Met de trein op reis binnen Europa wordt gelukkig steeds toegankelijker. Het spoornetwerk breidt zich langzaam maar zeker steeds meer uit. Met de trein naar Frankrijk is al langere tijd een goede optie om snel, comfortabel en duurzaam te reizen. Al meer dan eens ben ik met de trein naar Frankrijk geweest. Onder andere naar de Champagnestreek, naar Parijs en onlangs naar de Franse Alpen. Mijn tips voor reizen met de trein naar Frankrijk lees je hier.

Reizen met de trein naar Frankrijk


Wat zijn de voordelen om met de trein naar Frankrijk te reizen? Mijn ervaring is dat de trein enorm ontspannen is. Je hebt niet te maken met lange wachtrijen op een luchthaven of files op de weg. Wanneer je op je stoel zit hoef je niks meer te doen en kan je vakantie direct beginnen. Je koffers hoeven niet door de security, je hoeft niet uren van de voren aanwezig te zijn en je kunt gebruiken maken van internet in de trein. Je kunt wat eten en drinken wanneer je wilt, je hoeft niet op de weg te letten, je kunt een loopje doen, naar het toilet, je hebt geen last van turbulentie en kunt lekker uit het raam naar het landschap kijken. Bovendien is reizen met de trein de meest duurzame manier van reizen en dat is zeker niet onbelangrijk. Genoeg voordelen om te trein te nemen lijkt me zo?!

Wanneer je een treinreis door Frankrijk maakt en je stapt in meerdere treinen, installeer dan de OUI.sncf app. In deze handige reisplanner app staan al je treinkaartjes bij elkaar.

Reizen met de Thalys

De bekendste en makkelijkste manier om vanuit Nederland of België naar Frankrijk te gaan is met de Thalys. Deze vertrekt vanuit Amsterdam (Centraal en Schiphol), Rotterdam en stopt in Antwerpen, Brussel en heeft als eindpunt Parijs. Vertrek je vanaf Schiphol dan stap je exact 3 uur later al uit op Gare Du Nord in Parijs. In de Thalys heb je altijd ruime en comfortabele stoelen, oplaadpunten en een opklapbaar tafeltje. Reis je eerste klas premium dan krijg je eten geserveerd, anders kun je in de bar wat kopen (of zelf meenemen). In Nederland is het voldoende als je een kwartiertje van te voren bij de trein bent. Op het perron staat aangegeven waar de Thalys stopt en waar je coupe is. Ook staan er mensen die je kunnen helpen. In enkele minuten kun je de trein instappen zoals je dat ook bij een andere trein doet. Reis je terug naar Nederland dan zou ik een half uur van te voren aanwezig zijn. Je treinkaartje wordt dan op voorhand gecontroleerd. Op de heenweg is dit in de trein zelf als je onderweg bent. Je kunt de Thalys app downloaden, je QR code in de mail laten zien of het ticket uitprinten.

Nu met corona is het verplicht om de gehele reis een mondkapje op te houden (tenzij je eet of drinkt). Bij aankomst in Frankrijk word je gecontroleerd op een negatieve corona test of volledige Covid vaccinatie. Dit hele jaar kun je je Thalys ticket tot het laatste moment gratis om boeken.

Reizen-Thalys

Met de trein naar Parijs

Een van de leukste bestemmingen die je direct met de Thalys kunt bezoeken? Dan is natuurlijk Parijs. Binnen een paar uur sta je in het midden van een van de mooiste steden in Europa. Inmiddels heb ik al drie keer de trein naar Parijs gepakt en ik zou morgen weer instappen als het kon. Na Nederland maakt de Thalys nog twee stops en vanuit huis ben ik na 3,5 uur reizen in de hoofdstad van Frankrijk. Ik loop dan naar de wijk Montmartre voor een lunch of neem de metro naar de Eiffeltoren. De Thalys stopt in Gare du Nord, Parijs heeft meerdere stations en deze ligt in het noorden van het centrum. Van het treinstation naar de Eiffeltoren is het ruim zes kilometer lopen maar ik raad aan om metro te nemen. Op het station koop je een kaartje waar je de hele dag mee kunt reizen.

