Zin in een avontuurlijke road trip waarbij je de meest indrukwekkende natuur ziet, overnacht in bijzondere accommodaties, je je in een andere wereld waant maar waarvoor je niet ver hoeft te reizen? Marokko is dan dé bestemming. De wegen zijn er over het algemeen erg goed, de mensen zijn er vriendelijk en er is bovendien veel te zien en te doen. Kortom, één van de tofste bestemmingen om een road trip te maken. De route van mijn road trip door Marokko deel ik hier.

Roadtrip route zuid Marokko in 1 week / 10 dagen


Hoewel vaak anders gedacht wordt is Marokko een toegankelijk land om een individuele road trip te maken. Je kunt er prima een eigen route uitstippelen en met een huurauto het land gaan verkennen. Tijdens mijn road trip door het zuidelijke deel van Marokko ontdekte ik vooral de adembenemende natuur en kleinere steden. Al sloot ik af met het drukke Marrakech. Een roadtrip door Marokko kan ik in elk geval iedereen aanraden. Wil je een rondreis door het hele land doen? Check dan ook mijn route voor het noorden van Marokko.

Auto rijden in Marokko

Het is niet gek om na te denken of auto rijden in Marokko wel een goed idee is. Het blijft ten slotte wel Afrika. Gelukkig is het wegendek in Marokko verrassend goed en zijn de wegen over het algemeen erg rustig. Kies er wel voor om van te voren bij een betrouwbare auto verhuurder te boeken. Zo kom je op het vliegveld niet voor verrassingen te staan. Sunny Cars is bijvoorbeeld een Nederlandse organisatie, je kunt hier dus altijd op terugvallen en dat geeft een stukje extra vertrouwen. Let wel op, mijn route begon in Agadir en eindigde in Marrakech. Je betaald extra kosten wanneer je de auto op een andere locatie inlevert.

Zorg er verder voor dat je in Marokko een volle tank hebt. We hebben onderweg veel tankstations gezien, maar je weet het maar nooit. Betalen gaat overigens meestal met cashgeld. Ik raad het niet aan om in het donker te rijden omdat donker écht heel donker is. Het is gebruikelijk voor de lokale bevolking om te liften, ook in de middle of nowhere. Het kan zijn dat je gecontroleerd wordt op je papieren en er wordt ook vaak gecontroleerd op snelheid. In de steden rijden is chaotisch en lijken er geen regels te zijn. Rijden is hier iets minder relaxt

Reserveer een huurauto via Sunny Cars
Huur een auto via EasyTerra


Dag 1 tot en met 3: Agadir - Taghazout

Na een vlucht van ruim drie uur landen we op de luchthaven van Agadir. Hier halen we de huurauto op (automaat en hybride!) en rijden direct naar Taghazout, een half uur verderop. Met haar vele restaurants en terrasjes aan zee is Taghazout voor iedereen fijne plek in Marokko. Hoewel Taghazout niet groot is kun je je er toch een aantal dagen vermaken en ultiem relaxen, maar vooral surfen en yoga doen. Zelf bezocht ik Taghazout aan het begin van mijn road trip Marokko maar ik kan me voorstellen dat het ook een perfecte afsluiting is.

Overnachting: World of Waves

Dag 3 en 4 Taghazout - Taroudant

Taroudant is een kleine stad in het zuiden van Marokko dat door veel mensen wordt overgeslagen. Het is er dan ook niet zo mooi als in grotere steden als Fés. Toch is het een fijne stop wanneer je bijvoorbeeld vanaf Agadir aankomt. Direct doorrijden naar Ouarzazate is namelijk wel een erg lange reisdag. Taroudant is daarnaast ook een aanrader omdat het amper tot geen toerisme kent, en je je hier midden in het Marokkaanse leven bevindt. Taroudant staat ook wel bekend als de grootmoeder van Marrakech, al dan niet een stuk rustiger. Zelf zag ik de gelijkenis niet zo. De stadsmuren die voorzien zijn van vierkante torens zijn in elk geval erg imposant. De stad ligt in een vruchtbare vallei en wordt daardoor omringt door boomgaarden en fruitbomen.

Overnachting: Riad Dar Tourkia

Dag 4 - 5 Taroudant - Lodge Hara Oasis

Na een kort bezoek aan het centrum van Taroudant en een zicht vanuit de stadsmuur rijden we verder naar een wel hele bijzondere bestemming. Niet vanwege bezienswaardigheden of andere hoogtepunten, maar vanwege een unieke accommodatie: Lodge Hara Oasis. In Agdz zelf, waar deze lodge vlakbij ligt is niet veel te zien. Maar de kans is groot dat je je bij Hara Oasis prima vermaakt. De Lodge ligt in een oase, logischerwijs aan het water, waardoor je hier een hele andere Marokko ervaring beleeft. De mooiste zonsondergangen bij de rivier met uitzicht op een rots en slapen in een hutje tussen het groen klinkt voor mij als een droom. En dat was het ook.

