Naar Costa Rica ga je absoluut voor de mooie natuur. Het is een van de groenste landen ter wereld, natuurbehoud en de dieren zijn hier heilig. Ondanks een bescheiden oppervlakte is Costa Rica een enorm diverse bestemming waar je prachtige natuurgebieden vindt. Toekans, verschillende soorten aapjes, kleurrijke ara’s, walwissen, alligators en meer, ook betreft dieren kijk je er je ogen uit. In Costa Rica vind je onder andere tropisch regenwoud, droogbossen en nevelwouden, maar net zo goed vulkaankraters en koraalriffen. Alle natuurparken, dit zijn er 28, in Costa Rica zijn absoluut aanraders om te bezoeken. Bijna dertig natuurparken bezoeken tijdens een vakantie is misschien een beetje veel, daarom hebben we een selectie van de mooiste nationale parken van Costa Rica gemaakt.

Mooiste nationale parken van Costa Rica


Costa Rica is ongeveer anderhalf keer zo groot als Nederland en bestaat grotendeels uit natuur. Meer dan 30% bestaat daadwerkelijk uit beschermd natuurgebied. Duurzaamheid en natuurbeheer staan hoog in het vaandel. Dit is ook een van de redenen dat je niet overal zo makkelijk zelfstandig de natuur in kunt. Natuurgebieden kun je alleen bezoeken door een kaartje te kopen. Het is niet zo dat je echt in een park loopt, maar je moet wel op paden blijven of met een gids op pad. Dat laatste is sowieso een aanrader want dan leer je meer over de flora en zul je veel meer dieren zien. Corcovado kun je niet zonder bezoeken en ook in de andere gebieden is het altijd aan te raden. Een gids is niet goedkoop dus als je moet kiezen kun je het in Manuel Antonio en La Fortuna eventueel overslaan.

➞ Lees ook: een auto huren en rijden in Costa Rica
➞ De leukste (budget) accommodaties in Costa Rica

1. Corcovado

National Geographic noemde Corcovado eens "De meest intense plek op aarde op gebied van biodiversiteit" en ook volgens vele Tico's is dit een hele bijzondere plek in Costa Rica. Zo bijzonder dat je het niet zonder gids kunt en mag bezoeken. Corcovado is erg afgelegen, staat vol met bossen en ligt bovendien op een schiereiland en wordt dus omringt door zee. Het is hierdoor een fijne leefomgeving voor vele wilde dieren. Het natuurgebied is ruim 424 vierkante kilometer groot, en bestaat uit zowel primair en secundair regenwoud. Je moet het met eigen ogen zien om te ervaren. Met een gids spot je vele apen en vogels, en met geluk een tapir en miereneter. Ook de puma voelt zich thuis in Corcovado.

Toegangsprijs: $100 per persoon inclusief gids, lunch en boottocht
Accommodatie: Cotingas Ocean View

mooiste-natuurpark-costa-rica

dieren-costa-rica

natuurparken-costa-rica

2. Monteverde

Monteverde is letterlijk vertaald 'groene berg' en een betere naam had het niet kunnen hebben. Het is een van de populairste nationale parken van Costa Rica en er is dan ook van alles te doen. In Monteverde heb je namelijk langste zipline van Latijns Amerika, zeker een must om te doen. Je zweeft letterlijk door het groene woud. Monteverde bestaat grotendeels uit nevelwoud, iets wat vrij uniek is. Slechts 1% van alle bossen wereldwijd is nevelwoud. Deze wouden liggen in tropische gebieden en tegelijk op een hoogte van 1500 meter en hoger. Door dit bijzondere klimaat heeft Monteverde een hoge biodiversiteit. Zo zijn er meer dan 3000 verschillende plantensoorten en 100 soorten zoogdieren. Daarnaast leven er ook de vele reptielen, insecten en vogels. Via een lange kronkelde weg bergopwaarts kom je aan bij Santa Elena, het dorp met accommodaties en restaurants. Ook hier is het een stuk kouder en vochtig. Neem dus warme kleding mee. Je kunt wandelen in het Elena Cloud Forest Reserve of het drukkere Monteverde Cloud Forest Reserve.

