Als kind verslond ik boeken, en nog steeds houd ik er van mooie boeken in huis te hebben en daar inspiratie uit te halen. Een reisboek is daarbij ideaal om cadeau te geven. Door deze boeken werd mijn reislust enorm aangewakkerd en haalde ik uit andere boeken weer hele handige informatie die ik tijdens een volgende reis kan toepassen. Ben je op zoek naar leesvoer of voor een boek voor iemand anders? Dan zijn dít zijn de leukste reisboeken van 2020.

De leukste reisboeken van dit moment

Ik heb thuis een enorme verzameling met reisboeken staan, en elk jaar komen daar weer nieuwe bij. Al is een boek kopen op het vliegveld ook stiekem wel een guilty pleasure. En wanneer Lonely Planet een fijne actie heeft, of er nieuwe boeken op Bol.com staan dan moet ik wel inslaan. Of je nu een nieuwe reis aan het plannen bent of gewoonweg op zondagmiddag bij wegdromen bij een verre bestemming, reisboeken kunnen altijd. De onderstaande reisboeken zijn geen boeken op mee te nemen op vakantie of op reis. Daarvoor zijn de boeken de groot, ze dienen dan ook vooral ter inspiratie en praktische informatie voor en je reis. De leukste reisboeken van dit moment lees je in dit artikel. Van solo reizen, backpacken, werken in het buitenland tot aan reisverhalen, ervaringen en reistips, zeker weten dat jij in een van deze boeken ook jouw nieuwe vakantiebestemmingen gaat vinden!


➞ Lees ook: Welke camera neem je mee op reis?
➞ De mooiste vakantiebestemmingen voor 2020

 

leukste-reisboeken

Backpack bestemmingen

Sri Lanka, Brazilië, Nepal, Canada, Cuba, Taiwan. Slechts een kleine greep van de backpack bestemmingen die in dit boeken staan. En slechts een greep uit de plekken die Roëll de Ram, reisblogger en het brein achter We Are Travellers. Na haar jarenlange reiservaring was het dan (eindelijk) tijd voor een dik boek. Backpackbestemmingen is hét boek voor wie wil weten met welke budget ze naar welke land kunnen gaan. Wat de mooiste plekken zijn, wat je mee moet nemen en welke dingen je er kunt doen. Enorm veel inspiratie vind je in dit boek, want er staan maar liefst 23 bestemmingen in, en bijna allemaal met eigen beeld. Backpackbestemmingen is één van de leukste reisboeken van dit moment omdat het zowel praktisch én inspirerend is. Voor twintig euro heb je 'm al in huis.

➞ Bekijk meer informatie

leukste-reisboeken

Lonely Planet's Best in Travel 2020

Ik houd van lijstjes en de boeken van Lonely Planet behoren al jaren tot mijn favorieten. Elk jaar brengen ze meerdere series uit, zoals de mooiste wijnreizen of stedentrips. Dit boek is gevuld met de leukste bestemmingen voor 2020. Heb je nog geen idee waar je heen wilt dit jaar? Dan is dit boek perfect. Ik haal er altijd de reistrends en veel inspiratie uit. En niet alleen voor 2020. In dit boek vind je een top 10 landen, steden, regio's en bestemmingen met het meeste waar voor je geld. Met dit jaar onder andere Bhutan, Costa Rica, Denver (VS), Marokko, de Zijderoute, de Amazone, Azerbeidzjan, Servië en Tunesië.

➞ Bekijk meer informatie

take-a-break

Take a break

Gaat een vakantie van maximaal 4 weken per jaar jou niet ver genoeg? Wil je voor lange tijd op reis? Het boek Take a break is dan jouw handleiding om voor langere tijd de wereld te ontdekken. Take a break zit bordenvol inspiratie met fijne bestemmingen maar daarnaast staan er enorm veel praktische tips in. Auteur Sara van Geloven is voormalig hoofdredacteur van Lonely Planet magazine en heeft daarom enorm veel reiservaring. In het boek lees je hoe je een spaarplan maakt, welke voorbereidingen je moet treffen en daarnaast komen een aantal andere reis-experts ook aan het woord.

