Luxemburg is een prachtig stukje Europa dat tot de top 3 landen van de wereld behoort op het gebied van wijnconsumptie en rijkdom. Het goede leven dus! Bovendien beschikt Luxemburg over enorm veel fauna. En dat terwijl het één van de kleinste landen van Europa is. Doordat het land zo klein is, kun je gemakkelijk veel dingen doen. Het rijden van noord naar zuid Luxemburg duurt ongeveer 2 uur. De mensen die er wonen zijn vriendelijk en zullen je altijd helpen als dat nodig is. Afgezien van het betoverende heuvellandschap vind je in Luxemburg ook indrukwekkende middeleeuwse kastelen en mooie dorpjes. Wat is er nog meer te doen in Luxemburg? Je leest het hier.

Wat te doen in Luxemburg


Wat zijn de belangrijkste bezienswaardigheden in Luxemburg? Is een stedentrip Luxemburg Stad de moeite waard? Wat is de beste tijd om Luxemburg te bezoeken? Waar vind je mooie natuur of waar kun je overnachten? Veel mensen kiezen voor Luxemburg als tussenstop tijdens een doorreis. Zonde want het is een heerlijke vakantiebestemming dichtbij huis, op ongeveer vier uur rijden vanaf Utrecht. In dit artikel lees je al onze tips.

➞ Bekijk voordelige vakanties
➞ Vakantie ideeën dichtbij huis

vakantie-Luxemburg

1. Wandeling door het historische centrum van Luxemburg Stad

Luxemburg stad is klassiek en statig, met mooie roomkleurige gebouwen en leuk voor een korte stedentrip. Aan de rand van de stad ligt een kloof en natuurgebied waardoor stad en natuur goed te combineren zijn. De perfecte manier om de stad Luxemburg te verkennen is te voet. Het is tenslotte vrij klein, maar hou er wel rekening mee dat het een stad vol ups en downs is door het bergachtige landschap. In feite is de stad verdeeld in La Ville Basse en La Ville Haute.

2. Waterval van Schiessentümpel

Je zult hier een geweldige combinatie van natuur en mystiek aantreffen. Een betoverend bos omringt de waterval en het water stroomt onder een sprookjesachtige brug. De waterval ligt nabij het plaatsje Müllerthal in het oosten van Groothertogdom Luxemburg. 

3. Kamperen in de Ardennen of Mullerthal

Kamperen in het Mullerthal en in de Ardennen is vrij populair maar dat is ook niet gek als je de beeldschone natuur ziet. Deze gebieden zijn de populairste plekken voor lange wandelingen door de bossen. Het Mullerthal wordt ook wel Klein Zwitserland genoemd. Dit vanwege het rotsachtige karakter dat veel weg heeft van het Zwitserse landschap.  Mooie (camper)campings aan de rivier vind je gemakkelijk en zijn er genoeg. Ben je echt op zoek naar een traditionele camping? Ga dan naar camping Berdorf!

doen-in-luxemburg

4. Mullerthal Trail wandelen

Luxemburg heeft een aantal langeafstandspaden. Als je van wandelen houdt, mis dan de kans niet om te wandelen op de Mullerthal trail. Je vindt hier drie grote loops en 4 kleinere wandelingen. De gehele route omvat de beste delen van de regio Mullerthal.

5. Bezoek aan Vianden

Het hele jaar door, vooral in de zomer, is het druk in het kanton Vianden. Vianden is een stadje en tevens een gebied op een hoogte tussen 230 en 510 meter met mooie natuur. Zo ligt het vlakbij de vallei van de Our rivier en je vindt er dichte bossen en kastelen. De plek geeft een sprookjesachtige indruk en bezoek aan het kasteel van Vianden is absoluut een van de dingen die je moet doen in Luxemburg.

6. Wijnproeverij in de Moezel

De wijnstreek van Luxemburg (en Duitsland) is de Moezel. De plaats staat bekend om de mousserende wijnen. In elk restaurant vindt je wel wijnen uit deze streek. Maar niets is lekkerder dan een wijnproeverij in een oude wijnkelder. In de moezel vind je meer dan 50 wijnproducenten binnen slechts 39 kilometer. Dus, begin met het wijnmuseum van Ehnen. Huur dan gewoon een fiets en ontdek alle wijnmakerijen om de unieke smaak van de verschillende wijnen te ontdekken.

➞ Roadtrip door de Moezel in Duitsland
➞ Natuurhuisjes in Luxemburg

kasteel-luxemburg

7. Overnachten in Luxemburg

Je vindt in Luxemburg gemakkelijk budget vriendelijke accommodaties, maar als je wat meer te besteden hebt, dan kun je het zo luxe maken als je wilt. Een kleinschalige camping aan het water of een luxe hotel in de stad, aan mogelijkheden geen gebrek. Een leuke B&B is bijvoorbeeld White Pearl bij het Mullerthal of Cocoon Hotel Belair aan de oevers van de rivier de Sûre met uitzicht op het kasteel van Bourscheid. Via Natuurhuisjes.nl vind je duurzame accommodaties op bijzondere, rustige plekjes.


Natuur

Het gehele land is een walhalla voor de outdoorfan. Je kunt er perfect hiken, fietsen, kanoën en klimmen. Een groot deel van Luxemburg bestaat uit natuurlandschap. Zo heb je de hoogvlakten van de Ardennen, natuurpark Our en Klein Zwitserland, maar ook een deel van de Moezel ligt in Luxemburg. Het is dan ook een van de groenste landen in Europa.

Taal

Welke taal ze spreken in Luxemburg? Nou een heleboel. Luxemburg grenst aan Duitsland, Frankrijk en aan België. Er wordt dus zowel Nederland, Frans als Duits gesproken, het hangt er maar net af waar je bent.


Dit artikel is geschreven door gastblogger Gwenn, bekijk hier haar eigen reisblog.

Luxemburg-bezienswaardigheden

natuur-Luxemburg

Luxemburg-tips

luxmburg-Stad