Toegangsprijs: $22
Accommodatie: Hotel Bosque Verde Lodge

tips-monteverde

Monteverde-tips

monteverde-costa-rica

3. El Arenal (bij La Fortuna)

Arenal National Park is bekend vanwege de 1633 meter hoge vulkaan. De vulkaan zelf kun je niet beklimmen, het is immers een van de meest actieve vulkanen ter wereld, maar de tropische regenwouden daaromheen kun je wel bezoeken. De vulkanische grond is bijzonder vruchtbaar waardoor de natuur ook hier wonderschoon is. Rondom de vulkaan, in het Volcano Arenal National Park, liggen diverse wandelroutes. Het Mistico park is daarvan het meest populair. Dit heeft te maken met de hangbruggen die over de bossen zijn geplaatst en de mist die tussen de bomen blijft hangen. Zo loop je letterlijk tussen de boomtoppen. De meeste hikes kun je hier overigens zonder gids doen maar met gids zie je natuurlijk meer.. Door de vulkaan zijn er in de omgeving van La Fortuna hotsprings te vinden waar je in kunt badderen. Ook de Catarata La Fortuna waterval behoort tot een van de mooiste natuurplekjes in Costa Rica.

Toegangsprijs Mistico: $26
Accommodatie: Selina La Fortuna

mooiste-natuur-costa-rica

mooiste nationale parken van Costa Rica

vulkaan-costa-rica

4. Manuel Antonio

Om direct met de deur is huis te vallen; Manuel Antonio is het meest toeristische wildpark van Costa Rica. Ook het minst ongerept. Desalniettemin is het er prachtig en behoort het wat mij betreft toch tot een van de mooiste nationale parken van Costa Rica. De stranden zijn er prachtig en je kunt veel dieren zien. Hierdoor is het bijvoorbeeld wel een leuk natuurpark om te bezoeken met kinderen. De paden zijn goed, je kunt er zwemmen, er is eetgelegenheid en het is niet erg groot. De combinatie met het woud, het witte zand en blauwe water is fantastisch. Reis je met de auto dan zet je deze in het dorp neer (tegen betaling) waarna je een stukje moet lopen. Houd rekening met drukte. 'Slecht eten' zoals koekjes zijn niet toegestaan en je tas wordt van te voren dan ook gecontroleerd. Een appel en drinken mag je bijvoorbeeld wel meenemen. Aanrader is om een nacht-tour te doen in Manuel Antonio.

Toegangsprijs: $18
Accommodatie: Coco Beach Hotel

manuel-antonio-costa-rica

tips-manuel-antonio

tips-manuel-antonio

5. Cerro Chirripo

Cerro Chirripo is de hoogste berg van Costa Rica, 3.819 meter telt de top maar liefst. Om deze te beklimmen heb je een licentie en een enorm goede conditie nodig, maar de omgeving is net er zo mooi. Dit is een van de ruigere nationale parken van Costa Rica en geschikt voor uitdagende wandelingen. De top Chirripo bereik je alleen als ervaren wandelaar. Via SINAC moet je reserveren. Een andere uitdagende hike is bijvoorbeeld de Cloud Brige hike. Verwacht geen bruggen of een wandelpad, je klimt hier over rotsen, rivieren en steile paden met rollende stenen. Het is er ontzettend rustig en de meest bijzondere vogel van Costa Rica, de quetzal, komt hier voor. Bovendien is het er niet zo warm als in de rest van Costa Rica. Je verblijft in San Gerardo de Rivas wanneer je de omgeving van Cerro Chirripo wilt verkennen . De omgeving van Cerro Chirripo is in elk geval een aanrader. Deze regio wordt gezien als het hart van het authentieke Costa Rica.

Toegangsprijs: Het Cloudbridge Reserve kost $7.
Accommodatie: Hospedaje El Bambú

cherripo-costa-rica

natuur-costa-rica

natuurparken-costa-rica

6. Tortuguero National Park

Net als Corcovado ligt Tortuguero National Park vrij afgelegen. Je bereikt het alleen per boot of vliegtuig. Het afgeschermde gebied is mede hierdoor een fijne plek voor schildpadden om te nestelen. Elk seizoen komen hier tientallen kleine schildpadjes uit hun ei en gaan op weg naar de zee. Dit is een van de redenen om Tortuguero te bezoeken maar er zijn er meer. In het relatief jonge laagland regenwoud zijn talloze andere dieren, bomen en planten te zien. Zo zijn hier zo’n 400 boomsoorten en 2000 bloemensoorten te vinden, en ruim 800 verschillende dieren en vogels. Ook apen, de tapir, luiaard en jaguar leeft hier bijvoorbeeld. Tortuguero National Park ligt aan de Caribische zee en omvat veel water. Enkele van de mooiste stranden in Costa Rica zijn hier dan ook te vinden. Er zijn verder veel moerasachtige gebieden en de beste manier op het natuurgebied te verkennen is met een boot. Bij een Lodge in de buurt kun je tours boeken.

Toegangsprijs: $18 exclusief tour. Schildpaddentour is $35.
Accommodatie: Mawamba Lodge


➞ Huur een auto via Sunny Cars of EasyTerra
➞ Bekijk reizen naar Costa Rica via Better Places

flora-fauna-costa-rica

wandelen-costa-rica

mooiste-natuurgebied-costa-rica