Als kind verslond ik boeken, en nog steeds houd ik er van mooie boeken in huis te hebben en daar inspiratie uit te halen. Een reisboek is daarbij ideaal om cadeau te geven. Door deze boeken werd mijn reislust enorm aangewakkerd en haalde ik uit andere boeken weer hele handige informatie die ik tijdens een volgende reis kan toepassen. Ben je op zoek naar leesvoer of voor een boek voor iemand anders? Dan zijn dít zijn de leukste reisboeken van 2023.

De leukste reisboeken van dit moment


Ik heb thuis een enorme verzameling met reisboeken staan, en elk jaar komen daar weer nieuwe bij. wanneer Lonely Planet een fijne actie heeft, of er nieuwe boeken op Bol.com staan dan moet ik wel inslaan. Of je nu een nieuwe reis aan het plannen bent of gewoonweg op zondagmiddag bij wegdromen bij een verre bestemming, reisboeken kunnen altijd. De onderstaande reisboeken zijn geen boeken op mee te nemen op vakantie of op reis. Daarvoor zijn de boeken de groot, ze dienen dan ook vooral ter inspiratie en praktische informatie voor en je reis. Het zijn de perfecte koffietafelboek over reizen maar bieden tegelijk praktische tips en persoonlijke verhalen.

De leukste reisboeken van dit moment lees je in dit artikel. Van solo reizen, een reisboek over Europa, backpacken, werken in het buitenland tot aan reisverhalen, ervaringen en reistips, zeker weten dat jij in een van deze boeken ook jouw nieuwe vakantiebestemmingen gaat vinden!


➞ Lees ook: Welke camera neem je mee op reis?
➞ De mooiste vakantiebestemmingen voor 2023

leukste-boeken-over-reizen

Perron Europa

Reizen met de trein is niet alleen groen en duurzaam, het is vooral ook heel erg leuk. Een reis die al begint op het station. Slow travel, naar buiten kijken en het landschap zien veranderen. Het nieuwe dikke boek Perron Europa neemt je mee naar het uiterste puntje van Spanje, naar Zweeds Lapland, met het treinveer naar Sicilië, naar mooie Europese hoofdsteden. De auteurs leggen uit hoe je een treinreis plant en maakt (Interrail is ook voor 27+), hebben handige tips voor wie een drukke overstap in Parijs wil vermijden en veel en veel meer.

➞ Hier te koop

leukste-reisboekTropical Escapes

Wie heeft er nou geen zin om weg te dromen bij witte stranden, wuivende palmbomen, verlaten eilandjes en dat alles met kokosnoot in je hand? Het reisboek van Lieke Pijnappels (Little Wanderbook) staat vol met dit soort heerlijke bestemming. Van Belize tot aan Australië en de Dominicaanse Republiek. Per hoofdstad wordt een vakantiebestemming beschreven, met persoonlijke ervaringen en een heleboel praktische tips.

➞ Hier te koop

Lonely-planet-travelLonely Planet's Best in Travel 2022

Ik houd van lijstjes en de boeken van Lonely Planet behoren al jaren tot mijn favorieten. Elk jaar brengen ze meerdere series uit, zoals de mooiste wijnreizen of stedentrips. Dit boek is gevuld met de leukste bestemmingen voor 2022. Heb je nog geen idee waar je heen wilt? Dan is dit boek perfect. Ik haal er altijd de reistrends en veel inspiratie uit. En niet alleen voor 2022. In dit boek vind je een top 10 landen, steden, regio's en bestemmingen met het meeste waar voor je geld.

➞ Hier te koop

Verliefd-op-Europa
Verliefd op Europa

Het boek van Roëll (We Are Travellers) staat helemaal in het teken van Europa. Eerdere boeken van Roëll zijn Backpackbestemmingen en Verliefd op Europa en ook dit mooie boek staat weer boordevol tips en inspiratie. De meest populaire bestemmingen in Europa komen aan bod, zoals Praag, de Algarve, en Italië, tegelijk lees je in het boek over de minder bekende plekken in Europa. Want dacht je van een land als Georgië? Of reizen door de Baltische Staten? Zowel stedelijke plekken, als natuurgebieden en eilanden staat in het boek dat maar liefst 244 pagina's telt.

