Een van de meest noordelijk gelegen eilanden van Griekenland is Corfu. En mede hierdoor is het ook het meest groene eiland en het is een heerlijke afwisselende vakantiebestemming. Ik bezocht het eiland in september, wat op zich een prima periode is, maar omdat Corfu vol staat met bloemen zou ik volgende keer toch in juni gaan. In dit artikel neem ik je alvast mee naar de mooiste plekjes op Corfu.

De leukste dingen om te doen op Corfu


Corfu is het meest noordelijk gelegen Griekse eiland in de Ionische zee, aan de westkust van het vaste land en ligt nog geen 2 kilometer van Albanië af. Samen met het bekendere Zakynthos en Kefalonia behoort het de tot Ionische eilanden in Griekenland. Airlines als Easyjet en Transavia vliegen de hele zomer rechtstreeks naar het eiland.

Een lesje historie

Van de 14e eeuw tot 18e eeuw is Corfu onderdeel geweest van de Republiek Venetië en nog steeds is de invloed van Venetië voelbaar. Corfu is ook bezet geweest door Groot Brittannië en door de Fransen. Later maakte het eiland deel van het Verenigd Koninkrijk. Onder meer op de architectuur, vooral in de hoofdstad, hebben de verschillende machthebbers hun stempel gedrukt. Maar in tegenstelling tot andere delen van Griekenland is Corfu nooit bezet geweest door de Turken. Hierdoor is Corfu anders dan eilanden waarbij de Turkse invloed wel aanwezig is. Zo zijn er geen wit/blauwe gebouwen maar staan er veel cipres bomen. De Turken haalde deze weg omdat ze ongeluk zouden brengen. Op Corfu staan ze er dus gewoon nog!

Het bloemeneiland

Door de noordelijk ligging van het eiland is het er over het algemeen minder heet, en valt er meer regen. In de zomer merk je hier zelf vrij weinig van, behalve dan dat het eiland ontzettend mooi groen is. In de lente groeien er meer dan 400 soorten wilde planten en bloemen als madeliefjes, blauwe anemonen, paarsroze zeepkruid, klaprozen, goudsbloemen en geraniums. Ook bloeien er wel 30 verschillende soorten orchideeën! In het zuiden van het eiland ligt het Korission-meer dat geliefd is bij trekvogels.


- Tips en bezienswaardigheden Corfu -

Huurauto en de wegen op Corfu
Tips voor Corfu stad
De mooiste stranden van Corfu
Muizeneiland en klooster
Accommodaties Corfu
Paleis Sissi
Jeep safari
Meer bezienswaardigheden

Huurauto en auto rijden op Corfu

Een auto huren in Griekenland is vrij eenvoudig en voordelig, maar het is wel handig om je voor te bereiden. Een auto kun je het best huren bij Sunny Cars of EasyTerra, en van te voren reserveren. Voor de meeste wegen op Corfu heb je aan een normale auto genoeg, maar er zijn ook onverharde wegen. Deze kun je niet op met een normale auto maar alleen met een 4x4. De verhuurder zal je vertellen dat het ook niet is toegestaan met een standaard auto. Op het eiland heb je verder soms steile en smalle wegen. Op dit soort plekken heb je ook kans dat je dieren langs en over de weg ziet lopen. Houdt er dus rekening mee dat je schapen of geiten kunt tegenkomen. Een niet al te grote auto met sterke motor en eventueel automaat is dan wel fijn. Op sommige plekken op Corfu kan auto rijden wel wat avontuurlijk zijn. De afgelopen jaren zijn veel hoofdwegen opnieuw geasfalteerd, maar dit neemt niet weg dat Griekenland te maken heeft gehad met een crisis.

