Met een grote glimlach denk ik terug aan Sardinië, want als er één Europees land is dat doet denken aan een tropisch eiland is het Sardinië wel. Nergens anders zag ik zulke spectaculaire natuur en water dat blauwer is dan op de Antillen. Met een huurauto maakte ik een rondreis door het noorden van Sardinië. Het hele eiland is groot - 24.090 km² - en om alles te ontdekken heb je wel zo'n drie weken nodig. In een week of in twee weken kun je ook al genieten van een heerlijke vakantie. In dit artikel deel ik de route voor een roadtrip Sardinië vanaf Olbia naar Alghero, gelegen in het noorden.

Roadtrip Sardinië - route door het noorden


Sardinië heeft een drietal vliegvelden Olbia, Alghero en Cagliari. Zelf vloog ik via een korte tussenstop op het Franse Corsica naar Olbia in het noordoosten van het land waar we de huurauto ophalen. Sardinië is te groot om in een week het hele eiland te verkennen en we gaan daarom alleen op ontdekking in het noorden. Wat mij betreft is dit een van de mooiste autoroutes op Sardinië. De route welke ik maakte begint vanaf vliegveld Olbia en gaat via het noorden naar Alghero in het westen. Maar andersom kan natuurlijk ook en zelfs als je op één plek verblijf is het haalbaar deze plekken te bezoeken. In de huidige tijd heeft het voordelen om een pakketreis (bijvoorbeeld met TUI, de Vakantiediscounter) te boeken.

Auto huren op Sardinië

Op een eiland als Sardinië zou ik zeker een auto huren. Alles ligt vrij ver uit elkaar en het is de snelste manier om veel te kunnen zien. De wegen zijn goed onderhouden en bovendien zijn de routes wondermooi. Er is een snelweg E25 (ss131) die loopt van Porto Torres tot aan Cagliari en splitst zich bij Ghilarza richting Olbia. Verder zijn er prima verbindingswegen. Slim is om een auto bij de luchthaven te huren zodat je deze direct na aankomst kunt ophalen. Zelf huur ik meestal een huurauto via Sunny Cars of EasyTerra. Ik reserveer dan van te voren in Nederland. Auto rijden op Sardinië is niet spannend. Hoewel je soms kronkelige wegen langs de kust hebt, zijn de wegen goed en is er altijd een vangrail aanwezig. De auto haal ik op bij de lichthaven waarna de rondreis Sardinië kan beginnen.

Auto huren op Sardinië via:

 tips en ervaringen voor een auto huren op Sardinië


Dag 1: Olbia

Wanneer je vanuit Amsterdam naar noord Sardinië vliegt kom je aan in Olbia, ook wel de Poort van Sardinië. Het is een interessante plek en de vierde stad van het eiland. De stad kent een oude geschiedenis en is van Griekse / Punische oorsprong, terwijl het nu een van de moderne steden op Sardinië is. De grote haven en het vliegveld zorgen ervoor dat veel mensen hier hun vakantie beginnen. Maar wie de moeite neemt om het oude het centrum van Olbia te bezoeken zal aangenaam verrast worden door een levendige, gezellige stad met veel geschiedenis en cultuur. Verder naar het zuiden vind je het Orosei met fantastische stranden.

Dag 2: Porto Cervo

Meestal ga ik op reis altijd op zoek naar verborgen idyllische plekjes. Maar Porto Cervo is heel anders dan dat. Deze rijke havenstad - met slechts 200 inwoners eigenlijk een dorp - lijkt wel een Disney land voor de welvarendste mensen. Berlusconi kwam ik hier graag vakantie te vieren (Hij ging ook naar de eilandengroep voor kust: La Maddalena). Porto Cervo is het kloppend hart van de Costa Smeralda en dé hotspots van Sardinië. Het La Piazzetta plein vormt het centrum van het dorpje en je vindt hier veel Italiaanse ontwerpers met hun eigen exclusieve boetiekjes. Verder vind je er merken als Gucci, Versace, Prada, Valentino en Louis Vuitton. Grote kans trouwens dat je hier een beroemde voetballer of filmster tegenkomt.

 accommodatie: Le Ville Le Saline

Dag 3 - 4: Costa Smeralda 

Ik noemde het net al even: De Costa Smeralda. Als je vanaf Olbia naar het noorden rijdt kun je er haast niet om heen. Een van de mooiste natuurlijke omgevingen van Europa. Het water is kraakhelder, het zand parelwit. Het voelt hier meer als de Cariben in plaats van Europa. Punta Coda Cavallo is een vijftien hectare groot zee reservaat dat zowel onder als boven water een paradijs is. De baaien met granieten rotsen zijn perfect voor een strandvakantie, en onder water zijn verschillende vormen van Mediterraan koraal te vinden. Sinds 2004 is het beschermd gebied zodat de schoonheid en gezondheid behouden worden.

