Als kind verslond ik boeken, maar de middelbare school en het fenomeen ‘boekverslagen’ verpestte deze hobby wel een beetje. De laatste jaren kan ik gelukkig echt weer verdrinken in boeken. Als ik daar de tijd voor neem. En dat is dus op vaker op reis dan thuis. Met deze 10 boeken werd mijn reislust enorm aangewakkerd. Wat zeg ik? Het staat in vuur en vlam. Op zoek naar wat leesvoer? Dan zijn dít zijn de leukste reisboeken, en soms met een smakelijke tintje..

De lekkerste en leukste reisboeken

Ik heb het grote geluk dat ik boven een bibliotheek woon en voor elke reis nog even binnen wandel om een boek te halen. Al is een boek kopen op het vliegtuig ook stiekem wel een guilty pleasure…

Lees ook: Documentaire Before the Flood: het hoe en wat over klimaatverandering

leukste-reisboeken

Before they pass away – Jimmy Nelson

Vlak naar het behalen van haar fotografie diploma werd Hannelore Vandenbussche gebeld met een aanbod voor een droombaan waarop ze ja zei. De man die haar toen belde bleek later de directeur van het Before they pass away project te zijn. Samen met Jimmy Nelson, fotograaf en het creatieve brein achter het project, zat Hannelore kort na het het telefoongesprek in het vliegtuig. Bestemming: honderd procent avontuur. Drie jaar lang reisde ze over de hele wereld en legde meer dan 35 inheemse stammen vast op beeld. Met haar levendige schrijfstijl sleept ze je mee op reis. Naar Ethiopië, Mongolië en Nieuw Zeeland. Dit boek gaat over contact maken, unieke vriendschappen. Dat dankzij de camera soms vliegensvlug ging. Het gaat over bijzondere levens, relaties, tussen westers en inheemse stammen, tussen bevolking en de regering, tussen moeder en kind…

Eten, bidden, beminnen – Elizabeth Gilbert

Dit boek werd na de verfilming een enorme hype over ter wereld. Ik kocht het boek jaren eerder in de aanbieding voor nog geen 10 euro (de kleur van de cover sprak me gewoon aan xD). De film heb ik tot op heden nog niet gezien, maar het verhaal is zo mooi dat het nog in mijn geheugen staat gegrift. Na lastige tijd en zware depressie, besluit Elizabeth een radicale stap te nemen: ze gaat een jaar lang alleen op reis. Ze gaat op haar zoekt naar evenwicht en geluk, en op zoek naar zichzelf. In Italie verwent ze zichzelf met het heerlijke eten en leert ze la dolce vita kennen. In India verdiept ze zich in meditatie, en in Indonesie ontdekt ze de balans tussen ernst en lichtvoetigheid én ontmoet ze haar grote liefde.

Reisfotografie – Laura Vink

Vorig jaar was Laura Vink 3 maanden op reis toen het idee voor een reisfotografie boek kwam opborrelen. Laura zelf begon ooit met een compact camera, ging over op een spiegelreflex maar kwam er achter dat alleen een goede camera niet genoeg is. Ze leerde alles over de camera en hoe creatief om te gaan met fotografie op reis. In het boek komen onderwerpen als: Hoe voorkom je het zoveelste standaard kiekje van die ene toeristische plek? Wat zijn de meest gemaakte fouten op reis? Hoe vind je balans tussen willen fotograferen en mee gaan met het gezelschap dat je bent (herkenbaar!) Hoe leg je het noorderlicht vast? Of hoe breng je de cultuur van een reisbestemming in beeld? Onderwerpen die alle reizigers zullen aanspreken.

Koop hier het reisfotografieboek van Laura Vink!

Wanderlust – Anne de Buck

Al vier jaar lang schrijft Anne de Buck op haar website over hotspots verspreidt over de hele wereld. Van haar Amsterdam tot Tel Aviv & Hongkong. En telkens kreeg ze de vraag: hóe ze dat toch allemaal doet, die leuke adressen ontdekken overal ter wereld. Het haar boek Wanderlust deelt ze dan ook niet alleen haar favoriete adresjes, ook vertelt ze precies hoe ook jij jouw Travel DNA kunt ontwikkelen. In Wanderlust komen reizen, beauty, lifestyle, fashion en food samen. Het boek is geïllustreerd met foto’s uit Anne’s persoonlijke archief waardoor je echt even met haar meereist. Een van de leukste reisboeken voor iedereen met een reislustige levensstijl.