De Grieken zelf houden er van om snel te rijden en te toeteren. Het lijkt alsof ze altijd gehaast zijn op de weg en kunnen soms zelfs rechts inhalen. Slimste is om je hier niks van aan te trekken en je aan de snelheid te houden. Opgaand verkeer heeft altijd voorang op verkeer dat naar beneden gaat. Kinderen onder de 12 jaar mogen nooit op de voorbank plaats nemen in een auto. Het is verder verplicht een eerste hulp kit bij je te hebben, evenals een brandblusser en gevarendriehoek, wanneer je een auto huurt kun je dit dus voor de zekerheid dubbel checken.

Het mooie Kerkyra / Corfu – stad

De hoofdstad, havenstad en de onbetwiste centrum van het eiland is Corfu-stad, ook wel Kerkyra. De stad bestaat uit een sfeervolle mengelmoes van forten, kerken, musea en huizen. Ik kijk mijn ogen uit naar de talloze winkeltjes, tavernes, marktjes, bars en restaurants. Het Venetiaanse fort en de oude stadsmuren waarop wandelpromenades zijn aangebracht zijn een lust voor het oog. Kerkyra heeft zo'n 40.000 inwoners en is zeker voor Griekse begrippen aan redelijk grote stad. De vliegveld ligt nabij de stad en er zijn twee havens. Hiervanuit gaan veerboten naar andere eilanden en het vaste land. Zelf maakte ik een boottocht naar het vaste land en spotte onderweg dolfijnen.

De mooiste stranden van Corfu

De stranden aan beide kanten van het eiland zijn een wereld van verschil met elkaar. Zo heeft de westkust lange zandstranden, terwijl het noordoosten rostachtig is en juist kleine baaien en kiezelstrandjes heeft. Deze kant is dan vooral geliefd om te snorkelen en te duiken. Persoonlijk vind ik deze strandjes ook het mooist, en de kans is groot dat je bijna helemaal alleen bent. Soms moet je er alleen iets meer moeite voor doen om te komen. Een ander mooi strand en waar ik ook verbleef is Agios Gordios, waar een rots recht naar boven uit het water steekt en waar de zonsondergang magisch is. Enkele andere fijne stranden op Corfu zijn: Paleokastritsa, Liapades, Glifada, Agios Georgios, Kalamaki beach, Paleokastritsa en Glyfada. Maar eigenlijk kun je wat stranden betreft de plank niet misslaan hier.

Muizeneiland en het Vlacherna klooster

Vlak voor de landing op Corfu vlieg je over een klein eilandje met de toepasselijke naam Muizeneiland. Een piepklein eiland, met een piepklein kerkje. Van boven af en vanaf de kade is het een sprookje om te zien. Maar je kunt er ook met een bootje naar  toe varen. Hier betaal je €2,50 voor.

De meeste mensen denken dat Vlacherna klooster muizeneiland is en de verwarring is ook logisch want het lijkt op elkaar. Alleen ligt het klooster op een schiereiland en kun je er lopend naar toe. En is het ene een klooster en het andere een kerkje. Het is een piepklein schilderachtig klooster, dat van 1682 tot 1986 daadwerkelijk nog in de originele functie had. Nu vind je er een kappeletje en een klein winkeltje. Neemt niet weg dat dit een van de mooiste plekjes van Corfu is!

Maak een trip naar Albanië

Vanaf de oostkust van Corfu zie je het vaste land van Europa zo liggen, je kijkt namelijk direct uit op Albanië! Hoewel Albanië genoeg te bieden heeft voor een vakantie op zich, kun je ook een trip maken vanaf Corfu. De boot naar Albanië vertrekt vanaf de haven in Kerkyra, zoals vele andere boottrips. Je kunt er voor kiezen om via een organisatie te boeken of rechtstreek via Ionian-cruises. De prijzen liggen tussen € 40,- en 80,- per persoon. Albanië kent talloze mooie plekken, waarvan je er een aantal kort kunt bezoeken.