➞ Hier te koop

reisboek-tips

Wanderlust

Al een aantal jaar lang schrijft Anne de Buck op haar website over hotspots verspreid over de hele wereld. Van haar Amsterdam tot Tel Aviv en Hongkong. En telkens kreeg ze de vraag: hóe ze dat toch allemaal doet, die leuke adressen ontdekken overal ter wereld. Met haar reisboek Wanderlust deelt ze dan ook niet alleen haar favoriete adresjes, ook vertelt ze precies hoe ook jij jouw 'Travel DNA' kunt ontwikkelen. In Wanderlust komen reizen, beauty, lifestyle, fashion en food samen. Het boek is geïllustreerd met foto’s uit Anne's persoonlijke archief waardoor je echt even met haar meereist. Een van de leukste reisboeken voor iedereen met een reislustige levensstijl.

➞ Hier te koop

take-a-break

Take a break

Gaat een vakantie van maximaal 4 weken per jaar jou niet ver genoeg? Wil je voor lange tijd op reis? Het boek Take a break is dan jouw handleiding om voor langere tijd de wereld te ontdekken. Take a break zit bordenvol inspiratie met fijne bestemmingen maar daarnaast staan er enorm veel praktische tips in. Auteur Sara van Geloven is voormalig hoofdredacteur van Lonely Planet magazine en heeft daarom enorm veel reiservaring. In het boek lees je hoe je een spaarplan maakt, welke voorbereidingen je moet treffen en daarnaast komen een aantal andere reis-experts ook aan het woord.

➞ Hier te koop

reisverhalen-boek

Eten, bidden, beminnen

Dit reisboek werd na de verfilming een enorme hype over ter wereld. Ik kocht het boek jaren eerder en de film heb ik tot op heden nog niet gezien, maar het verhaal van Eat Pray Love is zo mooi dat het nog in mijn geheugen staat gegrift. Na lastige tijd en zware depressie besluit Elizabeth een radicale stap te nemen: ze gaat een jaar lang alleen op reis. Ze gaat op haar zoekt naar evenwicht en geluk, en op zoek naar zichzelf. In Italië verwent ze zichzelf met het heerlijke eten en leert ze la dolce vita kennen. In India verdiept ze zich in meditatie, en in Indonesië ontdekt ze de balans tussen ernst en lichtvoetigheid én ontmoet ze haar grote liefde. Hoewel het boek al wat ouder is blijft deze altijd leuk om te lezen.

➞ Hier te koop

fotografieboek

De beste fotografietips van Lonely Planet

Dit kleine, praktische boek van Lonely Planet is een gids vol handige fotografietips voor tijdens je reis. Het staat al jaren bekend als een van de handigste en leukste reisboeken. Door het formaat past het makkelijk in je koffer, ook de teksten zijn kort en bondig. De tips zijn niet door zomaar iemand geschreven. Richard l' Anson, de vaste reisfotograaf  voor Lonely Planet weet als de beste hoe je je vakantiekiekjes omtovert tot bijzondere reismomenten. Alle praktische zaken komen aan bod: van compositie en belichting tot stijleffecten, voor alle camera's van mobiele telefoons tot professionele camera's. Maar ook geeft Richard 10 gouden tips die de basis voor een goede foto vormen. Daarna volgen nog eens 45 tips en voorbeelden om de regels in de praktijk te brengen.

➞ Hier te koop

leukste-reisboeken

Het bitterzoete paradijs

Iris schreef eerder het boek Miss yellow hair, waarin ze schrijft over ziek worden op reis, over haar avonturen met de corrupte politie in Colombia en wat je moet doen als er een dronken Iraniër ongevraagd in je bed opduikt. In haar reisboek het Bitterzoete Paradijs gaan haar avonturen verder: ze vaart weken over wereldzeeën, overleeft een verwoestende cycloon op Vanuatu, komt dichtbij een rassenoorlog en ontmoet een heuse koning. Maar op Fiji wordt ze beroofd en op Bora Bora blijkt haar campingeigenaar stervende. Iris beschrijft in haar boeken de mooiste dingen die ze meemaakt (in  Tahiti vindt ze onderwaterliefde) maar juist ook de zware dingen die je mee kan maken als vrouw alleen op reis. Ze beschrijft wat ze er allemaal tegenkomt, en dat is niet in de laatste plaats: zichzelf.

➞ Hier te koop

verliefd-op-de-wereld

Verliefd op de wereld

Na het succes van Verliefd op Nederland en Verliefd op Europa is er nu: Verliefd op de Wereld. Een ware ode aan de wereld en een boek vol tips voor bekende én onbekende bestemmingen. Het boek staat boordevol inspiratie en reistips van de mooiste bestemmingen, geschreven door ervaren reizigers. Geïllustreerd met dan 200 pagina's vol prachtige fotografie!

