Is je vlucht vertraagd of zelfs helemaal geannuleerd? Het overkwam mij laatst ook in Florence. De vlucht naar Amsterdam werd een uur vertraagd en we zouden eerst met de bus naar een ander vliegveld twee uur verderop moet gaan. Te harde wind ongunstige was de reden. Nog eens anderhalf uur later kwam de mededeling dat de vlucht gecancelled werd. Na lang wachten en weinig info werden we eindelijk geholpen en kregen we een voucher voor een overnachting. De volgende dag konden we gelukkig met de normale vlucht naar huis, maar we waren een van de weinigen. De rest moest eerst naar Milaan, Rome of Pisa om te kunnen vliegen, en had je echt pech, dan moest je via Barcelona (!) Ik vond vooral dat laatste vrij bizar en ging op onderzoek uit. Wat kun je doen wanneer je vlucht vertraagd is en wanneer heb je recht op een vergoeding?

Wat moet je doen wanneer je vlucht vertraagd is?

Een vertraagde vlucht is altijd vervelend, maar kom je twee uur laten dan gepland op je bestemming aan, dan heb je gewoon pech. Heb je minimaal drie uur vetraging? Dan kan er het een en ander veranderen. In veel gevallen heb je na drie uur vertraging namelijk recht op een schadevergoeding. Bewaar al je ‘bewijslasten’, zoals foto’s van informatieborden, je boardingpass en bonnetjes, zodat je sterk staat wanneer je een claim gaat indienen. Dit kun je zelf doen door een brief te sturen naar de airline of een formulier in te vullen dat zij geven, en als het goed is op de website staat. Ook bij je reisverzekering kun je hier soms voor terecht. Je kunt ook een claim laten indienen door andere partijen. EUclaim.nl is een van de bekendste, maar ook Claimingo.nlClaim It en Vlucht-vertraagd.nl, zijn opties. Zij dienen een claim voor je in, komt daar uit dat je inderdaad recht hebt op een financiele vergoeding, dan betaal je hen een percentage daarvan (op basis van no cure no pay).

Je hebt niet altijd zomaar recht op een vergoeding! Zo zijn er omstandigheden waar de luchtvaartmaatschappij niks aan kan doen & ook is is je claim twee jaar na de vlucht verjaard.


Lees ook: De meest gestelde vragen over je reisverzekering beantwoord

wanneer-je-vlucht-vertraagd-is

Wanneer kom je in aanmerking voor een schadevergoeding?

De Europese verordening heeft drie punten opgesteld waar je aan moet voldoen wil je een schadevergoeding krijgen voor een vertraagde vlucht. Ik had het net over het weer, dit valt onder een ‘buitengewone omstandigheid’ of overmacht, daar kan een luchtvaartmaatschappij dus niks aan doen en heb je geen recht op een vergoeding. De drie regels in het kort zijn:

  • De regels gelden voor EU-vluchten. Je moet vliegen van of naar een vliegveld in Europa (plus IJsland en Noorwegen) met een Europese maatschappij
  • Je vlucht moet minimaal 3 uur vertraagd zijn op aankomstbestemming
  • Er moet geen sprake zijn van overmacht zoals een storm, een vulkaanuitbarsting of stakingen in het land.

Is jouw vlucht vertraagd vanwege een andere vlucht die vertraagd is door het weer elders, dan valt jouw vlucht niet onder overmacht en zou je compensatie moeten krijgen. Met een vertraging van vijf uur mag je er voor kiezen om de vlucht te annuleren. De luchtvaartmaatschappij is dan verplicht om het ticketbedrag terug te betalen. Echter zijn zij hierna verder niet meer verantwoordelijk voor en jou en je reis. Een eventuele vergoeding, een nieuwe vlucht en overnachting zul je zelf moeten regelen. Is je vlucht geannuleerd of overboekt, dan ook dan heb je recht op een vergoeding. Aansluiting gemist door een lange vertraging? Ook dan wordt je hiervoor gecompenseerd!

Je voldoent aan alle eisen, waar heb je dan precies recht op na een vertraagde vlucht?

Je vlucht is vertraagd en je hebt officieel recht op een vergoeding, dan zou ik stiekem al een beetje gaan juigen. De kans is groot dat je binnenkort iets leuks kan gaan doen met het geld dat je krijgt. De compensatie wordt bepaald op basis van de vluchtafstand. Zelf vind ik dit best vreemd, aangezien het niet uitmaakt of je dan 3 uur vertraging hebt of bijvoorbeeld 40 uur. En het maakt dus ook niet uit dat je een enorme omweg moet maken en in plaats van 3 uur 12 uur onderweg bent. Dit zijn de bedragen die je kunt vragen per afstand:

Vluchtbestemmingen binnen de EU

  • €250 compensatie bij een vertraagde vlucht tot 1500 km
  • €400 compensatie bij een vertraagde vlucht van meer dan 1500 km

Vluchtbestemmingen buiten de EU (van of naar Europese bestemming en Europese Airline)

  • €250 compensatie bij een vertraagde vlucht tot 1500 km
  • €400 compensatie bij een vertraagde vlucht van 1500 km tot en met 3500 km
  • €600 compensatie bij een vertraagde vlucht van meer dan 3500 km

Wist je dat je bij een vertraging van 2 uur recht hebt op verzorging als eten en drinken? Je kunt dan een voucher krijgen van de luchtvaartmaatschappij. Krijg je deze niet, bewaar dan je bonnetjes zodat je dit achteraf kunt aangeven. Succes!