➞ Bekijk meer informatie

reisverhalen-boek

Eten, bidden, beminnen

Dit reisboek werd na de verfilming een enorme hype over ter wereld. Ik kocht het boek jaren eerder en de film heb ik tot op heden nog niet gezien, maar het verhaal van Eat Pray Love is zo mooi dat het nog in mijn geheugen staat gegrift. Na lastige tijd en zware depressie besluit Elizabeth een radicale stap te nemen: ze gaat een jaar lang alleen op reis. Ze gaat op haar zoekt naar evenwicht en geluk, en op zoek naar zichzelf. In Italië verwent ze zichzelf met het heerlijke eten en leert ze la dolce vita kennen. In India verdiept ze zich in meditatie, en in Indonesië ontdekt ze de balans tussen ernst en lichtvoetigheid én ontmoet ze haar grote liefde. Hoewel het boek al wat ouder is blijft deze altijd leuk om te lezen.

➞ Bekijk meer informatie

fotografieboek

De beste fotografietips van Lonely Planet

Dit kleine, praktische boek van Lonely Planet is een gids vol handige fotografietips voor tijdens je reis. Het staat al jaren bekend als een van de handigste en leukste reisboeken. Door het formaat past het makkelijk in je koffer, ook de teksten zijn kort en bondig. De tips zijn niet door zomaar iemand geschreven. Richard l' Anson, de vaste reisfotograaf  voor Lonely Planet weet als de beste hoe je je vakantiekiekjes omtovert tot bijzondere reismomenten. Alle praktische zaken komen aan bod: van compositie en belichting tot stijleffecten, voor alle camera's van mobiele telefoons tot professionele camera's. Maar ook geeft Richard 10 gouden tips die de basis voor een goede foto vormen. Daarna volgen nog eens 45 tips en voorbeelden om de regels in de praktijk te brengen.

➞ Bekijk meer informatie

leukste-reisboeken

Het bitterzoete paradijs

Iris schreef eerder het boek Miss yellow hair, waarin ze schrijft over ziek worden op reis, over haar avonturen met de corrupte politie in Colombia en wat je moet doen als er een dronken Iraniër ongevraagd in je bed opduikt. In haar reisboek het Bitterzoete Paradijs gaan haar avonturen verder: ze vaart weken over wereldzeeën, overleeft een verwoestende cycloon op Vanuatu, komt dichtbij een rassenoorlog en ontmoet een heuse koning. Maar op Fiji wordt ze beroofd en op Bora Bora blijkt haar campingeigenaar stervende. Iris beschrijft in haar boeken de mooiste dingen die ze meemaakt (in  Tahiti vindt ze onderwaterliefde) maar juist ook de zware dingen die je mee kan maken als vrouw alleen op reis. Ze beschrijft wat ze er allemaal tegenkomt, en dat is niet in de laatste plaats: zichzelf.

➞ Bekijk meer informatie

boek-bucketlist-reizen

Bucketlist Reizen

Hoewel iedereen een eigen bucketlist heeft zijn er een aantal bestemmingen die vrijwel elke reiziger wel eens gezien wil hebben. Marloes Hooge, schrijfster van het boek Bucketlist Reizen (en eigenaar van Travelvalley) verzamelde maar liefst 25 bestemmingen die bij mij persoonlijk hoog op de lijst staan. Marloes heeft prachtige foto's bij de bestemmingen, en praktische informatie. Van een reis door Jordanië, IJsland en Canada tot aan Zuid Afrika, New York en Japan. Een boek boordevol reis inspiratie!

➞ Bekijk meer informatie

solo-reizen-boek

Solo Reizen

Wil je binnenkort voor langere tijd alleen op reis? Dan is dit boek van Liesbeth Rasker een must. Liesbeth reist al jaren met regelmaat alleen, zowel naar verre bestemmingen als Sri Lanka en Indonesië, maar ook naar bijvoorbeeld Cinque Terre in Italië. En solo reizen is niet gevaarlijk, hooguit spannend wanneer je dit voor het eerst gaat doen. Liesbeth geeft daarom tips voor alle solo reizigers (hoe maak je een foto, hoe word je niet lastig gevallen, hoe maak je vrienden) met daarbij een flinke dosis inspiratie voor mooie bestemmingen. Ook als je niet alleen reist is het boek trouwens een aanrader.