➞ Hier te koop

Lonely-planet-boek

80 Duurzame reizen

Duurzaam reizen wordt steeds belangrijker en gelukkig ook steeds populairder. Lonely Planet inspireert sinds 1973 al menig reiziger en zij begrijpen ze de wereld beter dan wie dan ook. In november 2020 kwam het boek 80 duurzame reizen uit. Dit zijn de mooiste reizen door Europa dit je met de trein, fiets of zelf met een kajak kunt afleggen. Duurzaam reizen zonder het vliegtuig te pakken dus. Van toffe steden, natuurgebieden en alles daartussen. Inclusief routekaarten met de etappes, informatie over reizen naar en in het land, de CO2-voetafdruk en het reisbudget voor elke route.

➞ Hier te koop

duurzaam-reizen-boek

Duurzaam Reizen

Wie zich een beetje heeft verdiept in duurzaam reizen zal Zoë van Lieren wel kennen. Al jaren zet ze zich in voor een groenere wereld, zo ook op het gebied van reizen. In het boek Duurzaam Reizen vind je tips over hun je zo bewust mogelijk op vakantie kunt gaan. Bijvoorbeeld met welk vervoersmiddel of hoe je de lokale bevolking kunt steunen. Bovenal vind je in het boek veel reis inspiratie. Zo staat er 15 inspirerende en duurzame bestemmingen in Europa in!

➞ Hier te koop

boek-bucketlist-reizen

Bucketlist Reizen

Hoewel iedereen een eigen bucketlist heeft zijn er een aantal bestemmingen die vrijwel elke reiziger wel eens gezien wil hebben. Marloes Hooge, schrijfster van het boek Bucketlist Reizen (en eigenaar van Travelvalley) verzamelde maar liefst 25 bestemmingen die bij mij persoonlijk hoog op de lijst staan. Marloes heeft prachtige foto's bij de bestemmingen, en praktische informatie. Van een reis door Jordanië, IJsland en Canada tot aan Zuid Afrika, New York en Japan. Een boek boordevol reis inspiratie!

➞ Hier te koop

leukste-reisboeken-cadeauVerliefd op Nederland 

Het boek Verliefd op Nederland (2020) van Roëll (We Are Travellers) staat vol met originele bezienswaardigheden, stranden, restaurants, stedentrips, natuurgebieden, eilanden en toffe locaties in Nederland. Dat Nederland een veelzijdige vakantiebestemming is zie je direct aan de inhoud van dit boek. Zo komen allerlei onderwerpen aan de bod. De mooiste stranden? De leukste steden, de beste plek om dieren te zien, om te varen of de meest toffe accommodaties? Alles staat er in. Of je nu een stadsmens bent of liever de rust op zoekt, beide vind je absoluut in dit reisinpiratieboek. Toeristische highlights zoals de Zaanse Schans zijn uitgebreid beschreven, maar er staan nog veel meer onbekende plekjes in Verliefd op Nederland. In het boek (hardcover) vind je 192 pagina’s aan de leukste tips maar tegelijk is het ook een mooi boek voor op de koffietafel.

➞ Hier te koop

nieuw-reisboek

Off the beaten track

In het boek Off the beaten track lees je alles over de mooiste bestemmingen wereldwijd, maar die (zoals de titel al zegt) niet standaard zijn. Het is boek is voor avontuurlijke reizigers die graag van de begaande paden afgaan. De bestemmingen in het boek zijn nog niet ontdekt door de massa, wat niet alleen leuker is voor jou als reiziger, maar ook een stuk duurzamer is.

➞ Hier te koop

solo-reizen-boek

Solo Reizen

Wil je binnenkort voor langere tijd alleen op reis? Dan is dit boek van Liesbeth Rasker een must. Liesbeth reist al jaren met regelmaat alleen, zowel naar verre bestemmingen als Sri Lanka en Indonesië, maar ook naar bijvoorbeeld Cinque Terre in Italië. En solo reizen is niet gevaarlijk, hooguit spannend wanneer je dit voor het eerst gaat doen. Liesbeth geeft daarom tips voor alle solo reizigers (hoe maak je een foto, hoe word je niet lastig gevallen, hoe maak je vrienden) met daarbij een flinke dosis inspiratie voor mooie bestemmingen. Ook als je niet alleen reist is het boek trouwens een aanrader.