Fijne accommodaties op Corfu

Kies bij voorkeur voor een mooi vakantiehuis of appartement wanneer je naar Corfu gaat. Je kunt dan perfect genieten van een ontspannen vakantie. 's Ochtends ontbijten in de zon al 's avonds alle Taverna's in de buurt uitproberen. Een drietal accommodaties op Corfu:


Achilleion Palace, het vakantiepaleis van Sissi

Keizerin Sissi van Oostenrijk bezocht Corfu ooit en werd op slag verliefd op het eiland. In 1890 werd dan ook haar zomerpaleis op Corfu gebouwd: Het Achillion paleis. Sissi had een grote interesse voor Griekse mythologie. Daarom is het paleis in het thema van Achilles gebouwd. Het bevindt zich in het bergdorp Gastouri, zo'n 10 kilomter buiten Corfu-stad. Later kwam het paleis in handen van Hongarije. Zowel de tuin als het paleis zijn een sprookje om door heen te wandelen. Ook zijn er stukjes uit de James Bond film; For Your Eyes Only, hier gefilmd. Het Achilleion is van april tot en met oktober elke dag open van 08.00 tot 20.00 uur. Volwassenen betalen € 8,- entree.

Op Jeepsafari en naar de hoogste berg van het eiland

Je mist echt iets als je op Corfu niet afgaat van de begaande paden en geasfalteerde wegen. Een road trip maken is sowieso een aanrader, maar omdat het eiland zo mooi en ruig is, is een tocht met een jeep door de bergen nog veel toffer. De Pantokrator is de hoogte berg van het eiland en lijkt met zijn 906 zo op het eerste gezicht misschien niet zo indrukwekkend, maar de tocht met een jeep is dat wel. Het grootste gedeelte is off-road, hobbelig, zanderig en met smalle haarspeldbochten. Dit is de enige manier waarop je de echt top van de bereikt maar via de westkant kun je een normale weg naar boven nemen. Het uitzicht en de weg er naar toe zijn echt onvergetelijk.

Op ontdekkingstocht door ruige gebergtes en spookdorpjes

Per jeep maakte we een tocht door de ruigste stukjes van Corfu. Van groene bergen, verre uitzichten en kleurrijke bebossing. Snel na ons vertrek verlieten we de wegen en reden over hobbelige paden om vervolgens uit te komen bij verlaten dorpjes. Aan de voet van de Pantokrator -  de hoogste berg van Corfu - ligt het verlaten Paleo Perithia. Het voelt er kil aan, maar dat is niet zo gek, aangezien het dorp dateert uit de 14e eeuw en totaal verlaten is. Destijds werd het dorp getroffen door een epidimie en besloot de overheid dat de bewoners binnen de stadsmuren moesten blijven. Halverwege de jaren 70 waren alle bewoners verdwenen. Old Perithia is beschermd Grieks erfgoed en is het oudste voorbeeld van een bergdorp op Corfu.

Het oude en het nieuwe fort

Op Corfu vind je twee forten. Een stamt oorspronkelijk uit de 6e eeuw en valt direct op wanneer je in Corfu-stad bent. Ook als je de haven uitvaart heb je een mooi zicht op de Fort op een uitstekende rots aan het water. Het werd gebruikt door Gothische plunderaars om bescherming te zoeken en later - in de 15e eeuw - door de Venetianen. Tegenwoordig worden er culturele evenementen in en rond het fort georganiseerd, maar er is ook informatie te vinden over de geschiedenis van deze plek. Het nieuwere Fort ligt ook in Corfu stad, deze is in de 16e eeuw gebouwd door de Venetianen. Naast dit Fort ligt Spianada wat het grootste plein van Griekenland is.

➞ Bekijk vakanties naar Corfu
Lees alle artikelen over Griekenland

bezienswaardigheden-op-corfu

muizeneiland-corfu

bezienswaardigheden-op-corfu

bezienswaardigheden-op-corfu

bezienswaardigheden-op-corfu

natuur-op-corfu

bezienswaardigheden-op-corfu

bezienswaardigheden-op-corfu

hoogtepunten-corfu

bezienswaardigheden-op-corfu

bezienswaardigheden-op-corfu