➞ Bekijk meer informatie

reisboek-tips

Wanderlust

Al een aantal jaar lang schrijft Anne de Buck op haar website over hotspots verspreid over de hele wereld. Van haar Amsterdam tot Tel Aviv en Hongkong. En telkens kreeg ze de vraag: hóe ze dat toch allemaal doet, die leuke adressen ontdekken overal ter wereld. Met haar reisboek Wanderlust deelt ze dan ook niet alleen haar favoriete adresjes, ook vertelt ze precies hoe ook jij jouw 'Travel DNA' kunt ontwikkelen. In Wanderlust komen reizen, beauty, lifestyle, fashion en food samen. Het boek is geïllustreerd met foto’s uit Anne's persoonlijke archief waardoor je echt even met haar meereist. Een van de leukste reisboeken voor iedereen met een reislustige levensstijl.

➞ Bekijk meer informatie

culinair-reisboek

Reis om de wereld in 80 gerechten

Dit fijne kook en reisboek staat al een aantal jaren in mijn keuken te pronken. Hoewel de gerechten niet heel simpel zijn kook ik er regelmatig uit. In dit kleurrijke boek verzamelt culinair fotograaf David Loftus, tachtig wereldgerechten. Aan de hand van de gekozen gerechten maakt Loftus de reis  die Jules Verne, zijn hoofdfiguur Phileas Fogg, in de 'Reis om de wereld in 80 dagen', ook maakt. Met 's werelds bekendste chefs als gids. De recepten zijn gemaakt door chefs als Jamie Oliver, Nigella Lawson, Heston Blumenthal en Rachel Khoo. Het boek is ingedeeld op land, van Japan tot Italië, Zweden en Amerika. Van gevulde camembert of conserve de thon, de kruiden van de Oriënt in een kop geurige linzensoep of een feestelijke granaatappelchampagnecocktail uit India.

➞ Bekijk meer informtie

leukste-wandelboek

De mooiste wijnwandelingen in Nederland

Het is misschien geen écht reisboek maar het thema van het boek is zo ontzettend goed, dat dit boek absoluut een aanrader is. In Nederland vind je verschillende wijnboerderijen, welke ik zelf altijd leuk vind om te bezoeken. In het boek heeft wandelexpert Wanda de mooiste wandelroutes langs wijngaarden in Nederland uitgestippeld. De routes variëren in lengte van 10 tot 16 kilometer en aan het einde van elke route is er de mogelijkheid om de wijnen te proeven. Daarnaast leer je in het boek meer over Nederlandse wijnbouw en wijnen.

➞ Bekijk meer informatie

leukste-reisboeken

Wereldwonderen - Jheni Osman

Heb je je ook wel eens  afgevraagd hoe wereldwonderen zijn gemaakt of ontstaan? Dan is dit reisboek zeker iets voor jou. Jheni Osman onthult in dit boek de geheimen van vijftig wereldwonderen. Van ieder wonder wordt de ontstaansgeschiedenis beschreven, compleet met gedetailleerde tekeningen en stap-voor-stapafbeeldingen. Samen met de prachtige foto's, leuke feitjes en praktische reisinformatie is dit het boek een echte must have voor elke reisliefhebber.

➞ Bekijk meer informatie

digital-nomad-boek

Wil je niet alleen op vakantie die paar weken per jaar maar vaker of voor langere tijd weg, en ook werken in het buitenland? Oftewel heb je ambities om digital Nomad te worden? Suzanne van Duijn is al jaren de expert op dit gebied en het is ook geen verrassing dat ze een boek heeft geschreven over de combinatie van werken en reizen. In het boek lees je niet alleen alle praktische tips die je moet weten als je aan een digital Nomad avontuur begint, maar ook staan er verhalen in van mensen die werkelijk reizend met laptop door het leven gaan. Daarnaast worden ook de beste bestemmingen voor ditigtal Nomads beschreven. Ook als niet digital Nomad is dit trouwens een boek waar je vrolijk van wordt!