Overnachting: Lodge Hara Oasis

steden-Marokko

hoogtepunten-Marokko

surfen-Marokko

vakantie-Marokko

Dag 5 - 6 Lodge Hara Oasis - Gorges du Todgha

De route wordt met elke kilometer mooier en mooier. Eerst zien we besneeuwde bergtoppen en maanlandschappen, nu komen we aan bij de mooiste kloof van Marokko: de Todra kloof Op sommige plekken is de rode kloof net iets meer dan 10 meter breed, met enorme hoge rotswanden tot 160 meter aan beide kanten van de kloof. Ben je op zoek naar een echte uitdaging? Je kunt om sommige delen aan de wand klimmen. Tip: rij ook naar de Dadès Kloof voor een van de mooiste slingerwegen ter wereld.

Overnachting: Auberge Le Festival

Dag 6 - 7 Gorges du Todgha - Skoura

Ons verblijf in Skoura is een soort rustdag. Behalve de vele palmplantages bekijken, Skoura wordt ook wel Oasis of 1000 Palms genoemd, is er weinig te doen. Ondanks dat we nooit meer dan vier uur per dagen rijden is een dag zonder 'hoogtepunten' wel fijn. Ik geniet hier van een relaxte accommodatie en het niks hoeven. Skoura is nog vrij onontdekt en dat maakt het een bijzondere plek.

Overnachting: Kasbah Ait BenHadda

Dag 7 - 8 Skoura - Aït-Ben-Haddou

Na Skoura staat ons een grote toeristische attractie te wachten. Onze volgende bestemming is namelijk Aït-Ben-Haddou. We merken dat we dichter bij de grote stad komen en bovendien is Aït-Ben-Haddou decor geweest van grote films. Neemt niet weg dat Aït-Ben-Haddou een aanrader is om te bezoeken. Zelf verbleef ik er een nacht, maar een middag is er ook voldoende.

Overnachting: Maison d’hôtes Dar El Haja

Dag 8 - 9 Aït-Ben-Haddou - Marrakech

Na Aït-Ben-Haddou staat ons de hoogste bergpas, Tizi ’n Tichka, van heel Afrika te wachten. De route van Aït-Ben-Haddou naar Marrakech duurt drie uur maar de route is zo mooi dat je er lang over wilt doen. De bergpas heeft een hoogte 2.260 meter maar is bijzonder goed begaanbaar. Het landschap verandert van zandrood naar zwart, besneeuwde bergtoppen en groene landschappen. Een groot contrast met het drukke Marrakech waar we in de middag aan komen.

Dag 9 - 10 Marrakech

Ik heb lang getwijfeld om Marrakech te bezoeken. De meningen en ervaringen over deze stad zijn nogal uiteenlopend. Een aantal jaar geleden bezocht ik Fès en werd daardoor toch getrokken om de bekendste stad van Marokko te bezoeken. En mijn ervaring was enorm positief. Ik een Marokkaanse lamp, genoot op één van de dakterrassen van de moderne Marokkaanse keuken, dwaalde door de Souk en verbleef in een van de meeste fijne Riads.

Overnachting: Riad Villa Almeria

Ultieme route door Marokko

Wil je twee of drie weken rondreizen door Marokko? Dan kun je ook het midden het noorden bezoeken. Vanaf de Todra Gorge kun je door rijden naar Fez. Een lange maar mooie route door het hoge Atlasgebergte. Ook de rit van Fès naar Chefchaouen in het uiterste noorden van Marokko is fascinerend. Het blauwe stadje van Marokko is een hele beleving op zich. Ook kun je Rabat, Meknes en Essaouira toevoegen aan je roadtrip door Marokko.


Reis informatie Marokko

Marokko bezocht ik inmiddels twee keer: één keer reisde ik door het noorden en een keer door het zuiden. Beide delen zijn totaal anders en beide honderd procent een bezoek waard. Marokko kun je het makkelijkst per vliegtuig bereiken. Vliegen kan naar vele steden als Marrakech, Fez, Agadir en Cassablanca. Je kunt ook kiezen om een rondreis met organisatie te boeken. Bijvoorbeeld via TUI, Better Places en Sawadee. De beste reistijd naar Marokko is het voor en na-jaar.

Overnachten in een Riad in Marokko is absoluut een must. Deze kun je boeken via Booking.com. De accommodaties in Marokko zijn echt fantastisch en alleen deze zijn al een reden om eens naar het land af te reizen. Blijf je langer dan 3 maanden in Marokko? Dan moet je een visum aanvragen. Bij veel accommodaties en op de luchthaven wordt je gevraagd een forumlier in te vullen; paspoort informatie, wie je bent, wat je doet, waar je vandaan komt, naar toe gaat, waarom je naar Marokko gaat en waar je verblijft. Let op: wees op tijd op het vliegveld, de paspoortcontrole kan erg lang duren. Je paspoort dient bij vertrek uit Marokko nog aan half jaar geldig te zijn.

Lees ook: slapen in de woestijn in Tunesië

rondreis-Marokko

roadtrip-Marokko-1-week

roadtrip-zuid-Marokko

auto-rijden-Marokko

Atlasgebergte-roadtrip

reisroute-Marokko

roadtrip-Marokko

Marokko-high-lights

roadtrip-Marokko