis

In Cuba heb je als toerist twee opties als het gaat om overnachtingen. Optie één is slapen in een - vaak groot opgezette - hotel en optie twee is slapen in een Casa Particular. Hierbij slaap je écht bij de mensen in huis. Je schuift letterlijk bij iemand aan tafel en waant je in het local life van de Cubanen. Uiteraard heb je altijd je eigen slaapkamer en vaak ook je eigen badkamer. Casa Particulares zijn vergelijkbaar met Airbnb of  privégerunde bed & breakfasts waarbij in contact komt met degene die het land het beste kennen. Een Cubaan moet zijn of haar huis officieel bij de regering laten registreren als Casa Particular en hier ook belasting over afdragen. Een deel van wat je betaald voor de overnachting gaat dus (helaas) niet eens naar de eigenaren zelf. De ervaring is in elk geval goud waard en één van de de leukste dingen om te doen in Cuba.

Koffieplantages en watervallen in Topes de Collantes

Vaak wordt Cuba - terecht - in een adem genoemd met kleurrijke steden en de vele stranden, maar ook de natuur verdient alle aandacht. De zomers in Cuba zijn heet, kunnen vochtig zijn en ook orkanen zijn er niet onbekend. De winters zijn met temperaturen tussen de 25 en 30 graden en een briesje aangenaam en door de natte zomers is het eiland groen. Heel groen. Topes de Collantes is een natuurgebied vlakbij Trinidad aan het zuidkant van het eiland. Koffieplantages, natuurlijke zwembaden, trossen bananen, verstopte grotten, meterslange watervallen en tropische vogels - hallo kolibrie - bomen en veel planten. Hiken dit door gebied is een fijne afwisseling en als het aan mij ligt echt een must om te doen in Cuba.

Proef de beste rum & cocktails (met mate!)

Op culinair gebied staat Cuba niet bepaald bekend als land met een hoogstaande keuken. Maar goede drankjes maken kunnen ze wel. Cuba staat natuurlijk bekend om zijn rum, dus cocktails drinken is een must-try als je hier bent. De beste rum is - heb ik me laten vertellen - niet de Havana Club rum maar de Santiago de Cuba rum, die uit het oosten van het land komt. Bekende Cubaanse cocktails zijn de Mojito - die kennen we allemaal -, Saoco - rum met kokoswater, Cuba Libre - met cola en limoen - en de Daiquiri - rum met limoen en suiker.

De mensen en het kleurrijke leven op straat

In Cuba zie je altijd mensen op straat. Pratend met elkaar, een potje schaken, fietsend en spelend. Het sociale leven speelt zich altijd buiten af. Niet zo gek met de vele zonuren en de warme temperatuur het hele jaar door. Mannen op leeftijd met een dikke sigaar, kinderen die softbal spelen, vrouwen die dansen. Het is er gewoonweg druk te noemen. Vooral 's avonds begint iedereen los te komen en wordt het gezellig tot in de vroege uurtjes.


Lees ook: Niet te missen op Cuba: het mooie Cienfuegos

doen-in-cuba

doen-in-cuba

doen-in-cuba

Dans mee met de muziek

Cuba is muziek en muziek is Cuba. Stilzitten in steden als Havana en Trinidad is vrijwel onmogelijk. De muziek van Cuba bestaat uit een grote verzameling van tradities, voornamelijk beïnvloed door West-Afrikaanse en Spaanse muziek. Alle Cubanen lijken gevoel voor ritme te hebben en ook nog eens talent om goed te kunnen zingen. Tijdens je Cubareis zul je heel wat verschillende muziek- en dansstijlen voorbij zien komen. Van de klassiekere stijlen zoals de Danzon, Son, Rumba en Salsa, tot aan de modernere stijlen als Hiphop en Reggaeton die je steeds meer hoort.

Bekijk het fotogenieke Trinidad

Ik denk dat  Trinidad behoort tot mijn favoriete plekken ter wereld. Een theater aan mensen op straat, live muziek, cocktails, oude auto's en dat alles ten midden van een schilderachtige entourage waarbij de kleuren lijken te dansen. Als kind was ik degene met een rugzak die verblinde van gekkigheid en nog steeds maken vrolijke kleuren iets in me los. Niet alleen ik werd er blij van, ook de camera draaide overuren. Trinidad is een stad zonder asfalt, een stad van de paardenkarren, de zon en de locals die spelletjes spelen op straat. Let op: door toeristenbussen kan het op sommige moment erg druk zijn, wacht daarom rustig af en ga op pad wanneer deze weer weg zijn.

Kokosnoten en tropische stranden

Van het bosrijke binnenland komen we terecht op stranden. De kust is gevuld met witte zandstranden, helder blauw water en een hand vol pelikanen. De rijpste kokosnoten worden uit de boom getikt om vervolgens te worden opgehakt. De noot wordt met een rietje in mijn hand gedrukt waarna ik neerplof voor een heerlijke slok verse kokssap. De mooiste stranden van Cuba vind je behalve in Vardero bijvoorbeeld ook bij Holguín, Playa Siboney en bij de Varkensbaai tussen Playa Larga en Playa Giron. Deze stranden in Cuba staan bekend om haar heldere wateren, mooie lagunes en grote verscheidenheid aan tropische vissen. En natuurlijk de zeeschildpadden. Met een beetje geluk zie je, als je komt in het juiste seizoen, de schildpadden het strand op komen om eitjes te leggen, wat een bijzonder gezicht is. Daarnaast kun je ook prima snorkelen aan het strand want het zeewater is helder en bovendien rijk aan vissen.

Je vakantie naar Cuba

Overtuigd om direct een reis naar Cuba te boeken? Een vakantie naar Cuba is de laatste jaren steeds populairder geworden onder de vakantiegangers, dus het zal ook drukker worden op het eiland. Ik raad daarom aan niet te lang te wachten om je vliegticket te boeken. Op Cuba kun je op de bonnefooi reizen, zelfstandig een planning maken, een rondreis of bijvoorbeeld een groepsreis boeken. Voordat je het land gaat bezoeken moet je vooraf een aantal dingen regelen. Denk aan een visum en vaccinaties. Ook heb je geen tot nauwelijks internet op Cuba. Alles wat je moet weten voordat je naar Cuba gaat lees je hier.

doen-in-cuba

doen-in-cuba