Eindeloze dennenbossen, het vrije buitenleven, vele meren, wilde dieren, rust en natuur in haar meest pure vorm. Een vakantie Scandinavië kan ik iedereen aanraden. De afgelopen anderhalf jaar bezocht Noorwegen, Zweden en Finland alledrie minstens een keer. Alle drie de Scandinavische landen in de zomer en daarom kan ik ze ook goed vergelijken. Al gaat dat nooit helemaal, de landen zijn namelijk zó groot. Toch kan ik je met dit artikel (hopelijk) helpen kiezen welk land je gaat bezoeken.

De verschillen tussen Noorwegen Zweden en Finland


Hoewel de drie landen bij elkaar liggen is het qua oppervlakte ontzettend groot. Noorwegen is het grootste land, wist je dat Noorwegen grenst aan Finland en Rusland? Finland en Zweden zijn vrij vlak, terwijl Noorwegen hoge bergplateau's kent. De landen vormen voor het grootste deel Scandinavië, maar ook landen als Denemarken en IJsland vallen daaronder. Het Noordelijke deel van Scandinavië, boven de poolcirkel, wordt Lapland genoemd. Hier zijn de winters lang en koud, en in de zomer wordt het er niet donker. De beste reistijd voor Noorwegen Zweden en Finland hangt helemaal van je wensen af. Wil je sneeuw? Ga dan in februari of maart. Wat neem je mee naar Lapland? Wil je zomer? Ga dan in juli, augustus of september. In alle drie de landen geldt het allemansrecht. Dit betekent dat iedereen vrij toegang heeft tot de natuur, je mag overal kamperen en wildplukken bijvoorbeeld. Word je lid van de wandelaarsbond, dan kun je overnachten in hutten.

Wat vond ik zelf het fijnste land en wat is me het meest bij gebleven? Ik at in zowel Noorwegen als Zweden kaneelbroodjes. Had zomer in Finland en Zweden. Zag bijzondere wilde dieren in Finland en Noorwegen. At het lekkerst in Noorwegen (bruine kaas), zat het meest bij het kampvuur in Finland en had de langste nachten in Zweden. Kortom, kiezen tussen Noorwegen Zweden en Finland is een lastige opgave. Boek je vakantie Scandinavië met gespecialiseerde reisorganisaties zoals Nordic en Voigt Travel.

➞ Trek de natuur in met een 4x4 en daktent!
➞ De mooiste plekken in Lapland in de winter

 


Noorwegen

In Noorwegen bewonder je de meest ruige natuur. Bergen, waanzinnige fjorden, sneeuw, gletsjers, meren en een gigantische kustlijn. Voor veel mensen zijn dit belangrijke hoogtepunten om Noorwegen te bezoeken. Noorwegen ligt het meest westelijk van de drie landen, en heeft een kustlijn van maar liefst 25.000 km. De kust is niet alleen bijzonder vanwege de Fjorden, maar ook vanwege bijzondere eilanden als Lofoten. De westkant van Noorwegen is rotsachtig en kent veel hoge plateaus zoals Dovrefjell, hier vind je dan ook het Scandinavisch Hoogland. De hoogste top in Noorwegen is 2469 meter. Het bijzondere aan Noorwegen is dat het landschap op korte afstand snel verandert. Daarbij is Noorwegen één van de dunbevolkte landen van Europa. Ook de noordelijke eilandengroep Spitsbergen is deel van het Noorse koninkrijk.

 • Noorwegen heeft bergen, Fjorden en hoge plateaus en de meest ruige landschappen
 • De Muskusos leeft alleen nog hier in Europa
 • Noorwegen is het grootste land, het loopt óver Zweden en Finland heen tot aan Rusland
 • Je hebt hier de meeste kans op wisselvallig weer
 • Brunost is een typisch Noorse kaas welke zoet smaakt en bruin is
 • Noorwegen is via Denemarken en Zweden te bereiken, of vliegend naar bijvoorbeeld Oslo
 • Duurzaamheid staat in Noorwegen hoog in het vaandel, je ziet er bijvoorbeeld veel elektrische auto's.

➞ Bekijk alle artikelen over Noorwegen
 Bekijk reizen naar Noorwegen

vakantie-noorwegen

Finland

Finland wordt het land van duizend meren genoemd. Onterecht, het land telt namelijk in werkelijkheid zo'n 188.000 meren. Vooral in het zuidoosten is het land bespikkeld met ontelbare meren. Cliché maar waar, het is daardoor een fantastische plek voor outdoor-liefhebbers en watersporters. In Fins Lapland omarmen ze elk seizoen. In de winter ligt er altijd een dik pak sneeuw en voor de herfstkleuren hebben ze een speciale naam: Ruska. De zomers mogen er dan kort zijn, ze zijn er wel intens en de dagen zijn lang. Ook dan is iedereen buiten. Finland is net als Zweden vrij vlak en heeft een lange kustlijn. Toch zijn er ook wintersportgebieden te vinden. Berg Halti, is met 1328 meter het hoogste punt van Finland. In de winter is Fins Lapland het meet toegankelijk via de luchthaven Kittila en Rovaniemi.

 • Finland is het duurste land
 • Het land van de vele meren
 • Je ziet er ontzettend veel rendieren
 • De kerstman woont in Rovaniemi
 • Ze eten er Leipäjuusto met jam, een soort halloumi. Ze drinken er black pot koffie
 • In Finland kun je beren spotten
 • Eind augustus vier ze er de Ruska/Indian Summer
 • In Finland vind je meer sauna's dan auto's.

➞ Bekijk alle artikelen over Finland
 Bekijk reizen naar Finland

sami Lapland

Wat is het mooiste Scandinavische land?

vakantie-scandinavie

reis-naar-finland

Zweden

Ben je op zoek naar rust, outdoor activiteiten en prachtige natuur? Dan is Zweden misschien wel het ideale vakantie land voor jou. Zweden is het land van de naaldbossen, de Sami, elanden, meren, hippe steden en eindeloze legen wegen. Typisch Zweeds zijn de vele visgerechten, de Ikea, wildkamperen, rode huizen en Kanelbulle met koffie. Een vakantie Zweden staat garant voor buitenleven, wandelen, rust en gezelligheid.

Van de drie Scandinavische landen is Zweden het makkelijkste en snelst te bereiken. Je kunt er namelijk met de auto en trein heen. Sinds de Öresundbrug  is geopend is reizen naar Zweden een stuk makkelijker en sneller geworden. Het zuidelijke deel van Zweden heeft een gematigd zeeklimaat terwijl het noorden (Lapland) de noordelijke helft van Zweden een koel landklimaat heeft. Zweden kent relatief hoge temperaturen in de zomer en milde tot koude winters.

 • Zweden is het minst dure van Scandinavië
 • In het zuidelijke deel van Zweden schijnt de zon vaak
 • Zweden is binnen acht uur met de auto te bereiken
 • In Zweden vieren ze Midzomer/Midsommar, op de vrijdag voor of na 21 juni
 • De rode stuga's, huisjes zijn typisch Zweeds, ook al zie je ze ook in Finland
 • De oostkust van Zweden kent talloze mooie eilandjes
 • Kanneelbroodjes, ook wel bekend als kanelbullar, zijn typisch Zweeds, er is zelfs een speciale dag voor.

➞ Bekijk alle artikelen over Zweden
 Bekijk reizen naar Zweden

skane-lan