Heel impulsief boekte ik tickets naar Dublin, ik vond namelijk een actie waardoor je voor 20 euro vanuit Amsterdam retour kon vliegen (!!). En hoewel dit een promotie was kun je nog steeds met Ryanair ontzettend goedkoop vliegen naar Dublin. De Ierse hoofdstad bleek een leuke plek voor een weekendje weg. Samen met een vriendin ontdekte ik onder andere het Temple Bar District, heel veel restaurants, het Trinity college en gingen we de stad uit voor een herfstig avontuur in de Wicklow Mountains. In dit artikel lees je wat je zoal kunt doen in Dublin en daarbuiten!

Wat te doen in Dublin en omgeving


Dublin is de geliefde hoofdstad van groen Ierland, op net een uur vliegen vanaf Amsterdam en op nog geen half uur van het vliegveld. De stad ligt vrijwel halverwege aan de oostkust van het eiland, aan Dublin Bay, een inham van de Ierse Zee, en wordt van oost naar west doorsneden door de rivier de Liffey. Zelf sliep ik (doordat ik laat boekte) net buiten de stad, maar ik zou er toch echt voor kiezen om in het centrum te overnachten. De stad in en uitkomen duurt namelijk erg lang. Zowel de bus, de auto en fietsers rijden op dezelfde baan en vooral in de spits doe je over 5 kilometer wel een half uur!

Dublin is zo’n stad waar je heel fijn rond kunt dwalen. De stad is groot genoeg om je te vermaken maar ook goed te doen in twee dagen. Ik werd in Dublin niet alleen blij verrast door de ontzettend lieve mensen, ook de knusse, sfeervolle wijken maakten me blij. Evenals de warme theetjes, de goddelijke carrotcake en de mooie Trinity College Library. Ga je binnenkort naar Dublin? Misschien dat deze reistips voor Dublin je inspiratie geven!

Bezoek het Temple Bar District

Hoe toeristisch ook, de wijk met de vele pubs en bars; het Temple Bar district, is nog steeds de gezelligste wijk van heel Ierland. We dwaalde hier regelmatig rond, op zoek een leuk restaurant. Het Temple Bar district is de uitgaanswijk van Dublin en op de meeste avonden komt de live muziek je toegemoed. Na het werken verzameld iedereen zich hier voor de vrijdagmiddagborrel. Maar dan elke dag. Overal klinkt muziek en als het even droog is komen de straatmuziekanten ook te voorschijn. De echte ‘Tempel Bar’ is bekent vanwege de 450 verschillende whiskey’s, scotsch en bourbons op de kaart. Het is een van de grootste verzamelingen van deze dranksoort ter wereld! In sommige andere pubs en bars zijn er nog bieren uit eigen brouwerij te vinden. the Porterhouse Temple bar is bijvoorbeeld een aanrader. Tip: houd je van Guinness bier? Bezoek dan het Guinness Storehouse.

Lekker eten in Dublin

Lekker eten en drinken kan heel goed in Dublin. Ook hiervoor is het Temple Bar District de juiste plek. Scones, banana pancakes, sandwiches, stoofpotjes, taart, Boxty PotatoesGuniness en thee. Er is van alles te vinden. Vegetarisch eten in Dublin is booming en er is voor iedereen wat wills. Omdat het in Dublin regelmatig regent merk je dat de iedereen graag binnen zit. Er zijn veel knusse restaurants met een huiskamer sfeer en het aanbod is gewoonweg ontzettend groot. Enkele aanraders zijn:  Gallaghers Boxty House, bij Elephant & Castle, Brother Hubbard en Cornocopia.

wat-te-doen-in-dublin

Bezoek het Trinity College & de Library

“Het Book of Kells, soms Boek van Columba genoemd, is een evangeliarium dat de vier evangeliën van het Nieuwe Testament in het Latijn bevat, samen met andere voorafgaande teksten en tabellen. Het manuscript bevindt zich in de Trinity College Library in Dublin. Het Book of Kells werd rond het jaar 800 geschreven door Keltische monniken en geldt als een meesterwerk van de westerse kalligrafie in insulaire stijl.”

Ronddwalen door de boeken alsof je Harry Potter bent in de universiteitsbibliotheek van Trinity College. Ook als je niet into boeken en geschiedenis bent is de bibliotheek van het Trinity college echt indrukwekkend om te zien. Wees er op tijd bij want er is een kans dat je anders in de rij moet wachten. Er mogen maar een beperkt aantal mensen tegelijk naar binnen. De Book of Kells expositie laat zien hoe de oude boeken vroeger werden geschreven en getekend (met gemalen stenen bijvoorbeeld) en hoe het alfabet er toen uit zag.

Bezienswaardigheden in Dublin

Dublin telt een aantal bezienswaardigheden die je kunt bekijken. Het zijn geen enorme dingen, maar dat is juist wat de stad zo fijn en gemoedelijk maakt. Midden in het oude centrum vind je Dublin Castle, of een restanten ervan. De buitenkant is het meest indrukwekkend en ook is de kasteeltuin gratis te bezoeken. O’Connell Street is zo’n beetje de hoofdstraat van de stad, te herkennen aan de grootte ervan en aan de Spire of Dublin die er in het midden staat. Een plek waar je vooral kunt winkelen. In de zijstraatjes vind je boetiekjes en eettentjes. Met mooi weer kun relaxen in St. Stephen’s Green park!

Bezoek de achtertuin van Dublin: Wicklow Mountains

De Wicklow Mountains is een bergachtiggebied vlak onder Dublin, zo 30 kilometer onder de hoofdstad. Een ruig stukje natuur zo dichtbij. Snel stromende beken en zelfs watervallen, woesten heuvels en een griezelig kerkhof. De hoogste berg in dit gebied is de Lugnaquilla, van 925 meter. De bekende meren zijn Upper Lake, Lower lake & het zwarte Guiness Lake. Glendalough is de 3 km gestrekte Ierse vallei midden in de Wicklow Mountains. De naam Glendalough betekent Valley of two Lakes. In Glendalough vind je een klooster gesticht door St. Kevin, de overblijfselen van nu behoren tot de oudste christelijke van Europa. Meestal is dit het startpunt om de Wicklow Mountains te verkennen. Dit 20.000 m² grote nationale park wordt ook wel de tuin van Ierland genoemd en is zeker een bezoek waard!

 Tours naar de Wicklow Mountains

doen-in-dublin

doen-in-dublin

tips-voor-dublin

tips-voor-dublin

tips-voor-dublin

tips-voor-dublin

tips-voor-dublin

doen-in-dublin

doen-in-dublin

doen-in-dublin

doen-in-dublin