Na Marrakech en Cassablanca is Fez de grootste stad van Marokko. Samen met Meknes, Marrakech en Rabat is het een van de vier koningssteden. De keizerlijke stad wordt gezien als de hoofdstad van de traditionele cultuur van Marokko. Ik ging op onderzoek uit en ging na of de stad echt zo bol staan van de culture schatten. Zeg je Fez dan zeg je leerlooiers, Place Nejjarine, Bab Bou Jeloud en de grootste Medina van Marokko. De leukste tips voor Fez lees je hier.

Wat te doen in Fez?


De stad Fez werd begin negende eeuw gesticht door Moulay Idris I, een afstammeling van de profeet Mohammed. Zijn zoon Idris II maakte Fès de hoofdstad van zijn rijk. Eeuwenlang is Fez het spirituele en intellectuele centrum van de islam geweest en nog steeds ademt de stad spiritualiteit, sfeer en historie. De Karaouine Universiteit werd in 859 gesticht en is daarmee de oudste nog dienstdoende universiteit ter wereld. Dwalend door Fez lijkt het alsof je weer terug bent naar toen. Terug naar de middeleeuwen. Overal om me heen zie ik traditionele ambachten. Van Berbertapijt, aardewerk en leerlooiers tot aan zoete gebakjes.

Reserveer een huurauto voor je rondreis Marokko via Sunny Cars


Lees ook: Een afwisselende road trip door zuidelijk Marokko

bezienswaardigheden-in-fes

Verdwalen in de Medina grootste Medina van Marokko

Zodra je de waanzinnige stadspoorten (Bab Boujloud & Bab Agnaou) passeert, is het alsof je een andere wereld betreedt. Het oude en autovrije centrum, de medina, is een doolhof van smalle straatjes en mystieke souks. We verdwalen hier meer dan eens maar vinden dankzij de bordjes altijd weer onze weg. Overigens geen straf om hier overdag te (ver)dwalen, je vermaakt je uren door het arabische leven hier, en de vele mooie kleuren leiden me telkens af.  Tot ik bijna omver wordt gelopen door een volbepakte ezel of door iemand die zicht door de menigte manoeuvreert een kar met sinaasappels. De media van Fez is een labyrint van talloze oude schatten, gedetailleerd bewerkte houten deuren, oude paleizen, versierde bedevaartsoorden, en traditionele huizen. Op veel plekken zie je hoe oud Fez is: de medina wordt soms alleen met een paar balken omhoog gehouden. 1200 jaar aan geschiedenis gaat aan je voorbij.

In Fes el-Bali, de oude stad, staan enkele van de mooiste religieuze Arabisch-Andalusische gebouwen. Als niet moslim kun je ze vaak niet betreden maar een glimp opvangen is al de moeite waard. De oude stad heeft een adembenemend middeleeuws karakter, reden waarom de UNESCO Fès heeft geplaatst op de lijst van wereldmonumenten.

Traditionele leerlooijers van Fez

We laten steeds verder leiden door de stoffige steegjes om vervolgens via een restaurant/winkel het terras op te klimmen waar we uitzicht hebben op de beroemde Leerlooijers. Al is berucht misschien een beter woord, als je ziet in welke arbeidsomstandigheden er gewerkt wordt. Het is keihard werken in de bloedheette zon en de geur die vrij komt is vrij heftig. Bij binnenkomst krijgen we dan ook een takje verse munt tegen de stank. Ik vind het lastig om te zien want besef me heel goed dat dit huiden van dieren zijn. Toch vind ik dat dit bezocht moet worden, alleen al om te beseffen hoe hard het leven soms is.

Place Nejjarine museum

Mijn favoriete plek in Fez is het museum Place Nejjarine. In Fez worden veel oude ambachten uitgevoerd. Niet allen het leerlooien behoort daar toe, ook worden het veel houtgesneden kunstwerken gemaakt In het Museum of Woods Arts and Crafts kun je dit vakmanschap bewonderen. Groot is het niet, maar de uiteenlopende kunstwerken, deuren, gebouwen en meubelstukken zijn de moeite waard om te bekijken. Het museum heeft een dakterras met uitzicht over de stad. Toegang is toen ik er was zelfs gratis.

De Koran scholen van Fez bezoeken

Zoals op veel plekken in Marokko behoren ook de Koran scholen van Fez  tot de mooiste bezienswaardigheden.  De mooie architectuur en vele kleurrijke tegeltjes worden logischerwijs ontzettend veel gefotografeerd. Fez kent twee scholen en zijn rustiger dan die in Marrakech (die in Marrakech wordt overigens nu verbouwd). De Koran scholen in Fez zijn Medersa Bou Inania en Medersa el-Attarine.

Eten en koken in Fez

Eten in Marokko is sowieso al fantastisch, maar in Fez doen ze daar nog een stapje boven op. Naast de restaurants waar ze traditionele gerechten serveren zijn er ook veel moderne, internationale restaurants en dakterrassen te vinden. Het is dan ook geen opgave om goede restaurants in Fez te vinden. Mijn favorieten plekken? Café Clock, Dar Roumana en Restaurant Dar Tajine Fès. Café Clock is een hele bekende plek in Marokko en weidse omgeving. Het is de hipste plek van Fez (en in Marrakech zit ook een vestiging) en behalve de lekkerste smooties en milkshakes vind je hier  moderne gerechten zoals een quiche met aubergine en geitenkaas, een salade met vijgen en blauwe kaas, all-day breakfast. Er worden daarnaast kookworkshops gehouden, muziekavonden, henna workshops, buikdansenavonden en andere culture activiteiten.