Behalve de mooiste stranden heeft Sardinië de nodige kliffen, bergen en rotsformaties. Aan de Smaragdkust, in de buurt van Palau, vind je de bekendste van het eiland: Roccia dell'Orso, in de volksmond de berenrots. Een enorm stuk graniet in de vorm van een beer staat op een hoogte van ruim 120 meter. Je kunt een kaartje kopen om deze bezienswaardigheid van dichtbij te bekijken Je moet hiervoor wel een lange trap beklimmen. Het uitzicht op Corsica en de eilandengroep La Maddalena vanaf de top is onbetaalbaar.

➞ Tips voor een stedentrip Cagliari

Dag 5: La Maddalena

In het noordoosten van Sardinië ligt een eilandengroep van zo'n 60 eilanden met een oppervlakte van bijna 20 km². De archipel wordt meerstal La Maddelana genoemd, maar dit is alleen het hoofdeiland. De meeste eilanden behoren tot het natuurgebied en kun je niet bezoeken, maar naar La Maddelana kun je wel de boot nemen. Dit eiland bereik je via een veerdienst vanuit Palau, de auto kun je ook meenemen. Het eiland Caprera is met een brug verbonden aan La Maddelana en kun je daarom ook bezoeken. De bodem van de eilanden bestaat grotendeels uit graniet. Het eiland heeft verder veel inhammen en baaien waardoor je altijd een van de weinige op het strand bent. Het is minder groen dan de rest van noord Sardinië, het water daarentegen is misschien wel net een tintje blauwer.

Dag 6: Noord kust en Isola Rossa

Op weg naar het westen kun je Capo Testa aandoen. Dit ligt op het uiterste noordelijk gelegen puntje van het eiland en de rode rotsen hebben hier bijzondere vormen. Een voorproefje van de rest van de Sardijnse noordkust. Naar het strand kun je bij Costa Paradiso maar ook bij Isola Rossa. Isola Rossa is een schiereiland met een uniek fenomeen. De rossige kleur van het schiereiland verandert gedurende de dag. Door het licht krijgt het verschillende tinten. Bijzonder om eens mee te maken. Isola Rossa ligt vrij centraal in het noordelijke kustdeel van Sardinië en daarbij heeft het een leuke boulevard met restaurants. Ik vond dit daarom een strategische plek om een aantal dagen te overnachten.

 accommodatie: Sa Fiorida Appartamenti

Dag 7: Castelsardo en Valledoria

Valledoria is een duingebied met veel groen en een rustige zee. Het is anders dan de meeste plekken op Sardinië, maar een fijne plek om te verblijven.  Zelf sliep ik ook een aantal dagen in Valledoria en vanuit hier kun je alle kanten op naar bijvoorbeeld Castelsardo.

Mijn favoriete plekje van het eiland is Castelsardo. Een typisch Italiaans dorpje op een vulkanische heuvel aan zee waar maar terug bleven komen. Waar we met liefde de vele stijlen trappen beklommen en waar we telkens weer verdwaalden. Italiaanser dan hier krijg je het niet. Het is een klein Middeleeuws dorp dat erg charmant is vanwege de doorkijkjes en terrassen op onmogelijk plekken. Daarnaast staat Castelsardo bekent als het centrum van oude ambachten en handgemaakte producten. Je ziet op elke straathoek wel een een winkeltje met souvenirs van hout, tapijten, keramiek, sierraden en andere kunst. Wanneer je er op af rijdt komen de gekleurde huizen je al tegemoet. Rijdt niet te ver door, want dan is parkeren erg duur.

Dag 8: Studentenstad Sassari

Een van de weinige niet-kust-plaatjes die we bezochten is Sassari. De sfeer is hierdoor anders, maar niet minder fijn. Het binnenland van Sardinië is ruig en ontzettend mooi. Sassari bewees dat ook de grote steden van Sardinië een aangename verrassing zijn. Sassari is de studentenstad van Sardinië en het bruist hier door de vele jonge, hippe mensen. Sassari is groter opgezet en er zijn bijvoorbeeld meer grote pleinen. Het plein Piazza d’Italia vormt het centrum van de stad, vanuit daar kun je de stad verkennen. Neerploffen met koffie of Aperol Spritz kan perfect op een van de vele terrassen.