Over elfjes en kogelgaten – Anneke de Bundel en Nicole Franken

Journaliste Anneke de Bundel en fotografe Nicole Franken deden het altijd al een beetje anders. Verhalen vertellen op een manier alsof je er zelf bent, bestemmingen bezoeken waar niemand heen gaat en ze slapen zeker niet in hotels.  In  het boek Over elfjes en kogelgaten schrijven Anneke Nicole (bekend als Nomad & Villager) over hun reizen door Bosnië, Noorwegen, Ierland IJsland, Iraaks Koerdistan en Schotland. Ze ontmoeten mensen in de meest afgelegen gebieden. Gevaarlijke gebieden waar dreigende uitbarstingen van vulkanen, geweld en eenzaamheid aan de orde van de dag zijn en waar overleven het enige is dat telt.

De beste fotografietips van Lonely Planet

Dit kleine, praktische boek van Lonely Planet is een gids vol handige fotografietips voor tijdens je reis en al jaren bekend als een van de handigste en leukste reisboeken. Door het formaat past het makkelijk in je koffer & ook de teksten zijn kort en bondig. De tips zijn niet door zomaar iemand geschreven. Richard l’ Anson, de vaste reisfotograaf  voor Lonely Planet weet als de beste hoe je je vakantiekiekjes omtovert tot bijzondere reismomenten. Alle praktische zaken komen aan bod: van compositie en belichting tot stijleffecten, voor alle camera’s van mobiele telefoons tot professionele camera’s. Maar ook geeft Richard 10 gouden tips die de basis voor een goede foto vormen. Daarna volgen nog eens 45 tips en voorbeelden om de regels in de praktijk te brengen.

Reis om de wereld in 80 gerechten

Dit boek staat al een aantal jaren in mijn keuken te pronken. Hoewel de gerechten niet heel simpel zijn kook ik er regelmatig uit. In dit kleurrijke boek verzamelt culinair fotograaf David Loftus, tachtig wereldgerechten. Aan de hand van de gekozen gerechten maakt Loftus de reis  die Jules Verne, zijn hoofdfiguur Phileas Fogg, in de ‘Reis om de wereld in 80 dagen’, ook maakt. Met ‘s werelds bekendste chefs als gids. De recepten zijn gemaakt door chefs als mister Jamie Oliver Nigella Lawson, Heston Blumenthal en Rachel Khoo. Het boek is ingedeeld op land, van Japan tot Italië, Zweden en Amerika. Van gevulde camembert of conserve de thon, de kruiden van de Oriënt in een kop geurige linzensoep of een feestelijke granaatappelchampagnecocktail uit India.

365 Dagen Onderweg – Floortje Dessing

Hoewel dit boek al wat jaren meegaat blijft dit een van mijn favorieten. De altijd bescheiden Floortje Dessing liet in ons in eerdere boeken al met haar mee reizen (met de opbrengst daarvan startte ze een fair-tradekledingzaak, Nukuhiva) en ook nu zit haar boek boordevol persoonlijke reistips (hoe scoor je goedkope tickets!) en word je reislust constant aangewakkerd. Floortje komt onder meer terecht in de hippe buitenwijk van Oslo, ze bezoekt het Guggenheim in Bilbao. Maar ook is ze een aantal dagen in een meditatieoord in Arizona, slaapt ze in een boomhut in Australië en maakt ze in Bhutan een tocht naar een van de mooiste kloosters ter wereld om vervolgens te gaan kitesurfen in Sint-Maarten….

Het bitterzoete paradijs – Iris Hannema

Ik ontdekte Iris Hennema na een aflevering bij RTL Late Night, waarin ze vertelde dat ze al een tijd rondzwerft over de wereld. Sindsdien ben ik haar gaan volgen en direct fan. Iris schreef eerder het boek Miss yellow hair, waarin ze schrijft over ziek worden op reis. Over haar avonturen met de corrupte politie in Colombia & wat je moet doen als er een dronken Iraniër ongevraagd in je bed opduikt.

In haar nieuwe boek gaan haar avonturen verder: ze vaart weken wereldzeeën, overleeft een verwoestende cycloon op Vanuatu, komt dichtbij een rassenoorlog & ontmoet een heuse koning. Maar op Fiji wordt ze beroofd en op Bora Bora blijkt haar campingeigenaar stervende. Iris beschrijft in haar boeken de mooiste dingen die ze meemaakt (in  Tahiti vindt ze onderwaterliefde) maar juist ook de zware dingen die je mee kan maken als vrouw alleen op reis. Ze beschrijft wat ze er allemaal tegenkomt, en dat is niet in de laatste plaats: zichzelf

Wereldwonderen – Jheni Osman

Heb je je ook wel eens  afgevraagd hoe wereldwonderen zijn gemaakt of ontstaan? Dan is dit je boek. Jheni Osman onthult in dit boek de geheimen van vijftig wereldwonderen. Van ieder wonder wordt de ontstaansgeschiedenis beschreven, compleet met gedetailleerde tekeningen en stap-voor-stapafbeeldingen. Samen met de prachtige foto’s, leuke feitjes en praktische reisinformatie is dit het boek een echte must have voor elke reisliefhebber.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.