➞ Hier te koop

leukste-reisboeken

Backpack bestemmingen

Sri Lanka, Brazilië, Nepal, Canada, Cuba, Taiwan. Slechts een kleine greep van de backpack bestemmingen die in dit boeken staan. En slechts een greep uit de plekken die Roëll de Ram, reisblogger en het brein achter We Are Travellers. Na haar jarenlange reiservaring was het dan (eindelijk) tijd voor een dik boek. Backpackbestemmingen is hét boek voor wie wil weten met welke budget ze naar welke land kunnen gaan. Wat de mooiste plekken zijn, wat je mee moet nemen en welke dingen je er kunt doen. Enorm veel inspiratie vind je in dit boek, want er staan maar liefst 23 bestemmingen in, en bijna allemaal met eigen beeld. Backpackbestemmingen is één van de leukste reisboeken van dit moment omdat het zowel praktisch én inspirerend is. Voor twintig euro heb je 'm al in huis.

➞ Hier te koop

culinair-reisboek

Reis om de wereld in 80 gerechten

Dit fijne kook en reisboek staat al een aantal jaren in mijn keuken te pronken. Hoewel de gerechten niet heel simpel zijn kook ik er regelmatig uit. In dit kleurrijke boek verzamelt culinair fotograaf David Loftus, tachtig wereldgerechten. Aan de hand van de gekozen gerechten maakt Loftus de reis  die Jules Verne, zijn hoofdfiguur Phileas Fogg, in de 'Reis om de wereld in 80 dagen', ook maakt. Met 's werelds bekendste chefs als gids. De recepten zijn gemaakt door chefs als Jamie Oliver, Nigella Lawson, Heston Blumenthal en Rachel Khoo. Het boek is ingedeeld op land, van Japan tot Italië, Zweden en Amerika. Van gevulde camembert of conserve de thon, de kruiden van de Oriënt in een kop geurige linzensoep of een feestelijke granaatappelchampagnecocktail uit India.

➞ Hier te koop

boek-floortje-dessing

365 Dagen Onderweg - Floortje Dessing

Hoewel dit reisboek al wat jaren meegaat blijft dit een van mijn favorieten. De bescheiden Floortje Dessing liet in ons in eerdere boeken al met haar mee reizen (met de opbrengst daarvan startte ze een fair-tradekledingzaak, Nukuhiva) en ook nu zit haar boek boordevol persoonlijke reistips (hoe scoor je goedkope tickets!) en word je reislust constant aangewakkerd. Floortje komt onder meer terecht in de hippe buitenwijk van Oslo, ze bezoekt het Guggenheim in Bilbao. Maar ook is ze een aantal dagen in een meditatieoord in Arizona, slaapt ze in een boomhut in Australië en maakt ze in Bhutan een tocht naar een van de mooiste kloosters ter wereld om vervolgens te gaan kitesurfen in Sint-Maarten....

➞ Hier te koop

boek-over-reizenInsta Travel - 5 buitengewone bestemmingen

Instagrammers weten vaak de mooiste en vooral meest fotogenieke plekjes te vinden. Dat vond ook Kim Weering, schrijfster van het boek Insta Travel. In het boek vind je eindeloos veel reisinspiratie van bestemmingen in Europa, bezocht en vastgelegd door Instagrammers uit Nederland en België. Alle plekken zijn te vinden in Europa zodat je het vliegtuig vaker zou kunnen laten staan. Van de adembenemende Seealpsee-hike in Zwitserland tot knusse Engelse dorpjes. Het boek is een van de leukste reisboeken van dit jaar!

➞ Hier te koop

mooi-reisboekExpeditie Achtertuin

Het boek Expeditie Achtertuin is gemaakt door de twee journalisten Bas en Dirk. Ze maken onder andere rapportages voor Lonely Planet en National Geographic Traveler en reisde voor dit boek een jaar lang door Nederland. Het resultaat is een prachtig koffietafelboek met de mooiste foto's en verhalen. Van de Friese meren, de bekende Posbank tot aan onbekende plekjes in Rotterdam of Katwijk.

➞ Hier te koop

cadeau-reisliefhebber

Beter op reis

Het boek van Viora en Joost is niet een reisboek zoals alle anderen. Het boek beter op reis gaat vooral over de reis van letterlijk doodziek zijn, naar genezing en uiteindelijk een wereldreis. Viora krijgt acute lymfatische leukemie waardoor het leven van het jonge stel in een rollercoaster terecht komt. Van verdrietige situaties tot aan hoop en dromen, het boek is hierdoor heel aangrijpen. Door de persoonlijke verhalen wil je het boek niet meer wegleggen. Het is absoluut een inspirerend (reis)boek voor iedereen. Inmiddels hebben ze samen een nieuw reisboek geschreven!

