Een van de mooiste pekken in Costa Rica is Monteverde en een aanrader om te bezoeken tijdens een rondreis. Monteverde is letterlijk vertaald 'groene berg' en het is een van de populairste nationale parken van Costa Rica. Monteverde ligt dan ook vrij centraal en er zijn heel wat bezienswaardigheden. Maar het is ook wat lastiger te bereiken omdat het erg hoog ligt. Daardoor is de natuur hier wel extra bijzonder! Om alle hoogtepunten van Monteverde te kunnen af tikken heb je ongeveer drie dagen nodig. Lees hier wat je allemaal kunt doen in Monteverde.

Wat te doen in Monteverde


Monteverde is een gebied rondom de 'Monte', de berg. Het is dus niet alleen een natuurgebied. Santa Elena is het dorp van Monteverde In de regio zijn meerdere natuurparken te vinden. De Big 5 van Costa Rica ga je niet zien in Monteverde, maar voor avonturiers en adrenaline junkies valt er hier genoeg te doen. Monteverde bestaat grotendeels uit nevelwoud wat betekent dat het hier vochtig is, en ook koeler. Dat maakt de natuur hier zo uniek. In Monteverde kun je toffe wandelingen maken en andere spannende activiteiten ondernemen zoals koffie tours, ziplinen, nightwalks en meer. Je verblijft in het stadje van Monteverde waar hotels, restaurants en winkels bij elk gevestigd zijn. Naast het Monteverde Cloud Forrest zijn er andere parken zoals het Curi Cancha Reserve park en Selvatura park.

Monteverde National park

Monteverde is een van de populairste nationale parken van Costa Rica en er is dan ook van alles te doen. Het bestaat grotendeels uit nevelwoud, iets wat vrij uniek is. Slechts 1% van alle bossen wereldwijd is nevelwoud. In de jaren 80 trok dit gebied dan ook veel biologen aan. Deze wouden liggen in tropische gebieden en tegelijk op een hoogte van 1500 meter en hoger. Door dit bijzondere klimaat heeft Monteverde een hoge biodiversiteit. Zo zijn er meer dan 3000 verschillende plantensoorten en 100 soorten zoogdieren. Het National Park van Monteverde bezoeken is wat mij betreft dan ook een must. De toegangsprijs bedraagt $22.

Hanging bridges

Door de bossen van Monteverde hangen meerdere lange bruggen. Hierdoor loop je letterlijk tussen de boomtoppen en heb je met een beetje geluk prachtige uitzichten. Vaak oogt het groene woud erg mysterieus vanwege de mist die er hangt. Sommige bruggen hangen wel 70 meter boven de grond en zijn tientallen meters lang. De hanging bridges kom je tegen tijdens de wandeling door Monteverde National Park of Selvatura park. Zo'n wandeling wordt ook wel een canopywalk genoemd. In La Fortuna (in het het Mistico park) heb je tevens hangbruggen en persoonlijk vond ik ze hier net wat indrukwekkender.

Santa Elena Cloud Forest Reserve

Een van de natuurparken in Monteverde is het Elena Cloud Forest Reserve. De meeste reizigers zullen Monteverde Cloud Forest bezoeken. In het Elena Cloud Reservaat is het daarom een stuk rustiger. Zo kwamen wij er maar twee andere mensen tegen. Je hebt er misschien niet indrukwekkende de hangbruggen, maar de kans dat je dieren spot is hier wel een stuk groter. Je kunt bij de ingang kiezen voor verschillende wandelroutes en eventueel kiezen voor een gids.

➞ Lees ook: een auto huren en rijden in Costa Rica
➞ Bekijk alle artikelen over Costa Rica

monteverde-costa-rica

tips-monteverde

Monteverde-costa-rica

doen-in-monteverde

Langste zipline van Latijns Amerika

Wat je absoluut moet doen in Monteverde is een ziplining tour. Dit is namelijk de langste zipline van Latijns Amerika (grootste deel van centraal en Zuid-Amerika). Voor wie niet bang is voor hoogtes en snelheid is dit een hele toffe activiteit. Aan een metalen lijn hang je over de jungle en ga je met hoge snelheid van de ene naar de andere kant van het cloudforest. Adrenaline-kick gegarandeerd! De langste ziplines zijn de Superman de Tarzan swing. Als je ooit in je leven wilt ziplinen is deze 'extreme zipline' in Costa Rica de beste plek!