Dag 9: Stintino en Asinara

Stintino is het uiterste puntje in het noord-westen van Sardinië en een mooie stop tijdens een roadtrip Sardinië. Hoe hoger je hier gaat, hoe indrukwekkende het landschap wordt. Bij Stintino is de natuur onbeschrijflijk mooi. Asinara is het groene en onbewoonde ezels eiland dat er boven ligt. De naam Asinara komt van asino, wat ezel in het Italiaans betekent op het eiland komt namelijk een zeldzame albino ezel voor.

Verder vind je op het eiland het strand La Pelosa, welke gerekend wordt tot een van de mooiste stranden op Sardinië. Het hele eiland is beschermd natuurgebied en kan alleen onder begeleiding van een gids worden bezocht. Dit eiland is absoluut een van de verborgen parels op Sardinië. Vanuit het vissersdorp  Stintino gaat er een boot naar het eiland. Je kunt er overigens ook prachtige zeiltochten maken en rond de Golf van Asinara is het mogelijk te snorkelen of duiken langs het rif dat rijk is aan zee-margrieten en rood koraal, aan vis en grotten.

 accommodatie: Agriturismo Sa Suerera

Dag 10: Alghero

Alghero is een droomstadje aan de westkust van Sardinië. De zoute zeegeur waait je tegemoet en vermengt zich rond etenstijd met de geur van tomatensaus, geroosterde vis en verse kruiden. Gezien de positie van Alghero, precies tussen Europa en Afrika in, was de stad eeuwenlang een zeer gewilde strategische haven. Er werd dan ook flink om de stad gevochten, al hadden de Spanjaarden de touwtjes stevig in handen. De stadsmuren aan het water en de overgebleven kanonskogels verraden de geschiedenis van deze plek. Tegenwoordig gaat het er een stuk vredelievender aan toe.

De prachtige oude havenstad ligt direct aan een lang zandstrand. Mooier is nog om verder de omgeving in te gaan, op zoek naar rotsen en grotten. De Grotten van Neptunus zijn druipsteengrotten ten westen van de stad stad. De grotten liggen ongeveer een meter boven zeeniveau aan de voet van een 110 meter hoge klif (onderdeel van de kaap Capo Caccia) en is alleen bij rustige zee te bezichtigen. De grotten zijn per boot of door middel van een pad met 654 treden langs de steile rots (Escala del Cabirol) te bereiken.

Dag 11: Bosa

Het kleurrijkste stadje van Sardinië is Bosa, dat aan de westkust van het eiland ligt. Castelsardo is op een steile helling gemaakt, en Bosa ligt tegen een heuvel aan. De huisjes hier hebben opvallend meer kleur dan op andere plekken in Sardinië. Vanaf een van de bruggen; die ene boogbrug met het jaartal 1871, heb je er het mooiste zicht op. Buiten dat is Bosa gewoon een mooi stadje waar je rustig een een hele middag zoet bent. Beneden aan de heuvel mondt rivier de Temo uit en vind je er een klein vissershaven met boulevard. Bosa is het perfecte einde van je roadtrip Sardinië. Vanaf Alghero kun je terug naar Nederland vliegen.

➞ Agriturismo's op Sardinië
➞ Vakantie Middellandse Zee? Dit zijn de mooiste bestemmingen


Accommodaties Sardinië

Een vakantie Sardinië wordt nog relaxter wanneer je er overnacht in een fijne accommodatie. Persoonlijk zou ik er voor kiezen langere tijd in vakantiehuizen te verblijven. Er zijn bijvoorbeeld veel agriturismo's op Sardinië. Verder zijn er vele (luxe) campings en andere verblijven. Een optie is ook op een pakketreis te boeken via bijvoorbeeld de Vakantiediscounter, TUI en Eliza Was Here.

Rondreis Noord Sardinië

vakantie-sardinie

wijn-uit-sardinie

mooiste-plekken-sardinie

mooiste-plekken-sardinie

vakantie-noord-sardinie

route-sardinie

doen-op-sardinie

noord-sardinie-kust

rondreis-sardinie

route-roadtrip-sardinie

bezienswaardigheden-sardinie