➞ Hier te koop

wijnboek-reizen

Wine Trails - Lonely Planet

De mooiste wijnroutes ter wereld in één boek. Lonely Planet verzamelde geheime pareltjes in de bekende regio's als Napa, Tocane, Rioja en de Moezel, maar ook gebieden buiten de gebaande paden staan tot in de detail in het Wine Trails boek geschreven. Georgië en Griekenland staan er bijvoorbeeld ook in. De routes staan uitgebreid beschreven, inclusief  interessantste wijnhuizen, accommodaties en andere tips. In totaal staan er 52 wijngebieden in met heel fijn beeldmateriaal.

➞ Hier te koop

boek-wandellust

Wandellust

Of je nu vaak wandelt of nog helemaal niet. In het boek Wandellust laat Cynthia Schultz zien wat voor mooie plekken er in Nederland zijn. Maar het boek gaat niet alleen over routes en natuurgebieden, het is naast een inspiratieboek ook een handboek met praktische tips. Denk bijvoorbeeld aan tips voor wandelschoenen en kleding. Wandelen is goed voor je lichaam en geest, maar vooral heel leuk en ontspannen!

➞ Hier te koop

leukste-wandelboek

De mooiste wijnwandelingen in Nederland

Het is misschien geen écht reisboek maar het thema van het boek is zo ontzettend goed, dat dit boek absoluut een aanrader is. In Nederland vind je verschillende wijnboerderijen, welke ik zelf altijd leuk vind om te bezoeken. In het boek heeft wandelexpert Wanda de mooiste wandelroutes langs wijngaarden in Nederland uitgestippeld. De routes variëren in lengte van 10 tot 16 kilometer en aan het einde van elke route is er de mogelijkheid om de wijnen te proeven. Daarnaast leer je in het boek meer over Nederlandse wijnbouw en wijnen.

➞ Hier te koop

jimmy-nelson-reisboek

Before they pass away - Jimmy Nelson

Vlak na het behalen van haar fotografie diploma werd Hannelore Vandenbussche gebeld met een aanbod voor een droombaan waarop ze ja zei. De man die haar toen belde bleek later de directeur van het Before they pass away project te zijn. Samen met Jimmy Nelson, fotograaf en het creatieve brein achter het project, zat Hannelore kort na het het telefoongesprek in het vliegtuig. Bestemming: honderd procent avontuur. Drie jaar lang reisde ze over de hele wereld en legde meer dan 35 inheemse stammen vast op beeld. Met haar levendige schrijfstijl sleept ze je mee op reis. Naar Ethiopië, Mongolië en Nieuw Zeeland bijvoorbeeld. Dit boek gaat over contact maken, unieke vriendschappen. Dat dankzij de camera soms vliegensvlug ging. Het reisboek gaat over bijzondere levens, relaties, tussen westers en inheemse stammen, tussen bevolking en de regering, tussen moeder en kind...

➞ Hier te koop

reisfotografie-boek

Reisfotografie - Laura Vink

Laura Vink was 3 maanden op reis geweest toen het idee voor een reisfotografie boek kwam opborrelen. Laura zelf begon ooit met een compact camera, stapte over op een spiegelreflex maar kwam erachter dat alleen een goede camera niet genoeg is. Ze leerde daarom alles over de camera en hoe creatief om te gaan met fotografie op reis. Later schreef ze zelf het boek gericht op reisfotografie. In het boek Reisfotografie komen verschillende onderwerpen aan bod: Hoe voorkom je het zoveelste standaard kiekje van die ene toeristische plek? Wat zijn de meest gemaakte fouten op reis? Hoe vind je balans tussen willen fotograferen en mee gaan met het gezelschap dat je bent (herkenbaar!) Hoe leg je het noorderlicht vast? Of hoe breng je de cultuur van een reisbestemming in beeld?Onderwerpen die alle reizigers zullen aanspreken.

➞ Hier te koop

leukste-reisboeken

Wereldwonderen - Jheni Osman

Heb je je ook wel eens  afgevraagd hoe wereldwonderen zijn gemaakt of ontstaan? Dan is dit reisboek zeker iets voor jou. Jheni Osman onthult in dit boek de geheimen van vijftig wereldwonderen. Van ieder wonder wordt de ontstaansgeschiedenis beschreven, compleet met gedetailleerde tekeningen en stap-voor-stapafbeeldingen. Samen met de prachtige foto's, leuke feitjes en praktische reisinformatie is dit het boek een echte must have voor elke reisliefhebber.

➞ Hier te koop