Flevoland is de jongste provincies van ons land  en heeft daardoor veel gemaakte natuur. Maakt dat het minder mooi? Ik vind van niet. In Flevoland heb je mooie bossen, wateren en natuurgebieden waar je kunt wandelen en dieren tegenkomt. Er is genoeg ruimte en rust te vinden. Van plan om te gaan wandelen in Flevoland? Bezoek dan een van deze natuurgebieden.

Wandelen in Flevoland

Flevoland is een provincie waar je nog alle rust en ruimte vindt, en waar tegelijk van alles te doen is. Daarbij ligt het hartstikke centraal en is het zowel met de auto als met het openbaar vervoer goed te bereiken. Voor de meeste natuurparken kun je het best wel een auto of (OV) fiets hebben. Overnachten in Flevoland? Slaap bijvoorbeeld eens in een toffe boomhutsuite, of kijk op de website van natuurkampeerterreinen. In Flevoland vind je een diversiteit aan natuurplekjes. Van moerassen, plassen, moeraslanden en bossen.

➞ Bekijk leuke boshuisjes midden in de natuur
Lees ook: de leukste dingen om te doen in Flevoland

natuurpark-lelystad

natuurgebieden-Flevoland

natuurgebied-Almere

wandelen-in-flevoland

National Park Nieuw Land

Nationaal Park Nieuw Land is het jongste natuurgebied van ons land en ook nog eens door de mens gemaakt. Sterker nog, Nieuw Land is het grootste man-made natuurpark ter wereld. Je vindt het in Flevoland en het park is een samenvoeging van meerdere natuurplekken: de Lepelaarplassen, de Marker Wadden, de Oostvaardersplassen en het Markermeer. Overal om je heen is water (je bevindt je hier letterlijk op de bodem van de voormalige Zuiderzee) waardoor het een paradijs voor allerlei soorten vogels is. Op de droge gebieden kun je een safari doen en zie je dieren als wilde paarden, runderen en herten. Voor de volledige ervaring kun je Nieuw Land het best ontdekken per boot en te voet. Tegenwoordig kun je er ook overnachten.

Waterloopbos

Het waterloopbos bij Marknesse is niet alleen leuk om te bezoeken vanwege de mooie wandelroutes door het groen. In dit oudste bos van van Flevoland (aangelegd. in 1944) vind je ook vind je de schaalmodellen van zo’n dertig grote waterwerken uit de hele wereld. Bijvoorbeeld van de Delta in Lagos, de havens van Rotterdam en Bankok.. Een historisch openlucht laboratorium tussen de bomen. Door al het water is het een aantrekkelijke plek voor bijvoorbeeld ijsvogels en libellen.

Het Horsterwold

Het Horsterwold nabij Zeewolde is met 4.500 hectare een van grootste aaneengesloten loofbossen van West-Europa. Een plek om optimaal te genieten van rust en ruimte. In het gebied leven vele reeën, damherten, vossen, bevers en wilde paarden. Ga op pad met een boswachter om tijdens een safari de grote vijf van het Horsterwold te ontdekken. Zelf wandelen kan ook, een uitgebreid netwerk van paden en routes ligt voor je klaar.

Natuurpark Lelystad

Wil je graag oog in oog staan met wilde dieren? Natuurpark Lelystad is een bijzonder gebied waar onder andere  fok- en herintroductie dieren leven. De dieren leven in een natuurlijke omgeving dus het is altijd goed opletten geblazen om ze te zien. Maar als je goed kijkt kun je er zwijnen, otters, bevers, herten, paarden en zelfs elanden spotten (de enige plek in Nederland). Er gaan meerdere korte routes door het park, het leukst is om deze te combineren. Er staat goed aangegeven welke dieren je op welke plek kunt zien.

Schokkerbos

Het Schokkerbos kun je perfect combineren met een bezoek aan werelderfgoed Schokland, een voormalig eiland in de Zuiderzee. De grond hier bestaat uit onder andere veen en klei waardoor het erg vruchtbaar is. De flora is hierdoor enorm divers en groeien er zelfs zeldzame plantensoorten. Het Schokkerbos bestaat grotendeels uit essen, eiken en naaldbomen, 75 mossoorten en maar liefst 350 soorten paddenstoelen waarvan er  30 zeldzaam tot zeer zeldzaam zijn. Het Schokkerbos is daarom in de herfst bijzonder mooi om te bezoeken. Er leven dieren zoals uilen, roofvogels en reeën.

Op Safari in de Oostvaardersplassen

Ronddwalen door de natuur en dieren spotten. Gelukkiger kun je mij niet maken. Het uitkijkpunt van de Oostvaardersplassen in Almere heb ik twee keer eerder bezocht, maar echt het gebied in gaan nog niet. Vanaf het bezoekerscentrum in Lelystad ging ik met een jeep en met een boswachter op pad. Op zoek naar de wilde dieren. En wat hadden we geluk! Runderen die net voor ons overstaken, enorme roedels van edelherten, een klein vosje dat zijn kop net boven de boomstronk uitstak, wilde paarden met veulens. Dan heb ik nog niet eens over alle soorten vogels in dit gebied gehad. Lees hier meer over een safari in de Oostvaardersplassen. De Oostvaardersplassen is een must om te doen in Flevoland.

Bijzonder overnachten in Flevoland

op-safari-in-de-oostvaardersplassen

wandelen-in-flevoland

op-safari-in-de-oostvaardersplassen