Overnachten in Fez

Tijdens mijn verblijf in Fez sliep ik drie nachten in Riad Louna. Echt een plek naar mijn hart. Binnen de muren van de Riad heerst er niets meer dan rust en Sereniteit. De lichte binnentuin en het dakterras zijn direct mijn favoriete plekken van deze Riad. We dineren hier dan ook en het smaakt ons goed, maar het ontbijt is echt fántastisch. Hoewel de eeuwenoude Koningsstad roept zou ik ook wel de hele dag in deze Riad willen blijven. Het is zo uitgebreid en alleen maar heerlijk vol traditionele Marokkaanse zoetigheden. En hoeveel de eeuwenoude Koningsstad ook roept, stiekem zou ik wel de hele dag in deze Riad willen blijven. Prijzen liggen tussen de 50 en 90 euro voor een kamer inclusief ontbijt. Je kunt de badkamer delen maar ook voor een eigen badkamer kiezen. De Riad is vrij lastig te vinden dus laat je ophalen of vraag om een duidelijke route beschrijving. De locatie is wel enorm centraal midden in de Media.

Fez of Marrakech bezoeken?

Ik krijg met regelmaat de vraag welke stad nou leuker is, Marrakech of Fez? Fez was mijn eerste kennismaking met Marokko, en voelde daardoor onwennig. Uiteindelijk vond ik het een hele mooie plek, welke ik deelde met veel anderen. Hoewel Marrakech ook enorm toeristisch is, is het daar beter gemengd met het leven van de locals. Marrakech is hipper dan Fez, er is meer te zien en te doen en is groter. Fez is een soort Marrakech light. Ik vond beide in elk geval enorme aanrader. Wanneer iemand vraagt wat mijn favoriete stad in Marokko is denk ik toch dat het een andere stad is: Meknes. Lees hier meer over Marrakech.


Lees ook: De mooiste accommodaties in Marokko

Uitstapjes en excursies vanuit Fez

Vanuit Fez ben je in no-time bij de mooiste plekken van Marokko. Het Rifgebergte, de Hoge Atlas en de kust liggen binnen handbereik. Op nog half uur van Fez ligt de stad Meknes en Volublis. Ook Meknes is vanwege de rust en cultuur een aanrader om te bezoeken. De gele stad staat vooral bekend om haar magisch mooie Mausoleum van Moulay Ismail. Op slechts een half uur rijden van Meknes liggen de Romeinse kunstschatten van Volubilis. Een van de best bewaarde Romeinse Ruïnes in heel Marokko. Waar ooievaren het terrein beheren en waar het uitzicht fenomenaal is. Nabij ligt ook pelgrimsstad Moulay Idriss, wat een bijzondere plek is om te bezoeken. Drie uur ten noorden ligt een van de meeste bijzondere plekken op aarde; het blauwe stadje Chefchaouen.


REIS INFORMATIE MAROKKO

Wanneer je de ‘regels’ van Marokko een beetje kent is het een fantastisch land om door heen te reizen. Het land bezocht ik inmiddels twee keer: één keer reisde ik door het noorden en een keer door het zuiden. Beide delen zijn totaal anders en beide honderd procent een bezoek waard. Marokko kun je het makkelijkst per vliegtuig bereiken. Vliegen kan naar vele steden als Marrakech, Fez, Agadir en Cassablanca. De vliegtijd bedraagt ongeveer 4 uur. De beste reistijd naar Marokko is het voor en na-jaar. De zomers zijn erg ontzettend heet.

Overnachten in een Riad in Marokko is absoluut een must. Deze kun je boeken via Booking.com. De accommodaties in Marokko zijn echt fantastisch en alleen deze zijn al een reden om eens naar het land af te reizen. Blijf je langer dan 3 maanden in Marokko? Dan moet je een visum aanvragen. Bij veel accommodaties en op de luchthaven wordt je gevraagd een forumlier in te vullen; paspoort informatie, wie je bent, wat je doet, waar je vandaan komt, naar toe gaat, waarom je naar Marokko gaat en waar je verblijft. Let op: wees op tijd op het vliegveld, de paspoortcontrole kan erg lang duren (vooral in Marrakech). Je paspoort dient bij vertrek uit Marokko nog aan half jaar geldig te zijn. Lees hier alle artikelen over Marokko.

Inpaklijst Marokko:

  • Paspoort
  • Creditcard
  • Een sjaal (om te bedekken en tegen zand in de woestijn en in religieuze gebouwen)
  • Lange luchtige kleding
  • Desinfectie gel
  • Zonnebrand

bezienswaardigheden-in-fes

bezienswaardigheden-in-fes

bezienswaardigheden-in-koningsstad-meknes

bezienswaardigheden-in-fes

bezienswaardigheden-in-fes

bezienswaardigheden-in-fes

slapen-in-een-riad-in-marokko

slapen-in-een-riad