Zweden behoort tot een van de groenste en dunbevolkste landen ter wereld en is daarom de perfecte bestemming voor outdoorliefhebbers. In juni bezocht ik het noorden van Zweden en ontdekte hoe prachtig het hier is. Zweeds Lapland is echt een wondere wereld aan meren, bossen en heeft een prachtige kustlijn. Ideaal om je uit te leven in de natuur. In dit artikel lees je wat de leukste outdoor activiteiten in Zweden zijn!

Outdoor activiteiten in Zweden


Ben je op zoek naar rust, outdoor activiteiten en prachtige natuur? Dan is Zweden zeker iets voor jou. Tijdens mijn bezoek aan Zweeds Lapland in de zomer werd ik overtuigd dat je je hier in de natuur nooit verveeld. En vaak hoef je het stukje natuur op dat moment zelfs met niemand te delen. Houd je van een actieve vakantie vol adrenalinekicks of vaar je liever rustig over een Zweeds meertje?

 Bekijk reizen naar Zweden
 Actieve vakantie in het Nordic Woods camp 


Hiken in de mooiste natuurgebieden

Overal in Zweden lijk je de meest waanzinnige hikes te kunnen maken. Het land is vlak en soms heuvelig en daardoor geschikt voor elke wandelaar. Meer dan de helft van het land bestaat uit bossen – Vooral naaldbomen – en met ruim 731.500 aan hectare natuurparken is Zweden nagenoeg één groot nationaal park. Ook had Zweden de primeur om in 1909 het eerste nationale park van Europa te erkennen. In het voor en najaar heb je kans om elanden te spotten en het zomerseizoen is de periode waarin alle bloemen in bloei staan en diverse vruchten als bosbessen en frambozen te eten zijn.

Maak een (meerdaagse) Kanotocht

Zoals gezegd vind je in Zweeds Lapland talloze meren en vanuit de bergen stromen ook de rivieren richting zee. In de zomer is het echt ideaal om dan een kano of kajak te huren en het water op te gaan. Zelf verbleef in Skelleftea en heb via Swenature een kajak gehuurd (op loopafstand van het centrum). Hier kun je om kleine eilandjes heen peddelen en kom je langs de historische huisjes (Bonnstan) van Skelleftea. Ben je helemaal avontuurlijk ingesteld? Doe dan een 7-daagse kano trip door Zweden!

Ga ziplinen door de bossen

Wist je dat ze in Zweden de langste zipline van Noord-Europa hebben? Met de vele bossen die het land rijk is kan dat ook haast niet anders. Voor deze stoere outdoor activiteit moet je bij Little Rock Lake in Småland zijn, dat onder Stockholm ligt. De zipline heeft een lengte van in totaal maar liefst 2,5 kilometer. Voor de mensen met een gezonde dosis hoogtevrees: op sommige plek zweef je wel 52 meter boven de grond. Het is in elk geval een van de leukste outdoor activiteiten in Zweden voor wie houdt van een adrenaline kick.

Ga mountainbiken of wielrennen

Het oosten van Zweden is in tegelstelling tot het westen vrij vlak. Heuvels en meren kenmerken hier het landschap. Voor beginnende moutainbikers en wandelaars is dit gebied daarom ideaal. Aan de dennebossen ontkom je niet en waarom zou je ook, het is prachtig om door te wandelen of met de fiets te crossen. Overal zijn – al dan niet zelfgemaakte – paden te vinden en mits je goed met de natuur omgaat mag je vrijwel overal komen. Zweden kent een uitgebreid netwerk aan fietsroutes. Over verharde paden, maar ook meer avontuurlijk dwars door de ruige bossen.

 Outdoor activiteiten op het water in  Finland
 Noorwegen, Zweden of Finland?

outdoor-zweden

Vlotsafari

Vlotvaren is een populaire activiteit in Zweden. Vlot wat? Ze bouwen hier graag hun eigen vlot van boomstammen en touw om daar vervolgens mee het water op te gaan. De stroming van de rivier brengt je op deze manier langs de mooiste plekken. En zo leer je ook nog eens iets van de lokale cultuur. Zweden beschikt over rustige rivieren, maar kent tegelijk een aantal rivieren met heftige stromingen voor wie van een uitdaging houdt. Raften kan uiteraard ook.

Op pad met huskies

Denk je dat je tijdens een huskytocht alleen maar op een slee zit? Niet in de zomer! In de zomer heb je in Zweden geen sneeuw, maar dit betekent niet dat je een bezoek aan de huskies moet overslaan. Je kunt namelijk wel gewoon met de honden door de bossen wandelen. In de zomer hebben de honden rust en is het te warm voor lange sleetochten, maar ze vinden het heerlijk om te wandelen. Er zijn meerdere organisaties waarbij je dit kunt doen, zelf bezocht ik Lappland Emotions. Dit bedrijf wordt gerund door een gezin dat 3 jaar geleden vanuit Frankrijk in Zweden is komen wonen. Je kunt er meerde dagen blijven en allerlei outdoor activiteiten doen, of net als ik een aantal uur met de honden spenderen.

Ook zwemmen kan in Zweden

Vaak wordt gedacht dat het in Zweden altijd koud is en ze er geen echte zomers kennen. Maar wist je dat het land de hoogste zomertemperaturen heeft in vergelijking met de omringende landen? Daarbij houden de Noorse bergen neerslag en depressies voor een groot deel tegen. Kleine meren warmen snel op en dus is het heerlijk om af en toe een duik te nemen. Bovendien is het water erg schoon! Een bezoek een Zweden in de zomer is dus geen slecht idee.

Dieren spotten

Het symbool van Zweden en andere Scandinavische landen is de Eland. Ben je in het voor of najaar in Zweden, dan is de kans groot dat je er wel een kunt zien. Tijdens de lente trekken ze naar het koudere, hooggelegen noorden en westen van het land. In de winter zijn ze juist in het oosten en zuiden te vinden. In de zomer en winter zijn de dieren lastig te spotten, maar tijdens de andere maanden heb je wel grote kans. Zeker tegen de zonsondergang aan dan zijn deze dieren het meeste actief. Daarnaast heeft Zweden één van de grootste populaties bruine beren binnen Europa. Andere dieren die je kunt spotten zijn wolven, bevers en vossen.

Winteravontuur in Zweden

Zelf bezocht ik Zweeds Lapland in juni, tijdens mid-zomernacht. Het was er zo’n 21 graden en werd er niet donker. Zweden in de winter is een totaal ander verhaal. Je kunt er dan niet omheen: de sneeuw. Neemt niet weg dat je niet op winteravontuur kunt natuurlijk. Wat denk je van een Sledehondentocht door de sneeuw? Of sneeuwwandelen, skiën, langlaufen, schaatsen, een sneeuwscooter safari of zelfs ijsduiken.

Dus daag je zelf uit, zweef door de bomen, raas de bergen af, kano op stille wateren en ontdek al wandelend de dichtbegroeide bosgebieden. Tijdens een Zweeds avontuur kun je van een hoge adrenalinekick naar rust en sereenheid gaan. Feit is dat je altijd geniet van heerlijke frisse lucht en dicht bij de natuur bent.

 Vakanties Zweden
 Noorwegen, Zweden of Finland?

outdoor-activiteiten-zweden

doen-in-zweden

outdoor-zweden

hiken-zweden

natuur-zweden

outdoor-activiteiten-zweden

outdoor-lapland

outdoor-activiteit-zweden

zweden-outdoor

outdoor-zweden

actief-zweden