Als kind verslond ik boeken, en nog steeds houd ik er van mooie boeken in huis te hebben en daar inspiratie uit te halen. Een reisboek is daarbij ideaal om cadeau te geven. Met deze 11 boeken werd mijn reislust enorm aangewakkerd. Ben je op zoek naar leesvoer of voor een boek voor iemand anders? Dan zijn dít zijn de leukste reisboeken, en soms met een smakelijke tintje..

De leukste reisboeken van dit moment

Ik heb het grote geluk dat ik boven een bibliotheek woon en voor elke reis nog even binnen wandel om een boek te halen. Al is een boek kopen op het vliegveld ook stiekem wel een guilty pleasure. En wanneer Lonely Planet een fijne actie heeft, of er nieuwe boeken op Bol.com staan dan moet ik wel inslaan! De onderstaande reisboeken zijn geen boeken op mee te nemen op vakantie op reis. Daarvoor zijn de boeken de groot. Ze dienen van ook vooral ter inspiratie! De leukste reisboeken van dit moment lees je hier! Zeker weten dat jij in een van deze boeken ook jouw nieuwe vakantiebestemmingen gaat vinden.


Lees ook: Documentaire Before the Flood: het hoe en wat over klimaatverandering


Backpack bestemmingen – Roëll de Ram

Sri Lanka, Brazilië, Nepal, Canada, Cuba, Taiwan. Slechts een kleine greep van de backpack bestemmingen die in dit boeken staan. En slechts een greep uit de plekken die Roëll de Ram, reisblogger en het brein achter We Are Travellers. Na haar jarenlange reiservaring was het dan (eindelijk) tijd voor een dik boek. Backpackbestemmingen is hét boek voor wie wil weten met welke budget ze naar welke land kunnen gaan. Wat de mooiste plekken zijn, wat je mee moet nemen en welke dingen je er kunt doen. Veel inspiratie is dit boek, want er staan maar liefst 23 bestemmingen in, en bijna allemaal met eigen beeld. Backpackbestemmingen is één van de leukste reisboeken van dit moment omdat het zowel praktisch én inspirerend is. Bovendien is er nog geen boek die er op lijkt. Voor twintig euro heb je ‘m al in huis.


Lees ook: Welke camera neem je mee op reis?

Before they pass away – Jimmy Nelson

Vlak naar het behalen van haar fotografie diploma werd Hannelore Vandenbussche gebeld met een aanbod voor een droombaan waarop ze ja zei. De man die haar toen belde bleek later de directeur van het Before they pass away project te zijn. Samen met Jimmy Nelson, fotograaf en het creatieve brein achter het project, zat Hannelore kort na het het telefoongesprek in het vliegtuig. Bestemming: honderd procent avontuur. Drie jaar lang reisde ze over de hele wereld en legde meer dan 35 inheemse stammen vast op beeld. Met haar levendige schrijfstijl sleept ze je mee op reis. Naar Ethiopië, Mongolië en Nieuw Zeeland. Dit boek gaat over contact maken, unieke vriendschappen. Dat dankzij de camera soms vliegensvlug ging. Het reisboek gaat over bijzondere levens, relaties, tussen westers en inheemse stammen, tussen bevolking en de regering, tussen moeder en kind…

Eten, bidden, beminnen – Elizabeth Gilbert

Dit reisboek werd na de verfilming een enorme hype over ter wereld. Ik kocht het boek jaren eerder in de aanbieding voor nog geen 10 euro. De film heb ik tot op heden nog niet gezien, maar het verhaal  van Eat Pray Love is zo mooi dat het nog in mijn geheugen staat gegrift. Na lastige tijd en zware depressie, besluit Elizabeth een radicale stap te nemen: ze gaat een jaar lang alleen op reis. Ze gaat op haar zoekt naar evenwicht en geluk, en op zoek naar zichzelf. In Italië verwent ze zichzelf met het heerlijke eten en leert ze la dolce vita kennen. In India verdiept ze zich in meditatie, en in Indonesie ontdekt ze de balans tussen ernst en lichtvoetigheid én ontmoet ze haar grote liefde.

Reisfotografie – Laura Vink

Vorig jaar was Laura Vink 3 maanden op reis toen het idee voor een reisfotografie boek kwam opborrelen. Laura zelf begon ooit met een compact camera, ging over op een spiegelreflex maar kwam er achter dat alleen een goede camera niet genoeg is. Ze leerde alles over de camera en hoe creatief om te gaan met fotografie op reis. In het boek Reisfotografie komen onderwerpen als: Hoe voorkom je het zoveelste standaard kiekje van die ene toeristische plek? Wat zijn de meest gemaakte fouten op reis? Hoe vind je balans tussen willen fotograferen en mee gaan met het gezelschap dat je bent (herkenbaar!) Hoe leg je het noorderlicht vast? Of hoe breng je de cultuur van een reisbestemming in beeld? Onderwerpen die alle reizigers zullen aanspreken.

Wanderlust – Anne de Buck

Al vier jaar lang schrijft Anne de Buck op haar website over hotspots verspreidt over de hele wereld. Van haar Amsterdam tot Tel Aviv & Hongkong. En telkens kreeg ze de vraag: hóe ze dat toch allemaal doet, die leuke adressen ontdekken overal ter wereld. Het haar reisboek Wanderlust deelt ze dan ook niet alleen haar favoriete adresjes, ook vertelt ze precies hoe ook jij jouw Travel DNA kunt ontwikkelen. In Wanderlust komen reizen, beauty, lifestyle, fashion en food samen. Het boek is geïllustreerd met foto’s uit Anne’s persoonlijke archief waardoor je echt even met haar meereist. Een van de leukste reisboeken voor iedereen met een reislustige levensstijl.