Tijdens het reizen met de Thalys wordt je gecontroleerd op je ticket, deze kun je op je mobiel laten zien of thuis uitprinten als je dat prettiger vindt. Vanuit Parijs terug zou ik een half uur van voren op het station van Gare Du Nord zijn. Je moet vaak een stuk lopen naar de juiste coupe en je kaartje wordt van te voren gescand. Behalve met de Thalys naar België of Parijs kun je ook door naar Duitsland reizen. De prijzen voor een Thalys kaartje naar Parijs kunnen erg verschillend. Vier maanden van te voren worden nieuwe data beschikbaar en het slim om zo vroeg mogelijk te boeken. De prijzen liggen gemiddeld tussen de € 60,- en € 140,- enkele reis. Ben je erop tijd bij en ben je flexibel dan kun je ook voor € 60,- een ticket bemachtigen. De Thalys vertrekt dagelijks meerdere keren per dag.

De leukste wijken in Parijs

naar-Parijs-met-de-trein

Thalys-Parijs

Thalys-Parijs

trein-door-Frankrijk

Met de trein naar de Champagne streek

Behalve naar Parijs zijn er meer bestemmingen welke je met de trein kunt bezoeken. Zo bezocht ik een aantal jaar geleden de Champagnestreek met de trein. Hiervoor reis je eerst met de Thalys naar Parijs waarna je een overstap maakt. Zo kun je de trein naar Reims nemen. Vanuit Parijs ben je gemiddeld in anderhalf uur al in Reims en het kan nog sneller. Let wel op, wanneer je een overstap hebt op Parijs moet je vaak naar een ander station. De trein naar Reims vertrekt niet van Gare du Nord maar van Paris Est, dit is op loopafstand van elkaar. In de Champagnestreek kun je het best tourtjes doen, of een auto huren.

Treinreis naar de Franse Alpen

Een andere bestemming op zes uur reizen met de trein is Grenoble, de hoofdstad van de Franse Alpen. Vanuit Parijs kun je rechtstreeks de trein naar deze stad nemen. Net als de Thalys van Amsterdam naar Parijs doet de trein er van Parijs naar Grenoble ook maar drie uur over en stopt alleen in Lyon (wat ook een prima plek is om uit te stappen). Grenoble is een toffe stad waar van alles te zien en te doen is, omringt is door bergen en de toegangspoort is naar Les Deux Alpes. Ook voor wintersporters is het daarom een goede optie om met de trein te reizen. Vanuit Grenoble gaat er een bus naar Les 2 Alpes die er ongeveer een uur over doet. In Parijs moet je wel overstappen van treinstation. Je komt vanuit Nederland aan op Gare du Nord en de trein naar de Grenoble vertrekt vanaf Gare du Lyon. Je kunt de metro of trein nemen naar het andere station (reistijd is ongeveer 10 minuten).

Met de trein naar Zuid-Frankrijk

Liever naar het zonnige zuiden van Frankrijk afreizen? Met de trein kun je bijvoorbeeld naar Aix-en-Provence reizen in 7,5 uur en slechts één overstap. Je neemt wederom de Thalys naar Parijs waarna je naar Gare du Lyon gaat. Hier vertrekt de TGV naar Aix-en-Provence. Deze verbinding is er echter wel alleen op zaterdag in het zomerseizoen. Een stedentrip Nice kun je ook met de trein doen. Je stapt op in Nederland met de Thalys, stapt over in Parijs (van Gare du Nord naar Gare du Lyon), reist door naar Lyon (en stapt daar als het nodig over) om het laatste stuk naar Nice af te reizen.

Tips auto huren Zuid-Frankrijk
➞ Bezienswaardigheden Ardèche 

trein-naar-Parijs

trein-naar-Parijs

trein-naar-Grenoble

trein-naar-Frankrijk

trein-Frankrijk

reizen-met-trein-door-Frankrijk

Thalys-naar-Parijs

Gare-du-Nord

Thalys-naar-Frankrijk