Kolibrie tuin Monteverde

Bij de ingang van Monteverde Cloud Forest Reserve vind je een klein koffie tentje. Dit is tevens de bekende 'kolibrie tuin'. Voor het koffietentje worden de kolibries gevoerd door middel van een bakje met suikerwater. Hierdoor zijn er dus altijd kolibries te zien. Leuk om foto's van te maken maar het is niet een natuurlijke omgeving voor de vogels. Bovendien zie je ze gegarandeerd in het wild in Costa Rica!

Accommodaties Monteverde

In Monteverde zijn de kamer prijzen doorgaans wat hoger dan gemiddeld in Costa Rica. Het is een toeristische en vrij afgelegen plek en het is slim om je accommodatie vooruit te boeken. Een van de budgethotels in Santa Elena is Cabinas Vista Al Golfo. Van de kamer moet je niet te veel verwachten, het is letterlijk alleen een bed, maar het terras met uitzicht is wel heel fijn. Daarbij kun je bij het hostel excursies boeken en ligt het erg centraal. Het is met name geschikt voor solo reizigers.

Wil je wat comfortabeler slapen dan raad ik Hotel Bosque Verde Lodge aan. Deze goed verzorgde accommodatie ligt op ongeveer 30 kilometer van Santa Elena. Hier slaap je in een rustige, groene omgeving met uitzicht op de bergen. Vanuit de lodge kun je perfect vogels spotten en je kunt excursies boeken bij de receptie. De kamers zijn ruim, sfeervol ingericht met hout en hebben comfortabele bedden. Bij het hotel zit ook een restaurant waar je lokale gerechten kunt eten.

Mijn favoriete accommodatie in Monteverde is toch wel Jaguarundi Lodge. De faciliteiten in dit hotel zijn prima maar basic. Het is dan ook de bijzondere locatie dat het verschil maakt. Je verblijft namelijk midden in het regenwoud en tegelijk zit je op loopafstand van het centrum. Monteverde Cloud Forest  ligt op 10 minuten met de auto en vanaf de veranda kun je zomaar aapjes zien. Het ontbijt is vrij uitgebreid en de accommodatie is ingericht met veel hout.

Restaurants Santa Elena

In Santa Elena zijn een aantal leuke en moderne restaurants te vinden. Niet heel veel 'soda's', de restaurants met lokale gerechten, maar wel veel internationale keukens. Persoonlijk ben ik fan van deze drie eettentjes in Monteverde.

The Open Kitchen is een hip restaurant met terras en tuin aan de achterkant. Je eet hier een goede veggie burger, baba ganoush, frietjes, en Costa Ricaanse gerechten met een moderne touch. Ook hebben ze hier een heleboel smoothies en milkshakes. Taco Taco is een toffe plek met Mexicaans georiënteerde gerechten. Het is een van de meest populaire eetplekjes in Monteverde en het kan zijn dat je er dus even voor in de rij moet staan. In elk geval is het er altijd levendig. Het restaurant Tree house kun je niet missen in Santa Elena. Deze ligt namelijk midden in het centrum en er steken enorme takken naar buiten door het glas. Het restaurant is om een boom gebouwd en als je hier eet is het dus net alsof je in een boomhut zit.

Het weer in Monteverde

Costa Rica kent meerdere micro klimaten en Monteverde is daar het perfecte voorbeeld van. Het bestaat grotendeels uit nevelwoud - een regenwoud dat bij de bergen ligt - en dat vind je bijna nergens anders. Monteverde ligt op zo'n 1330 meter hoogte waardoor het hier een stuk koeler is. Toen ik hier aankwam 's avonds laat kon je een lange broek en regenjas aan. Het waaide enorm en je bevindt je letterlijk in de wolken waardoor het lijkt te miezeren. De volgende dag trok de mist op en kwam de zon tevoorschijn. De gemiddelde temperatuur in Monteverde is 24°C. De ene dag kan dit 12 graden zijn en de andere dag 32 graden.

Meer tips

Via een lange kronkelde weg bergopwaarts kom je aan bij Santa Elena. Je rijdt een lange tijd omhoog via een asfalt weg en soms een grindweg. Een 4x4 is handig maar niet per se noodzakelijk. Warme kleding is in Monteverde geen overbodige luxe, net als een regenpak. Het is slim om de natuurparken zo vroeg mogelijk te bezoeken. Zo blijf je de drukte voor en heb je meer kans om dieren te zien. Op pad met een gids is in Costa Rica altijd een goed idee. Heb je een huurauto? Dan is het een aanrader om rond te rijden in Monteverde! Zo kom je namelijk de mooiste plekjes met uitzicht over de bergen tegen.

Costa Rica tips

eten-in-monteverde

santa-elena-costa-rica

santa-elena-monteverde

doen-in-costa-rica

santa-elena-monteverde

kolibrie Costa Rica

restaurants-monteverde

dorp-monteverde