De beste fotografietips van Lonely Planet

Dit kleine, praktische boek van Lonely Planet is een gids vol handige fotografietips voor tijdens je reis en al jaren bekend als een van de handigste en leukste reisboeken. Door het formaat past het makkelijk in je koffer & ook de teksten zijn kort en bondig. De tips zijn niet door zomaar iemand geschreven. Richard l’ Anson, de vaste reisfotograaf  voor Lonely Planet weet als de beste hoe je je vakantiekiekjes omtovert tot bijzondere reismomenten. Alle praktische zaken komen aan bod: van compositie en belichting tot stijleffecten, voor alle camera’s van mobiele telefoons tot professionele camera’s. Maar ook geeft Richard 10 gouden tips die de basis voor een goede foto vormen. Daarna volgen nog eens 45 tips en voorbeelden om de regels in de praktijk te brengen.

Reis om de wereld in 80 gerechten

Dit fijne kook en reisboek staat al een aantal jaren in mijn keuken te pronken. Hoewel de gerechten niet heel simpel zijn kook ik er regelmatig uit. In dit kleurrijke boek verzamelt culinair fotograaf David Loftus, tachtig wereldgerechten. Aan de hand van de gekozen gerechten maakt Loftus de reis  die Jules Verne, zijn hoofdfiguur Phileas Fogg, in de ‘Reis om de wereld in 80 dagen‘, ook maakt. Met ‘s werelds bekendste chefs als gids. De recepten zijn gemaakt door chefs als mister Jamie Oliver Nigella Lawson, Heston Blumenthal en Rachel Khoo. Het boek is ingedeeld op land, van Japan tot Italië, Zweden en Amerika. Van gevulde camembert of conserve de thon, de kruiden van de Oriënt in een kop geurige linzensoep of een feestelijke granaatappelchampagnecocktail uit India.

365 Dagen Onderweg – Floortje Dessing

Hoewel dit reisboek al wat jaren meegaat blijft dit een van mijn favorieten. De bescheiden Floortje Dessing liet in ons in eerdere boeken al met haar mee reizen (met de opbrengst daarvan startte ze een fair-tradekledingzaak, Nukuhiva) en ook nu zit haar boek boordevol persoonlijke reistips (hoe scoor je goedkope tickets!) en word je reislust constant aangewakkerd. Floortje komt onder meer terecht in de hippe buitenwijk van Oslo, ze bezoekt het Guggenheim in Bilbao. Maar ook is ze een aantal dagen in een meditatieoord in Arizona, slaapt ze in een boomhut in Australië en maakt ze in Bhutan een tocht naar een van de mooiste kloosters ter wereld om vervolgens te gaan kitesurfen in Sint-Maarten….


Lees meer: Langer en gezonder leven: Het geheim van de vijf blauwe zones

Food-travel-photography-blog

Het bitterzoete paradijs – Iris Hannema

Ik ontdekte Iris Hennema na een aflevering bij RTL Late Night, waarin ze vertelde dat ze al een tijd rondzwerft over de wereld. Sindsdien ben ik haar gaan volgen en direct fan. Iris schreef eerder het boek Miss yellow hair, waarin ze schrijft over ziek worden op reis. Over haar avonturen met de corrupte politie in Colombia & wat je moet doen als er een dronken Iraniër ongevraagd in je bed opduikt.

In haar nieuwe reisboek het Bitterzoete Paradijs gaan haar avonturen verder: ze vaart weken wereldzeeën, overleeft een verwoestende cycloon op Vanuatu, komt dichtbij een rassenoorlog & ontmoet een heuse koning. Maar op Fiji wordt ze beroofd en op Bora Bora blijkt haar campingeigenaar stervende. Iris beschrijft in haar boeken de mooiste dingen die ze meemaakt (in  Tahiti vindt ze onderwaterliefde) maar juist ook de zware dingen die je mee kan maken als vrouw alleen op reis. Ze beschrijft wat ze er allemaal tegenkomt, en dat is niet in de laatste plaats: zichzelf

Wine Trails – Lonely Planet

De mooiste wijnroutes ter wereld in één boek. Lonely Planet verzamelde geheime pareltjes in de bekende regio’s als Napa, Tocane, Rioja en de Moezel, maar ook gebieden buiten de gebaande paden staan tot in de detail in het Wine Trails boek geschreven. Georgië en Griekenland staan er bijvoorbeeld ook in. De routes staan uitgebreid beschreven, inclusief  interessantste wijnhuizen, accommodaties en andere tips. In totaal staan er 52 wijngebieden in met heel fijn beeldmateriaal.

Wereldwonderen – Jheni Osman

Heb je je ook wel eens  afgevraagd hoe wereldwonderen zijn gemaakt of ontstaan? Dan is dít je reisboek. Jheni Osman onthult in dit boek de geheimen van vijftig wereldwonderen. Van ieder wonder wordt de ontstaansgeschiedenis beschreven, compleet met gedetailleerde tekeningen en stap-voor-stapafbeeldingen. Samen met de prachtige foto’s, leuke feitjes en praktische reisinformatie is dit het boek een echte must have voor elke reisliefhebber.


Meer leesmateriaal: de leukste stedentrips in Europa

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.