➞ Bekijk meer informatie

jimmy-nelson-reisboek

Before they pass away - Jimmy Nelson

Vlak na het behalen van haar fotografie diploma werd Hannelore Vandenbussche gebeld met een aanbod voor een droombaan waarop ze ja zei. De man die haar toen belde bleek later de directeur van het Before they pass away project te zijn. Samen met Jimmy Nelson, fotograaf en het creatieve brein achter het project, zat Hannelore kort na het het telefoongesprek in het vliegtuig. Bestemming: honderd procent avontuur. Drie jaar lang reisde ze over de hele wereld en legde meer dan 35 inheemse stammen vast op beeld. Met haar levendige schrijfstijl sleept ze je mee op reis. Naar Ethiopië, Mongolië en Nieuw Zeeland bijvoorbeeld. Dit boek gaat over contact maken, unieke vriendschappen. Dat dankzij de camera soms vliegensvlug ging. Het reisboek gaat over bijzondere levens, relaties, tussen westers en inheemse stammen, tussen bevolking en de regering, tussen moeder en kind...

➞ Bekijk meer informatie

reisfotografie-boek

Reisfotografie - Laura Vink

Laura Vink was 3 maanden op reis geweest toen het idee voor een reisfotografie boek kwam opborrelen. Laura zelf begon ooit met een compact camera, stapte over op een spiegelreflex maar kwam erachter dat alleen een goede camera niet genoeg is. Ze leerde daarom alles over de camera en hoe creatief om te gaan met fotografie op reis. Later schreef ze zelf het boek gericht op reisfotografie. In het boek Reisfotografie komen verschillende onderwerpen aan bod: Hoe voorkom je het zoveelste standaard kiekje van die ene toeristische plek? Wat zijn de meest gemaakte fouten op reis? Hoe vind je balans tussen willen fotograferen en mee gaan met het gezelschap dat je bent (herkenbaar!) Hoe leg je het noorderlicht vast? Of hoe breng je de cultuur van een reisbestemming in beeld?Onderwerpen die alle reizigers zullen aanspreken.

➞ Bekijk meer informatie

nieuw-reisboek

Off the beaten track

Het boek Off the beaten track komt pas in mei 2020 uit maar kun je nu al reserveren op Bol.com. In het boek lees je alles over de mooiste bestemmingen wereldwijd, maar die (zoals de titel al zegt) niet standaard zijn. Het is boek is voor avontuurlijke reizigers die graag van de begaande paden afgaan. De bestemmingen in het boek zijn nog niet ontdekt door de massa, wat niet alleen leuker is voor jou als reiziger, maar ook een stuk duurzamer is. Wil je weten welke landen er in het boek staan? Reserveer dan het boek, dan heb je deze in mei als eerste in huis.

➞ Bekijk meer informatie

wijnboek-reizen

Wine Trails - Lonely Planet

De mooiste wijnroutes ter wereld in één boek. Lonely Planet verzamelde geheime pareltjes in de bekende regio's als Napa, Tocane, Rioja en de Moezel, maar ook gebieden buiten de gebaande paden staan tot in de detail in het Wine Trails boek geschreven. Georgië en Griekenland staan er bijvoorbeeld ook in. De routes staan uitgebreid beschreven, inclusief  interessantste wijnhuizen, accommodaties en andere tips. In totaal staan er 52 wijngebieden in met heel fijn beeldmateriaal.

➞ Bekijk meer informatie

boek-floortje-dessing

365 Dagen Onderweg - Floortje Dessing

Hoewel dit reisboek al wat jaren meegaat blijft dit een van mijn favorieten. De bescheiden Floortje Dessing liet in ons in eerdere boeken al met haar mee reizen (met de opbrengst daarvan startte ze een fair-tradekledingzaak, Nukuhiva) en ook nu zit haar boek boordevol persoonlijke reistips (hoe scoor je goedkope tickets!) en word je reislust constant aangewakkerd. Floortje komt onder meer terecht in de hippe buitenwijk van Oslo, ze bezoekt het Guggenheim in Bilbao. Maar ook is ze een aantal dagen in een meditatieoord in Arizona, slaapt ze in een boomhut in Australië en maakt ze in Bhutan een tocht naar een van de mooiste kloosters ter wereld om vervolgens te gaan kitesurfen in Sint-Maarten....

➞ Bekijk meer informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.